Nanoteknologia

Beerfect

Eversti
Leuka hieman loksahti lattialle kun allaolevaa videota katselin. Ensimmäinen puolisko on sen parasta antia. Jännä nähdä miten muta ei tartu työhanskaan, taikka laasti kouruun. Eli tässä on kyseessä on aika äärimmäisiä likaa ja nesteitä hylkiviä pintoja, joille on annettu jonkinlainen nanoteknologinen käsittely. Videon loppupuolella upotetaan älypuhelin veteen ja sieltä se vaan tulee ylös toimintakuntoisena ja ilmeisen kuivana... Liekö se on oikeasti vettä vai mitä mutta läpinäkyvää nestettä joka tapauksessa.

Edit: Niin joo... esikatselukuvan ei pidä antaa hämätä. :D Kyseessä on spray-on vaatteet, joilla on myös mahdollisesti haavansidontasovelluksia, eli ainetta ruiskutettaisiin suoraan spraypurkista haavaan ja se muodostuisi siteeksi.

 
Viimeksi muokattu:
Nanoteknologiaa ja -pinnoitteita löytyy kyllä tätä nykyä vaikka mistä. Emme edes tiedä mistä kaikkialta, koska tuotevalmistajan etu ei yleensä ole kertoa miten joku ominaisuus on saavutettu. Riittää että kampe on parempi kuin kilpailijan tuote.

Auton lasit, silmälasit & muu optiikka, kännyköiden ja tablettien näytöt, tekstiilit, elintarvikepakkaukset, korut, siivous- ja sairaalahygieniatuotteet, veneet ja laivat, urheiluvälineet, tuulivoimalat, aurinkokennot, elintarvikkeet ja lääkkeet, jne. jne. Lisäksi on näitä tee-se-itse-miehille tarkoitettuja tuotteita. Itsekin olen auton laseihin vetänyt joskus jonkun pinnoitteen, joka teki lasista hydrofobisen eli vettä ja jäätä hylkivän.


http://projektit.tredea.fi/@Bin/49657/Funktionaaliset+nanopinnoitteet_Mäntylä.pdf
http://etn.fi/index.php?option=com_...uojaa-huawein-lippulaivaa&catid=13&Itemid=101
http://www.milliclean.com/index.html
http://www.bionova.fi/sites/default/files/nanoteknologia_elintarvikealan_koneenrakennuksessa.pdf

http://www.slideshare.net/MikaKoskenvuori/nanolla-paremmaksi-maol-kevtpivt-2014
https://www.coveritoy.com/info/nanopinnoitteet/
 
Vai niin! Tuota... Miksei rynkkyjä olla käsitelty noilla aineilla? En ainakaan ole kuullut edes puhuttavan moisesta. Vai kannattaisiko se sittenkään? Edes osittainen nanopinnoite rynkyssä hylkimässä kosteutta?
 
Nanotekniikan salaperäinen maailma avautuu uudessa tietokirjassa

88a4714b73c665d7_400x400ar.jpg

Tiedote 48/2016 21.9.2016

Nanotekniikkaa on kaikkialla, mutta tiedämme siitä hämmästyttävän vähän. Teollisuus hyödyntää nanotekniikkaa laajasti esimerkiksi elektroniikassa, rakentamisessa ja kosmetiikassa. Nanotekniikan avulla voidaan kehittää parempia syöpälääkkeitä ja jopa hidastaa ilmastonmuutosta. Suurin osa nanohiukkasista on turvallisia, mutta jotkut aiheuttavat terveyshaittoja. Työterveyslaitoksen julkaisema uusi tietokirja ”Nanotekniikan lupaukset” avaa nanotekniikan salaperäistä maailmaa kaikille tieteestä, tekniikasta ja taloudesta kiinnostuneille.

