November-tutkinta alkoi poliisin ilmiannosta – huumepoliisin kertomukset metsään piilotetuista huume

Bushmaster

Greatest Leader
soppa senkuin sakenee.....http://www.hs.fi/ilta/16092015/a1442369450898?jako=c02fed932ac5357ed6f35fc7a4d827bd


November-tutkinta alkoi poliisin ilmiannosta – huumepoliisin kertomukset metsään piilotetuista huumeista ristiriitaisia

Jutun esitutkinta perustui muutaman Jari Aarnion alaisen väitteisiin

1305985808817


Helsingin huumepoliisit olivat avainasemassa, kun keskusrikospoliisin (krp) miehiä vastaan aloitettiin vuosi sitten rikostutkinta operaatio Novemberistä.


November-operaatiossa on kyse kesän 2005 tapahtumista. Helsinkiläispoliisien mukaan krp olisi jättänyt maastokätköön Vantaan Hämeenkylässä neljä kiloa amfetamiinia sillä seurauksella, että rikolliset veivät huumeet krp:n tarkkailusta huolimatta. Helsinkiläispoliisien mukaan krp ei ottanut rikollisia kiinni, sillä se halusi suojella tietolähdettään.

Julkiseksi tulleen esitutkintamateriaalin mukaan esitutkinta perustui muutamanJari Aarnion alaisen väitteisiin. Ne vuodettiin ensin Iltalehdelle keväällä 2014, ja kun esitutkinta käynnistyi, viisi helsinkiläispoliisia todisti krp:n miehiä vastaan.


Avaintodistajana kuultu ylikonstaapeli työskenteli November-operaation aikaan krp:ssä, mutta siirtyi myöhemmin Aarnion alaiseksi. Hän on nyt syytteessä kymmenestä eri rikoksesta Aarnio-oikeudenkäynnissä. Hänet on pidätetty virasta rikossyytteiden takia.

Myös kaksi muuta todistajana kuultua helsinkiläispoliisia on syytteessä Aarnio-oikeudenkäynnissä. Toinen heistä on Aarnion lähimpiä miehiä.

Tutkinnanjohtajana toiminut kihlakunnansyyttäjä Olli Sulkonen päätti hiljattain lopettaa tutkinnan helsinkiläispoliisien väitteistä, sillä niiden tueksi ei löytynyt näyttöä.

Avaintodistajan kertomusta Sulkonen piti epäuskottava ja totesi, että se oli vastoin muuta näyttöä.

Kiistatonta on, että krp otti kesällä 2005 tarkkailuun Hämeenkylässä sijaitsevan metsäalueen, koska sinne odotettiin huumeita. Krp:n tiedon mukaan alueelle piilotettiin Virosta salakuljetettua amfetamiinia, ja ostajalle myytiin kätköjen gps-koordinaatit.

Kesäkuun lopussa krp löysi metsästä yhden kilon amfetamiinikätkön. Krp:n mukaan alueella tehtiin useita etsintöjä huumekoiran kanssa, mutta uusia kätköjä ei löytynyt.

Kiistanalaiset tapahtumat ajoittuvat elokuulle. Silloin paikalla oli kameravalvonta, ja päiväsaikaan miehet olivat myös tarkkailemassa aluetta.

Eräänä iltana, 23. elokuuta 2005, kamera tallensi kahden rikollisen vartin piipahduksen metsässä. Kuvissa miehillä näyttää olevan jotain käsissään, kun he palaavat.

Avaintodistajana kuullun helsinkiläispoliisin mukaan miehet olivat käyneet tyhjentämässä neljän kilon amfetamiinikätkön.

Krp:n miehet kiistävät, että poliisilla olisi ollut tietoa mistään kätköstä.

"Meillä ei operaation aikana kertaakaan ollut tiedossa ainuttakaan huumeen täsmällistä kätköpaikkaa", kertoo tarkkailua johtanut rikosylikomisario Thomas Elfgren kuulusteluissa.

Avaintodistaja työskenteli vuonna 2005 Elfgrenin alaisena krp:ssä. Hän kertoo kuulusteluissa tapahtumista yksityiskohtaisesti ikään kuin kyse olisi hänen omista havainnoistaan.

Miestä ei kuultu tutkinnassa varsinaisena todistajana, vaan hänellä oli kuulusteluissa epäillylle kuuluvat oikeudet. Linjaus tehtiin sen takia, että kertomuksen yksityiskohtaisuuden takia hänen arvioitiin voivan itsekin olla syytteen vaarassa.

Miehen mukaan November-operaatio alkoi, kun tietolähde toimitti krp:lle kartan kätköpaikasta. Krp kopioi kartan ja etsi metsästä kätköjä.

Ensin löydettiin tyhjä kätkö, ja sen läheltä löytyi kilon amfetamiinikätkö. Aine takavarikoitiin.

"Kolmas kätkö oli noin 300 metrin päässä tästä kilon kätköstä. Tätä kutsuttiin nimellä ketunpesä", avaintodistaja kertoo.

Hän nimeää kaksi poliisimiestä, jotka hänen mukaansa kävivät varmistamassa, että kätkössä on neljä kiloa amfetamiinia.

Kumpikin nimetyistä poliiseista kiistää avaintodistajan väitteet. Toinen heistä kertoo, ettei edes ollut mukana koko operaatiossa.

Avaintodistaja kertoo edelleen, että aluksi kätköä valvottiin vuorokaudet ympäri, kuten hänen mukaansa on tapana Helsingin tutkimissa jutuissa. Sitten Helsinki pudotettiin hänen mukaansa syystä tai toisesta pois ja kätköä valvottiin vain iltakahdeksaan asti.1305985813935

Avaintodistajan kuulustelu Pliisin esitutkintapöytäkirjassa.

