MTV3: Suomalaissotilaat tekevät vuosittain tuhansia sotilasrikoksia

Suomalaissotilaat tekevät vuosittain noin 5 000 sotilasrikosta. Puolustusvoimien mukaan rikosten määrät ovat pysyneet koko 2000-luvun lähellä samaa tasoa.

Sotilaat (varusmiehet, reserviläiset, rauhanturvaajat ja palkattu henkilökunta) tekivät kahtena viime vuonna eniten palvelus- ja poissaolorikoksia. Esimerkiksi vuonna 2010 palvelusrikosten määrä oli 2 218 ja poissaolorikosten määrä 1 520.

– Palvelusrikos voi olla esimerkiksi sellainen, että sotilas piiloutuu kesken harjoituksen ja kieltäytyy harjoituksen suorittamisesta. Poissaolorikos voi olla puolestaan muun muassa se, jos sotilas saapuu varuskuntaan myöhässä, kertoo puolustusvoimien tiedottaja Mari Hienonen MTV3 Uutisille.

Rikostapauksista vuosittain noin 4 000 etenee kurinpidollisiin toimiin.

– Sotilas voi saada rangaistukseksi esimerkiksi kirjallisen muistutuksen, ylimääräistä palvelusaikaa ja poistumiskiellon.

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2012/01/1486156/suomalaissotilaat-tekevat-vuosittain-tuhansia-sotilasrikoksia
 
Mielenkiinnosta kysyn, voiko kertausharjoituksiin saapunut reserviläinen saada ylimääräistä palvelusta? Entä palkattuun henkilökuntaan kuuluva?
 
Artikkeliin liittyen, niin eiköhän kyse ole siitä, että tulee esiin ja niihin puututaan sama määrä tasaisesti vuosittain. Ainakin rauhanturvaajien osalta tuo asiaan puuttumiskynnys vaihteli melkoisesti niin ei sen perusteella voi sanoa että onko tekojen määrässä muutoksia, ainoastaan kirjattujen tekojen määrää kyetään tilastoimaan.
 
Roope Ristintekijä kirjoitti:
Artikkeliin liittyen, niin eiköhän kyse ole siitä, että tulee esiin ja niihin puututaan sama määrä tasaisesti vuosittain. Ainakin rauhanturvaajien osalta tuo asiaan puuttumiskynnys vaihteli melkoisesti niin ei sen perusteella voi sanoa että onko tekojen määrässä muutoksia, ainoastaan kirjattujen tekojen määrää kyetään tilastoimaan.

Jotenkin veikkaan, että rauhanturvaajien määrä on niin pieni, että se ei näkyvästi vaikuta tulokseen.
 
Raflaava otsikko. Totuus onkin sitten kovin vähäpätöinen. Miksi tilastonikkarit eivät laita rinnakkain sotilaiden ja normi kansalaisten rikoksia tyypeittäin. Verranto voisi olla melko vekkuli. Entäs poliisit sitten? Aijai, suomalaispoliisit tekevät vuosittain tuhansia rikoksia.
 
Mahtaa kulua aika paljon kapasiteettia muuten näiden tutkintaan ja kirjaamiseen.. Omakin nimi löytyy aika monesta esitutkintapöytäkirjasta palvelusajalta. Mitäpäs olin selvin päin kun muut ei ollu.. sain todistella yhden jos toisenkin alaisen tekemisiä.
 
Kantahenkilökunnan työaikaa kuluu näihin varusmiesten hölmöntölväyksiin runsaasti. Vähäpätöisen palvelusrikoksen esitutkinta vie yleensä tutkinan suorittajalta lomakkeden täyttöineen ja kuuleminiseen helposti sen 30 minuuttia. Sen jälkeen kurinpitoesimies kirjoittelee ojennuskortit, ja täytäntöönpanolomakkeet johon vierähtää 15-30 minuuttia. Sitten nämä käsitellään vielä joukko-osaston esikunnassa oikeusupseerin toimesta (en tiedä kauanko menee).
Monimutkaisemmissa tapauksissa joutuu kuulemaan todistajia joiden lausunnoista kustakin kirjoitetaan pöytäkirjat. Sitten pyydetään toki lausunnot myös sotilaslakimiehiltä rikoksen vakavuudesta ja suositellusta rangaistuksesta.

Oikeudenmukaisuus on ehdoton vaatimus, mutta välillä tuntuu kieltämättä että työaikaa säästyisi pirusti olennaiseen, jos luvattomasta sotilaskodissa käynnistä voisi esitutkinnan sijasta käskeä syyllistä vaikkapa juoksemaan 10 kertaa kasarmin ympäri taisteluvarustus niskassa. Syyllinen todennäköisesti muistaisi paremmin käyneensä luvatta sotilaskodissa kuin esitutkinta rumban ja parin tunnin ylimääräisen palveluksen jälkeen.
 
Back
Top