Näin Suomea varoitetaan turvallisuuspolitiikassa

yrjö

Ylipäällikkö
Huomasin, että uutisissa Suomea on usein varoitettu. Ajattelin perustaa ketjun johon kokoan varoitusuutisia. Lisään niitä tänne myöhemmin.

Illarionov varoitti eilen:
"Vakava varoitus Vladimir Putinin tuntijalta: ”Voi valmistella suurempaa sotaa”
Jaa artikkeli:
Uusi Suomi
Luotu:
5.4.2015 10:02
Päivitetty:
5.4.2015 10:08

VENÄJÄ
Venäjän presidentin Vladimir Putinin entinen talousneuvonantaja Andrei Illarionov varoittaa Venäjän sotilasmenojen kasvusta.

-Sotilasmenojen kasvu on merkittävä varoitusmerkki Venäjän aikeista. Dramaattiminen nousu sotilasmenoissa tämän vuoden tammikuusta lähtien voi tarkoittaa sitä, että Vladimir Putin valmistelee suurempaa sotaa Ukrainassa ja / tai muualla, hän sanoo The Interpreter -lehden mukaan.

Illarionov viittaa Venäjän hallituksen julkistamiin lukuihin, joiden mukaan Venäjän sotilasmenot kasvoivat tammi-helmikuussa 2,3-kertaisiksi viime vuoden touko-joulukuun ajanjaksoon verrattuna ja 8,8-kertaisiksi vuoden 2000 tasoon verrattuna.

-Pelkästään tammi- ja helmikuussa sotilasmenot muodostivat 43,3 prosenttia Venäjän valtion budjetista ja 12,7 prosenttia maan BKT:sta. Näin suuri kasvu on lisätodiste siitä, että Putin valmistelee sotilastoimia, jotka ovat paljon laajempia kuin 14 viime kuukauden aikana on nähty, hän varoittaa.

Illarionov varoitti Putinin aikeista myös noin vuosi sitten. Tuolloin hän sanoi Putinin saattavan uhata Suomea.

Illarionov erosi tehtävästään Putinin neuvonantajana tammikuussa 2005. Nykyisin hän toimii vanhempana tutkijana amerikkalaisessa Cato-tutkimuslaitoksessa.

The Times -lehti kertoi torstaina Moskovan ja Washingtonin tiedustelujohdon salaisesta tapaamisesta. Lehden mukaan Putin uhkasi hyökätä Baltian maihin ydinasein. Ainakin Ruotsin kokonaispuolustuksen tutkimuslaitoksessa uhkaus otettiin todesta. Lue lisää täältä.
"

Olli Rehn varoittaa Suomen Venäjä-suhteista
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/784...eista-vladimir-putin-ei-jattanyt-vaihtoehtoja
"Varoitus Suomen Venäjä-suhteista - ”Vladimir Putin ei jättänyt vaihtoehtoja”
Jaa artikkeli:
Uusi Suomi
Luotu:
1.3.2015 12:47
Olli Rehnin (kuvassa) mukaan "kukaan tolkku suomalainen" ei olisi halunnut Venäjä-pakotteita, mutta "presidentti Putin" ei jättänyt paljon vaihtoehtoja. Arkistokuva.

SUOMI JA VENÄJÄ
Euroopan parlamentin varapuhemies ja eduskuntavaaliehdokas Olli Rehn (kesk.) varoittaa Suomea Venäjästä ja sanoo, että Suomen on osattava elää Venäjän kanssa, mutta oltava varovainen.

-Meillä on sama raideleveys, mutta eri arvopohja. Ajattelen niin, että Suomen on Venäjän naapurina padottava voimistuvaa euraasialaista vaikutusta eri elämänalueilla, politiikassa ja kulttuurissa, ja taloudessakin jos takana on vain geopoliittiset päämäärät. Samalla on osattava elää Venäjän kanssa sellaisena kuin se on, etenkin taloudellisen yhteistyön saralla – mutta varottava, että karhu ei nappaa sieluamme euraasialaiseen syliinsä, hän kirjoittaa blogissaan.

Rehnin mukaan Suomen näkökulmasta on tärkeä, että Ukrainan kriisissä sekä EU että Suomi toimivat yhtenäisesti ja johdonmukaisesti.

Hän kommentoi myös EU:n asettamia Venäjän vastaisia pakotteita.

-Kukaan tolkku suomalainen tai muu eurooppalainen ei olisi sinänsä halunnut pakotteita, mutta presidentti Putin ei jättänyt paljon vaihtoehtoja – EU:n oli reagoitava Etykin periaatteiden vakaviin rikkomuksiin. Muutoin jouduttaisiin kysymään: kuka seuraavaksi?"

Britannia varoittaa baltteja
http://demokraatti.fi/britannia-varoittaa-venaja-voi-yrittaa-horjuttaa-baltian-maita-kuin-ukrainaa/
"
Britannia varoittaa: Venäjä voi yrittää horjuttaa Baltian maita kuin Ukrainaa

Venäjän presidentti Vladimir Putinin pullistelu huolettaa.

Britannia varoittaa, että Venäjä saattaa seuraavaksi yrittää horjuttaa Baltian maiden vakautta samaan tapaan kuin se on tehnyt Ukrainassa.

Britannian puolustusministeri Michael Fallon sanoi brittilehti Telegraphille uskovansa, että Venäjä voisi käyttää muun muassa propagandaa ja kyberhyökkäyksiä lietsoakseen kansanryhmien välisiä jännitteitä Baltian maissa.

Fallonin mukaan Venäjä saattaisi pyrkiä näin testaamaan sotilasliitto Naton valmiuksia.

– Olen huolissani (Venäjän presidentti Vladimir) Putinista. Olen huolissani paineesta, jota hän kohdistaa Baltian maihin ja siitä, miten hän testaa Natoa, Fallon sanoi.

Fallon sanoi, että Naton pitää olla valmis vastaamaan Venäjän vihamieliseen toimintaan, oli se sitten minkälaista tahansa. Hän on huolissaan siitä, miten Venäjä on kasvattanut puolustusbudjettiaan viime aikoina.

– Uhka on hyvin todellinen ja tämänhetkinen. (Putin) testasi Natoa koko viime vuoden, jos katsoo lentojen määrää ja toimintaa merialueilla. Putin määräsi kaksi venäläistä pommikonetta Englannin kanaalin ylle kaksi viikkoa sitten. Meidän piti hyvin nopeasti hälyttää hävittäjät niitä vastaan. Näin kävi viimeksi kylmän sodan ollessa pahimmillaan, Fallon sanoi."

Venäjä tavoittelee ”luonnollisia” rajoja sanoo dosentti Markku Salomaa
http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2...oittaa-venaja-tavoittelee-luonnollisia-rajoja
"Historioitsija varoittaa: Venäjä tavoittelee ”luonnollisia rajoja”
KOTIMAA 5.2.2015, klo 10:23.
Historioitsija Markku Salomaa.
Kuva: Juha Peurala

Venäjä on valtio, joka ei tavoittele vallan tasapaino, vaan ylivaltaa. Samalla Venäjä tavoittelee ”luonnollisia” rajoja, siis rajoja, jotka johtuvat maantieteestä, eivät poliittisista rajoista, kirjoittaa sotahistorioitsija, dosentti Markku Salomaa.

Salomaalta on julkaistu tänään kirja Puhutaan Natosta, jossa hän käsittelee myös suomalaista turvallisuuspolitiikkaa ja Venäjää.

Venäjän johdolla puolestaan ei ole muuta ideologiaa kuin alueen ja vallan kasvattaminen. Venäjällä on myös ollut rahaa kasvattaa sotilasmahtia paljon muun kustannuksella, koska muuta ideologiaa ei tarvita.

- Yllätys ei ole, että Venäjän kansan valtaenemmistö kannattaa maantieteen maksimointia, geopolitiikkaa. Ajatellaan, että maa-aluetta ei ole koskaan liiaksi, Salomaa kirjoittaa.

Hän siteeraa esimerkiksi aiheeseen perehtyneitä amerikkalaisia teoreetikkoja.

- Tästä päädytään dilemmaan: onko koko amerikkalainen poliittinen älymystö väärässä ja Suomen poliittinen johto oikeassa, vai olisiko sittenkin päinvastoin? Onko huoli Venjän pyrkimyksistä aiheeton vai aiheellinen ja mitä asialle ehkä pitäisi ja voisi tehdä, Salomaa kysyy."


Tutkijan mukaan Itämeren lisääntyneen toiminnan yksi syy lienee Suomen Nato-jäsenyyden estäminen
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=185&artikel=6046392
"Tutkija uskoo, että Venäjä haluaa varoittaa Suomea ja Ruotsia
Julkaistu måndag 15 december 2014 kl 12:50

Venäjän lisääntynyt läsnäolo Itämerellä herättää huolta naapurivaltioissa. Suomalaistutkijan mukaan Venäjä yrittää pönkittää suurvalta-asemaansa, mutta myös pelotella Suomea ja Ruotsia hakemasta Nato-jäsenyyttä.

Viime viikolla Itämerellä nähtiin ennätyksellisen paljon venäläistä sotakalustoa.

Suomalaisten sotilaslähteiden mukaan Itämerellä liikkui paitsi kuljetuskoneita myös pommikoneita ja hävittäjiä.

Naton mukaan venäläiskoneita liikkui myös Norjan rannikolla. Syynä Venäjän halu rakentaa suurvalta-asemaa, uskoo vanhempi tutkija Harri Mikkola Ulkopoliittisesta instituutista Helsingistä:

– Venäjä pyrkii näyttämään voimaa ja osoittamaan suuruuttaan maan ulkopuolella ja sisäpoliittisesti tilanteessa, joka ei näytä lupaavalta. Taustalla on pyrkimys palauttaa suurvalta-asema ja saavuttaa arvostusta, Mikkola sanoo.

Mikkolan mukaan Venäjällä on varoittava viesti myös Suomelle ja Ruotsille, joissa Ukrainan kriisi on käynnistänyt keskustelun Nato-jäsenyydestä.

– Kyllä ehdottomasti. Näkisin, että etenkin Suomen Nato-jäsenyyden estäminen on erittäin korkealla Venäjän prioriteeteissa. Tämä on takuulla yksi elementti heidän nykyisessä toiminnassaan, Mikkola pohtii.

Itämeren muuttuva turvallisuustilanne on vaikuttanut myös Suomen ja Ruotsin arvioihin alueen turvallisuustilanteesta.

Ruotsi teki viime viikolla omat johtopäätöksensä ja päätti ottaa kertausharjoitukset uudelleen käyttöön.

Suomessa puolustusministeri Carl Haglund puolestaan esitti, että Suomen ja Ruotsin tulisi selvittää yhteisen puolustusliiton perustamista. Vaikka Ruotsissa ajatus tyrmättiin hetimiten, puolustusyhteistyön lisäämistä kannatetaan sielläkin.

Myös tutkija Harri Mikkola on samoilla linjoilla.

– Se on ehdottomasti hyvä aloite, ja mielestäni pitää tutkia tarkasti, mitä sillä on saavutettavissa, mutta ei se tietenkään samanlaisia turvatakuita meille tuo kuin esimerkiksi liittyminen Natoon, Mikkola toteaa."

Bill Browder Yhdysvalloista varoittaa Suomea Putinista:
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1416291843610
"
Karkotettu liikemies varoittaa Suomea: Putinille ei pitäisi näyttää heikkoutta
Vladimir Putinin silmätikuksi joutunut Bill Browder kannustaa Suomea Natoon
ULKOMAAT 19.11.2014 13:02
Annamari Sipilä

HELSINGIN SANOMAT

Jos asiat menevät hullusti, Bill Browderin mukaan Suomi "ei vie Venäjälle, vaan on osa Venäjää".

Miljardien dollarien sijoituksia Venäjällä aikoinaan tehnyt liikemies William "Bill" Browder haluaa antaa suomalaisille yrityksille neuvon: pysykää poissa Venäjältä.

"Venäjällä ei ole mahdollista tehdä minkäänlaista järkevää bisnestä lähitulevaisuudessa", Browder arvioi tiistaina Helsingin Sanomien haastattelussa Lontoossa.

Kyse ei ole vain Ukrainan sodasta. Venäjän oikeusjärjestelmä ei toiminut aiemminkaan. Omistusoikeutta poljetaan sumeilematta.

Venäjällä odottaisi vankila
Amerikkalaisen kommunistin pojanpoika ja matemaatikon poika William "Bill" Browder lähti 1990-luvulla Venäjälle tekemään rahaa aliarvostetuilla venäläisyhtiöiden osakkeilla.

Browder ajautui kuitenkin verokiistaan Venäjän hallinnon kanssa. Karkotuksensa ja asianajajansa Sergei Magnitskinkuoleman jälkeen Browderista sukeutui tunnettu Putinin vastustaja.

Browder on tuomittu Venäjällä poissa olevana yhdeksän vuoden vankeustuomion veropetoksista.

Browder on kirjoittanut kirjan Red Notice – Kuinka minusta tuli Putinin vihollinen numero yksi. Se ilmestyy Suomessa alkuvuodesta WSOY:n kustantamana.

Kriisin pahetessa presidentti Vladimir Putinin otteet ovat koventuneet entisestään.

"Suomalaisten liikemiesten pitäisi olla nykyistä luovempia. Maailmassa riittää kyllä kauppakumppaneita, vaikka yhdestä naapurimaasta ei siihen olisikaan", Browder kertoo yhtiönsä Hermitage Capital Managementin toimistolla Lontoon Sohossa.

Sijoittajan mielestä Suomen ei olisi pitänyt myöskään jarruttaa Venäjän-vastaisia EU-pakotteita aiemmin syksyllä.

"Se oli suuri erehdys. Se osoitti, että Suomessa on heikkoutta, jota Putin voi hyödyntää myöhemmin."

Putinille ei pitäisi kuulemma koskaan näyttää heikkoutta. Venäläisjohtaja nauraa sille.

Browder tunnetaan väsymättömänä Putinin ja hänen hallintonsa vastaisena taistelijana.

Sunnuntaina tuli kuluneeksi viisi vuotta siitä, kun Browderin venäläinen asianajaja Sergei Magnitski kuoli väitetyn pahoinpitelyn seurauksena venäläisessä vankilassa. Virallinen selitys oli sydänkohtaus.

Viisi vuotta aikaisemmin Browder oli jo karkotettu Venäjältä. Sijoittajan ja Putinin sukset olivat menneet lopullisesti ristiin, ja heistä oli tullut vihollisia.

Putin teki Browderin yhtiöön veroratsian, ja sijoittaja aloitti kampanjansa Putinia ja Venäjän korruptiota vastaan.

Venäjä yrittää saada nyt Browderille kansainvälistä pidätysmääräystä jo kolmatta kertaa. Interpol käsittelee tapausta torstaina ja perjantaina.

