Nigeria

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 22.10.2013 klo 20:15
Nigerian armeija tappoi 37 Boko Haram -islamistia
Armeija hyökkäsi kapinallisten leiriin maanantaina Koillis-Nigeriassa.

Nigerian armeija kertoi tiistaina tappaneensa 37 epäiltyä Boko Haram -taistelijaa. Armeija hyökkäsi kapinallisten leiriin maanantaina Koillis-Nigerian Bornon osavaltiossa.

- Operaatioon sisältyi koordinoitu isku maalta ja ilmasta, sanoi armeijan tiedottaja Aliyu Danja.

Hyökkäyksen tavoitteena oli tuhota kapinallisten leiri.

Lähteet:
AFP
 
yle 25.10.2013 klo 18:02
Nigerian armeija sanoo tappaneensa kymmeniä islamisteja
Armeija kertoo tuhonneensa kaksi Boko Haram -liikkeen leiriä ilma- ja maahyökkäyksessä maan kaakkoisosassa.

Nigerian armeija sanoo surmanneensa 74 islamistikapinallisten Boko Haram -liikkeen jäsentä hyökkäyksessä maan koillisosassa.

Armeijan edustajan mukaan iskun kohteena olivat Boko Haramin leirit Galangin ja Lawantin kylissä Bornon osavaltiossa. Armeija sanoo hyökänneensä leirejä vastaan sekä maalta että ilmasta ja tuhonneensa ne.

Osa leireillä olleista pakeni haavoittuneina, everstiluutnantti Mohammed Dole sanoo. Dolen mukaan kaksi armeijan sotilasta haavoittui.

Turvallisuusasiantuntijoiden mukaan Nigerian armeija on aiemmin vähätellyt omia tappioitaan sekä siviiluhrien määrää.

Boko Haram on taistellut vuodesta 2009 lähtien islamilaisen valtion puolesta. Järjestö on tehnyt muun muassa useita verisiä iskuja siviilejä vastaan. Nigerian armeija on toukokuusta lähtien tehostanut operaatiotaan Boko Haramia vastaan. Presidentti Goodluck Jonathan julisti tuolloin poikkeustilan kolmeen maan kaakkoisosan osavaltioon, joissa Boko Haram toimii.

Armeijan mukaan 37 islamistia kuoli viime viikolla hyökkäyksessä toisaalla Bornossa.

Nigerialaisista noin puolet on muslimeja ja 40 prosenttia kristittyjä. Kymmenen prosenttia tunnustaa paikallisia perinteisiä uskontoja.

Lähteet:
AFP, Reuters
 
yle 27.1.2014 klo 20:32
Kymmeniä ihmisiä tapettu iskuissa Nigeriassa
Ilmeisesti islamistisen Boko Haram -ryhmän jäsenet ovat iskeneet kahteen kylään Koillis-Nigeriassa.

Islamistisen Boko Haramin jäseniksi epäillyt asemiehet ovat tappaneet kymmeniä ihmisiä Koillis-Nigeriassa. Ainakin 52 ihmistä kuoli hyökkäyksessä Bornon osavaltiossa sijaitsevaan Kawurin kylään. Waga Chakawan kyläkirkkoon Adamawan osavaltiossa tehdyssä iskussa tapettiin ainakin 22 ihmistä.

Kawurin kylässä räjäytettiin eri puolille aluetta piilotettuja räjähteitä ja sytytettiin rakennuksia tuleen. Yli 300 asuinrakennusta tuhoutui koko kylän polttaneessa palossa.

Waga Chakawan katolisessa kirkossa räjäytettiin ensin räjähteitä ja sen jälkeen rakennuksessa olleita seurakuntalaisia ammuttiin.

Sharia-lakia noudattavaa islamistista valtiota Koillis-Nigeriaan ajava Boko Haram on tappanut runsaan neljän vuoden aikana tuhansia ihmisiä. Ainakin 170 ihmistä on kuollut pelkästään tammikuun aikana Boko Haramin tekemiksi epäillyissä iskuissa.

Lähteet:
AFP, Reuters, AP
 
yle 16.2.2014 klo 22:23
Silminnäkijät: ainakin 90 ihmistä kuoli hyökkäyksessä Nigeriassa
Tiettävästi iskun tekivät islamistitaistelijat.

