Tämä on hyvä avaus,
@KkarR kertoi avoimesti oman taustansa ja sitä kautta venäläisen näkökulman historiaan ja tapahtumiin. Suhtaudutaan keskusteluun avoimin mielin, voimme jokainen oppia keskustelusta jotain uutta, mutta
@KkarR saa varautua perustelemaan näkökulmansa huolella!
Mielelläni laajentaisin historiaperspektiiviä Neuvostoliitosta vielä tsaarin ajan Venäjään. Tuntuu, että nyky-Venäjässä on huomattavan paljon yhtymäkohtia vanhaan Venäjään, kuten on myös Neuvostoliittoon ja kansallissosialistiseen Saksaan.
Venäjällä seuraavat asiat tuntuvat olevan historiallinen vakio riippumatta hallintomallista tai hallitsijasta:
- maan johtaminen perustuu autoritaariseen, mielivaltaiseen tai diktatuuriseen vallankäyttöön. Tsaarilla on edelleen jumalan valta maan päällä.
- lyhyet vapaammat jaksot johtavat taas tiukempaan kuriin. Lyhyitä yhteiskunnallisen vapauden jaksoja ovat olleet Kerenskin hallinto, varauksin Hrutshevin aika sekä Gorbatshovin ja Jeltsinin ajat. Nämä ovat johtaneet yhteiskunnalliseen liikehdintään, joka puolestaan on johtanut autoritaarisen hallinnon paluuseen.
- Hallintoa tukee aina julma ja säännöistä piittaamaton salainen poliisi sekä kansalaisista koottu ilmiantajaverkosto
- Venäjän yhteiskunnallinen kehitys on aina jälkeenjäänyttä, muun maailman kehityksestä piittaamatonta ja hidasta. Nyt olemme taas lähestymässä aikaa, jossa yhteiskunta on lähempänä maaorjuusajan tsaarin Venäjää, kuin nyky-yhteiskuntaa.
- Yhteiskuntaan on aina kuulunut äärimmäisen suuret varallisuus- ja oikeuserot. Hallitsevalla luokalla on käytännössä rajaton oikeus muiden kansanosien varallisuuteen ja oikeuskäytännöt eivät kosketa tai ovat aivan erilaiset hallitsevalle luokalle.
- Oikeuslaitos on valjastettu palvelemaan hallitsevan luokan etuja
- Yhteiskuntaan kuuluu oleellisena osana kaikilla tasoilla esiintyvä laaja korruptio.
- Yksilöllä ei ole mitään oikeuksia yhteiskunnassa, ainoastaan velvollisuuksia. Oikeuksien puuttuminen verhotaan slaavilaiseen kansallistunteeseen ja Venäjän etuihin.
- Naapurivaltiot tai kansat ovat järjestään vihollisia, jotka tulee alistaa. Sama pätee Venäjän valtion alueella oleviin muihin kansoihin.
- Yhteiskunta on eurooppalaisittain julma ja väkivaltainen. Tämä piirre muistuttaa aasialaisia valtioita, kuten Kiinaa.
Suomen ja Venäjän välillä on poikkeuksellisen suuri kulttuuri- ja arvomaailmojen ero - voi olla jopa maailman suurin! Suomi arvioidaan kansainvälisesti poikkeuksetta erittäin avoimeksi, rehelliseksi, vapaaksi ja onnelliseksi maaksi. Me haluamme myös pitää yhteiskuntamme tällaisena ja olemme valmiita puolustamaan sitä kaikin keinoin!
Hei,
Kiitos vastauksestasi. Tekstissäsi ehdotat käsitellä vähintään 3 eri vuosisataa, kolme eri maata ja hallintamuotoa + tämän lisäksi tusinan verran yleistäviä väitteitä keskiajalta nykypäivään.
Tähän on lähes mahdoton vastasta tarkasti, joten laitan nyt myös aika yleistäviä asioita
Suomen Suuriruhtinaskunta oli osaa tsaarin venäjää yli 100 vuotta, ja nautti sen ajalta ainutlaatuista suhtautumista venäjän tsaareilta ja ehdoista:
- oma taloudellinen ( oma tulli ja oma valuutta)
- poliittinen (oma poliisi ja oikeistolaitos)
riippumattomuus, poislukien ulkomaansuhteita.
Suomen kansa suhtautui silloin hyvin positiivistesti venäjään. Onhan tästä todisteena kaksi patsasta Helsingissä Aleksandereille
näiden tietojen pohjalta en puhuisi poikkeuksellisesti suuresta kulttuuri- ja arvomaailmojen erosta. Onhan suomella ja venäjällä jopa samanlevyiset ratakiskot
Väitit mm: Venäjän yhteiskunnallinen kehitys
on aina jälkeenjäänyttä, muun maailman kehityksestä piittaamatonta ja hidasta
Jos katsoo näitä tietoja
https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_the_Soviet_Union , niin voi todeta venäjän/NL jälkeenjäännyttä kehitystä, varsinkin suomesta.
1991 jälkeen toki kaikki romahti, ja kehitystä ei ole tahaphtunut syystä tai toisesta. Monet NL entiset asukaat pitävät juuri 1990 lukua vaikeimpana ja huonoimpana heidän elämässä, poisslukien ne, jotka onnistuivat "ostamaan" pääomia ja äkkirikastumaan
Sanoit: Suomi arvioidaan kansainvälisesti poikkeuksetta erittäin avoimeksi, rehelliseksi, vapaaksi ja onnelliseksi maaksi. Me haluamme myös pitää yhteiskuntamme tällaisena ja olemme valmiita puolustamaan sitä kaikin keinoin! - tämä on täysin totta, ja minä toivon, että joskus nykyvenäjäkin pääsee samoihin arviointituloksiin.