Browderin mielestä tämä osoittaa, että hän itse ja Yhdysvaltain säätämä niin sanottu Magnitskin laki ovat alkaneet todella ärsyttää Putinia. Browder sanoo kuitenkin olevansa huolestunut Interpolin tulevasta päätöksestä.

"Interpol on hyvin salamyhkäinen organisaatio. Siellä ei ole julkisia kuulemisia, vaan päätökset tehdään suljetuin ovin. Eikä valitusoikeutta ole."

Venäjä on voinut painostaa sielläkin.

Mutta mitä Putin oikein tavoittelee? Mihin hän on Venäjää johtamassa?

Browder ei näe valoa tunnelin päässä, pikemminkin päinvastoin. Sijoittaja uskoo, että Putin haluaa pysyä Venäjän johdossa koko loppuikänsä – ja ilman minkäänlaisia perustuslaillisia rajoitteita.

Putinin ongelma on raha. Browder viittaa arvioihin, joiden mukaan Putin ja hänen liittolaisensa olisivat ryövänneet Venäjän valtiolta biljoona dollaria. Väärinkäytöksiä pitää nyt peitellä sotatoimilla, jotta kansa unohtaisi taloudellisen ahdinkonsa.


Mutta Ukrainassa aloitettua sotaa ei voi lopettaa noin vain. Sotimista pitää jatkaa siellä tai muualla, jotta nationalistit pysyisivät tyytyväisinä.

"Putin avasi Pandoran lippaan", Browder sanoo.

Browder patistaa länttä katkaisemaan nyt mahdollisimman pian Venäjän Swift-maksujärjestelmästä. Se purisi myös Putiniin ja hänen liittolaisiinsa.

Tämän lisäksi Ukrainalle pitäisi kuulemma antaa kunnon aseet Venäjää vastaan. Kolmas – epätodennäköinen – vastatoimi olisi asettaa puoli miljoonaa Naton sotilasta mahdollisimman lähelle Venäjän rajaa.

Suomikaan ei ole Venäjältä turvassa, vaikka Browderin mielestä maa ei kuulukaan Putinin ykköskohteisiin. Suomella on sentään toimiva puolustus, eikä maa ole köyhä. Yksin ei silti kannata jäädä.

"Suoraan sanoen Suomen pitäisi ehdottomasti liittyä Natoon. On absurdia, jos Suomi ei liity Natoon. Venäjä on päättänyt, että Euroopan rajat eivät enää päde. Tämä merkitsee, että Suomi voi olla kiikarissa joskus tulevaisuudessa."

Baltian maissa Venäjä-vaara on silti selvästi suurempi kuin Suomessa. Mutta ei Natostakaan ole aina varmaa turvaa – vaikka sijoittaja Suomea sotilasliittoon usuttaakin.

Browderin mielestä ei ole sanottua, että Yhdysvallat haluaa lähteä Venäjän-vastaiseen sotaan esimerkiksi Viron takia. Maa on pieni, eikä suurin osa amerikkalaisista ole siitä koskaan kuullutkaan.

Toistaiseksi länsijohtajat eivät ole antaneet Putinille vastusta. Kokemusta puuttuu, sillä paluu kylmään sotaan kävi nopeasti. Kukaan ei osannut ennustaa Ukrainaa.

"Putin on iso bluffaaja – hän pelaa pokeria lännen kanssa."

Annamari Sipilä HS
LONTOO"

Heikki Talvitie varoittaa Suomea, mistäpä muustakaan, kuin Nato-jäsenyydestä
http://www.kp24.fi/uutiset/teemat/1480/374300/Talvitie-varoittaa-Suomea-liittymästä-Natoon
"Talvitie varoittaa Suomea liittymästä Natoon

Suomen Venäjän suurlähettiläänä toiminut Heikki Talvitie vieraili keskiviikkona Pietarsaaressa. Kuva: Markku Jokela
– Suomen suhde Venäjään muuttuisi radikaalisti, jos liittyisimme Natoon, pitkään mm. Suomen Venäjän suurlähettiläänä toiminut Heikki Talvitie, sanoo. Hänen mukaansa Venäjä ei ole Suomelle uhka, ellemme sitä sellaiseksi tee.

– Mielestäni Suomelle riittää Naton rauhankumppanuus, Talvitie huomauttaa. Naton jäsenenä Suomi olisi eräällä tavalla osa niin sanottua vastapoolin leiriä. Emme me välttämättä huomaisi tätä Venäjän käytöksessä heti, mutta kun sellainen tilanne tulisi kohdalle, se näkyisi, Talvitie varoittaa.

Hän vieraili vieraili Pietarsaaressa keskiviikkona paikallisen Suomi-Venäjä -seuran vieraana, sen juhlaviikolla. Samalla hän kertoi kirjastossa yleisölle tuoreesta teoksestaan: Venäjä, Venäjä, Venäjä, joka koostuu aiheeseen liittyvistä artikkeleista. Sitä ennen hän oli lehdistön haastateltavana.

Talvitie viittaa Georgian ja Ukrainan tilanteisiin. – En tietenkään tarkoita, että esimerkiksi kaikkia Venäjän toimia hyväksyisin. Yritän kuitenkin nähdä niiden asioiden taustalle, mitkä vaikuttavat sen käytökseen, Talvitie toteaa.

Venäjän ratkaisujen taustalla on geopolitiikka. Se suhtautuu kriittisesti siihen, että Nato tunkeutuu kauas, sen omakseen kokemalle vaikutusalueelle.

– Minulta kysytään usein, tiedänkö mitä Putin ajattelee. Miten minä voisin tai kukaan muukaan sen voisi tietää? Eihän EU:lla ole mitään poliittista vuoropuhelua Venäjän kassa. Ja jos sitä ei ole, ovat asiat melko huonosti. Syntyy epäluuloja.

Heikki Talvitie vieraili keskiviikkoiltana Pietarsaaressa paikallisen Suomi – Venäjä -seuran tilaisuudessa.

Lisää hänen arvioitaan torstain 2.10. Keskipohjanmaassa."

Alan Salehzadeh kertoo että ei kande liittyä
https://www.suomenuutiset.fi/terrorismiasiantuntija-varoittaa-liittymasta-natoon/
"syyskuu 2, 2014 14:47
Terrorismiasiantuntija varoittaa liittymästä Natoon

Suomen ei kannattaisi liittyä Natoon, koska se vetäisi Suomen ulkomaisiin kriiseihin ja houkuttelisi tänne terrorismia. Näin sanoi Suomessa asuva kansainvälinen terrorismiasiantuntija Alan Salehzadeh Nato-seminaarissa Helsingin uudella ylioppilastalolla maanantaina.

Salehzadeh nousi kuuluisuuteen hiljattain, kun maanpuolustuskorkeakokulu hyllytti hänen Irania koskevan tutkimuksensa. Nykyään hän työskentelee italialais-amerikkalaisessa tutkimuslaitoksessa ja itsenäisenä tutkijana. Suomessa hän on asunut 15 vuotta.

Salehzadeh aloittaa perustelunsa yllättävästä suunnasta: kun Suomi itsenäistyi vuonna 1917, suhteet Venäjään ja Neuvostoliittoon olivat heti huonot sotavuosiin saakka.

– Sitten ei ole ollut ongelmia 70 vuoteen! Konflikteja ei ole esiintynyt, pikemminkin läheisyyttä: Suomi on toiminut rauhan porttina Venäjän ja lännen välillä. Minä sanonkin, että en liittyisi Natoon, hän päättelee.

Hän sanoo Naton kamppailleen kommunistisia maita vastaan. Entä nyt? Nato ajaa omia asioitaan, taloutta ynnä muuta. Vaikutukset ovat moninaiset.

– Kun USA ”vapautti” eli valloitti Irakin, se oli hyvä kurdeille, mutta arabeille tuhoisa: miljoona ihmistä kuoli. Siitä huolimatta Isis valloitti kolmasosan Irakista yht’äkkiä, eikä USA kyennyt suojelemaan irakilaisia. Nyt he menevät tukemaan heitä. Se on kuin ”vapautamme Helsingin heti, kun se ensin tuhotaan kokonaan”, hän vertaa.

Sodat kuin perheriitoja

Miksi sodat syttyvät, miksi Venäjä hyökkäsi Georgiaan ja nyt Ukrainaan?

– Avioerossa riidellään vuosien ajan, kunnes ei enää jakseta riidellä, viisastutaan tai toinen kuolee. Suomen itsenäistymisestä on sata vuotta, Georgian ja Ukrainan itsenäistymisestä on vähän aikaa, hän vertaa.

– Nato taistelee terrorismia vastaan, mikä on hyvä. Mutta kuka on terroristi? Maataan rakastava ihminen ei välttämättä ole terroristi, mutta kaikenlainen ääriajattelu kallistaa vaa’an terrorismin puolelle: jos ajatellaan, että minun ihonvärini ja uskoni on ainoa oikea, se on rasismia ja terrorismia. Natokin taistelee terrorismia vastaan ja välillä suojelee heitä. Se myy aseita diktaattoreille, joita sitten pitää välillä kurittaa – asevarastoja pitää käyttää, tyhjentää ja kokeilla. Saddamkin oli ystävä, vaikkakin paha ystävä. Hän ei vain tiennyt, missä kulkee raja – hän hyökkäsi ihanaan Kuwaitiin, Salehzadeh hymähtää.

– Nato on myös päästänyt Isiksen maailmalle Turkin ja Syyrian kautta: se on jo vaarallisempi kuin Al Qaida. Ristiriitoja löytyy paljon. Sinäkin suojelet naisten asemaa Saudi-Arabiassa – maassa, jossa naiset eivät saa ajaa autolla! Eivätkä edes Naton jäsenet ole kaikki yhtä demokraattisia kuin Suomi. Ai niin anteeksi, Suomihan ei ole vielä jäsen, hän naurahtaa.

Puolueettomuus vahvistanut Suomea

Turkki on Naton jäsen ja saa USA:sta aseita ja tietotaitoa taistelemiseen mm. kurdeja vastaan. Entäpä jos Suomi Naton jäsenenä pommittaisi kurdisiviilejä, miten siihen pitäisi suhtautua? Euroopassa asuu myös kaksi miljoonaa armenialaista, joita vastaan Turkki teki kansanmurhan ensimmäisen maailmansodan aikana. Sekin voi olla terrorismin siemen, entäpä Azerbaizhan, joka on myös Nato-jonossa, sillä on kiistoja naapureidensa kanssa.

– Suomen puolueeton asema oli Naton aikana stabiili tähän saakka Sveitsin ja Ruotsin tavoin. Siihen perustui presidentti Martti Ahtisaaren menestys rauhanneuvottelijana, Salehzadeh tulkitsee.

Suomi joutuisi Naton taisteluihin vaikkapa Turkin ja Irakin välille, mistä USA päättäisi. Suomi sotkeutuisi Lähi-Idän kriiseihin ja osaksi myös ikuista Israelin ja palestiinalaisten välistä kiistaa, joka ei ratkea ennen demokratian läpimurtoa Lähi-Idässä.

– Mutta leviääkö se, kun Saudi-Arabiassa yksinvalta ja uskonnon valta vahvistuvat koko ajan. Osa islamisteista voi ragoida terrorismilla, jos Suomi liittyy. Terroristi voi tulla myös kutsuttuna tai bisnesviisumilla, tutkija huomauttaa."

Bruce Oreckin mukaan Natosta päättää suomalaiset ihan ite
http://www.rd.fi/yhdysvaltain-suome...varoittaa-venäjää-nato-päätös-suomen-oma-asia
"
Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck varoittaa Venäjää: Nato-päätös on Suomen oma asia
Yhdysvaltain Suomen suurlähettilään Bruce Oreckin, 61, mielestä Venäjän tulisi kunnioittaa Suomen itsenäistä päätöksentekoa, jos tämä päättää hakeutua Naton jäseneksi. Oreck kertoo kantansa Valitut Palat –lehden haastattelussa lehden elokuun numerossa.

30.07.2014 By Ilkka Virtanen

Yhdysvaltain Suomen suurlähettilään Bruce Oreckin, 61, mielestä Venäjän tulisi kunnioittaa Suomen itsenäistä päätöksentekoa, jos tämä päättää hakeutua Naton jäseneksi. Oreck kertoo kantansa Valitut Palat –lehden haastattelussa lehden elokuun numerossa.

—Se on ilman muuta Suomen oma asia. Kukaan muu ei sitä voi päättää. Ymmärrän että tämä edellyttäisi poikkeuksellisen tarkkaa harkintaa, koska Venäjä on naapurinne, mutta Natossa ei ole kyse hyökkäyksellisestä asiasta vaan se on puolustuksellinen. Se ei ole jotain, jossa Venäjän tarvitsisi pelätä tai jossa Suomen tulisi pelätä oman asemansa puolesta, koska Suomen oikeutta puolustautua ei ole koskaan voitu kyseenalaistaa ja koska se (Nato-jäsenyys) tekee mahdolliseksi Suomen puolustuksen vahvistumisen, Oreck sanoo mutta varoo ottamasta tämän selkeämmin kantaa Suomen Nato-jäsenyyden puolesta.

Oreck arvostelee tapaa, jolla Venäjä tunkeutui keväällä Krimin niemimaalle. Hänen mielestään Venäjän olisi tullut ottaa asia esille YK:ssa, jos se oli huolissaan venäjänkielisen väestön turvallisuudesta Ukrainassa.

—On monia eri keinoja hoitaa humanitäärisiä ongelmia, on YK ja monet siihen liittyvät organisaatiot. Ei voi vain yksipuolisesti marssia sisään ja valloittaa alueita, se ei ole 21. vuosisadan toimintatapa, Oreck sanoo.

Oreck suosittelee riskinottoa ja hämmästelee suomalaista sosiaaliturvaa
Harmaantuvan Suomen talouden tuleva menestys riippuu Oreckin mielestä pitkälle suomalaisten ja erityisesti nuorten kyvystä sopeutua muutoksiin ja ottaa riskejä. Hän kehottaa suomalaisia vanhempia rohkaisemaan lapsia ja nuoria riskinottoon ja muutosvalmiuteen.

—Elämme suurten muutosten aikaa, asiat muuttuvat tosi nopeasti. Ei tarvitse katsoa kuin Nokiaa. Kun saavuin tänne viisi vuotta sitten, se oli yhä matkapuhelinalan kuningas. Nyt sen bisneksen on ostanut Microsoft. Nokia jatkaa toimintaansa, mutta keskeinen osa sen liiketoimintaa katosi, Oreck sanoo.

—Suomen kohtalo riippuu siitä, miten hyvin 40-60-vuotiaat ymmärtävät muutoksen nopeuden. En sano, että 50-vuotiaan miehen tai naisen pitäisi muuttua, se on liikaa vaadittu. Mutta sosiaalisesti ja kulttuurisesti on tärkeätä, että he kääntyvät seuraavan sukupolven puoleen sanoen, että on tärkeätä että te muututte. Annamme teille luvan yrittää, ottaa riskejä, epäonnistua, ja liikkua nopeasti. Minä en muutu, mutta sinun täytyy muuttua. Ja äidit, isät ja koko yhteiskunta sanoo, että se on hyvä asia. Se on tämän yhteiskunnan haaste tällä hetkellä, Oreck sanoo.

