Nuorena vitsa väännettävä?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Mosuri
  • Aloitus PVM Aloitus PVM

Mosuri

Alokas
BAN
"Urheilujärjestöt karkottavat nuoret liikunnan parista"

Moni nuori lopettaa urheiluharrastuksen, koska se vaatii liikaa aikaa tai on liian kilpailullista. 13-15-vuotiaiden liikkuvien suomalaisnuorten määrä laskee nopeammin kuin missään muussa länsimaassa.

Kotimaa19.6.2012 klo 15:29| päivitetty 19.6.2012 klo 15:38

Monet nuoret lopettavat liikuntaharrastuksensa teini-iässä ja yleensäkin suomalaiset nuoret liikkuvat yhä vähemmän.

Nuoren Suomen päivittäisen liikunnan yksikön johtajan Jukka Karvisen mukaan 13-15-vuotiaiden liikkuvien määrä tippuu Suomessa voimakkaammin kuin missään muussa länsimaassa.

Nuorten liikuntaharrastuksien lopettamiselle on lukuisia syitä. Harrastusmahdollisuudet voivat olla rajalliset tai niitä ei ole lainkaan.

- Seurat keskittyvät kilpailemiseen ja se ei kaikkia nuoria kiinnosta. Jokainen ei jaksa intensiivistä treenaamista 4-5 tuntia viikossa, Karvinen selittää.

Pelkkään lajin harrastamiseen ei urheiluseuroissa juuri ole mahdollisuuksia.

- Harrasteurheilu on Suomessa vielä lapsenkengissä, hän jatkaa.

Aikuisilla liikaa päätösvaltaa

- Organisoitu toiminta on helposti liian tiukkapipoista. Aikuiset päättävät kaikesta eikä nuorten ääntä kuulla, Jukka Karvinen pohtii.

- Valmentajat saattavat tuntua liian ankarilta ja nuoret keksivät mieluummin oman tapansa liikkua, esimerkkinä skeittaaminen.

- Suomi lähentelee jo Yhdysvaltoja ja Isoa-Britanniaa lapsuusiän ylipainoisuudessa, Karvinen pelottelee liikkumattomuuden riskeillä.


Vanhempien painostus ei syy lopettamiseen

Oliver Saarinen, 17, lopetti jääkiekon 15-vuotiaana harrastuksen stressaavuuden ja muiden intressien takia.

- Pitää valita aikooko pelata tosissaan ja olla paras vai olla huono, hän kertoo.

- Alkoi olla liikaa treenejä ja liian totista, joten päätin lopettaa.

Vanhempien painostusta Saarinen ei kokenut harrastusvuosiensa aikana, mutta päätös lopettamisesta oli vaikea.

- Kyllähän sen huomasi, että isä oli tosi pettynyt, kun päätin lopettaa. Mietin päätöstä pitkään senkin takia, Saarinen sanoo.

Häntä ei kaduta harrastuksen lopettaminen, päinvastoin.

- On jäänyt paljon enemmän aikaa kaikkeen muuhun ja nyt elämässä on paljon enemmän asioita, eikä pelkästään lätkä, Oliver Saarinen sanoo.


Kannustava valmentaja ja joukkuehenki on nuorille tärkeää

Nuoret kaipaavat enemmän harrastuksia, joissa kilpaileminen ei ole tärkeää. Intensiivinen treenaaminen koetaan usein rasitteeksi.

Monet nuoret toivovat, että urheiluseurat ja valmentajat keskittyisivät pelkän kilpailumenestyksen sijaan myös pelaamisen iloon ja vähentäisivät urheilijanuoriin kohdistuvia paineita

Pesäpallon vuosi sitten lopettanut Erika Ojanperä, 17, kertoo, että valmentaja tavoitteli vain voittoa ja suosi parhaita pelaajia.

- Kadun silti päätöstäni lopettaa ja pelaisin mielelläni vieläkin ihan harrastusmielessä, hän sanoo.

Suomen mestaruudenkin voittanut Roope Rytkönen, 17, lopetti koripallon pelaamisen seitsemän vuoden jälkeen 15-vuotiaana.

- Ilmapiiri oli liian painostava valmentajien taholta. Koko ajan piti saada tuloksia aikaan, hän kertoo.

Rytköstä ei kuitenkaan kaduta päätös lajin lopettamisesta.

- Enää ei tarvitse elää muuta elämää koripallon kautta eikä koko ajan ole kauheita paineita koripallon suhteen, hän kuvailee.

- Ystävät, seurustelu ja koulu tulivat tärkeämmiksi ja halusin viettää perjantai-illat jossain muualla kuin treeneissä, hän naurahtaa.

- Kaikki joukkueet ovat todella kovatasoisia ja treenaavat monta kertaa viikossa. Olisi hyvä, jos olisi enemmän sellaisia joukkueita, joissa pelataan ihan vaan pelaamisen ilon takia, Erika Ojanperä pohtii.

Alina Juote
Kirjoittaja on yksi Ylen siisti kesäduuni -kampanjan nuorista


http://yle.fi/uutiset/urheilujarjestot_karkottavat_nuoret_liikunnan_parista/6187561
 
Ja mikä on sun pointsu?
 