Ainakin 90 ihmistä kuoli hyökkäyksessä Koillis-Nigeriassa sunnuntaina, kertovat silminnäkijät. Iskun tekijät olivat tiettävästi islamistitaistelijoita.

Asemiehet piirittivät Kamerun rajan lähellä sijaitsevan Izgen kylän ja alkoivat tulittaa. Samalla he polttivat kylästä kymmeniä taloja.

– Kaikki kuolleet ruumiit lojuvat yhä kaduilla, kertoi kylän asukas Abubakar Usman uutistoimisto Reutersille puhelimitse.

Lähteet:
Reuters
 
rauhanuskonnon lähetyssaarnaajat toimessaan:

yle 5.4.2014 klo 22:34
Islamistit tulittivat hengiltä ainakin 20 moskeijassa
Yli 1 200 siviiliä on saanut surmansa iskuissa tänä vuonna. Boko Haramin tavoitteena on luoda Nigeriasta islamistinen valtio.

Islamistikapinallisiksi epäillyt aseistautuneet miehet hyökkäsivät moskeijaan ja ampuivat hengiltä ainakin 20 rukoilijaa Koillis-Nigeriassa. Miehet iskivät moskeijaan ennen aamunkoittoa, kun Buni Garin kyläläiset olivat kokoontuneet päivän ensimmäiseen rukoukseen.

Kylä sijaitsee noin 100 kilometriä Yoben osavaltion pääkaupungista Damaturusta etelään. Yobe on kuudenneksi suurin Nigerian 36 osavaltiosta. Islamistinen Boko Hara -järjestö on tehnyt alueella useita iskuja viime aikoina.

Yli 1 200 siviiliä on saanut surmansa iskuissa tänä vuonna. Boko Haramin tavoitteena on luoda Nigeriasta islamistinen valtio. Nigeriassa on 170 miljoonaa asukasta. Noin puolet on muslimeja ja puolet kristittyjä.

Lähteet:
AP
 
yle 21.4.2014 klo 17:02
Vanhemmat: Nigeriassa siepattiinkin 129 sijaan 234 koulutyttöä
Kateissa olevien koululaisten vanhemmat valittavat, etteivät viranomaiset kuuntele heitä.

Nigerialaisvanhemmat väittävät, että aseistautuneet sieppaajat veivät mukanaan 234 koulutyttöä aiemmin kerrotun 129 sijaan. Vanhemmat kertoivat kateissa olevien määrästä maanantaina Bornon osavaltion kuvernöörille Kashim Shettimalle.

Aiemmin on kerrottu, että Boko Haramin jäseniksi epäillyt sieppaajat veivät viikko sitten Chibokin alueella sijaitsevasta koulusta mukanaan 129 koululaista, joista 85 olisi edelleen sieppaajien hallussa.

Vanhemmat valittivat kuvernöörille, etteivät viranomaiset kuuntele heitä.

Sekaannuksen syy ei ole toistaiseksi tiedossa.

Lähteet:
AP
 
yle 30.4.2014 klo 20:14
Nigeriassa siepatut koulutytöt myydään islamistien vaimoiksi alle 9 eurolla
Paikallisten kansalaisjärjestöjen mukaan Boko Haramin sieppaamia teinityttöjä on viety naapurimaihin, joissa heidät myydään vaimoiksi islamistikapinallisten johtajille.

Nigeriassa Bornon maakunnassa kaksi viikkoa sitten islamistitaistelijoiden sieppaamia koulutyttöjä odottaa karmaiseva kohtalo.

Raskaasti aseistauneet Boko Haramin taistelijat veivät kuorma-autoilla Chibokin alueella olevasta koulusta satoja teinityttöjä huhtikuun puolivälissä.

Uutistoimisto AFP:n haastatteleman Chibokin vanhempien neuvoston johtajan mukaan osa tytöistä on viety Nigerian naapurimaihin Kameruniin ja Tshadiin. Heidät myydään vaimoiksi islamistikapinallisten komentajille vajaalla 9 eurolla (12 dollarilla tai 2 000 nairalla).

AP puolestaan on haastatellut Borno-Yoben kansalaisforumin jäsentä, joka kertoo, että Sambisan metsässä asuvat kyläläiset ovat kertoneet tyttöjen vanhemmille massahäistä. Boko Haramin taistelijoilla on piilopaikkoja Kamerunin puolella olevalla metsäalueella.