Puhuttaessa Suomen rakenteellisista ongelmista, kuten huoltosuhteen heikentymisestä, työttömyydestä ja julkisen talouden velkaantumisesta Oreck viittaa suomalaisen yhteiskunnan turvallisuushakuisuuteen. Se on hänen mukaansa johtanut tilanteeseen, jossa muutoksia ja riskinottoa vältetään viimeiseen saakka.

—Suomalaiset ottavat riskejä mutta usein vasta, kun selkä on seinää vasten. Ei ole paras hetki ottaa riskiä silloin, kun selkä on seinää vasten. Sinulla on enemmän liikkumavaraa ja vaihtoehtoja ottaessasi riskejä silloin, kun et ole keskellä kriisiä, Oreck muistuttaa.

Oreck myös hämmästelee suomalaista sosiaaliturvajärjestelmää, jonka pitäisi kaiken järjen mukaan rohkaista kansalaisia yrittämiseen ja riskinottoon, mutta joka päinvastoin saa nämä jähmettymään paikoilleen.

—On mielenkiintoista, että Yhdysvalloissa meillä ei ole sellaista sosiaalista turvaverkkoa kuin teillä on täällä (Suomessa), ja silti olemme riskinottajia. Voisi ajatella, että miksi ottaa riskejä maassa, jossa ei ole turvaverkkoa. Voisi olettaa, että verkon puuttuessa olisimme (amerikkalaiset) maailman konservatiivisimpia ja riskejä välttävimpiä koko maailmassa, mutta emme ole, päinvastoin olemme ehkä suurimpia riskinottajia.

—Kun Suomessa on turvaverkko, eikö teidän pitäisi ottaa enemmän riskejä. Sen sijaan, että turvaverkko toimisi trampoliinina, joka auttaisi sinua yltämään korkeammalle, se tarttuu sinuun ja jäät siihen jumiin. On mielenkiintoista, miksi sosiaalinen turvaverkko toimii kuin liimapaperi. En tarkoita, että siitä pitäisi pyrkiä kokonaan eroon, mutta jollain tavalla sitä pitäisi muuttaa, Oreck sanoo.
"

Samaa juttua kuin aiemman, Putinin mies kertoo suomalaisten ottavan Venäjävihamielisyydessään mallia baltiasta ja Ruotsista:
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/696...roittaa-myos-suomea-tuloksena-voi-olla-kolmas
"Vladimir Putinin lähipiiri varoittaa myös Suomea - “Tuloksena voi olla kolmas maailmansota”
Jaa artikkeli:
Uusi Suomi
Luotu:
8.6.2014 10:03
Päivitetty:
8.6.2014 10:19
  • Vladimir Putinin neuvonantaja varoittaa muun muassa Suomea ja Ruotsia venäläisvihamielisyydestä.
KOTIMAA
|
SUOMI JA VENÄJÄ
Venäjän presidentin Vladimir Putinin neuvonantajiin kuuluva valtiotieteilijä Sergei Markov varoittaa muun muassa Suomea ja Ruotsia venäläisvihamielisyydestä ja "russofobiasta".

-Viisi, kuusi maata Euroopassa ovat listan kärjessä, kun puhutaan venäläisvastaisuudesta. Näitä ovat Ruotsi, Puola, Baltian maat ja Suomi, Markov sanoo ruotsalaisen Svenska Dagbladetin haastattelussa.

Markov pitää erityisesti Suomen kantaa “käsittämättömänä”.


-Suomi on vain voittanut taloudellisesti Venäjän-kaupan ansiosta. Syynä ei voi olla mikään muu kuin Ruotsin ja Baltian maiden vaikutus Suomeen.

Venäläisvastaisuus näkyy Markovin mukaan muun muassa suhtautumisessa Ukrainan kriisiin.

-Esimerkiksi, kun väitetään, että (Ukrainan uusi presidentti) Poroshenko valittiin vapailla vaaleilla, hän sanoo.

Samassa yhteydessä Markov varoittaa, ettei Venäjää saa ajaa nurkkaan.

-Jos niin käy, tuloksena voi olla kolmas maailmansota."

Iltasanomat kertoo höblän jutusta jossa Markov varoittaa ja Aleksantri-teatterin Kivinen vähättelee.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288698402504.html
"HBL: Putinin lähipiiriläinen varoittaa Suomea Nato-jäsenyydestä
Julkaistu: 8.6.2014 11:04 , Päivitetty: 8.6.2014 12:49
Vladimir Putinin sanansaattaja varoittaa Suomea liittymästä Natoon. Sergei Markov on antanut haastattelun Hufvudstadsbladetille ja Svenska Dagbladetille.
- Jos Suomi haluaa liittyä Natoon, teidän pitää ajatella ensin. Haluatteko olla mukana aloittamassa kolmatta maailmansotaa? Antisemitismi aloitti toisen maailmansodan, russofobia voi aloittaa kolmannen maailmansodan, Markov sanoi Hufvusdtadsbladetissa.

- Venäjä varoittaa Suomea liittymästä Natoon. Se sotilasliitto on kadottanut tavoitteensa ja päämääränsä, Jos Suomi liittyisi Natoon, se heikentäisi Euroopan turvallisuutta, ei parantaisi sitä. Kysykää esimerkiksi EU:lta, miksi Nato kehittyy väärään suuntaan, Markov sanoi Hbl:ssä.

Markovin mukaan Euroopassa on 5-6 russofobista maata. Ruotsi, Puola, Baltian maat ja Suomi. Markov pitää Suomen venäjävihaa käsittämättömänä, koska Suomi on hyötynyt Venäjän-kaupasta.

- Suomi on EU:n jäsen ja teillä ei enää ole itsenäistä diplomatiaa, mutta ei ole enää EU:llakaan. Yhdysvallat käytännössä valvoo EU:ta. Se, mikä minua huolestuttaa eniten Suomessa, on jättimäinen russofobia tiedotusvälineissänne. Olen lopettanut suomalaisten lehtien käännösten lukemisen, ne eivät kiinnosta minua enää, Markov totesi Hbl:ssä.

Hbl luonnehtii Markovia Putinin henkilökohtaiseksi sanansaattajaksi ja Markov edustaa Putinia avoimesti.

Markov on valtiotieteilijä ja hän johtaa oma ajatuspajaansa. Hän on aiemmin ollut edustajana Duumassa Putinin puolueessa.

Markovin mukaan Suomen ja Venäjän suhteet ovat hyvät ja pragmaattiset.


Eurooppa suhtautuu venäläisiin samalla tavalla kuin aikoinaan juutalaisiin. Teidän tavoitteenne on tuhota Venäjä, mutta se ei onnistu. Se ei onnistunut Napoleonilta, ei Hitleriltä.

- Tämä pitää paikkansa hallitustasolla. Viralliset suhteet ovat ongelmattomat. Mutta Venäjä-viha on levinnyt suomalaisen eliitin ja median keskuudessa, Markov totesi lehtihaastattelussa.

Venäjä ei ole Markovin mukaan aikeissa miehittää Suomea.

- Ei, Venäjällä ei ole mitään sellaista tarvetta. Venäjä ei uhkaa Suomea, Markov sanoi Hbl:ssä.

Markov varoittaa Eurooppaa ajamasta Venäjää nurkkaan.

- Iso ongelma on, että Nato yrittää luoda keinotekoisia konflikteja. Natoa ei tarvita enää, Nato on menettänyt olemassaolo-oikeutuksensa ja etsii uusia tehtäviä. Nato on käytännössä amerikkalainen organisaatio. Yhdysvaltain puolustusbudjetti on suurempi kuin koko maailman yhteensä. Yhdysvallat varustaa ja luo ihan omaa armeijaansa. Tämä kehitys on vaarallista. Markov totesi Svenska Dagbladetissa ja Hbl:ssä.

- Se saa yksinkertaisesti riittää, että Venäjää kohdellaan kuin olisimme alempiarvoisia. Eurooppa suhtautuu venäläisiin samalla tavalla kuin aikoinaan juutalaisiin. Teidän tavoitteenne on tuhota Venäjä, mutta se ei onnistu. Se ei onnistunut Napoleonilta, ei Hitleriltä. Sen sijaan tulette tuhoamaan Eurooppaa, Markov sanoi haastattelussa.

Markov ei usko, että Suomi voisi olla välittäjänä EU:n ja Venäjän kiistoissa. Markov sanoi, että poliittisen sillan EU:n ja Venäjän välille voivat rakentaa Kreikka, Unkari ja Italia.

Tutkija: Markovin kommentin painoarvo ei ole suuri


Aleksanteri-instituutin Venäjän-tutkija, professori Markku Kivinen sanoo STT:lle, että Markovin kommentin painoarvo ei ole suuri.

– Niin kauan kuin ei tule virallista lausuntoa, Venäjältä löytyy vaikka minkälaista wannabe-neuvonantajaa. Kaikkien puheita ei tarvitse ottaa vakavasti, Kivinen kommentoi STT:lle.

Hänen mukaansa lausuntoon ei sisälly myöskään suurta uutista, sillä Venäjä on monesti kertonut vastustavansa Suomen Nato-jäsenyyttä.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps) toteaa puolestaan Ilta-Sanomille, että Suomi tekee mahdollisen Nato-päätöksensä itse, eikä "alistu muiden painostukseen"."

Tässä varoittajan toimii Andrei Illarionov Yhdysvalloista:
http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/79...in-tuntijalta-voi-valmistella-suurempaa-sotaa

"Venäjän presidentin Vladimir Putinin entinen talousneuvonantaja Andrei Illarionov varoittaa Venäjän sotilasmenojen kasvusta.

-Sotilasmenojen kasvu on merkittävä varoitusmerkki Venäjän aikeista. Dramaattiminen nousu sotilasmenoissa tämän vuoden tammikuusta lähtien voi tarkoittaa sitä, että Vladimir Putin valmistelee suurempaa sotaa Ukrainassa ja / tai muualla, hän sanoo The Interpreter -lehden mukaan.

Illarionov viittaa Venäjän hallituksen julkistamiin lukuihin, joiden mukaan Venäjän sotilasmenot kasvoivat tammi-helmikuussa 2,3-kertaisiksi viime vuoden touko-joulukuun ajanjaksoon verrattuna ja 8,8-kertaisiksi vuoden 2000 tasoon verrattuna.

-Pelkästään tammi- ja helmikuussa sotilasmenot muodostivat 43,3 prosenttia Venäjän valtion budjetista ja 12,7 prosenttia maan BKT:sta. Näin suuri kasvu on lisätodiste siitä, että Putin valmistelee sotilastoimia, jotka ovat paljon laajempia kuin 14 viime kuukauden aikana on nähty, hän varoittaa.

Illarionov varoitti Putinin aikeista myös noin vuosi sitten. Tuolloin hän sanoi Putinin saattavan uhata Suomea.

Illarionov erosi tehtävästään Putinin neuvonantajana tammikuussa 2005. Nykyisin hän toimii vanhempana tutkijana amerikkalaisessa Cato-tutkimuslaitoksessa.

The Times -lehti kertoi torstaina Moskovan ja Washingtonin tiedustelujohdon salaisesta tapaamisesta. Lehden mukaan Putin uhkasi hyökätä Baltian maihin ydinasein. Ainakin Ruotsin kokonaispuolustuksen tutkimuslaitoksessa uhkaus otettiin todesta."

HBL:n alkuperäinen juttu
http://hbl.fi/nyheter/2014-06-08/616261/vill-ni-vara-med-och-starta-ett-tredje-varldskrig
"Vill ni vara med och starta ett tredje världskrig?"
Anna-Lena Laurén
Publicerad: 08.06.2014 03.50 • Uppdaterad: 07.10.2014 14.47
Sergej Markov, Putins personliga sändebud, avråder Finland från att gå med i Nato och klagar på "monstruös russofobi" i Finland. Hans hälsning till president Sauli Niinistös säkerhetspolitiska seminarium på Gullranda är entydig: Gör inget som kan skada våra intressen.
MOSKVA

– Om Finland vill gå med i Nato borde ni först ta er en funderare. Vill ni vara med och starta ett tredje världskrig? Antisemitismen startade andra världskriget, russofobin kan starta ett tredje. Finland är ett av de mest russofobiska länderna i Europa, efter Sverige och de baltiska länderna, säger Sergej Markov, Putins så kallade doverennoje litso. Det betyder att han är Rysslands presidents personliga sändebud och representerar denne offentligt.

Markov är statsvetare och förestår sin egen tankesmedja, Institutet för politisk forskning. Han är också medlem i Rysslands så kallade medborgarkammare, känd som en politisk hök vars tankevärld står Putin nära. Och han har presidentens öra.

– Vladimir Putin och jag träffas mellan en och tre gånger i månaden. Jag blev hans personliga sändebud inför presidentvalet 2012. Då sågs vi varje vecka. Efter valet meddelade han att jag har hans förtroende att fortsätta, säger Markov.

HBL intervjuar Markov på Hotell Kosmos i Moskva, där han öppnar ett seminarium för mediechefer från regionerna. Under hela hans öppningstal fungerar inte mikrofonen. Markov talar i fyrtio minuter utan att publiken kan höra ett dugg. Ingen vågar säga något.

Glöm Nato!

I ett samtal med HBL sänder Sergej Markov en otvetydig hälsning till Gullrandaseminariet.

– Ryssland avråder Finland från att gå med i Nato. Denna militärallians har förlorat sitt mål och sin mening och letar därför efter nya uppgifter. Om Finland går med i Nato skulle det försämra säkerheten i Europa, inte öka den. Fråga i stället EU varför man tillåter att Nato utvecklas i fel riktning. Nato är i praktiken en amerikansk organisation. Den amerikanska försvarsbudgeten är större än resten av världens tillsammans! USA rustar i rasande takt och skapar dessutom helt egna privata arméer av legosoldater som ingen kontrollerar, till exempel Blackwater. Den här utvecklingen är livsfarlig.

När Markov kommer in på den säkerhetspolitiska utvecklingen i Europa blir han så arg att han höjer rösten och nästan ryter:

– Det får helt enkelt räcka med att bete sig mot Ryssland som om vi vore lägre stående! Europa ser i dag på ryssar på samma sätt som man tidigare såg på judar. Ert mål är att förstöra Ryssland. Men det kommer ni inte att lyckas med. Napoleon försökte, Hitler försökte, utan framgång. Ni kommer att förstöra Europa i stället.

Hur tar sig denna russofobi uttryck?

– Till exempel i detta otäcka ljugande om Ukraina. Påståendet att Porosjenko valdes genom fria, rättvisa val. Det är ju som att säga att Bashar Assad är demokratiskt vald.