Mosuri kirjoitti:
adam7 kirjoitti:
Ja mikä on sun pointsu?


Aatteleppa ite!

OK !

Uutisten välitys ilman kommenteja on joko pelkuruutta tai ajatusten köyhyyttä.

Artikkelissa todennäköisesti kerrotaan todellisuudesta. Kun kuitenkaan ihmisen ajatuksellinen perusrakenne ei ole muuttunut paljoakaan moneen kymmeneentuhanteen vuoteen, niin artikkelin kuvaamassa tilanteessa organisaatiot ns. ryssivät.

------

Saatko aikaiseksi muuta kuin ***tuilua?
 
adam7 kirjoitti:
OK !

Uutisten välitys ilman kommenteja on joko pelkuruutta tai ajatusten köyhyyttä.

Artikkelissa todennäköisesti kerrotaan todellisuudesta. Kun kuitenkaan ihmisen ajatuksellinen perusrakenne ei ole muuttunut paljoakaan moneen kymmeneentuhanteen vuoteen, niin artikkelin kuvaamassa tilanteessa organisaatiot ns. ryssivät.

------

Saatko aikaiseksi muuta kuin ***tuilua?

:a-rolleyes:
 
Pystytkö aatami olemaan ilman provosoitumista/provosointia yhdessäkään lirpakkessa?
 
Mosuri kirjoitti:
- Seurat keskittyvät kilpailemiseen ja se ei kaikkia nuoria kiinnosta. Jokainen ei jaksa intensiivistä treenaamista 4-5 tuntia viikossa, Karvinen selittää.

Pelkkään lajin harrastamiseen ei urheiluseuroissa juuri ole mahdollisuuksia.

- Harrasteurheilu on Suomessa vielä lapsenkengissä, hän jatkaa.

Tuon allekirjoitan kyllä oman kokemuksen kohdalta täysin.
Koripallo jäi pois siitä yksinkertaisesta syystä,kun meni liian kilpailuhenkiseksi eikä peliaikaa saanu ku muutamat parhaat.
 
Monessa joukkuelajissa on tänä päivänä edelleen se kilpailujoukkue etusijalla. Mutta, mutta... On olemassa seuroja mm. jalkapallossa ja jääkiekossa, joissa on hyvä mahdollisuus myös harrastuspelaamiseen. Toki ne ovat ainakin jalkapallossa niitä suurempia ( ei HJK ), joita on sitten suuremmissa kaupungeissa. Jääkiekossa vähemmän, mutta niitä lienee jokunen, joka on keskittynyt harrastamiseen. Lätkässä vaikeus on tietty jääajan saaminen, joka on kiven alla hallien määrän kasvusta huolimatta. Itse toimin yhdessä Suomen suurimmista jalkapalloseuroista, jossa on kaikille ikäluokille tarjolla myös harrastamiseen keskittyviä joukkueita ilman sen suurempia kilpailuvelvotteita. Toki joukkuelajeissa pelataan sarjoja, joten sitä kautta niissä on aina kilpailuelementti mukana. Sellaisia seuroja en tunne, joissa olisi pelkästään harjoittelevia ja ehkä ystävyysotteluita silloin tällöin pelaavia joukkueita. Eli ei joukkeu-urheilu ole aivan pelkästään kilpailuun suuntautunutta, mutta toki suurimmalta ( /valta- ) osalta. Ymmärrän tietty, että ainakin pienemmillä paikkakunnilla sen pelkän harrastejengin kasaan saaminen on hankalaa, usein jopa mahdotonta.
Aina voi tehdä niin, että perustaa itse joukkueen, jos on tarpeeksi kiinnostuneita kavereita. Tyttäreni teki kavereineen niin, perustivat omasta kaveripiiristään harrastekorisjengin ja pääsivät vielä ison seuraan "suojiin", mutta saivat toimia täysin itsenäisesti. Pari treeniä viikossa ja tusinan verran pelejä kaudessa.
Itse olen tossa 20-35 vuotiaana vetänyt pientä futisjengiä, joka koostui kaveripiiristtä. Pelailtiin Stadin alasarjoja ja käytiin kerran pari viikossa jonkun kentän nurkassa treenailemasssa ( käytännössä pelattiin ). Samanlaisia jengejä on Stadissa melkoisen paljon. Eli jos ei löydy sopivaa porukkaa, niin pistäkääpäs itse pystyyn. Ei paljon vaadi, esim. omasta SPL:n piiristä saa hyvät ohjeet toiminnan aloittamiseen. Niiden yhteystiedot löytyy netistä. Junnujen kyseessä ollen muutama vanhempi apuun ja homma toimii.
 
Höntsäily on ihan yhtä arvokasta kuin kilpailukin. Kukin tavallaan, pääasia on, että liikuntaa tulee. Ei kaikkien tarvi olla niin tavoitteellisia liikunnan suhteen. Mielekäs laji mukavassa porukassa tai yksin, sitä jaksaa vetää vuosikaudet, kenties koko elämän läpi ja ihan ilman kisaakin.
 
Back
Top