Nobel palkinnot

vehamala

Kenraali
Nobel komitea yllätti, harvoin on fysiikan palkintoa jaettu näin "tuoreesta" aiheesta
================================================
Fysiikan Nobel kestävimmän materiaalin tutkijoille

http://elisa.net/uutiset/ulkomaat/?id=50878134

Fysiikan Nobel-palkinto on myönnetty venäläissyntyisille Andre Geimille ja Konstantin Novoseloville. Palkinto tuli hiiliatomeista koostuvan grafeenin, maailman ohuimman ja kovimman materiaalin löytämisestä ja tutkimisesta.

Grafeenilla uskotaan olevan erittäin suuri merkitys esimerkiksi elektroniikan uusissa läpimurroissa. Pyrkimyksenä on muun muassa kehittää sen avulla huippunopeita transistoreita.

Geimin johtama ryhmä tutki hiilen esiintymismuotoa grafiittia, jota löytyy myös lyijykynän kärjestä. Tutkijat onnistuivat teipin avulla saamaan grafiitista vain yhden atomikerroksen paksuisia levyjä grafeeneja.

Molemmat tutkijat työskentelevät Britanniassa Manchesterin yliopistossa. Nobelin saajiksi he ovat nuoria: Novoselov on vain 36-vuotias, Geim 51. Geimilla on Hollannin kansalaisuus, Novoselovilla Venäjän ja Britannian.

Palkinnon arvo on kymmenen miljoonaa Ruotsin kruunua eli runsaat miljoona euroa.
 
Kirjallisuuden nobel meni yllättäen perulaiselle Mario Vargas Llosalle. Taas näitä kirjailijoita joiden teoksia tavalliset ihmiset ostavat korkeintaan anopille joululahjaksi.
Aikoinaan hän tuli tunnetuksi kirjoittamalla kokemuksistaan sotilaskoulussa ja sittemmin vallan tematiikkaa käsittelevillä teoksillaan.
 
Useinhan juuri nuo kirjallisuuden nobelit ovat "poliittisia kannanotoja", miettikääpä vaikka Taata Sillanpäätä tai Solzenitsyniä.
 
Nobelin rauhanpalkinnon saa toisinajattelija Kiinasta

http://elisa.net/uutiset/ulkomaat/?id=50912163

Nobelin rauhanpalkinnon saa kiinalainen Liu Xiaobo. Hänet palkitaan työstään ihmisoikeuksien ja rauhan hyväksi.

Kiina varoitti jo etukäteen palkitsemasta vankilassa olevaa toisinajattelijaa. Kiinan mukaan Liun palkitseminen vahingoittaa Norjan ja Kiinan suhteita.

Liu istuu parhaillaan 11 vuoden tuomiota kiinalaisessa vankilassa. Liu tuomittiin joulukuussa 2009 vankeuteen, koska hän osallistui sananvapautta ja monipuoluevaaleja vaativan manifestin kirjoittamiseen.

54-vuotias entinen kirjallisuuden professori ja kirjailija kuuluu Kiinan toisinajattelijoiden veteraanikaartiin. Hän otti osaa jo vuoden 1989 mielenilmauksiin.

Nobelin rauhanpalkinto luovutetaan Oslossa 10. joulukuuta. Palkinnon suuruus on kymmenen miljoonaa ruotsin kruunua eli noin miljoona euroa.

Viime vuonna rauhanpalkinnon sai Yhdysvaltain Barack Obama, mikä kirvoitti runsaasti ristiriitaisia reaktioita.
=================================================
No välillä ennakkosuosikkikin osuu kohdalleen.
 
Norjalle ja Nobel-komitealle syvä hatunnosto ja kumarrus. Liian pitkä on Kiinankin lieka ihmisoikeuskysymyksissä. Mies saa 11 vuotta, kun vaatii demokratiaa ja sananvapautta ja huom. rauhanomaisin keinoin. Kynämiehiä vallassaolijat pelkäävät eniten, niin on ollut ja on näköjään oleva.
 
baikal kirjoitti:
Norjalle ja Nobel-komitealle syvä hatunnosto ja kumarrus.

Mieluummin kunnon potku perseelle ja reipasta rystypuolen taputusta päälle. Nobelin nimissä jaetut kirjallisuuden- ja rauhanpalkinnot ovat sosialidemokraattista politikointia, joka ratsastaa Nobelin nimellä. Röyhkeätä puuttumista itsenäisten maiden toimintaan. Yhdenkään suomalaisen ei pidä hyväksyä tällaista ulkopuolista vaikuttamista. Kuvittelisi historiamme tekevän tämän asian pahimmallekkin jäärälle selväksi. Jokainen maa hoitakoon omat asiansa. Modernisoitua Kominternia ei pidä hyväksyä.
 