Ryssland stöder Bashar al-Assad.

– Vi stöder dem som visar förståelse för etniska och religiösa minoriteter. Minoriteterna i Syrien, de kristna, alawiterna, tjerkesserna, ber till Gud att Assad ska förbli president. I Ukraina tar man livet av människor därför att de vill välja sina guvernörer själva och håller fast vid rätten att tala sitt ryska modersmål. Varför vägrar Europa se detta? Människor mördades i Odessa men det tiger era västerländska medier om. Trots att det var uppenbart vem som stod för mördandet.

Hur ser ni på relationerna mellan Finland och Ryssland?

– Finland är en EU-koloni, ni har inte längre någon självständig diplomati. Men det har inte EU heller. EU kontrolleras i praktiken av USA. Det som oroar mig mest i Finland är denna monstruösa russofobi som era medier svämmar över av. Jag har slutat läsa översättningar av finländsk press, det intresserar mig inte längre, lika lite som det intresserar mig att lyssna till vad alkoholister svamlar om i bussen.

Kan ni ge något exempel på russofobi i finländska medier?

– När ni till exempel skriver "Detta kan leda till att det ryska inflytande ökar" så behöver ni inte ens skriva ut att det är någonting dåligt. Det är underförstått. Fem sex länder ligger i täten när det gäller russofobin i Europa: Sverige, Polen de baltiska länderna och Finland. Det märkligaste av allt är att russofobin saknar grund i Finland. I Sveriges och Polens fall kan den förklaras med gamla stormaktskomplex, i Lettlands och Estlands med att rysshatet har blivit ett politiskt instrument. Men Finland? Ni har ju blivit rika tack vare handeln med oss. Av allt att döma är det Sverige och de baltiska länderna som har påverkat er.

I Finland trodde vi att vi förde en pragmatisk Rysslandspolitik.

– Det stämmer på regeringsnivå. De officiella relationerna är oproblematiska. Men inom den finländska eliten och de finländska medierna är rysshatet utbrett.

Finns det en risk för att Ryssland ockuperar Finland?

– Nej. Ryssland har inga sådana behov. Det existerar inget ryskt hot mot Finland och går ni med i Nato vore det således enbart ett tecken på era Rysslandskomplex.

I Finland finns en uppfattning om att vi kan utgöra en bro mellan Ryssland och EU.

– Det gör ni kanske ekonomiskt, men inte politiskt. Den politiska bron mellan EU och oss utgörs av Grekland, Ungern och Italien.

Vad kommer att ske i Ukraina?

– Den troligaste lösningen är det bosniska scenariot. Det vill säga en konfederation av olika stater på etnisk grund. Östra Ukraina blir en federation vid namn Novorossija där Donetsk, Luhansk, Charkiv, Odessa, Dnipropetrovsk och Zaporozjie ingår.

Men separatisterna kontrollerar bara två av dessa städer.

– De andra kommer att gå med i deras kamp, förr eller senare. Inte heller de kan acceptera de ukrainska nationalisterna. I Ryssland är vi tvungna att hålla tillbaka en stor ström frivilliga som vill åka till Ukraina för att skydda sina bröder. Trycket på att Ryssland ska intervenera stiger hela tiden, sjuttio procent av det ryska folket anser i dag att Ryssland borde gå in i östra Ukraina. Men Putin vill inte. Han vill ha en konfederation.

Det finns en mängd ryska frivilliga i Donbass. Tydligen har ni inte lyckats hålla tillbaka dem.

– Många fler har stoppats vid gränsen.

Separatisterna verkar också få vapenleveranser från Ryssland.

– Har ni sett vilka gammalmodiga raketer de har? Ryssland är världsbäst på luftförsvar. Rebellerna slåss med vapen från 1970-talet. Men om regeringen i Kiev inte slutar utöva våld mot sitt eget folk blir vi tvungna att bistå rebellerna – med både vapen och män."

Tällä kertaa Venäjän ulkoministeriö varoittaa
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014060218363054_uu.shtml
"Venäjä varoittaa: Suomen Nato-jäsenyys olisi vaarallista

Maanantai 2.6.2014 klo 13.02 (päivitetty klo 13.15)
Venäjä varoittelee Suomen ja Ruotsin mahdollisesta Nato-jäsenyydestä.

Lausunnossa todetaan, että Pohjoismaiden ja Baltian alueella on ollut perinteisesti vähän vähän poliittisia ja sotilaallisia jännitteitä.

-Venäjällä on vastuu suojella maanmiehiään ja kulttuuriaan, erityisesti Baltian maissa. Suomen ja/tai Ruotsin Nato-jäsenyys voisi johtaa haitallisiin muutoksiin, lausunnossa todetaan.

Lausunto annettiin lauantaina, vain muutama tunti sen jälkeen, kun presidentti Sauli Niinistö oli Ylen ykkösaamussa myötämielinen kansanäänestykselle Natosta.

-Jos sellaiseen tilanteeseen joskus mennään, että hallitus ja presidentti, keitä sitten lienevätkään, päätyisivät sitä esittämään, niin kyllä, Niinistö vastasi kysymykseen mahdollisesta Nato-kansanäänestyksestä.
Sitä, mitä Venäjän ulkoministeriön lausunnossa on tarkkaan sanottu, ei tiedetä. Lausunnon on julkaissut Venäjän uutistoimisto Itar-Tass, jonka uutisointia on länsimaissa kritisoitu paikoin värittyneeksi."


USA varoitta Ruotsia: rauhankumppanuus ei auta, jos Venäjä tulee ja CS-P:n mukaan Suomeenkin on varmasti sanottu samat sanat.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288682406150.html
"
Asiantuntija: Suomeenkin on varmasti tullut Nato-viesti
(poistettu kuva jossa CS-P näytti erityisen tyylikkäältä)

Suomen ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak sanoo, että Yhdysvallat on varmasti ilmoittanut mielipiteensä myös Suomeen. (KUVA: Markku Ulander)

Julkaistu: 28.4.2014 12:11 , Päivitetty: 28.4.2014 12:40

Svenska Dagbladet kertoi, että USA:n Tukholman suurlähettiläs on antanut ruotsalaisille hyvin selväsanaisen kannanoton: Ruotsin kannattaisi liittyä Natoon, sillä pelkkä rauhankumppanuus ei auta, jos Venäjä tulee. Suomalaisasiantuntijan mukaan hyvin todennäköisesti Suomeen on lähetetty samansisältöinen viesti.
SvD uutisoi, että USA:n mukaan Naton rauhankumppanuus ei anna Ruotsille minkäänlaista suojaa Venäjää vastaan.

Lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan USA:n uusi kanta on kuin ”kylmä suihku”.

Suomen ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak sanoo, että Yhdysvallat on varmasti ilmoittanut mielipiteensä myös Suomeen.

Olisin uskomattoman yllättynyt, jos Ilkka Kanervan johtamalle (selvitystyö)ryhmälle ei olisi annettu samanlaista viestiä. Se olisi USA:n näkökulmasta ongelmallista.


- Olisin uskomattoman yllättynyt, jos Ilkka Kanervan johtamalle (selvitystyö)ryhmälle ei olisi annettu samanlaista viestiä. Se olisi USA:n näkökulmasta ongelmallista, jos se lähettäisi eri viestiä kahdelle maalle, jotka käytännössä ovat samassa tilanteessa.

Salonius-Pasternakin mukaan viestin sisältö koskee Suomea samoin kuin Ruotsia: Nato ei antaisi tukeaan Suomelle Venäjää vastaan, koska Suomi on ainoastaan Naton rauhankumppani kuten Ruotsikin.

"Suomi näyttäisi kummajaiselta"

Hänen mielestään Suomen pitäisi ehdottomasti liittyä Natoon viimeistään siinä vaiheessa, jos Ruotsikin päättäisi liittyä.

- Tähän on eri syitä. Yksi on se, miten Suomi nähtäisiin muualla. Jos Ruotsi liittyisi ja Suomi ei, ja katsoisimme karttaa, Suomi näyttäisi kummajaiselta, joka jostain syystä ei ole itsekään varma, mihin se kuuluu ja millaiset sen arvot ja poliittiset toimintamallit ovat.

Salonius-Pasternakin mukaan Suomea ei nähtäisi siinä tapauksessa kummallakaan puolella neutraalina.

- Ei missään nimessä. Tämä on tehty niin selväksi aivan kaikilta puolilta. Olemme jo Lissabonin sopimuksessa sitoutuneet puolustamaan kaikkia EU-maita. Venäjä näkee meidän jo nyt olevan lännen leirissä niin poliittisesti, taloudellisesti kuin hyvin vahvasti myös sotilallisestikin.


Jos Ruotsi yllättäen ilmoittaisi, että olemme tehneet päätöksen hakea Nato-jäsenyyttä, niin Suomenkin on melkein pakko tehdä se.


Tutkija sanoo, että jos Ruotsi liittyy Natoon, yksittäisellä Nato-maalla olisi entistäkin vähemmän kiinnostusta puolustaa tai tukea Suomea, jos Suomi jäisi liittouman ulkopuolelle.

- Jos Ruotsi yllättäen ilmoittaisi, että olemme tehneet päätöksen hakea Nato-jäsenyyttä, niin Suomenkin on melkein pakko tehdä se.

"Suhteet heikkenisivät vain hetkellisesti"

Salonius-Pasternakin mukaan Ukrainan tilanne on saanut Yhdysvallat korostamaan, ettei Natolla ole syytä auttaa kumppanimaiden puolustamisessa.


Tilanne Itämerellä on kuitenkin nyt huomattavasti epävakaampi ja vaikeammin ennustettavissa kuin pari vuotta sitten.


- Siksi uskon, että suomalaisille on annettu samanlainen viesti, koska tilanne on muuttunut merkittävästi. Se ei tarkoita, että uhkaa kohdistuisi Suomeen ensi viikolla tai ensi vuonna. Tilanne Itämerellä on kuitenkin nyt huomattavasti epävakaampi ja vaikeammin ennustettavissa kuin pari vuotta sitten.

- Se ei tarkoita, että jotain pahaa tapahtuisi, mutta sen mahdollisuus on lisääntynyt, Salonius-Pasternak selventää.

Hän uskoo, että jos Suomi päättäisi hakea jäsenyyttä, suhteet Venäjään heikkenisisvät vain lyhyellä aikavälillä.

- Varmasti alkuun tulisi joitain talousreaktioita. Venäjällä on kuitenkin hyvät suhteet myös esimerkiksi Saksaan ja Norjaan, jotka ovat Nato-maita.
Jaana Oksanen

"

Illarionov varoittaa, Iloniemi ja Tuomioja sanoo että ei toi oo mitään:
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1396845970896
"Suomen-pelottelija varoittaa Tuomiojaa väheksymästä Venäjän uhkaa
ULKOMAAT 8.4.2014 2:00
Tuomas Niskakangas

HELSINGIN SANOMAT

Venäjä-pelkoa Suomessa kylvänyt presidentti Vladimir Putinin entinen neuvonantaja ei peräänny arvioissaan, vaikka Suomen valtiojohto on tyrmännyt hänen varoituksensa.

Tutkija Andrei Illarionov sanoo, että Suomen kansan pitäisi seurata tarkkaan Putinin toimintatapoja Ukrainassa.

Illarionov kavahdutti aiemmin suomalaisia, kun hän sanoi Svenska Dagbladetin ja Ilta-Sanomien haastatteluissa Putinin saattavan uhata Suomea. Illarionov työskentelee Washingtonissa Cato-tutkimuslaitoksen vanhempana tutkijana. Aiemmin hän on toiminut Putinin talousneuvonantajana.


Illarionov sanoo, että Venäjän uhka Suomelle ei ole välitön, mutta se voi toteutua tulevaisuudessa.

"Se riippuu [Putinin] menestyksestä Ukrainassa ja joissain muissa maissa, että voisiko hän sen jälkeen kääntyä Suomeen", Illarionov sanoo.

Tutkijan mukaan Venäjä voisi halutessaan käyttää Suomen ja Venäjän vuoden 1992 valtiosopimusta yhtenä tekosyynä hyökkäykselle tulkitsemalla sitä luovasti. Venäjä voisi hänen mukaansa käyttää sopimusta Suomen painostamiseen, jos Suomi esimerkiksi harkitsisi puolustusliitto Naton jäsenyyttä.

Suomalaiset valtiojohtajat ja asiantuntijat eivät katso vuoden 1992 sopimuksen rajoittavan Suomen Nato-hakemusta, jos Suomi haluaisi sellaisen joskus tehdä. Ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoi viikonloppuna HS:lle pitävänsä Illarionovin spekulaatiota "vähän sairaana ja turhanpäiväisenä".

Illarionovin mukaan myös Ukrainan johtajat olisivat vielä vähän aikaa sitten pitäneet keskustelua Venäjän hyökkäyksestä turhanpäiväisenä.

"Kukaan Ukrainan poliittisessa eliitissä ei olisi uskonut, että Venäjä hyökkäisi Ukrainaan, kaappaisi Krimin ja yrittäisi epävakauttaa maan etelä- ja itäosia."

Illarionov sanoo, että Ukraina ja Venäjä ovat kulttuurisesti läheiset veljeskansat. Silti Venäjä kaappasi Krimin omavaltaisesti.

"Jos tämä on mahdollista Ukrainassa, mikä syy ulkoministerillä on ajatella, ettei se olisi mahdollista Suomessa", Illarionov sanoo.

Suomalainen diplomaattikonkari Jaakko Iloniemi vähätteli viikonloppuna Illarionovin sanojen merkitystä ja hänen suhdettaan Putiniin. Illarionov vastaa, ettei hänen ja Putinin henkilökohtaisen suhteen syvyydellä ole merkitystä.

"En perusta mielipiteitäni väleihini Putinin kanssa vaan hänen julkisiin tekoihinsa, hänen puheisiinsa ja sotajoukkojen siirtelyyn."

Illarionovin mukaan Putin pitää Suomea etupiirinään.
http://www.kaleva.fi/uutiset/ulkomaat/ex-avustaja-putin-pitaa-myos-suomea-etupiirina/660366/
"Ex-avustaja: Putin pitää myös Suomea etupiirinä

ULKOMAAT 29.3.2014 | PÄIVITETTY 29.3.2014
STT,

Presidentti Vladimir Putinin entisen avustajan mukaan länsimaat eivät ole ymmärtäneet Venäjän johtajan ajattelua. Svenska Dagbladet -lehden haastatteleman Andrei Illarionovin mukaan myös Baltian maat ja Suomi ovat Putinille Venäjän etupiiriä.

Illarionovin mukaan Putin tuskin suunnittelee pikaisia toimia Natoon kuuluvaa Baltiaa tai EU-maa Suomea vastaan.