Laboratorioissa tuotettuja teollisia nanomateriaalia on satojatuhansia erilaisia. Yhteistä niille on pieni hiukkaskoko (1–100 nm) ja suuri pinta-ala painoyksikköä kohden. Monet nanohiukkaset johtavat erinomaisesti sähköä, heijastavat hyvin UV-valoa ja voivat käyttäytyä aerosoleissa enemmän kaasujen kuin hiukkasten tavoin.

-Näiden ominaisuuksiensa ansiosta nanomateriaalit houkuttelevat teollisuutta uudenlaisten tuotteiden kehittämiseen. Monia päivittäistavaroita ei olisi mahdollista valmistaa ilman nanotekniikkaa ja teollisia nanomateriaaleja, kertoo kirjan kirjoittaja, tutkimusprofessori Kai Savolainen Työterveyslaitoksesta.

-Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi matkapuhelimet, tietokoneet ja muu kodin elektroniikka. Useat kodin ja julkisten tilojen pinnat on päällystetty nanohiukkasilla puhtaanapidon helpottamiseksi ja kestävyyden parantamiseksi.

Ovatko nanomateriaalit vaaraksi ihmiselle?

Kukaan ei tiedä aivan varmasti, miten nanohiukkaset käyttäytyvät ihmisen elimistössä. Pienen kokonsa vuoksi ne voivat päästä melkein minne tahansa esimerkiksi hengityksen mukana keuhkoihin ja verenkiertoon. Tähänastisen tutkimustiedon ja kokemuksen perusteella teolliset nanohiukkaset ovat pääosin turvallisia, ja vain pienellä osalla on todettu haitallisia vaikutuksia.

Haitallisia vaikutuksia voivat aiheuttaa esimerkiksi titaanioksidi, hiilinanoputket ja nanohopea. Nanokokoista titaanioksidia käytetään pinnoitteissa ja se aiheuttaa suurina määrinä keuhkojen toiminnan häiriöitä, samoin kuin hiilinanoputket.

- Teollisille nanomateriaaleille voi altistua niiden elinkaaren kaikissa vaiheissa. Työpaikoilla työntekijä voi hengittää aerosoleja, jotka sisältävät nanohiukkasia. Altistuminen on mahdollista myös ihon kautta, muistuttaa Savolainen.

- Viisain tapa torjua terveyshaittoja on altistumisen ehkäiseminen esimerkiksi suljettuja tuotantoprosesseja kehittämällä sekä ilmanvaihtoratkaisuja ja työn järjestelyjä parantamalla. Suojavaatteiden ja hengityssuojainten käyttö on järkevää ja altistumispitoisuuksia on seurattava.

”Nanotekniikan lupaukset” on yleisesitys ja oppikirja teollisista nanotekniikoista ja nanomateriaaleista. Se kertoo, mitä hiukkasen pieni koko merkitsee koko yhteiskunnalle. Kirjan kirjoittaja Kai Savolainen on lääketieteen ja filosofian tohtori, joka toimii Työterveyslaitoksen tutkimusprofessorina. Kirja on myynnissä Työterveyslaitoksen verkkokaupassa.
#nanokirja @tyoterveys

Lisätiedot: tutkimusprofessori Kai Savolainen, Työterveyslaitos, puh 040 742 0574, kai.savolainen[at]ttl.fi

Kirjan toimittajakappaleet [email protected] tai Kristiina Kulha puh. 040 5486914

Nanotekniikan lupaukset, Kai Savolainen, Työterveyslaitos 2016. 215 sivua. Hinta 49 euroa.

Tietokortti: Nanomateriaalit työpaikoilla – ohjeita suojautumiseen ja työntekijöiden terveyden seurantaan

http://news.cision.com/fi/tyotervey...aailma-avautuu-uudessa-tietokirjassa,c2083706
 
Vai niin! Tuota... Miksei rynkkyjä olla käsitelty noilla aineilla? En ainakaan ole kuullut edes puhuttavan moisesta. Vai kannattaisiko se sittenkään? Edes osittainen nanopinnoite rynkyssä hylkimässä kosteutta?