Richard Gatling ansaitsisi mielestäni Nobelin rauhanpalkinnon postuumisti.
Konekivääri on kuitenkin heti pyörän jälkeen ihmiskunnan tärkein keksintö ja sen avulla on rauhoitettu monia villien kapinoita aikojen saatossa.
 
No nyt sitten palattiin ruotuun ja palkittiin perustutkimusta (mielestäni oikea ratkaisu)
==================================================
Yksittäisten hiukkasten vangitsijoille fysiikan Nobel

http://www.hs.fi/digilehti/ulkomaat/Yksitt%C3%A4isten+hiukkasten+vangitsijoille+fysiikan+Nobel/a1349805905609

Serge Haroche sai loukkuunsa valohiukkasia, David J. Wineland varattuja atomeita.

Fysiikan Nobel-palkinnon jakoivat ranskalainen Serge Haroche ja yhdysvaltalainen David J. Wineland, jotka ovat kehittäneet keinoja mitata
ja käsitellä yksittäisiä hiukkasia. Harochen ja Winelandin kokeet ovat kvanttimekaniikan perustutkimusta, josta on matkaa käytännön sovelluksiin.
 
Kyllä tämä odotettavissa oli, mutta tällä kertaa komitea oli myös ajan tasalla ja palkitsi perustavaa laatua olevaa tutkimusta ilman vuosikymmenien odotusta:
http://www.hs.fi/tiede/Fysiikan Nobel odotetusti Higgsin hiukkasen tutkijoille/a1381197250450

Ehkä haluttiin palkita tutkijat heidän elinaikanaan ?


Tuossa on haluttu tuoda Nobel palkinnon tuoma vaikutusvalta peliin nyt kun sillä on merkitystä. Ja miksi ei? Tuolla porukalla on töitä tehtävänä ja Assad saattaisi hyvinkin harkita vetkuttelua kun tilaisuus tulee.
 
Eipä tuo yllätys ollut. Oikeille herroille meni. Muuten, jäävät aika varjoon yleensä nämä muut ehdokaat. Olisi mukava jos heistäkin kirjotettaisiin enemmän.
 
Eipä tuo yllätys ollut. Oikeille herroille meni. Muuten, jäävät aika varjoon yleensä nämä muut ehdokaat. Olisi mukava jos heistäkin kirjotettaisiin enemmän.

Tarkoitusperiä se varmasti palvelee ja miksipäs ei, kaikki muutkin sitä tekevät.
 
Fysiikan Nobel 2017 painovoima-aaltojen tutkijoille ja LIGOn perustajille, "Rainer Weiss of MIT and Barry Barish & Kip Thorne of Caltech"
https://www.space.com/38351-gravitational-waves-nobel-prize-physics-2017-social-media.html?
Nobel-komitean tiedotteesta:
"On 14 September 2015, the universe's gravitational waves were observed for the very first time"
"The waves, which were predicted by Albert Einstein a hundred years ago, came from a collision between two black holes.
It took 1.3 billion years for the waves to arrive at the LIGO detector in the USA."

Kemian Nobel-palkinnon saavat Jacques Dubochet Sveitsistä, Joachim Frank Yhdysvalloista ja Richard Henderson Britanniasta.
Kolmikko palkitaan biokemian mallinnuksen (kryoelektronimikroskopian) kehittämisestä.
https://yle.fi/uutiset/3-9865336
https://www.is.fi/tiede/art-2000005394653.html
 
Nobel immunologisen lääkkeen keksimisestä syöpähoitoon. Taisin mainita tästä aikaisemmin, silloin vain povattu Nobelia.

Two scientists who discovered how to fight cancer using the body's immune system have won the 2018 Nobel Prize for physiology or medicine.

The work, by Professor James P Allison from the US and Professor Tasuku Honjo from Japan, has led to treatments for advanced, deadly skin cancer.

https://www.bbc.com/news/health-45704322

Tätä i.lääkettä myös jo käytetään. Suomessakin - mm tapauksiin kun mikään aikaisemmista hoidoista ei tepsinyt.
 
Fysiikan Nobel palkinto 2019 jälleen kolmelle tutkijalle
Kanadalainen Jim Peebles, 1/2 palkinnosta kosmologian tutkimuksistaan.
Sveitsiläiset Michel Mayor ja Didier Queloz jakavat toisen puolikkaan eksoplaneetan löytämisestä kiertämässä Auringon kaltaista tähteä.

 
Meneekö pieleen?
1,5 kerroin oli Ruotsin vihaisella tytöllä.
Hyvä kerroin varmalle voittajalle? Tonnilla saat 500€.
 

Liitteet

  • Screenshot_20191011-015818.jpg
    Screenshot_20191011-015818.jpg
    231 KB · Luettu: 8
Jonkin verran palautui usko ihmisten järkeen, kun Thunbergille ei annettu Nobelia.
Tästä Etiopian voittajasta ei minulla ole mitään käsitystä.
 
Back
Top