Illarionov varoittaa, että kysymys voi tulla uudelleen ajankohtaiseksi, jos Putinia ei nyt pysäytetä.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vakuutti aiemmin, ettei Venäjällä ole aikomusta määrätä asevoimiaan hyökkäämään Ukrainaan. Venäjän tv:ssä haastateltu Lavrov arvioi länsimaiden ja Venäjän näkemysten Ukrainasta lähentyneen viime päivinä. Lavrov on keskustellut tänään Ukrainan tilanteesta puhelimitse amerikkalaisen virkaveljensä John Kerryn kanssa.

Lavrovin mukaan ainoa ratkaisu Ukrainalle on liittovaltion muodostaminen. Myös länsimaat ovat avoimia ajatukselle.

- He kuuntelevat. Voin sanoa, ettei liittovaltio ole ollenkaan kielletty sana keskusteluissamme, Lavrov muotoili.

Lavrovin mukaan Ukrainan uudessa perustuslaissa pitäisi olla selkeä maininta siitä, että maa pysyy liittoutumattomana. Venäjä vastustaa jyrkästi Ukrainan mahdollista Nato-jäsenyyttä.

Venäjän ja Yhdysvaltain presidentit Vladimir Putin ja Barack Obama puhuivat Ukrainan tilanteesta puhelimitse eilen.

Venäjän presidentin kotisivuilla kerrotaan, että puhelun aikana Putin kertoi olevansa huolissaan ääriliikehdinnästä Ukrainassa. Sivujen mukaan Putin ilmaisi huolensa myös Transnistrian alueen asukkaista. Moldovaan kuuluvalla alueella on venäläisjoukkoja, vaikka Moldovan hallitus on toistuvasti vaatinut niiden vetämistä pois."

Edellisen kanssa samaa kokonaisuutta
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014032918167135_uu.shtml
"
Putinin ex-avustaja: Putin haluaa Suomen takaisin Venäjälle

Lauantai 29.3.2014 klo 12.13 Putin on kiinnostunut myös Suomesta, entinen avustaja vihjaa. (EPA/AOP)
OTA KANTAA

Onko Venäjä uhka Suomelle?
85%
15%
Ääniä 42156

Presidentti Vladimir Putinin entisen avustajan mukaan länsimaat eivät ole ymmärtäneet Venäjän johtajan ajattelua. Svenska Dagbladet -lehden haastatteleman Andrei Illarionovin mukaan myös Baltian maat ja Suomi ovat Putinille Venäjän etupiiriä.

Illarionov uskoo, että jos Putinia ei saada nyt pysäytettyä Ukrainassa, presidentti aikoo jatkaa historiallisten rajojen palauttamista. Illarionov viittaa, että Putin haluaisi sisällyttää myös Baltian ja Suomen takaisin Venäjään.

- Lännen johtajat näyttävät unohtaneen täysin, että maailmassa on johtajia, jotka haluavat valloittaa toisia maita, Illarionov sanoo.

Illarionovin mukaan Putin tuskin suunnittelee pikaisia toimia Natoon kuuluvaa Baltiaa tai EU-maa Suomea vastaan. Kysymys voi kuitenkin tulla uudelleen ajankohtaiseksi, jos Putinia ei nyt pysäytetä Ukrainassa.

- Putinhan on sanonut useasti kommunistien ja bolshevikkien tehneen suuria virheitä. Hän voisi hyvin sanoa bolshevikkien pettäneen vuonna 1917 Venäjän kansalliset edut myöntämällä Suomelle itsenäisyyden, Illarionov perustelee.

Voiko EU:hun kuuluva Suomi olla todella uhattuna?

- Se ei ole Putinin esityslistalla tänään tai huomenna. Mutta jos Putinia ei pysäytetä hyvissä ajoin, asiasta voi tulla ajankohtainen ennemmin tai myöhemmin.

Illarionovin mukaan Putinin pysäyttäminen ei tule olemaan helppoa. Vastarintaa on käytettävä kaikin mahdollisin keinoin.

- En ole verenhimoinen ihminen, mutta joskus ei ole muuta vaihtoehtoa vastustajan pysäyttämiseksi kuin sotilaallinen voima, Illarionov väläyttää.

Yhdysvalloissa markkinaliberalistisessa Cato-ajatushautomossa nykyisin työskentelevä Illarianov toimi Putinin taloudellisena pääneuvonantajana vuosina 2000-2005.

Lähde: SVD"


Andrei Fjodor varoitta Suomea Natosta.
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/toinenkin-venalaisvaikuttaja-varoittaa-suomea-natosta/
"Toinenkin venäläisvaikuttaja varoittaa Suomea Natosta
Karri Kokko
|Päivitetty 29.11.2013 13:59
Venäjän ulko- ja turvallisuuspoliittisen neuvoston johtaja Andrei Fjodorov varoittaa selkein sanankääntein Suomea liittymästä sotilasliitto Natoon.

Teksti Jarkko Vesikansa
SK netti 17. 10. 2007


”Jos Suomi liittyisi Natoon, Venäjä olisi Naton ympäröimä”, Andrei Fjodorov painottaa. Tämä olisi erittäin epätoivottavaa, hän sanoo.

Viestiään vahvistaakseen Fjodorov piirtää SK:n toimittajan muistiinpanovihkoon kaavion Nato-maiden ketjuttamasta Venäjän länsirajasta.

Suomen Nato-jäsenyydelle ei olisi Fjodorovin mukaan niinkään sotilaallisia kuin poliittisia seurauksia.

”Suomi ymmärretään Venäjällä ystävänä. Nato-jäsenyyden myötä tilanne muuttuisi”, Fjodorov sanoo. ”Nato-Suomi on erittäin epätoivottu asia.”

Paul Simonin laulua mukaillen hän heittää, että ”on viisikymmentä tapaa menettää rakastaja”.

Venäjän asenne kiristynyt?

Fjodorov on jo toinen venäläisvaikuttaja, joka rusikoi samoihin aikoihin Suomen mahdollisia Nato-pyrkimyksiä. MTV3:n uutiset kertoi tiistaina, kuinka Venäjän suurlähetystön diplomaatti Vladimir Kozin käytti harvinaisen kovaa kieltä Suomen Nato-ratkaisusta maanpuolustuskorkeakoulun seminaarissa viime viikolla. Kozin toisti näkemyksensä MTV3:n ja Ylen tv-uutisten haastatteluissa. Sittemmin Venäjän Helsingin-lähetystö on irtisanoutunut Kozinin näkemyksistä.

Venäjän johtaviin turvallisuusasiantuntijoihin lukeutuva Andrei Fjodorov kertoi Nato-näkemyksistään viime viikolla Helsingissä järjestetyssä seminaarissa. Suljetun tilaisuuden jälkeen hän antoi SK:lle luvan raportoida Nato- ja EU-näkemyksistään, joista hän kertoi seminaariin osallistuneille.

Kahden vaikuttajan lähettämien Nato-terveisten perusteella Venäjän asenne Suomen puolustusratkaisua kohtaan on tiukentunut. Ilmeisesti Suomen turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon laadinta kiinnostaa venäläisiä nyt poikkeuksellisen paljon.

Fjodorov tuntee erinomaisesti Suomen, sillä hänen isänsä työskenteli aikoinaan Helsingissä Neuvostoliiton diplomaattina. Tällöin poika-Fjodorovkin asui Helsingissä. Venäjän ulko- ja turvallisuuspoliittinen neuvosto ei ole Venäjän ulko- tai puolustushallinnon virallinen elin, mutta usein sen arviot heijastelevat Kremlin kantoja.

Asemansa johdosta Fedorovilla on mahdollisuus esittää virallista linjaa kärjekkäämpiä ulkopoliittisia arvioita. Näin hän teki analysoidessaan Venäjän ja EU:n suhteita.

Fedorov painotti Venäjän ja EU-maiden kahdenvälisiä suhteita eikä antanut paljoa arvoa Brysselille.

”Kahdenväliset suhteet ovat moninkertaisesti tärkeämpiä”, Fedorov teroitti.

”Venäjä ei tule koskaan puhumaan Suomen kanssa Brysselin kautta”, hän opasti.

Äskettäin Fjodorov on ollut Suomessa esillä myös siksi, että hän myönsi kolumnissaan Venäjän tehneen 1990-luvun alussa laskelmia Karjalan Suomelle myymisen hinnasta. Tuolloin Fjodorov työskenteli Venäjän varaulkoministerinä."

Šoigu lupsakkana miehenä muistuttaa ydinpommeista...
http://www.hs.fi/kotimaa/a1369819063453
"Venäjän ministeri: Pysykää loitolla Natosta
Šoigu muistutti ydinaseista ja varoitti Suomea ja Ruotsia Naton jäsenyydestä
KOTIMAA 30.5.2013 2:00
Pekka Hakala

HELSINGIN SANOMAT

Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu (vas.) ja puolustusministeri Carl Haglund (r) kohtasivat keskiviikkona kukkaloistossa kylpevässä valtioneuvoston Köningstedt-kartanossa Vantaalla.

Uusi puolustusministeri pysyy tarkasti Venäjän tiukalla linjalla. Hän on mies, johon Venäjän presidentti luottaa.

Venäjän tuore puolustusministeri Sergei Šoigu puhuu hiljaisella äänellä, mutta viesti on sama, jota itänaapurin vallanpitäjät ovat viime aikoina toistaneet kysyttäessä ja välillä kysymättäkin: pysykää loitolla läntisestä puolustusliitosta Natosta.

Šoigun mukaan tämä koskee niin Suomea kuin Ruotsiakin.

"Kun perustetaan mikä tahansa sotilasliitto ja sitä sitten laajennetaan, nousee aina kysymys, ketä vastaan. Esittäkää kysymys itsellenne, ja vastaus on itsestään selvä", Šoigu sanoi vastatessaan Suomen ja Ruotsin mahdollista Nato-jäsenyyttä koskevaan kysymykseen keskiviikkona Köningstedtin edustuskartanon pihalla Vantaalla.

Suomen puolustusministerin Carl Haglundin (r) luona vierailulla käynyt Šoigu kertoi Venäjän reagoinnista Suomen Nato-jäsenyyteen samalla tavalla kuin presidentti Vladimir Putin kommentoi asiaa viime kesänä Pietarissa presidentti Sauli Niinistönvierailun yhteydessä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

"Naton laajentuminen loisi tietysti tarpeen toteuttaa vastatoimenpiteitä", Šoigu sanoi. "Meidän täytyy tietysti jatkaa niitä uudistustoimia, jotka ovat meneillään puolustusvoimissamme, ja toteuttaa uusia järjestelyjä mukaan lukien ydinaseet."

"En tiedä, tarvitsevatko Suomi ja Ruotsi tällaista, ehkä kollegani osaa vastata siihen", Šoigu sanoi viitaten Haglundiin.

Ruotsissa velloo parhaillaan tarmokas keskustelu Natosta, ja sotilasliiton kannatus on jonkin verran noussut. Haglund kertoi seuranneensa länsinaapurin keskustelua tarkasti, mutta ei suostunut kommentoimaan sen mahdollisia vaikutuksia Suomeen.

"Aika ennenaikaista kommentoida, kun kukaan ei ole menossa Natoon", Haglund sanoi. Hän kertoi ymmärtävänsä venäläisten huolet, mutta huomautti, että Suomi tekee päätökset itsenäisesti.

"Venäjän uhkaa on Ruotsin keskustelussa käytetty lyömäaseena. En vastusta, jos joku kannattaa Natoa. Mutta mielestäni on hyvä keskustella avoimesti, ei uhkakuvia rakentamalla."

Haglundin mukaan mahdolliset ratkaisut Nato-jäsenyydestä siirtyvät joka tapauksessa yli seuraavien vaalien, koska hallitusohjelmassa sanotaan suoraan, ettei tämä hallitus Suomea sotilasliittoon vie.

Venäjä on yhä mukana Naton rauhankumppanuusohjelmassa, mutta tämä ei juuri puheissa kuulu eikä teoissa näy. Onko Nato Venäjälle vain uhka vai voisiko se olla kumppani, siihen Šoigu ei kyennyt vastaamaan.

"Tämä on aivan liian suuri, maailmanlaajuinen kysymys, joka vaatisi pitkän ja analyyttisen vastauksen", Šoigu sanoi. "Vastataan siihen toisella kerralla."

Runsaat puoli vuotta puolustushallinnon johdossa istuneen venäläisministerin Nato-kommentit osoittavat, ettei Venäjän linja ole muuttunut.

Venäjän entisen puolustusvoimain komentajan Nikolai Makarovin vuosi sitten esittämät jyrkemmät puheet näyttävät jääneen omaksi luvukseen suomalais-venäläisissä suhteissa.

Makarov epäili Suomea paitsi Nato-puuhista myös sotilaallisesta yhteistyöstä Venäjälle vihamielisen Georgian kanssa. Lisäksi komentaja moitti niin itärajan tuntumassa pidettyjä sotaharjoituksia kuin valvontalentojakin.

Tässä kuussa 58 vuotta täyttänyt Sergei Šoigu kuuluu Venäjän suosituimpiin poliitikkoihin. Suosio johtuu pitkästä urasta Venäjän hätätilaministerinä. Valtakunnan pääpalomiehenä Šoigu onnistui hyvin ja sai koko ajan myönteistä julkisuutta.

Viime vuonna Šoigu siirtyi Moskovan alueen kuvernööriksi, mutta ehti olla tässä toimessa vain muutaman kuukauden ennen kuin sai kutsun puolustusministeriksi. Edeltäjä Anatoli Serdjukov oli kärähtänyt väärinkäytöksistä.

Kriitikoiden mukaan Šoigun nimitys osoitti, etteivät poliittisen pelin langat ole enää Putinin käsissä kuten ennen: ratkaisuja jouduttiin perumaan nopeasti, koska presidentin oli pakko turvautua yhteen harvoista todellisista luottomiehistään.

Kansansuosion vuoksi Šoigua on pidetty mahdollisena vallanpitäjien suosikkina Putiniksi Putinin paikalle, jos presidenttiä olisi pakko vaihtaa.

Ei-venäläinen taustakaan ei luultavasti haittaisi. Eli kuten eräs venäläinen politiikan tutkija asian kiteyttää: "Eihän hän ole juutalainen eikä Kaukasukselta!""

Nikolai Makarov mukaan kiistakysymykset on ratkaistava kansainvälisten normien pohjalta :)
http://www.ts.fi/uutiset/ulkomaat/3...+paallikko+varoitti+Suomea+liittymasta+Natoon
"Venäjän asevoimien päällikkö varoitti Suomea liittymästä Natoon
ULKOMAAT|Turun Sanomat5.6.2012 20:08
Päivitetty 5.6.2012 20:47
Venäjän asevoimien päällikön Nikolai Makarovin mielestä Suomen Nato-jäsenyys olisi uhka Venäjän turvallisuudelle. – Suomen osallistuminen Naton sotaharjoituksiin todistaa sen, että Suomi on vähitellen liittymässä Nato-toiminnan piiriin. Tietyissä olosuhteissa tämä voi aiheuttaa jopa sotilaallisen vaaran Venäjän turvallisuudelle, armeijankenraali Makarov sanoi esitelmässään Maanpuolustuskurssiyhdistyksen tilaisuudessa Helsingin yliopistossa tiistaina.

