Myanmar

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 23.1.2014 klo 14:13
Järjestö: Myanmarin turvajoukot ovat joukkomurhanneet rohingyoja
Myanmarin uskonnollisissa yhteenotoissa on kuollut lähes 280 ihmistä kesäkuusta 2012 lähtien. Lisäksi kymmenet tuhannet rohingyat ovat paenneet maasta.

Myanmarin turvallisuusjoukot ovat murhanneet kymmeniä rohingya-vähemmistön lapsia, naisia ja miehiä maan länsiosissa, ihmisoikeusjärjestö Fortify Rights -järjestö väittää. Järjestön mukaan ainakin 40 rohingya-muslimia joukkomurhattiin viime viikolla.

– Todellinen määrä voi olla suurempi. Koska hallitus on rajoittanut alueelle pääsyä, tiedot ovat rajallisia, Fortify Rights kirjoittaa tiedotteessa.

Järjestö perustaa väitteensä silminnäkijöiden kertomuksiin. Myanmarin viranomaiset kiistävät joukkomurhan.

Mikäli ihmisoikeusjärjestön tiedot pitävät paikkansa, Myanmarin uskonnollisissa yhteenotoissa on kuollut lähes 280 ihmistä kesäkuusta 2012 lähtien. Lisäksi kymmenet tuhannet rohingyat ovat paenneet maasta.

Myanmarin kansalaisten enemmistö on buddhalaisia, ja monien buddhalaisten mielestä rohingyat ovat brittiherruuden aikana maahan tuotuja bangladeshilaisia. Kansanryhmien väliset levottomuudet ovat lisääntyneet siitä lähtien, kun maa vapautui sotilasvallasta vuonna 2011.

Lähteet:
Reuters
 
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201702032200064781_ul.shtml?ref=juurinyt_desktop

Turvallisuusjoukkojen toiminta Myanmarissa on "hyvin todennäköisesti" rikos ihmisyyttä vastaan ja mahdollisesti etinen puhdistus, YK:n ihmisoikeuskomissaarin toimisto sanoo tuoreessa raportissaan. Raportin mukaan armeija on tappanut satoja ihmisiä Rakhinen kunnassa. Todistajat ovat kertoneet vauvojen, lasten, naisten ja vanhusten tappamisesta, pakenevien ihmisten ampumisesta, kokonaisten kylien poltosta, joukkopidätyksistä ja systemaattisista raiskauksista sekä seksuaalisesta väkivallasta. Myös ruokaa ja ruoan lähteitä on tuhottu.

YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra"ad al Hussein kuvaili rohingyojen kohtelua järkyttävän raa'aksi ja sietämättömäksi.

Rakhinesta on paennut Bangladeshiin neljän kuukauden sisään lähes 70 000 ihmistä. Myanmarin armeija aloitti operaationsa alueella lokakuun 7. päivä.

Myanmarin hallitus on tähän asti kiistänyt jyrkästi väitteet ihmisoikeusrikkomuksista ja väittänyt, että alueella on käynnissä laillinen toiminta kapinallisia vastaan. Hallitus on estänyt ulkopuolisten tarkkailijoiden ja toimittajien pääsyn alueelle. Useat satelliittikuvat ovat viime kuukausina osoittaneet, että vähemmistökansan kyliä on poltettu maan tasalle.
 
On kyllä todella synkkään suuntaan mennyt tilanne Myanmarissa, mutta tässä ei edes valitettavasti ole mitään uutta, kun tämän ohella on myös tilanne päällä karenien suhteen. Asevoimat ovat Myanmarissa vielä todella voimakkaassa asemassa siviilihallitukseen nähden - vaikka virallisesti ollaan demokratiaan siirrytty - eikä asevoimat ikinä ole hyvässä maineessa olleet ihmisoikeuksien osalta; oli nyt sitten kyseessä karenit, rohingyat tai ihan supiburmalaiset, niin kaikki ovat kyllä vuorotellen vuosien saatossa asevoimat saaneet kokea. Myanmarissa on vähemmistöillä puolisotilaallista liikettä suuntaan ja toiseen, mutta tämä meininki vähemmistöjä kohtaan kokonaisuudessaan on aivan omaa luokkaansa.

Suoritin asepalvelukseni aikoinaan muuan Suomeen muuttaneen myanmarilaisen kanssa, jolta sitten vähän uteliaisuuttani kyselin maan meiningeistä ja kaveri aika selväksi teki sen, että ihmisoikeudet ja Myanmarin asevoimat eivät oikein sovi yhteen.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top