Nopean toiminnan joukkojen uusi kuljetustapa:

Tvälups

Ylipäällikkö
yle Uutiset Ulkomaat 13.8.2013 klo 4:07
'Hyperputki' kuljettaisi paikasta toiseen lentokonetta nopeammin

Alipaineella toimiva putki kuljettaisi ihmisiä kapseleissa yli 1125 kilometrin tuntivauhtia - jos se koskaan rakennetaan.

Niin kutsuttu hyperputki on yhdysvaltalaisen miljardöörin ja yrittäjän Elon Muskin käsialaa. Musk paljasti maanantaina ideansa, joka tarjoaisi toteutuessaan todella nopean vaihtoehdon isojen kaupunkien välillä matkustamiselle. Isossa putkessa kulkisi ilmassa kelluvia kapseleita, jotka matkaavat yli 1125 kilometrin tuntivauhtia. Vauhti tekisi putkesta lentämistä nopeamman matkustustavan.

- Tämä on vain askeleen päässä teleporttauksen keksimiseksi, Musk kirjoitti internetissä julkaisemassaan ideaesittelyssä.

Putken etuosassa olisi voimakas tuuletin, joka imee ilmaa putkesta, ja takaosassa puolestaan tuuletin, joka poistaa ilmaa alipaineen synnyttämiseksi.

Muskin idea muistuttaa vähän alipaineistettuja putkia, joita käytetään jo nyt esimerkiksi toimistoissa ja apteekeissa pienten tavaraerien kuljettamiseksi. Hyperputken tapauksessa kuljetuskapseleissa olisi paperipinojen ja lääkepakkausten sijaan useampi ihminen kerrallaan.

Upporikas Musk on tullut tunnetuksi menestyksekkäistä ideoistaan. Hän oli perustamassa internetin maksupalvelua PayPalia sekä luksusautoja valmistavaa Tesla Motorsia.

Musk on sanonut keskittyvänsä nyt vielä muihin projekteihin, eikä hän aio lähiaikoina itse rakennuttaa hyperputkea. Hän julkaisi ideansa internetissä vapaan tietokannan periaatteella niin, että kuka tahansa voi käyttää hänen luonnoksiaan ja kehittää niitä eteenpäin.

Lähteet:
AP
 
Back
Top