Norjan Heimevernet

Tähystäjä

Eversti
Miksei Suomessa ole tällaista?

http://forsvaret.no/aktuelt/publisert/Sider/student-i-innsatsstyrken.aspx

(Ne jotka, eivät osaa norjaa, käyttäkää Google translatea). Joka tapauksessa tuon jutun pointti on siinä, että Norjassa on mahdollista työskennellä opintojen ohessa Heimevernetissä (eräänlainen kodinturvajoukko). Heimevernetillä on ympäri Norjaa 15 valmiusjoukkoa (innsatstyrker), jotka vastaavat osittain suomalaisia maakuntakomppanioita. Mielestäni tässä olisi loistava tilaisuus osaltaan parantaa tälläkin foorumilla paljon porua aiheuttanutta valmiutta puolustautua strategista iskua vastaan.

Heimevernetin innsatstyrke on 3000 valikoidun sotilaan joukko, joka on paremmin varustettu ja harjoittelee useammin kuin muu Heimevernet. Joukko voidaan liikekannallepanna nopeasti, ja sitä voidaan käyttää kansallisena suorituskykynä. Heimevernetin valmiusjoukkojen päätehtävinä ovat nopeantoiminnan joukkona oleminen, kohteiden suojaus, suojata mahdollista liikekannallepanoa ja muita joukkoja, perustaa tarkastuspisteitä, eristää vihamielinen hyökkäjää, pysäyttää sen eteneminen ja tarvittaessa tuhota hyökkääjä muiden joukkojen avustuksella. Jokaisella norjalaisen asepalveluksen suorittaneella on mahdollisuus hakea Heimevernetin innsatstyrkeen.

Jutussa mainitaan esimerkkinä 28-vuotias Allan Hansen, joka sairaanhoitajaopintojensa ohella työskentelee valmisjoukossa Oslossa Akerhusin Heimevernet-piirissä. Työskentelemällä neljä vuorokautta kuukaudessa Heimevernetissä, hän tienaa yhtä paljon kuin on mahdollista saada norjalaista opintotukea- ja lainaa.

Mielestäni tässä lyödään mainiosti monta kärpästä yhdellä iskulla. Parannetaan valmiutta vastata nopeasti strategiseen iskuun ja muihin mahdollisiin kriisitilanteisiin, saadaan hyvin koulutettuja joukkoja reserviin, tarjotaan nuorille arvokasta työkokemusta ja rahaa opintojen rahoittamiseen ja samalla houkutellaan oikeasti sitä kunkin ikäluokan "terävintä kärkeä" osallistumaan aktiivisesti maanpuolustukseen.

Oikeastaan aika puhdas win-win tilanne kaikille. En usko edes opintojen kauheasti viivästyvän tästä, koska moneen muuhun työhön verrattuna työskentely Heimevernetissä vie verrattain vähän aikaa, ja tarjoaa opiskelijanuorelle tärkeää ennustettavuutta ja suhteellisen varmaa ja pitkäaikaista tuloa. Jutussa mainitaan, että esimerkiksi, jos opiskelijan koulutus kestää kolme vuotta, pystyy hän tekemään koko tämän koulutuksen keston kattavan sopimuksen palvelemisesta Heimevernetissä, jolloin opiskelijalla on varma työpaikka kolmeksi vuodeksi ja Heimevernet taas pystyy varmistumaan siitä, että sillä on koko ajan riittävä miesvahvuus.

Ymmärrän, että Norja on rikas maa, ja Suomessa ei välttämättä ole varaa ihan vastaavaan järjestelyyn, mutta mielestäni jotain tämäntyylistä tulisi ehdottomasti kokeilla Suomessa ainakin pienemmässä mittakaavassa pk-seudulla.

Jos tällainen mahdollisuus olisi Suomessa, olisin jo liittynyt siihen!

Suomalaisissa maakuntajoukoissa sen sijaan joudut sitoutumaan pitkiin sopimuksiin, ilman minkäänlaisia kunnollisia rahallisia korvauksia. Aioin silti liittyä Norjassa vietetyn opiskelijavaihtovuoden jälkeen liittyä maakuntajoukkoihin, jos mitään erikoista ei tapahdu ennen sitä. Tämä toimii hyvänä kunnonkohotuskautena ennen sitä...

Joka tapauksessa ajoittain kannattaa tulla alas sieltä norsuunluutornista, ja katsoa vähän miten muut tekevät asioita. Joskus ruoho voi oikeasti olla vihreämpää aidan toisella puolella...
 
Ok, enpäs heti osannut etsiä sitä tuolta "Kuvat & Video" -osiosta. Minun puolesta nämä kaikki lirpakkeet voisi vaikka yhdistää tänne Reserviläistoiminnan alle esimerkiksi "Kodinturvajoukot muualla"-nimiseen ketjuun. Oma ketjun avaukseni kuitenkin käsitteli erityisesti Norjan Heimevernetiä Ruotsin Hemvärnetin sijaan...
 
Tuo on vähän häilyvä raja, onko "Kuvat & Video" parempi paikka kuin joku muu, riippuu tietysti sisällöstä. Noissa Ruotsin Hemvärnet ja Kaitseliit -lirpakkeissa taitaa olla enemmän teksti kuin kuvia/videoita, joten siirretään tänne. Tämän lirpakkeen nimeen voi muuttaa muotoon Norjan Heimevernet, niin ei mene sekaisin.
 
Back
Top