Makarov toivoi, että Suomi lisäisi mieluummin yhteistyötä Venäjän kanssa. Puolustusministeri Stefan Wallin (r.) kommentoi Ylelle, että Suomi tekee ratkaisunsa Nato-jäsenyydestä itsenäisesti. Wallinin mukaan Suomessa saa vapaasti esittää kantojaan, sillä tämä on vapaa maa. Suomi arvioi suhdettaan Natoon kuitenkin omien intressiensä pohjalta.

Makarov kritisoi myös Suomen puolustusvoimien harjoituksia Venäjän rajan läheisyydessä. Makarovin mukaan Suomi ei harjoittele Venäjän rajan tuntumassa ainoastaan puolustamista.

– Herää kysymys, ketä vastaan valmistaudutaan taistelemaan, Makarov sanoi.

Makarov otti esitelmässään kantaa myös sotilaalliseen toimintaan arktisella alueella. Makarovin mukaan Venäjä vastustaa sotilaallisen toiminnan lisäämistä alueella.

Kenraali kritisoi Nato-maiden ja etenkin Yhdysvaltojen säännöllisiä sotaharjoituksia arktisella alueella, jossa on valtavasti kaasua ja öljyä. Makarovin mukaan kärjistyvä kilpailu luonnonvaroista on uhka suotuisalle sotilaspoliittiselle tilanteelle.

– Venäjän federaatio on selvästi pohjoisen sotilaallista toimintaa vastaan. Mielestämme huomattava sotilaallinen toiminta alueella on nykyoloissa aivan tarpeetonta ja olemassa olevat kiistakysymykset on ratkaistava kansainvälisten normien pohjalta, Makarov sanoi.

Makarov sanoi myös, että Venäjä ei aio perustaa erityistä arktista prikaatia, vaikka näin on väitetty.

– Politiikkaamme alueella tähtää arktiksen säilyttämiseen ja rauhaan, Makarov totesi."

Neuvostoliiton ex-varaulkoministeri Kvitsinski varoittaa Suomea Natosta
http://www.savonsanomat.fi/uutiset/...kko-varoittaa-suomea-nato-jasenyydesta/990086
"Venäläispoliitikko varoittaa Suomea Nato-jäsenyydestä
STT

28.3.2009 11:54 (28.3.2009 11:54)
Venäjän duuman ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Juli Kvitsinski varoittaa Suomea mahdollisesta Nato-jäsenyydestä. Kvitsinskin mukaan jäsenyys johtaisi Venäjän vastatoimiin, jotka olisivat sotilaallisia, poliittisia ja taloudellisia.

Ylen haastattelussa hän sanoo, että Nato-jäsenyys johtaisi maiden kahdenvälisten suhteiden heikkenemiseen, eikä Suomen pitäisi tärvellä hyviä välejä sotilaallisella vastakkainasettelulla.

Venäläispoliitikko sanoo maansa vastustavan voimakkaasti Naton tulemista lähemmäksi Venäjän rajoja. Sen sijaan Kvitsinski suhtautuu suopeammin Ruotsin mahdolliseen liittoutumiseen.

- Ruotsi ei ollut kylmän sodan aikana todellisuudessa liittoutumaton. He tekivät yhteistyötä Naton kanssa ja saattoivat kriisin tullen luottaa sen apuun, hän sanoo Ylelle.

Kvitsinski on yksi parhaiten kansainväliseen politiikkaan perehtyneistä venäläiskansanedustajista. Aiemmin hän on palvellut Neuvostoliiton ja myöhemmin Venäjän suurlähettiläänä useassa Länsi-Euroopan maassa. Lisäksi hän on toiminut Neuvostoliiton varaulkoministerinä.

"

Lähetystöneuvos Vladimir Kozinin mukaan Suomen Nato-jäsenyys olisi suoranainen uhka Venäjälle
http://yle.fi/uutiset/venalaisdiplomaatti_ehdottaa_suomelle_sotilasyhteistyota/5805917
"Kotimaa 17.10.2007 klo 16:45 | päivitetty 24.5.2012 klo 4:45
Venäläisdiplomaatti ehdottaa Suomelle sotilasyhteistyötä
Lähetystöneuvos Vladimir Kozin ehdottaa Suomelle Nato-jäsenyyden sijasta strategista kumppanuussopimusta ja sotilaallista yhteistyötä Venäjän kanssa. Sotilaallinen yhteistyö sisältäisi myös yhteisiä sotaharjoituksia. Kozin sanoo YLE Uutisten haastattelussa, että Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys olisi suora sotilaallinen uhka Venäjälle.

Venäläisdiplomaatti esittää yhteisiä sotaharjoituksia maalla, merellä ja ilmassa sekä puolustusdoktriineista keskustelemista, simulaatioita ja vierailuvaihtoa. Puolustusliittoon Venäjä ei kuitenkaan ole Suomea houkuttelemassa. Varsovan liitto on diplomaatin mukaan kuollut ja kuopattu. Sellaista ei enää tarvita.

Ehdottamaansa strategiseen kumppanuuteen venäläisdiplomaatti liittäisi myös nykyistä laajemmat poliittiset ja taloudelliset suhteet. Syvempään yhteistyöhön pitäisi päästä myös koulutus- ja kulttuurisuhteissa. Kozinin mukaan olisi korkea aika nostaa Suomen ja Venäjän suhteet laadullisesti uudelle tasolle pelkästä hyvästä naapuruudesta.

Venäläisdiplomaatti korostaa, ettei suomalaisten pidä ottaa kumppanuusesitystä painostuksena. Hän huomauttaa, että Venäjällä on jo olemassa strategisia kumppanuussopimuksia muun muassa Yhdysvaltojen ja Ranskan kanssa.

Venäjän Nato-retoriikka kovenee Kozin perustaa kielteiset arvionsa Suomen Nato-jäsenyyden vaikutuksista Naton keskinäiseen puolustusvelvoitteeseen ja siihen, että Suomi tulisi suoraan osaksi Naton sotilaallista suunnittelua. Hän painottaa myös, että Suomi liittyisi myös Naton ydinasepelotetta koskevaan suunnitteluun. Nämä ovat diplomaatin mukaan seikkoja, joita Venäjä ei voi jättää huomiotta. Naton laajenemisesta yleensä Venäjä on valittanut jo vuosia. Kozin toistaa Venäjän valitukset myös siitä, että puolustusliitto on laajentanut toimintansa kaikkialle maailmaan ja toimii kriisialueilla ilman YK:n valtuutuksia. Kozin korostaa YLE Uutisille, että Venäjä ei sanele eikä painosta. Sen sijaan hän vetoaa Suomeen, jotta Naton jäsenyyskaavailuja lykättäisiin ainakin 15 - 20 vuoden ajan. Hänen mukaansa nykyisen presidentin Vladimir Putinin valtakausi voi hyvin kestää aina vuoteen 2025 asti, jos Putin käy välillä pääministerinä.

Venäjä siis viestittää Suomelle, että Nato-kaavailut kannattaisi haudata. Ajoitus lienee tarkoin mietitty: hallituksen erillinen Nato-selvitys on juuri tekeillä osana laajaa turvallisuuspoliittista selontekoa.

Kozin päättää Nato-puheensa suomalaisille kolminkertaiseen kehotukseen miettiä, mikä ei liene sattuma puolustusministeri Jyri Häkämiehen kuuluisan kolminkertaisen Venäjä-haasteen jälkeen.

Suomalaisia päättäjiä ei saatu kommentoimaan venäläisdiplomaatin esityksiä. Sekä pääministeri Matti Vanhanen että ulkoministeri Ilkka Kanerva kieltäytyivät YLE Uutisten haastattelupyynnöistä."

Valeri Manilov varoittaa Suomea Nato-jäsenyydestä
http://yle.fi/uutiset/venalaisneuvonantaja_varoittaa_suomea_nato-jasenyydesta/5784774
"Ulkomaat 2.5.2007 klo 13:15 | päivitetty 23.5.2012 klo 23:06
Venäläisneuvonantaja varoittaa Suomea Nato-jäsenyydestä
Venäjän parlamentin ylähuoneen puhemiehen neuvonantaja Valeri Manilov varoittaa Suomea liittymästä Natoon. Nato-jäsenyys ei lisäisi Suomen turvallisuutta, vaan päinvastoin loisi uusia uhkia Suomelle, Manilov sanoo uutistoimisto Itar-Tassin haastattelussa.

Manilov on Venäjän entinen yleisesikuntapäällikkö. Manilovin mukaan Venäjä ei jää seuraamaan sivusta, jos Suomi liittyy puolustusliittoon.

- Venäjälle ei jäisi muita vaihtoehtoja kuin puolustaa omaa turvallisuuttaan tarpeellisiksi katsomillaan keinoilla, Manilov sanoo.

Manilov arvelee, että Venäjä vahvistaisi joukkojaan Suomen lähialueilla, mikäli Suomi liittyisi Natoon.

Suomen tuore puolustuministeri Jyri Häkämies (kok) on sanonut kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä. Manilovin mukaan Suomen paras turva on perinteinen liittoutumattomuuspolitiikka, jota suurin osa suomalaisistakin hänen mukaansa kannattaa."
 
http://yle.fi/uutiset/putinin_lahip...o_jota_odottaa_kansallinen_katastrofi/7922234

Ulkomaat 10.4.2015 klo 18:47 | päivitetty 10.4.2015 klo 19:04
Putinin lähipiiriläinen tylyttää Suomea: "Reunavaltio, jota odottaa kansallinen katastrofi"
Putinin läheiseksi asiantuntijaksi luonnehdittu venäläisprofessori rusikoi olan takaa Suomea tuoreessa kirjoituksessaan perinteikkäässä, venäläisessä Komsomolskaja pravda -lehdessä.

Venäläisen Komsomolskaja pravda -lehden painopaikka Moskovan ulkopuolella. Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA

Juuri kiveäkään ei jää kiven päälle, kun Pietarin ammattiliittojen humanistisen yliopiston rehtori Aleksandr Zapesotski kritisoi Suomen viimeaikaista poliittista suuntausta. Akateemikko haikailee Venäjän luoteisnaapurin pitkään harjoittaman ystävällisen naapuripolitiikan perään.

"Näyttää, että tälle ystävyydelle on tullut loppu: Yhdysvallat on ottanut Suomen hallintaansa – perusteellisesti ja pitkäksi aikaa", Zapesotski kirjoittaa 1. huhtikuuta julkaistussa kirjoituksessaan.

Teksti on sävyltään ja jyrkkyydeltään kuin suoraan venäläisestä trollitehtaasta lähtöisin. Yle Uutisten tietojen mukaan artikkeli on kuitenkin Suomessakin käännetty, ja se on saatettu mm. ulkopoliittisten päättäjien tietoon.

Venäläisen yliopistorehtorin ennuste on karu: "Suomesta on tulossa reunavaltio, jota odottaa kansallinen katastrofi."

Myös pääministeri Alexander Stubb (kok.) saa täyslaidallisen artikkelissa. Zapesotski muistuttaa, että Stubb on valmistunut niin koulusta kuin yliopistostakin Yhdysvalloissa "eli on perimmältään amerikkalainen".

Pitkässä ja perusteellisessa artikkelissa luodaan ensin katsaus Suomen ja entisen Neuvostoliiton hyviin suhteisiin. Kirjoittajan mukaan Suomen talous romahti sodassa kärsityn tappion jälkeen: "Vanhempi sukupolvi ei vieläkään pysty suhtautumaan tyynesti sieniin, sillä muuta syötävää ei 1940-luvulla ollut."

Rehtori muistuttaa, että Neuvostoliiton hyväntahtoisen tuen ansiosta Suomi pääsi jaloilleen. Maan viisaat johtajat – erityisesti Urho Kekkonen – osasivat oikein vaalia tätä erityissuhdetta. Kaikki kuitenkin muuttui, kun Neuvostoliito romahti.

"Maamme hajoaminen sai suomalaiset integroitumaan Euroopan unioniin." Samalla kirjoittajan mukaan alkoi koko EU:ta koskettava suuntautuminen Yhdysvaltoihin. Nyt koko alueen nuorista merkittävä osa matkustaa opiskelemaan Yhdysvaltoihin. Myös tiedonvälitys on Euroopassa täysin amerikkalaisten hallussa suoraan tai välillisesti.

Suomen kaltaiset reunavaltiot eivät rehtori Zaposotskin mukaan pysty olemaan täysipainoisia suvereeneja valtiota vaan "juoksentelevat" voimakeskusten välillä.

"Haluavat taas vähän sotia kanssamme"
Rehtori huomauttaa happamasti, että sinällään Suomella ei ole suurta merkitystä Yhdysvalloillekaan. "Eipä siellä kummoista olekaan tarjolla: metsiä, järviä ja kallioita. Asukkaita ei ole juuri nimeksikään, eikä öljyä tai kaasua, ydinaseista puhumattakaan."

Stubbin lausunnot saavat kirjoittajan mukaan jatkuvaa ja laajaa huomiota Suomen tiedotusvälineissä. "Milloin hän uhittelee Venäjälle Ukrainasta, milloin on huolissaan Venäjän ja Ossetian suhteista, milloin miettii Suomen Nato-jäsenyyttä... Sellainen planeetanlaajuinen ajattelija hän on."

Kirjoittajan mielestä Suomen pääministerin pitäisi enemmän kantaa huolta mm. idänviennistä. "Pikemminkin hänen kannattaisi miettiä omia jogurtinvalmistajiaan."

Suomen Nato-keskustelu ärsyttää kirjoittajaa. "En epäile, etteikö onnettomia naapureitamme vedettäisi Natoon, kunhan heitä on pehmitetty muutaman vuoden ajan. Silloin heille koittaa sama kohtalo kuin Virolle, Latvialle ja Virolle."

Edessä on venäläisarvion mukaan taloudellinen kurjistuminnen ja väestöpako.

Kirjoittaja on kiinnittänyt huomiota myös puolustusministeri Carl Haglundin (r.) tuoreeseen arvioon, jota hän tulkisee niin, että Naton ja Venäjän välisssä konfliktissa Suomi ei jäisi sivustakatsojaksi.

Venäläiskirjoittajan johtopäätös on synkähkö: "Haluavat taas vähän sotia kanssamme."
 
No niin, tänään varoittajavuorossa tavaritsh Lavrov:

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1428804853463.html
Venäjä: Suomen ja Naton läheneminen olisi huolestuttavaa

VENÄJÄ
Venäjän ulkoministeriö on sunnuntaina kommentoinut Suomen, Ruotsin ja Naton suhteita.
Venäjän mukaan Suomen tai Ruotsin läheneminen Naton kanssa olisi erittäin huolestuttavaa. Ministeriön lausunto liittyy norjalaisen Aftenpostenin perjantaiseen artikkeliin, jossa Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin puolustusministerit sanoivat, että Pohjois-Euroopan tulee valmistautua mahdollisiin Venäjän aiheuttamiin kriiseihin.

