Naisten maanpuolustusharrastus auttaa selättämään arjen vaikeudet

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 9.1.2014 klo 5:46
Naisten maanpuolustusharrastus auttaa selättämään arjen vaikeudet
Vapaaehtoinen maanpuolustusharrastus ei ole miesten yksinoikeus. Isänmaan turvaaminen kiinnostaa koko maassa jopa kymmeniä tuhansia naisia. Naisten Valmiusliiton jäsenyhdistysten kautta maanpuolustusharrastukseen osallistuu tavalla tai toisella jopa runsaat 100 000 naista.

Naisten Valmiusliiton leireilleä jaetaan oppia myös maanpuolustuksen. Kuva: Naisten Valmiusliitto
Mistä on kyse?
  • Maanpuolustusharrastus kiinnostaa myös naisia
  • Esimerkiksi Maanpuolustusnaisten liitolla on koko maassa noin 3000 jäsentä
Vapaaehtoista maanpuolustusharrastusta on perinteisesti pidetty miesten puuhana. Toki reserviläisistä suurin osa miehiä onkin. Mikään miesten yksinoikeus maanpuolustusharrastus ei kuitenkaan ole. Naiset ovat puuhassa vähintään yhtä innokkaita.

Yksi suurimmista alan järjestöistä on Maanpuolustusnaisten liitto. Koko maassa jäseniä on noin 3 000, jotka kuuluvat liiton 95 yhdistykseen. Toiminta on aktiivista myös Kymenlaaksossa.

– Toiminta on vilkasta etenkin Etelä-Kymenlaaksossa, jossa meillä on kolme jäsenyhdistystä, kertoo Maanpuolustusnaisten liiton Kymenlaakson piirin puheenjohtaja Mervi Liimatainen.

Kymenlaaksossa Maanpuolustusnaisten yhdistyksissä on jäseniä yhteensä noin sata. Harrastajien määrä on paljon suurempi, sillä maanpuolustusta ja siihen liittyviä asioita voi harrastaa monissa muissakin järjestöissä, kuten vaikkapa Martoissa ja Sotilaskotiliitossa.

Monet vastaavista järjestöistä kuuluvat Naisten Valmiusliittoon, johon jäsenjärjestöjensä kautta kuuluu yli 144 000 naista.

Apuja arkeen ja työhön
Maanpuolustusnaisten harrastukseen kuuluu monenkirjava joukko asioita, jota helpottavat elämää ihan tavallisessa arjessakin, kriisiajoista puhumattakaan.

– Harjoituksissamme on mahdollista esimerkiksi oppia ampumaan, mutta toiminnassamme on opetettu esimerkiksi johtamistaitoja, joista on hyötyä työelämässä. Viime vuonna opettelimme pärjäämään ilman sähköjä ja niistä taidoista on ollut viime aikoina paljon apua myrskyjen aiheuttamien sähkökatkojen vuoksi, sanoo Liimatainen.

Maanpuolustusharrastus on naisten keskuudessa suosittua. Maanpuolustusnaisiinkin tulee tasaisesti uusia jäseniä, mutta uusillekin olisi tilausta, sillä keski-ikä on kohoamaan päin.

– On ymmärrettävää, että pienten lasten äideillä ei ole aikaa tällaisille harrastukselle, kun vapaa-aikana pitää ehtiä vaikkapa jumppaan, Liimatainen muistuttaa.
 
Olin jokunen vuosi sitten mukana MPK:n harjoitusviikonlopussa, johon oli kasattu tusinan verran kursseja, henkilöitä oli mukana pitkälti yli 200. Ylivoimaisesti osanottajamäärältään suurin oli naisille suunnattu "valmiuskurssi", jolle osallistui yli 50 henkilöä.
 
Koulutusta normaaliolojen häiriötilanteisiin ja poikkeusolojen tehtäviin niille jotka on osoitettu tai hakeutuvat tehtäviin - hyvä.

Yleistä fiiliskivaa komeiden sotapoikien kanssa maanpuolustukseen tarkoitetuilla rahoilla - ei hyvä.
 
Koulutusta normaaliolojen häiriötilanteisiin ja poikkeusolojen tehtäviin niille jotka on osoitettu tai hakeutuvat tehtäviin - hyvä.

Yleistä fiiliskivaa komeiden sotapoikien kanssa maanpuolustukseen tarkoitetuilla rahoilla - ei hyvä.

Miksi osallistujilla on sotapuvut päällä? Kuuluuko se elämykseen vai onko silkkaa tarkoituksenmukaista pukeutumista, pv tulee vastaan ja antaa loimet, jottei omat Häglöfsit me pilalle. Ihan okei. Pv:n yhdyskuntasuhteiden hoitamista? Vai sijoitetaanko kurssin käyneet sa-tehtäviin?
 
Ei pidä väheksyä PR-toiminnan merkitystä tulevan rahoituksen kannalta.
 
Ei pidä väheksyä PR-toiminnan merkitystä tulevan rahoituksen kannalta.

No ei tietenkään. Ilman todella maagista PR - suoritusta tällä rahoituskierroksella olisi otettu pois joka euro. :rolleyes: Itse asiaa vastaan ei ole mitään, päinvastoin, ihan okei tuo naisten juttu. Mietin vain sitä sisältöä ja mahdollista konkretiaa.
 
Kovin on meikäläisenkin kosketuspinta ohut maanpuolustuksen tuohon ulottuvuuteen, mutta vapaaehtoisuuden henki on paistanut pitkälle joka kerta kun olen törmännyt. Pakko nostaa hattua jokaiselle kiinnostuneelle.
 
Maastopuvut jaetaan noilla naisten maastokursseilla usein ihan sen takia, että nykynaisilla (tai edes miehillä) ei kerta kaikkiaan ole sellaisia vaatteita tai jalkineita, joilla pärjäisi edes yhden viikonlopun ulkomajoituksessa. Tavallisissa ulkoilu/urheiluvaatteissa ei usein ole minkäänlaista palosuojausta ja kun joukon kokemus teltta-kamiinayhdistelmästä on pyöreä nolla... no, arvaatte miten käy...
 
Suojavaatteenahan tuo tunnukseton ja merkitön maastopuku ja MPK lippis on. Jos PV ei tulisi tuossa vastaan tarjoamalla päällimmäisen vaatekerran ja kumpparit, niin iso osa osallistujista olisi farkuissa ja korkkareissa...
 
Back
Top