Varmaankin koska PV:llä lienee vuosikymmenen varastot perinteistä matskua käyttämättä. En usko hetkeäkään että PV ehdoin tahdoin haluaisi roikkua vanhassa tavarasssa/tuotteessa vaan kyse paremminkin siitä että kun jotain hankittu isosti joskus niin onhan se fiksumpaa käyttää investoitu materiaali loppuun aina kun se vain on mahdollista.
 
Tuollainen kama ei voi olla kovin terveellistä, jos se jotenkin joutuu elimistöön..
 
Tuollainen kama ei voi olla kovin terveellistä, jos se jotenkin joutuu elimistöön..

Tuosta tulee mieleen Iglojen pakkauslaatikoiden tiivistysaine... Sain sitten jonkin ajan jälkeen luettavaksi ko. aineen suomenkielisen selosteen... "Aiheuttaa kaloissa hedelmättömyyttä vesistöön päätyessään...jne. Käsiteltävä varustautuneena erityisillä kumihanskoilla...jne." Kiitoksia nyt vaan niin pirusti. :p Oli vähän wtf-tunnelma. Paljain käsinhän niitä laatikoita käsiteltiin, kukas sitä mustaa paskaa olisi hanskoihinsa tahtonut...

Ilmankos ei ole lapsia...vaikka en kala olekaan edes horoskoopiltani tai uimataidolta.. :D :D :D
 
Tuosta tulee mieleen Iglojen pakkauslaatikoiden tiivistysaine... Sain sitten jonkin ajan jälkeen luettavaksi ko. aineen suomenkielisen selosteen... "Aiheuttaa kaloissa hedelmättömyyttä vesistöön päätyessään...jne. Käsiteltävä varustautuneena erityisillä kumihanskoilla...jne." Kiitoksia nyt vaan niin pirusti. :p Oli vähän wtf-tunnelma. Paljain käsinhän niitä laatikoita käsiteltiin, kukas sitä mustaa paskaa olisi hanskoihinsa tahtonut...

Ilmankos ei ole lapsia...vaikka en kala olekaan edes horoskoopiltani tai uimataidolta.. :D :D :D
Offtopic Itselläni kerran sattui että jouduin olemaan useamman päivän yhdessä tilassa kesätöissä nuorempana missä sotkettiin veteen jotain kemikaalia, olin koneen ajaja. Huomasin jo alussa että jos vesi/kemikaalia joutui roiskeena iholle se aiheutti punaisia läiskiä. Eräänä päivänä tulin töihin ja aamupalaverissa nenästäni alkoi sitten vuotaa ihan kunnolla verta mikä kesti hyvän aikaa ( nenästäni ei koskaan vuoda verta kovin helpolla) ja kävinkin sitten myöhemmin katsomassa niitä kemikaali tynnyreitä että mitä helvettiä sinne veteen sotkettiin, ainetta en muista mutta tynnyrien ohjeissa oli että tilassa pitää olla pukeutuneena kaasunaamariin ja suojapukuun. (samalla tajusin mitä varten erään meidän varaston seinällä roikkui kaasunaamareita) Tilaan mennessä ei ollut mitään varoitteita asiasta esim ovissa ja kun ajoin sitä konetta yksin niin kukaan ei ollut edes kertonut tästä pienestä seikasta mm koulutuksessa. Pomo oli viellä kouluttanut henkilökohtaisesti ja oli valvoja. Suutuspäissäni ilmoitin että otan lopputilin ja raportoin asiasta tehtaanjohtajalle. Parasta oli että pomo hoisi tynnyrien vaihdot ja oli varmasti tietoinen asiasta, ei vain välittänyt.
Loppua en tiedä mutta tämän jälkeen kyseinen pomo vihasi minun äitiäni kuka olisi samassa tehtaassa töissä yli kaiken.
 
Back
Top