Bornon osavaltion viranomaisten mukaan islamistit sieppasivat 129 tyttöä, joista 52 on päässyt pakenemaan sieppauksen jälkeen.

Chibokilaisen tyttökoulun rehtori ja muut paikalliset ovat eri mieltä tyttöjen määrästä. He sanovat, että kapinalliset veivät mukanaan 230 teinityttöä. Heistä ainakin 187 eli suurin osa on edelleen panttivankina.

Vanhemmat ja Bornon osavaltion asukkaat ovat olleet tyytymättömiä tyttöjen etsintä- ja pelatustoimiin, ja syyttäneet viranomaisia välinpitämättömyydestä. Vanhemmat ovatkin perustaneet omia etsintäpartioita jäljittämään lapsiaan.

Hallinnon tekoihin tyytymättömät aktivistit marssivat keskiviikkona Nigerian parlamentille pääkaupunkiin Abujaan vaatien hallitukselta ja armeijalta enemmän toimia tyttöjen löytämiseksi.

Lähteet:
AP, AFP
 
Hieman Pariisia pahempi hyökkäys...
It’s not clear how many people were killed in Baga. Early reports on Thursday said hundreds. Others said it was many more. Musa Alhaji Bukar, a senior government official in Borno, said Boko Haram killed more than 2,000 people which, if true, would mean the group equaled its total kill count last year in one attack.
http://www.washingtonpost.com/news/...am-may-have-killed-2000-people-in-one-attack/
http://www.bbc.com/news/world-africa-30728158
 
At least 19 people were killed when a young girl, thought to be aged about 10, blew herself up at a crowded market in the northeast Nigerian city of Maiduguri, police say.

The powerful explosion rocked the market at about 12:40pm (local time) when it was packed with shoppers and traders.

Borno State police spokesman Gideon Jubrin told reporters: "Casualty figure: 20 dead and 18 injured, including the female suicide bomber that detonated the improvised explosive device."
http://www.abc.net.au/news/2015-01-11/bomb-strapped-to-girl-kills-19-in-nigeria-reports/6010694
 
Voipi olla että Nigeriassa alkaa pian paukahtelemaan muutenkin. Maan vientituloista 95% tulee öljystä, öljyllä rahoitetaan 80% maan budjetista ja öljyn osuus bkt:sta on 40%. Afrikan väkirikkaimpana valtiona (174 miljoonaa asukasta) mahdollisesti syntyvä konflikti on sen luokan sokara ettei millään ulkovallalla ole oikein resursseja siihen puuttua. Odotettavissa merirosvoilua Länsi-Afrikan edustalla, islamisti, mikseipä myös äärikristittyjä, terroristeja, pakolaisaaltoa ja muuta kivaa.
 
Nigeriassa on käynnissä tyypillinen kehitysmaasota, jossa korruptoituneen valtiovallan välttävästi koulutettu ja huonosti motivoitunut armeija ottaa yhteen sissisodan taitavan, hyvin motivoituneen ja omalla tavallaan tehokkaan sotajoukon kanssa.
Samanlaisia sotia on sodittu alikehittyneissä maissa toisen maailmansodan jälkeen jatkuvasti, sissijoukkojen motivaatio on vain vaihdellut nationalismista kommunismin kautta uskonnolliseen kiihkoiluun. Loppua näille konflikteile tuskin on näkyvissä. Nitä ruokkivat korruptio, ihmisten epätoivo ja yhteiskuntien kehittymättömyys.
 
Viimeksi muokattu:
Voipi olla että Nigeriassa alkaa pian paukahtelemaan muutenkin. Maan vientituloista 95% tulee öljystä, öljyllä rahoitetaan 80% maan budjetista ja öljyn osuus bkt:sta on 40%. Afrikan väkirikkaimpana valtiona (174 miljoonaa asukasta) mahdollisesti syntyvä konflikti on sen luokan sokara ettei millään ulkovallalla ole oikein resursseja siihen puuttua. Odotettavissa merirosvoilua Länsi-Afrikan edustalla, islamisti, mikseipä myös äärikristittyjä, terroristeja, pakolaisaaltoa ja muuta kivaa.
Öljyvarat sijaitsevat kai kokonaan Nigerian eteläosassa, joka on pääosin kristittyjen asuttamaa aluetta. Kun nyt islamistit haluavat irrottaa maan islamilaiset pohjoisosat omaksi valtiokseen, he tuskin tyytyisivät lueskelemaan koraanejaan sen hedelmättömällä aavikolla, samalla kun kristitty etelä-Nigeria rypee öljyvaroissaan (tosin korruptoituneen eliitin taskuihin melkoinen osa siitä taitaa valua).
 