Jo pari päivää sitten Venäjän armeijan lehti Krasnaja Zvezdan julkaisi Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyöajatuksia ja Nato-yhteistyötä käsittelevän artikkelin otsikolla ”Onko puolueettomuus taakka”. Lehden mukaan maiden puolueettomuuspolitiikka alkaa olla tiensä päässä.

Pohjoismaiden puolustusministereiden yhteinen kirjoitus yllätti perjantaina myös Suomen ulkopoliittisen johdon. Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) arvioi tuolloin, että Venäjällä ei ole aihetta reagoida kirjoitukseen.


Aftenposten kertoi aiemmin, että pohjoismaat tiivistävät puolustusyhteistyötään Venäjän vuoksi. (KUVA: Mikko Stig)

Krasnaja Zvezdan mukaan Suomessa ja Ruotsissa on levinnyt ”sotahysteria” ja vaikuttaa siltä ”kuin maat olisivat väsyneet vuosikymmeniä Suomen ja yli 200 vuotta Ruotsin politiikkaan vaikuttaneeseen puolueettomuuteen”. Lehden mukaan maissa on myös kasvava joukko poliitikkoja, jotka vaativat niiden liittymistä Natoon. Jutussa mainitaan muun muassa Nato-myönteisenä tiedetyn pääministeri Alexander Stubbin(kok.) nimi.

Lauantaina Stubb kirjoitti blogissaan, että hän haluaa puolueettoman ryhmän selvittämään Suomen Nato-jäsenyyttä.

”Yhteistyötä oltu tiivistämässä jo vuosia”
Norjalaislehti Aftenposten uutisoi perjantaina, että Pohjoismaat ovat sopineet tiivistävänsä puolustusyhteistyötään Venäjän aggressioiden vuoksi. Pohjoismaiset ministerit kertoivat asiasta lehdessä julkaistussa kirjoituksessa. Puolustusministeri Carl Haglundin (r) mukaan Pohjoismaiden puolustusyhteistyön tiivistäminen on ollut vireillä jo pitkään ennen Ukrainan kriisiä.


Venäjän armeijan lehti Krasnaja Zvezdan mainitsee Natoa koskevassa artikkelissaan Nato-myönteisen tiedetyn Alexander Stubbin nimen. (KUVA: Vesa Moilanen)

– Venäjän toiminta muun muassa Ukrainassa on muistuttanut meitä, minkä takia on hyvä, että yhteistyötä ollaan jo vuosia oltu tiivistämässä. Ukrainan kriisi on muistuttanut siitä, minkä takia on tärkeää, että Pohjoismaat pitävät yhtä, Haglund sanoi Ilta-Sanomille.

”Yhteistyö ei ole aggressiota”
Venäläislehti syyttää, että Suomi ja Ruotsi ovat ottamassa mallia Natoon jo kuuluvasta Norjassa, jossa sen mukaan luodaan Venäjän vastaista ilmapiiriä. Väitettään se perustelee Norjan sotaharjoituksilla pohjoisessa Finnmarkin läänissä lähellä Venäjän rajaa sekä Norjan puolustusvoimien komentajan Morten Hagalundin tuoreella lausunnolla joukkojen vahvistamisesta Venäjän vastaisella rajalla.

Lehti on ottanut mukaan myös sellaisia kaunokirjallisia tuotoksia kuin Jo Nesbön tv-sarjan Miehitetty, jossa Venäjä aikoo miehittää Norjan.


Puolustusministeri Carl Haglundin (r) mukaan Pohjoismaiden puolustusyhteistyön tiivistäminen on ollut vireillä jo pitkään ennen Ukrainan kriisiä. (KUVA: Roni Rekomaa)

Carl Haglund kertoi perjantaina, ettei hän usko sotilasyhteistyön lisäävän Venäjän aggressiota.

– Yhteistyö ei ole aggressiota ketään kohtaan, vaan ihan normaalia puolustusyhteistyötä. Siitä ei ole kenenkään syytä nähdä uhkana.

Haglund muistutti Suomen puolustavan jatkossakin itse itseään.

– On tärkeätä, että Suomi pitää kiinni uskottavasta maanpuolustuksesta. Onneksi olemme saaneet elää rauhassa ja arvioni on kireästä turvallisuustilanteesta huolimatta, että Suomeen ei kohdistu mitään välitöntä uhkaa. Uhkakuvia on turha maalata, hän sanoi.
STT-IS
 
Uusi doktriini. Harjoitukset Venäjän lähialueella on nyt uhka Venäjälle. Samoin Venäjän etujen vastaisten hallintojen perustaminen Venäjän lähialueille.

Venäjä varaa oikeuden puuttua muiden toimiin. Käy täsmälleen kuten yrjö pelkäsi ja ennusti. Natoon olisi aikoinaan päästy. Mutta ei. Sitä saa mitä tilaa!


http://m.iltalehti.fi/ulkomaat/2015050619639249_ul.shtml
 
Uusi doktriini. Harjoitukset Venäjän lähialueella on nyt uhka Venäjälle. Samoin Venäjän etujen vastaisten hallintojen perustaminen Venäjän lähialueille.

Venäjä varaa oikeuden puuttua muiden toimiin. Käy täsmälleen kuten yrjö pelkäsi ja ennusti. Natoon olisi aikoinaan päästy. Mutta ei. Sitä saa mitä tilaa!


http://m.iltalehti.fi/ulkomaat/2015050619639249_ul.shtml

Kokoa itsesi. :cool: Näillä sitä nyt mennä nylkytellään. Koitellaan pitää kansalaisina sen verran asiaa vireillä, ettei tule mystistä "unohtamista" asian suhteen. Aikanaan tämä case rauhoittuu ja sitten nimittäin on taas helppo vajota Ruususen uneen. Toivottavasti seuraavalla kierroksella ei enää jätetä paalua lyömättä.
 
Toivottavasti seuraavalla kierroksella ei enää jätetä paalua lyömättä.

Ja toivottavasti USAssa ja Saksassa on niitä innokkaita paalutusihmisiä silloin. Tai ainakin USAssa, kelpaisi sen paalutus ilman NATOakin, silloin olisi "vähemmän puolueita hallituksessa"...
 
Varoittaminen on jo muodostunut perinteeksi maidemme välillä...

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1434330349563.html
"Kudrin puhui Putinin äänellä: Varoitti Suomea Nato-jäsenyydestä

Venäjän entinen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin käytti Kultarannassa puheenvuoron, joka heijasteli täysin presidentti Vladimir Putinin politiikkaa.
Kudrin esimerkiksi varoitti, että puolustusliitto Naton ei pidä laajentua Ukrainaan eikä muuallekaan Venäjän lähialueille.

– Venäjä vaatii takuita, ettei Nato laajene Venäjään rajoittuville alueille, Kudrin sanoi.

Kudrin myös ehdotti virallisen sopimuksen tekemistä asiasta.

– Se voi olla sopimus, joka taataan asiaankuuluvalla tavalla. Minusta tuntuu, että se laskisi huomattavasti jännitteitä, hän jatkoi.

– Se ei vähentäisi eurooppalaisten maiden turvallisuutta eikä Venäjän naapurimaiden turvallisuutta. Minusta tuntuu, että lännen mielipiteissä yliarvioidaan Venäjän aiheuttamaa uhkaa, hän sanoi.

Kudrinin mukaan Ukraina on kaiken lisäksi Venäjälle erikoistapaus, josta Venäjä tuntee ”amputoidun jalan tuskaa”.

Puheessaan Kudrin kehui myös Suomen ja Venäjän hyviä suhteita ja sitä, kuinka Suomi on aina ollut ”blokkien ulkopuolella”.

Hänen mukaansa Pohjoismaiden ja Baltian ei tarvitse myöskään olla huolissaan Venäjästä eikä kannata nähdä Venäjää uhkana.

– Sitä, mitä nyt tapahtuu Ukrainassa ei kannata siirtää suoraan (muihin Venäjän naapurimaihin), eikä kannata tuntea uusia uhkia, Kudrin sanoi.

Kudrinin mukaan lännen ei myöskään kannata ryhtyä Venäjän uhkaa yliarvioidessaan vastatoimiin, sillä esimerkiksi Ukrainan aseistaminen tai Naton laajeneminen Pohjoismaissa – eli käytännössä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys - loisi hänen mukaansa vain lisää jännitteitä ja riskejä.

– Minusta tuntuu, että meidän täytyy nyt pysähtyä ja kasvattaa keskinäistä luottamusta, Kudrin sanoi puheensa lopuksi.

Kudrin puhui koko ajan pehmeällä äänellä, käytti useita kertoja ilmauksia ”minusta tuntuu” ja korosti puhuvansa vailla virallista asemaa, mutta huomionarvoista oli, että hän toisteli täysin Venäjän virallista politiikkaa. Yhden ainoan kerran hän tosin sanoi, ettei hän halua sanoa, etteikö myös Venäjä olisi tehnyt virheitä.

Kudrin on aiemmin Venäjällä esiintyessään arvostellut muun muassa Venäjän talouden huonoa hoitoa, Krimin kaappauksen kalleutta ja Venäjän poliittisten uudistusten loppumista - mutta tätä hän ei nyt tehnyt sanallakaan.

Kudrin syytti myös länttä siitä, että se ei ole kohdellut Venäjää tasa-arvoisesti ja että Euroopan unioni oli kieltäytynyt muun muassa Venäjän tarjoamista neuvotteluista Ukrainan EU-lähentymisen siirtymäajasta, mistä Ukrainan kriisi oli hänen mukaansa saanut alkunsa.
Arja Paananen, Kultaranta"
 
en ole ihan varma onko oikea topic mutta jos sen sitten joku siirtäisi oikealle paikalle niin hyvä olisi...http://www.hs.fi/politiikka/a1436496694928?jako=0277555e0e07e3fb5fd018fd4c5e25ce


Brittiläinen Venäjä-kriitikko neuvoo Suomea esseessään: Puolustuksestanne ei tule mitään ilman amerikkalaisia


Teidän on otettava vastuuta myös naapurienne turvallisuudesta, kirjoittaa The Economist-lehden toimittaja, Venäjä-kriitikko Edward Lucas.


1436496655875

Venäjä on pitänyt sotaharjoituksia syvällä maaperällään, mutta niissä harjoitellaan Edward Lucasin mukaan vaikkapa Ahvenanmaan haltuunottoa. Kuva on Sergejevkan kylästä Kaakkois-Venäjällä.

Euroopan turvallisuuskriisi syvenee. Kuinka Suomen tulisi reagoida siihen?Yksi vaihtoehto on kieltäminen. Teeskentelette, ettei juuri mikään ole muuttunut. Te suomalaisethan olette tottuneet ylä- ja alamäkiin. Olette kuin ette olisikaan, ja yritätte elellä entiseen tapaan.


Edward Lucas

Brittiläinen Edward Lucas (s. 1962) on The Economist -lehden toimittaja. Hän on työskennellyt myös muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC:ssä ja The Independent -lehdessä.

Lucas on turvallisuuspolitiikan alalla tunnettu ja vaikutusvaltainen keskustelija ja voimakas Venäjä-kriitikko. Hän edustaa keskustelun tiukkaa linjaa, jossa ollaan äärimmäisen epäluuloisia Venäjän toimien ja aikeiden suhteen.

Hän johti The Economistin Moskovan-toimitusta vuosina 1998–2002, minkä jälkeen hän työskenteli muun muassa Keski- ja Itä-Euroopan kirjeenvaihtajana. Hän myös päätoimitti 1990-luvun alussa Tallinnassa ilmestynyttä The Baltic Independent -lehteä.

Lucas on koostanut kesäkuussa julkaistun Itämeren alueen turvallisuusselvityksen The Coming Storm, jossa analysoidaan yhdeksän maan turvallisuustilannetta suhteessa Venäjään. Raportin julkaisi yhdysvaltalainen Washington DC:ssä ja Varsovassa toimiva ajatushautomo Center for European Policy Analysis (CEPA). Lucas on CEPA:n jäsen.

Lucas on aktiivinen twiittaaja, ja hän on kirjoittanut useita kirjoja.

Hän on naimisissa toimittaja-kirjailija Cristina Odonen kanssa, ja heillä on kolme lasta.Toinen vaihtoehto on toiveajattelu. Kyllä, tilanne on hyvin vaarallinen. Kyllä, Putin käyttäytyy kauhistuttavalla tavalla. Mutta Nato tukee kyllä Baltian maita, ja viime kädessä amerikkalaiset pitävät huolen Euroopan turvallisuudesta. Suomen ei tarvitse osallistua. Tämä ei ole teidän ongelmanne.

Kolmas vaihtoehto on antautuminen. HorjuttakoonVladimir Putin Baltian maita, aiheuttakoon hajaannusta Natossa, mullistakoon Euroopan turvallisuustilanteen ja nöyryyttäköön Amerikkaa. Tämä vaihtoehto tarkoittaa paluuta maailmaan, jossa vallitsee vahvimman oikeus. Jos näin käy, selviätte, mikäli olette varovaisia ja rakennatte hyvinvointia niissä rajoissa, jotka teille asetetaan – samaan tapaan kuin toisen maailmansodan jälkeen. Mukavaa se ei tule olemaan, mutta mikä tahansa on parempaa kuin sota.

Neljäs vaihtoehto on se, että Suomi ryhtyy tosissaan osaltaan ylläpitämään alueellista turvallisuutta. Se saattaa tuntua epämiellyttävältä, mutta nyt, kun meneillään on pahin eurooppalainen turvallisuuskriisi vuosikymmeniin, on aika rikkoa tabuja, ajatella asioita vakavasti ja pitää mieli kirkkaana.

Venäjä on voittamassa uuden kylmän sodan, jonka se on naapureilleen julistanut.

Uusi eturintama kulkee viiden Pohjoismaan, kolmen Baltian maan ja Puolan kohdalla. Näitä maita kutsutaan NBP9-maiksi.

Kaikki ne ovat joutuneet Kremlin provokaatioiden ja pelottelun kohteiksi. Niihin on suunnattu aggressiivista vakoilua ja propaganda- ja kyberhyökkäyksiä, niiden poliittisen eliitin jäseniä ja julkiseen keskusteluun osallistuvia henkilöitä on lahjottu, niiden etnisten ryhmien ja eri alueiden välisiä jännitteitä on käytetty hyväksi, niihin on kohdistettu taloudellisia sanktioita, ja niiden neuvostoaikaisia energiaan liittyviä yhteyksiä on käytetty painostuksen välikappaleina. Niiden ilmatilaa, merirajoja ja Viron tapauksessa jopa maarajoja on loukattu. Virossa venäläiset tiettävästi ylittivät rajan siepatakseen Viron turvallisuuspoliisissa työskennelleen Eston Kohverin. Venäjä on kiistänyt väitteen, sen mukaan Kohver oli itse ylittänyt rajan Venäjän puolelle.

