Näin lentää pikkuruinen hyönteisrobotti

Tvälups

Ylipäällikkö
yle uutiset Ulkomaat 3.5.2013 klo 18:11
Näin lentää pikkuruinen hyönteisrobotti

Robobee painaa 80 milligrammaa ja sen siipienväli on kolme senttimetriä. Lähes näkymättömät siivet räpyttelevät 120 kertaa sekunnissa.

Harvardin yliopistossa kehitetty täysin uutta teknologiaa käyttävä lentävä robotti.

http://areena.yle.fi/tv/1909737

Näitä mahtuu grammaan kymmenen. Sen nimi on RoboBee, pienestä koostaan huolimatta kyseessä on täysin uutta teknologiaa käyttävä robottilennokki.

Harvardin yliopiston tutkijat ovat ensi kertaa esitelleet kehittämäänsä hyönteisrobottia. Robobee-nimen saanut lennokki on suunniteltu matkimaan lentäviä hyönteisiä. Sitä voitaisiin käyttää esimerkiksi ympäristön tarkkailuun, etsintöihin tai sadon pölyttämisessä avustamiseen.

Robotti esiteltiin yli kymmenen vuoden työn jälkeen. Koelennot tehtiin jo kesällä 2012, mutta vasta nyt tutkijaryhmä on julkistanut kuvamateriaalin. Robotti on puolikkaan paperiliittimen kokoinen ja painaa alle kymmenesosagrammaa. Sen siivet räpyttelevät 120 kertaa sekunnissa.

Vaikka robotti nimettiinkin mehiläisen mukaan, sen esikuvana on kuitenkin ollut kärpäsen biologia. Anatomia koostuu alle millimetrin kokoisista osista ja ohuttakin ohuemmista siivistä, jotka lepattavat lähes näkymättämästi. Robotin kaikki komponentit piti luoda aivan alusta ja jokainen uusi osa toi ongelmia edellisiin yhdistämiseen.

- Suuret robotit toimivat elektromagneettisilla moottoreilla, mutta näin pienessä mittakaavassa piti olla muita vaihtoehtoja, joita ei ollut, sani tutkimuksessa mukana ollut Kevin Y. Ma.

Hyönteisrobotin siivissä on pietsosähköisiä keramiikkaliuskoja, jotka laajevat ja supistuvat, kun sähkökenttä kytketään. Vartalo-osa on hiilikuitua ja nivelet muovia.

Jokaista siipeä ohjataan yksitellen reaaliajassa. Samoin robotin ohjaus on vielä johtojen varassa. Tutkijat yrittävät kuitenkin vielä kehittää itsenäisemmän hyönteisrobotin, joka pystyisi lentämään käytännössä yksin. Sillä olisi myös omat "aivot".

Lähteet:
Reuters
 
Back
Top