Nikkelin hinnan romahdus ajoi Talvivaaran lomautuksiin ja irtisanomisiin

Laamanator

Eversti
Sotkamossa nikkeliä ja sinkkiä louhiva kaivosyhtiö Talvivaara aloittaa yhteistoimintaneuvottelut työvoimakustannusten pienentämiseksi. Lomautukset ja irtisanomiset kohdistuvat enimmillään 250 henkeen.

Yhtiön varatoimitusjohtaja Saila Miettinen-Lähde sanoo, ettei vielä tiedä, kuinka paljon kustannusten leikkauksista toteutuu irtisanomisina.

Yhtiö ei kuitenkaan aio pienentää tuotantotavoitettaan odotettavissa olevan työvoiman vähentämisen vuoksi.

Yt-neuvotteluihin Talvivaaran ajoi nikkelin maailmanmarkkinahinnan lasku. Nikkelitonnin hinta laski alkuviikolla 13 835 dollariin (10 610 euroa). Nikkeli on Talvivaaran päätuote, ja maailmassa nikkelistä valtaosa käytetään ruostumattoman teräksen valmistukseen.

Tulevaisuudessa kysyntä näyttää Miettinen-Lähteen mielestä lupaavalta kaivosyhtiön päätuotteelle, koska ei vaikuta siltä, että ruostumatonta terästä korvattaisiin nopeasti muilla materiaaleilla. Toisaalta nikkelille voi syntyä laajaa kysyntää akku- ja patteriteknologiassa.

Vuosina 2010 ja 2011 nikkelitonni maksoi pitkiä aikoja yli 20 000 dollaria. Jonkin aikaa tonnihinta ylitti 28 000 dollaria. Keväällä 2007 se kävi jopa yli 50 000 dollarissa.

Miettinen-Lähde tulkitsee, että alhainen nykyhinta johtuu paljolti suhdannesyistä.

”Talvivaaran pitkänajan ennuste nikkelitonnin hinnaksi on 20 000 dollaria”, Miettinen-Lähde sanoo.

Talvivaaran tavoitteena on nostaa nikkelintuotantonsa 50 000 tonniin vuodessa.

”Sillä tasolla yhtiön tuotantokustannus tonnia kohti olisi ehkä alle 7 000 dollaria.”

Vaikka Talvivaara ilmoitti yt-neuvottelujen aloittamisesta, ovat yhtiön kaikki tuotantoprosessit nyt toiminnassa. Yhtiön ennuste tämän vuoden nikkelintuotannoksi on 18 000 tonnia. Kaivoksen tuotanto on edelleen ylösajovaiheessa.

”Tavoitteena on, että täydessä 50 000 tonnin vuosituotannossa oltaisiin joskus 2017–2018”, Miettinen-Lähde sanoo.

Yhtiön vuoden ensimmäinen neljännes oli tappiollinen, samoin viime vuosi, mutta vuosi 2011 oli voitollinen.

Talvivaara on ollut vaikeuksissa kaivosalueelle kertyneiden suurten vesimäärien kanssa.

Nykytilanteesta Miettinen-Lähde kertoo, että vesiä puhdistetaan ja päästetään luontoon.

”Vesitilanne on nyt sellainen, että se mahdollistaa tuotannon.”

”Kevättulvista selvittiin kohtuullisen hyvin, kun ei tullut terävää tulvahuippua, ja alkukesän sää on ollut Kainuussa suosiollinen. On ollut kohtuullisen aurinkoista ja lämmintä, mikä on edistänyt haihduntaa eikä vettä ole tullut paljon lisääkään”, Miettinen-Lähde kertoo.

http://www.hs.fi/m/talous/Nikkelin+hinnan+romahdus+ajoi+Talvivaaran+lomautuksiin+ja+irtisanomisiin+/a1372728198163
 
Varmaan tuo uutinen miellyttää niitä, jotka ovat kotimaista teollisuutta vastaan, mutta eiköhän talvivaara tuosta selviä.
 
Laajemmin aihekokonaisuuteen, eli talouskriisiin ja massatyöttömyyden jatkuvaan lisääntymiseen avasin turvallisuuspolitiikkaosioon uuden aiheen pohdittavaksi. Sivuplöö: http://maanpuolustus.net/showthread.php?tid=2602&pid=85399#pid85399http://maanpuolustus.net/showthread.php?tid=2602&pid=85399#pid85399
 
SJ kirjoitti:
Varmaan tuo uutinen miellyttää niitä, jotka ovat kotimaista teollisuutta vastaan, mutta eiköhän talvivaara tuosta selviä.

Talvivaara Oyj voi tehdä konkurssin, mutta siinäkin tapauksessa kaivos kyllä jatkaa toimintaa jonkun (ulkomaalaisen) firman pilkkahintaan ostamana.

Mahtavat vastarannankiisket sitten olla mielissään, kun ei ole enää kotimaista henkilöomistajaa, jolle purkaa kiukkuaan. Jokin australialainen kaivostrusti on täysin kasvoton vastapeluri. Menee sitten tavoitteiden mukaisesti nekin voittorahat ulkomaille ja Sotkamoon jää vaan p**kavedet..
 
Talvivaaran konkurssi on nykypäivänä mahdoton kun valtio omistaa jo ison osuuden yhtiöstä.
 
Tai sitten ylösajovaiheen päättyessä ei tarvita näitä 250 henkilöä enää duunissa? Nyt siellä on varmasti ollut työvoimalle käyttöä, tilanne muuttuu yhtiön kannalta koko ajan helpommaksi, kyllä se kestää hinnanlaskut, nikkelin hinta nousee taas aikanaan. Ja sitten kotiutetaan fyffeä omistajille. Ylösajovaiheen päättyessä moni urakoitsijakin saa suunnata toimensa vaikka käpyjen keräilyyn, ei ole vain työläisiä koskeva uutinen.

Olen käynyt alueella jonkisen kerran ja ymmärrän paikallisia oikein hyvin. Kyllä siellä on edelleen sen vetinmoinen sotku. Pahinta ehkä on se, kun tajuaa, ettei alun perinkään ole ollut tarkoitus tehdä niinkuin on sovittu, eli taas kerran on ensin luvattu ja valehdeltu silmät ja korvat täyteen, täysin tietoisena siitä, ettei homma näin tule kulkemaan. Tottakai olisi fantsua paukuttaa lähteitä ja linkkejä aiheesta, mutta en koe tarpeelliseksi.
 
Back
Top