Venäjän käyttämää taktiikkaa kutsutaan usein nimellä hybridisota. Mutta Venäjä käy myös todellista sotaa. Sen naapurit ovat yhä huolestuneempia sen aggressiivisista, yllättäen järjestettävistä sotaharjoituksista. Ne saatetaan pitää syvällä Venäjän rajojen sisäpuolella, mutta ne sijoittuvat tosielämään: niissä harjoitellaan esimerkiksi Gotlannin, Bornholmin ja Ahvenanmaan haltuunottoa. Huolestuttavan usein niissä harjoitellaan myös ydinaseiden käyttöä.

Venäjän käyttämä taktiikka vähentää sijoituksia ja hyydyttää kauppaa eturintamavaltioissa sekä rapauttaa niiden puolustuksen uskottavuutta. Yksityisissä keskusteluissa puolalaiset viranomaiset ovat todenneet synkkinä, että Puolan – alueen sotilaallisesti vahvimman maan – on nyt tehtävä varasuunnitelmia, joissa se taistelee yksin.


Tilanne on silti huonompi Baltian maissa, jotka muistuttavat Länsi-Berliiniä kylmän sodan aikana: ne ovat sotilaallisesti mahdottomia puolustaa, mutta symbolisesti elintärkeitä. Baltian maita ei voi puolustaa erikseen – ei, vaikka Nato rakentaisi itärajalle uuden Maginot-linjan.

Nyt eskalaatioylivoima on Venäjän puolella. Se tarkoittaa, että Venäjä voisi keskittää alueelle enemmän resursseja kuin Nato, minkä lisäksi se pystyisi korottamaan panoksia samaa tahtia Naton kanssa.

Ajatus voi tuntua kaukaiselta, ja kenties tätä ei koskaan tapahdu. Tieto eskalaatioylivoimasta vaikuttaa kuitenkin jo nyt. Mikäli Kreml pystyy luomaan tappiomielialan, se voi voittaa ampumatta laukaustakaan.

Tällainen hitaasti etenevä voitto ei kuitenkaan ole seurausta siitä, että Venäjä on vahva, vaan siitä, että sen uhrit ovat hajanaisia. Kuten laatimastani Itämeren alueen turvallisuusraportista käy ilmi, NBP9-maiden yhteenlaskettu bruttokansantuote on 2,1 biljoonaa euroa, noin kolmanneksen enemmän kuin Venäjän 1,5 biljoonaa euroa. Jopa maiden sotilasmenot ovat mukavat 29,9 miljardia euroa.

Todellinen ongelma on strategian epäjohdonmukaisuus. NBP9-maat ovat jakautuneet: osa kuuluu Natoon ja EU:hun, osa ei; jotkut ovat köyhiä ja toiset rikkaita; osa käyttää suuria summia puolustukseen ja osa elää siivellä. Ne eivät ole samassa puolustusliitossa. Ne eivät aina (joskus eivät lainkaan) sovita yhteen sotilaallisia uhka-arvioitaan, suunnitelmiaan, laitehankintojaan tai harjoituksiaan. Suomi ja Ruotsi saattavat liittyä joskus Natoon, mutta se ei tapahdu lähiaikoina. Se ei myöskään ole välttämätön eikä edes riittävä toimenpide alueellisen turvallisuuden takaamiseksi.

Puola ja Viro– alueen ainoat maat, jotka käyttävät kaksi prosenttia BKT:sta puolustusmenoihin – pelkäävät joutuvansa tukemaan maita, jotka käyttävät vähemmän. Varsinkin Puola arvelee, että se häviää kaikissa järjestelyissä, joissa on mukana pienempiä, heikompia ja tohelompia maita.

Pohjoismaat ja Baltia puolestaan pelkäävät Puolan poliittista arvaamattomuutta.Donald Tuskin hallitus oli luotettava, mutta voisiko Puolan tuleva hallitus tarkoittaa paluuta menneisyydestä tuttuun kaoottiseen ja arvaamattomaan toimintatapaan?

Baltian maat puolestaan pelkäävät kaikkia heikennyksiä Naton peruskirjan viidennen artiklan turvatakuisiin.

Myös Tanska on epäileväinen kaiken sellaisen suhteen, mikä saattaisi heikentää Naton keskeistä roolia. Norja, jolla on selvästi suurimmat intressit arktiseen alueeseen, pelkää, etteivät muut maat ymmärrä sen mahdollisuuksia ja siihen kohdistuvia uhkia.

Viisi Pohjoismaata – kukoistavat ja vakiintuneet demokratiat – pelkäävät, että köyhempiä ja huonommin hallittuja Baltian maita on mahdoton sovittaa mukaan yhteistyöhön. Baltian maat taas eivät luota toisiinsa riittävästi tehdäkseen sujuvaa yhteistyötä, ja niitä huolestuttaa, että alueen muut maat eivät ota niitä vakavasti, koska pitävät niitä liian pieninä ja haavoittuvaisina.

Hajaannus tekee alueellisesta turvallisuusongelmasta maailmanlaajuisen. NPB9-maat ovat riippuvaisia muiden antamien lupausten pelotevaikutuksista. Panoksena on Naton – ja samalla myös Yhdysvaltojen – uskottavuus eurooppalaisena mahtina. Juuri tämä tekee Baltiasta niin houkuttelevan kohteen Putinille. Baltiassa hän voisi saavuttaa suuret geopoliittiset päämääränsä.

Paras tapa välttää jopa apokalyptisiin mittoihin paisuva idän ja lännen välinen konflikti on parantaa turvallisuusyhteistyötä. Tämä tarkoittaa, että maiden on arvioitava uudelleen, mitkä asiat ovat niille tärkeimpiä, sekä luovuttava ennakkoluuloistaan. Se ei tule olemaan helppoa.

Puolan on otettava pienemmät naapurinsa vakavasti. Baltian maiden on sallittava Natoon kuulumattomien maiden osallistua puolustukseensa. Ruotsin ja Suomen on tehostettava yhteistyötään Natoon kuuluvien naapuriensa kanssa.

Naton on hyväksyttävä, että Koillis-Euroopan turvallisuuden erityispiirteet vaativat räätälöidyn alueellisen ratkaisun. Naton on voitava toimia nopeasti vastatakseen uhkiin, jotka eivät kuitenkaan ole niin dramaattisia, että Naton pitäisi aloittaa täysimittaiset vastatoimet. Tällainen alueellinen ratkaisu ei heikennä sotilasliittoa – päinvastoin se vahvistaa sitä luomalla uuden turvallisuustason, joka on lievempi kuin riskejä ja viivästyksiä sisältävät sotatoimet.

Turvallisuuskriisi ja alueen maantiede eivät kuitenkaan jätä juuri valinnanvaraa. Jokaisen maan tulisi pohtia, miltä alue näyttää siinä tapauksessa, että Venäjän suunnitelmat onnistuvat jossakin osassa sitä.

Kuvitelkaa, että yksi tai useampi Baltian maa murtuu ja muuttuu uudeksi Moldovaksi. Kuvitelkaa, että Suomi vetäytyy kylmän sodan aikaisiin asemiinsa ja Venäjä alkaa jälleen rajoittaa sen itsehallintoa. Kuvitelkaa, mitä tapahtuu, jos yleinen mielipide Ruotsissa kääntyy alueellista yhteistyötä vastaan siksi, että yhteistyö sisältää riskejä: tämä heikentäisi merkittävästi alueen muiden maiden turvallisuutta.

Pohjoismaat ja Baltian maat saattavat pitää Puolaa epämiellyttävän suurena ja arvaamattomana, mutta jos Puola tulee siihen tulokseen, että se ei voi kantaa huolta muusta kuin omasta turvallisuudestaan, Baltian maat ovat tuhoon tuomittuja ja Pohjoismaat suuremmassa vaarassa.

Kaikissa turvallisuutta ylläpitävissä ponnistuksissa Yhdysvallat on korvaamaton koordinaattori ja alkuunpanija. Jokaisen NBP9-maan on luotava kahdenvälinen turvallisuuspoliittinen suhde Yhdysvaltain kanssa. Sen on oltava tärkein osa näiden maiden puolustusajattelua.

Jos Yhdysvallat haluaa alueen maiden yhdistävän tiedustelunsa, parantavan kykyä toimia yhdessä tai laativan yhteisen puolustussuunnitelman, maat tekevät niin. Jos Yhdysvallat pyytää puolalaisia sotilaita harjoittelemaan Suomessa tai Ruotsin ilmavoimia partioimaan Baltiassa, näin tapahtuu.

Ilman amerikkalaista johtajuutta maat kinastelevat keskenään ja alueen turvallisuustilanne pysyy sotkuisena. Se miellyttää Putinia suuresti.

Suomalaiset voivat ylpeillä sillä, että he pysyivät erossa edellisestä kylmästä sodasta.

Te ette kuitenkaan voi pysyä erossa tästä. Se tulee, halusittepa tai ette.

Edward Lucas
Maria Pettersson HS, käännös
 
http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/nato_venaja-39382

Vakava varoitus Suomelle: ”Älkää yllättykö, jos Putin valtaa alueitanne”
PERTTU KOISTINEN
9.8.2015 klo 10:31(päivitetty 9.8.2015 klo 11:20)
Asiantuntijan mukaan Suomen ja Ruotsin ei tulisi aliarvioida Venäjän pyrkimyksiä pitää maat erillään puolustusliitto Natosta.

Kansainvälisen turvallisuuden asiantuntija Jorge Benitezin mukaan Venäjä yrittää tehdä parhaansa estääkseen Ruotsin ja Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden. Hänen mukaansa Venäjän maille esittämät uhkaukset eivät ole yksittäistapauksia, vaan osa sen strategiaa pakottaa maat noudattamaan sen tahtoa.

"Aivan kuten Venäjä varoitti Georgiaa ja Ukrainaa olemaan menemättä lähemmäksi Natoa, ovat sen johtajat tehneet useita selkeitä ja vaarallisia lausuntoja Suomen ja Ruotsin suhteista Natoon", Benitez kirjoittaa US Newsin julkaisemassa mielipidekirjoituksessa.

Benitez viittaa Venäjän Ruotsin-suurlähettiläs Viktor Tatarintsevin alkukesäisiin lausuntoihin, jossa hän antoi ymmärtää luvassa olevan sotilaallisia seuraamuksia, mikäli Ruotsi liittyisi Natoon. Suomen osalta esimerkiksi presidentti Vladimir Putinin lähipiiriläinen Sergei Markov on väläyttänyt kolmannen maailmansodan mahdollisuutta, mikäli maa päättäisi liittyä puolustusliiton jäseneksi.

Näiden tukena Venäjä on käyttänyt hänen mukaansa meri- ja ilmatilaloukkauksia, sekä rakentanut uutta sotilasinfrastruktuuria Suomen rajan tuntumaan. Benitez ei pidä todennäköisenä, että Venäjä turvautuisi silti perinteiseen valloitussodankäyntiin maita vastaan, vaan toimisi ennemmin kuten Ukrainan Krimillä ja Donbassissa.

"Putin yhdistää todennäköisemmin hybridisodankäynnin ja perinteisen sotilasylivoiman vallatakseen juuri riittävästi Suomen ja Ruotsin alueita luodakseen uuden jäätyneen konfliktin, sekä tekee poliittisesti mahdottomaksi kummallekaan maalle saada Nato-jäsenyyttä", hän arvioi.

Benitezin mukaan maiden tulisikin pitää nyt huoli että päätöksenteko säilyy omissa käsissä, sekä varautua myös Ukrainan yhteydessä käytettyyn propaganda-aaltoon.

"Suomen ja Ruotsin ei pidä yllättyä, jos Putin puuttuu asioihin estääkseen Nato-jäsenyyden."

Jorge Benitez on NATOSource-blogisivuston johtaja ja Atlantic Councilin tutkija."
 
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015091120331315_ul.shtml
"
Venäjä uhoaa Ruotsille: Jos menette Natoon, meidän on reagoitava

Perjantai 11.9.2015 klo 10.12
Venäjä painottaa, että Ruotsin pysyminen sotilasliiton ulkopuolella on avainasemassa Pohjois-Euroopan rauhan säilymisessä.

Venäjän ulkoministeriöstä kerrotaan, että Natoon liittyminen on täysin Ruotsin oma päätös. Mutta jos maa päättää hakea sotilasliiton jäsenyyttä, sillä tulee olemaan vakavia seurauksia.

- Ruotsin liittymisellä Natoon olisi sotilaallisia ja ulkopoliittisia seurauksia, jotka vaatisivat asianmukaisia toimenpiteitä Venäjän puolelta, Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharovasanoo tiedotteessa uutistoimisto Tassin mukaan.

- Mutta uskomme yhä, että Ruotsin päätös olla liittoutumatta sotilasblokkeihin on tärkeä tekijä Pohjois-Euroopan turvallisuudelle, Zaharova muotoilee.

Ulkoministeriön mukaan iso joukko ruotsalaispoliitikkoja, maassa usein vierailevat Naton edustajat ja "niin sanotut turvallisuuspolitiikan asiantuntijat" yrittävät keikauttaa ruotsalaisten yleistä mielipidettä Naton kannalle.

Ruotsissa on käynnistetty vilkas keskustelu turvallisuuspolitiikasta ja mahdollisesta Nato-jäsenyydestä. Natoon liittyminen ei todennäköisesti tapahdu kovin nopeasti. Kuitenkin jo neljä Ruotsin porvariallianssin puoluetta on asettunut avoimesti tukemaan jäsenyyttä.

Ruotsin keskustan puheenjohtaja Annie Lööf asetti liittoutumisen ehdoksi sen, että myös Suomi hakisi Naton jäseneksi samaan aikaan. Puna-vihreät puolueet sekä ruotsidemokraatit ovat jäsenyyttä vastaan.

Jos jäsenhakemukset jätettäisiin, Venäjä vannoo toimivansa heti. Tähän johtopäätökseen on aiemmin tullut Venäjän Tukholman-suurlähettiläs Viktor Tatarintsev, vaikka hän pitää Natoon liittymistä vielä kaukaisena asiana.

- Putin huomautti, että tästä seuraisi, että Venäjä joutuisi reagoimaan muuttamalla sotilaallisia suunnitelmiaan ja uudelleenjärjestämällä miesvahvuuttamme, Tatarintsev sanoi kesäkuussa Aftonbladetin mukaan.

Zaharova korostaa, että päätös on yksin Ruotsin.

- Olemme painottaneet, että päätökset kansallisesta puolustuksesta ja turvallisuudesta ovat maan sisäisiä, itsenäisiä valintoja, jotka kuuluvat kyseiselle valtiolle.

Lähteet: Aftonbladet, Svenska Dagbladet."
 
Back
Top