http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/...ram-surmasi-naisen-kesken-synnytyksen/4696096

Julmuudella ei ole rajaa? Boko Haram surmasi naisen kesken synnytyksen

Boko Haramin hyökkäyksessä nigerialaiseen kaupunkiin surmattiin myös synnyttämässä oleva nainen, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Amnestyn mukaan poikavauva oli jo puoliksi ulkona kun nainen kuoli silmittömässä tulituksessa.

Boko Haram -äärijärjestön tuhojen laajuus Nigeriassa alkaa selvitä. Ihmisoikeusjärjestöjen julkaisemissa satelliittikuvissa Bagan ja Doron Bagan kaupungeista näkyy yli 3700 tuhoutunutta tai vaurioitunutta rakennusta.

---

saatanan elukat
 
Islamistinen boko-haram tekee hirveyksiä. Kuva kertokoon rauhan uskonnon edustajien tavoista enemmän.
 

Liitteet

  • wp_ss_20150115_0001.png
    wp_ss_20150115_0001.png
    526.9 KB · Luettu: 26
Tylyä...

Aika laaja-alaista tuhoa ne tosiaan saivat aikaan. Kuvassa (ennen/jälkeen) punaisella näkyy terve kasvillisuus. Asutus on poltettu hyvin perusteellisesti.

http://www.theguardian.com/world/20...eveal-devastation-boko-haram-massacre-nigeria

cb215abe-3f46-479a-a4b8-1c58d4b351ee-414x420.jpeg
 
http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/...in-havittamisen-syyksi-koraanin-sanan/4711412

Boko Haram kertoo kaupungin hävittämisen syyksi Koraanin sanan

Äärijärjestö Boko Haram kertoo tehneensä Nigerian Bagaan hyökkäyksen, josta sitä on aiemmin syytetty.

Amnesty Internationalin mukaan kuun alussa maan koillisosassa tehdyssä iskussa olisi kuollut peräti 2000 siviiliä. Muut lähteet ovat puhuneet vähintään sadoista uhreista, ja viranomaisten mukaan käytännössä koko kaupunki tuhottiin.

Boko Haramin johtaja Abubakar Shekau sanoo videopalvelu Youtubessa julkaistulla videolla, että järjestö tappoi ihmiset Bagassa Koraania mukaillen.

– Tapoimme Bagan ihmiset. Todellakin tapoimme heidät, kuten Herramme on ohjeistanut meitä kirjassaan, Shekau sanoi videoviestissä AFP:n mukaan.

Lisäksi järjestö uhkasi videolla Nigerian naapurimaita Tshadia, Nigeriä ja Kamerunia, jotka yhdessä Nigerian kanssa suunnittelevat perustavansa Keski-Afrikan joukot Boko Haramin tuhoamiseksi.

– Olette myöhässä, Afrikan kuninkaat. Hyökätkää heti, olen valmiina, Shekau uhosi videolla.
 
Stories of Nigerian soldiers running away from Boko Haram militants have been widely reported - but low on ammunition and allocated vehicles that don't work, a former soldier says they are being outgunned and overpowered.
"I've committed no crime why should I be scared?" Abiona says. "I don't carry a gun or knife. My only weapon is my mouth."

I have heard many reports of Boko Haram attacks where the soldiers ended up running away with the civilians. Traumatized parents separated from their children during the chaos have described to me how they saw troops pulling off their uniforms and fleeing. This is a rare chance to hear from the soldiers themselves.

"It was 10:30 at night," says Abiona remembering one battle in Borno State. "Suddenly we saw Boko Haram very close to our trenches. Those of us with machine guns started firing and I can tell you that was a bad day for Boko Haram. We killed more than 80 of them." After the night-long battle his soldiers were low on ammunition but when they urgently called for more supplies each soldier was given just 10 rounds. Not surprisingly, the next encounter was disastrous.
http://www.bbc.com/news/magazine-30930767
 
Back
Top