Mies muistelee, että kätkö hälytti jo seuraavana yönä. Kuvanauhalta nähtiin, että kettu oli käynyt kätköllä. Hän nimeää poliisimiehen, joka kävi "lataamassa" eli korjaamassa kätkön.

Nimetty poliisimies kiistää tällaisen tapahtuman.

Kameralle tallentui myös kahden poliisin vanhan tutun iltaretki metsään 23. elokuuta.

Avaintodistajan mukaan krp ei reagoinut rikollisten aiheuttamaan hälytykseen heti, vaan vasta seuraavana päivänä eräs poliisimies kävi toteamassa kätkön tyhjäksi.

Nimetty poliisi kiistää tällaisen käynnin. Hän kertoo olleensa useita kertoja koiran kanssa paikalla, mutta kertaakaan ei kätköjä löytynyt.

November-jutun tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Esa Grönlund myös sanoo, että avaintodistajan väitteistä poiketen paikalla ei ollut mitään hälytyslaitteita. Hänen mukaansa ei ollut mitään mieltä asentaa hälytyksiä, jos mahdollisiin hälytyksiin ei olisi reagoitu.

Todistajana kuultiin myös toista helsinkiläispoliisia. Hän kertoo kuulusteluissa olleensa väijymässä kätköä krp:n apuna samana päivänä kuin se sitten tyhjennettiin. Hän sanoo lähteneensä kotiin iltakahdeksalta, tuntia ennen rikollisten tuloa. Mies kertoo olevansa päivästä täysin varma.


Työvuorolistat osoittavat toista. Niiden mukaan mies ei ollut lainkaan kyseisenä päivänä töissä, kuten ei ollut useana edellisenäkään päivänä.

Kolme muutakin helsinkiläispoliisia kävi kuulusteluissa kertomassa havainnoistaan. Heidän kertomuksensa olivat kuitenkin lähinnä toisen käden tietoa, eikä väitteiden tueksi löytynyt näyttöä.

Metsässä käyneet rikolliset kuulusteltiin vuonna 2010. Grönlundin mukaan vuosien viive johtui siitä, että krp:n tarkoituksena oli selvittää salakuljettajat. Miesten kiinniotto olisi paljastanut rikollisille poliisin olevan jäljillä.

Molemmat rikolliset kiistivät kuulusteluissa edes käyneensä metsässä.

Avaintodistajan yksityiskohtainen kertomus joutui outoon valoon, kun selvisi, ettei hän ollut millään tavalla operaatiossa mukana. Kaiken lisäksi työvuorolistat osoittivat, että hän oli kesälomalla tapahtumien aikaan.

Mies myöntääkin saaneensa tiedot asiasta vasta neljä vuotta myöhemmin, vuonna 2009.

Mies siirtyi Aarnion alaiseksi vuonna 2010. Läheinen yhteistyö Aarnion kanssa alkoi kuitenkin jo aiemmin. Aarnio-jutun esitutkinnassa on löytynyt avaintodistajan ja Aarnion välistä viestittelyä vuodelta 2009. Sen mukaan mies toimitti Aarniolle tietoa krp:n asioista.

Mies viestitteli Aarniolle operaatio Novemberistä alkuvuonna 2009. Huutomerkein tehostetuissa viesteissä mies puhuu neljän kilon sijasta viidestä kilosta amfetamiinia.

"Sisältää krp:lle arkaa tieto ku [salattu esitutkinnassa] josta löydettiin 5kg piriä! Krp:n valvonnan alla rosvot haki kamat pois eikä kukaan ole otettu kiinni! Tää on juttu mistä neuvos paskoo housuihin!"

Tämän jälkeen viestittelystä käy ilmi, ettei mies pääse tietokoneeltaan enää operaation kansioon käsiksi. Ensin hän arvelee, että kansio on hävitetty, koska se sisältää krp:lle arkaa materiaalia. Hän lupaa kuitenkin etsiä cd:n, jossa tiedot ovat.

Kuukautta myöhemmin hän ilmoittaa "kopsanneensa" kansion.

"Kansio oli poistunut multa ku olivat poistaneet tarkkailun ja jtt:n [JTT eli järjestelmällinen tietolähdetoiminta] kansion multa!! Nyt on taas pääsy Hämeenkylän juttuun!"

Mieheltä poistettiin oikeudet tietoihin sen jälkeen, kun hänet oli siirretty JTT-yksiköstä muihin tehtäviin vuonna 2008. Hänen entinen lähiesimiehensä kertoo, että siirto johtui luottamuspulasta.

Esimies sanoo pitäneensä miestä epäluotettavana, koska tämä sekoittaa faktaa ja fiktiota.

"Tilanne kärjistyi lopulta niin, että luottamuspulan takia ilmoitin esimiehilleni, että joko minä tai [mies] lähtee ryhmästä. [Mies] lähti ja minä jatkan edelleen JTT-yksikössä ryhmänjohtajana", entinen esimies kertoo kuulusteluissa.

Operaatio November päätyi virkarikostutkinnan kohteeksi sen jälkeen, kun Iltalehti oli kirjoittanut asiasta. Nyt vireillä on myös tutkinta siitä, kuka on vuotanut salassa pidettäviä tietoja operaatiosta Iltalehdelle.

Kuulusteluissa monella näyttää olevan epäilyitä vuotajasta, mutta kukaan ei halua sanoa sitä ääneen.
 
Back
Top