Neukkupelit

baikal

Supreme Leader
Illanistujaistarinoinnista jäi mieleen, miten paljon neukkuaseita Suomessa vielä onkaan...

- sergeit
- Psh:t
- 152:t
- 130:t
- 122:t
- raketinheitin 122
- bmp:t
- ällitällit
- raskaita alustoja
- körkkejä
- Buk?
- muuta, mitä?

Nuo kaikki varaosineen ammuksineen. Melkoinen massa neukkuroipetta.

Ennen pitkää tulossa korvattavaksi. Millä mikäkin korvataan?

Kranaatinheittimiä, kuorma-autoja, mustit, muovivaunuja jne. tulossa elinkaarensa päähän, osin tulleet jo. Millä ihmeellä korvataan? Jossain vaiheessa myös jalkaväen kivääri on uusittava, hankittava uusi ammusvarasto ja todennäköisesti myös uudistettava erilaisia tiloja.

Samoilla löylyillä sitten Meri- ja Ilmavoimien kalusto hankintalistoilla. Oloissamme hurjaa sukupolvenvaihdosta pukkaa.
 
- sergeit säilyy vielä käytössä koska korvaavaa kalustoa ei ole tulossa. Määrät vois olla jossain 300-400 kpl paikkeilla ja korvaus voisi tapahtua Stinger lisähankinnalla 3-5 PTRI (3-5x20 kpl).
- Psh:t tulee olemaan käytössä 2025 paikkeille, jolloin laite tulee elinkaarensa päähän. OPTYK PSH hanke ei tule varmaankaan tähän vaikuttamaan, koska hankintamäärät eivät sitä mahdollista.
- 152:t vain 152 K 89 on käytössä edelleen (24 kpl) ja tulee olemaan niin kauan kuin a-tarviketta löytyy.
- 130:t leiritykkeinä ja ilmeisesti edelleen rannikkotykistöllä joku patteristo. Ei korvata millään.
- 122:t käytössä 2030 paikkeille asti, ei siis suuren suurta hätää tämän osalta.
- raketinheitin 122 käytössä varmaankin a-tarvikevarannon mukaan. Osa poistettu ja käytössä siis malli 122 RAKH 89M1 (ilmeisesti 24 kpl)
- bmp:t BMP-2 modattuna aina 2030 luvulle asti ja pieni määrä BMP-1 erikoisvaunuja ei aiheuta suuren suurta ongelmaa.
- ällitällit MOOTTSTOS pääkalusto tulee olemaan käytössä 2030 luvulle asti
- raskaita alustoja. Jos tällä tarkoitetaan kuorma-autoja niin ne on pääasiallisesti poistettu ja korvattu. esim Ponttoonikalusto 15.
- körkkejä. Mitä nää on, ei tällasia ole ollut pitkään aikaan. 40 KRKK 2005 sekä 40 KRPIST 2002 käytössä.
- Buk? siirtynyt syrjään ja mahdollisesti kokonaan poistettu. esim. järjestelmän huoltotiloista Hyrylässä ilmeisesti luovuttu vuodenvaihteessa. Korvattu NASAMSilla.
- muuta, mitä?

-Kranaatinheittimet on pääasiassa 120 KRH 92 mallia ja loput modattuja vanhempia joissa osassa 92 mallin putki. Näiden kanssa luulisi pärjäävän 2030-luvulle kevyesti. 81 mm kalusto samaa ikäluokkaa osittain vanhempaa, mutta määriltään isompia jolloin kalusto varmaan about saman kuntoista.
-Kuorma-autoja ei tule kuin osalle OPJO. Otto traktoreilla sitten loput joukot.
-Mustit menee ja niitten kuuluukin mennä. Tällä hetkellä PST-tilanne voisi kuvitella olevan melko hyvä. PSTOHJ200M kaikkineen määrällisesti hyvällä tasolla, PSTO83 käytössä vielä jonkinaikaa, NLAW hankinnat, APILAS tekohengitys, uudet KESsit, uudet PS-miinat, tykistön BONUS hankinnat jne.

Merivoimien ja Ilmavoimien suuret hankinnat toki syövät resursseja, mutta ei tilanne ole mielestäni tällä hetkelle sen kummempi kuin oikeastaan muulloinkaan. Suorituskyvyllisesti monessa mielessä parempi, vaikka määristä jouduttu hiukan tinkimään.
 
Back
Top