Olisiko Suomen armeija pysynyt kasassa jos YYA - sopimusta olisi joudutta toteuttamaan

Chigeenalta ei heru ymmärrystä Pääsaunottajalle ollenkaan. :rolleyes: Olen minä sentään yrittänyt liudentaa asiaa pitämällä suht sitkeästi avattaressa Mestarisaunojan selfietä.
Niin, tuossa mun avataressa on vähän samaa yritystä. Huomaa tähtäyspisteen otsan muoto ja kampaus. Ja kuumakin on kuin saunassa konsanaan. :rolleyes:
 
Olihan noita huvittavia juttuja. YYA-sopimuksesta suomalaiset aina selittivät länsimaisille, ettei se ollut sotilassopimus, mikä oli verraten vaikeata, koska se oli myös sotilasopimus.

Dragsvikin majuri on vielä palvelukssa oleva kenraali? Tulee vähän Ukraina-fiilis...

Vuonna 1985 Parolannummella ei keskitytty ulkopolitiikkaan, vaan harjoittelemiseen. Vihollinen, eli "keltainen", oli maarajan yli tuleva raskaan ja massiivisen panssariarmeijan maahyökkäys. "Keltaisen" kalustosta ja doktriinista päätellen NATO:n piti ehkä kiertää suurella kenttäarmeijalla Kirkkoniemen kautta Vienaan ja levittäytyä siellä hyökkäämään takaisin länttä kohti tai sitten vaihtoehtoisesti tunkeutua DDR:n, Puolan ja Baltian läpi ja valmistautua hyökkäämään Kannakselta päävastus Suomen kimppuun, kunhan olisi ensin selvittänyt alkupalan, Neuvostoliiton, lämmittelyerässä. :D

Varmaan tästä ovat peräisin pitkät valmiuden kohottamisajat noin teoriassa...

Asiallisemmin otettuna, oletan, että Puolustusvoimat oli ulkopolitiikan ja "puolueettomusspolitiikan" jatke eli tarkoitettu estämään "konsultaatioita" ja varmistamaan kansalle rauhan siunaukset samalla kun poliittinen johto tanssi kylmän sodan nuoralla. Tässä mielessä se täytti tehtävänsä hyvin. Olen myös varma sitä, ettei meille olisi asein ihan ilmaiseksi tehty tsekkoslovakioita - miten paljon olisi yritetty, olisi riippunut ylipäällikkö Kekkosesta. Kyllä hän, kaikesta huolimatta, oli pohjimmiltaan patriootti mutta täysi pessimisti kokemuksistaan johtuen.

Aian varmasti myös länttä vastaan olisi voitu sotia - kaikki riippuu tilanteen kehittymisestä. Jos länsi piti meitä vihollismaana a priori ja olisi ilman lupia tullut, minä olisin ensimmäisenä ollut heitä vastassa asetta käyttäen ja lakaissut heitä ihan surutta. Takaan, että ainoa tapa päästä rannasta eteenpäin olisi ollut ydinasehyökkäys - jolloin myös New York ja Washington olisivat olleet samantien yksi iso grilli.

Minä en laillista systeemiä nakerra kenenkään hoviin. Inhosin aina jopa veropakolaisia, jotka uhosivat tulevansa Suomeen vain NATO:n miehitysarmeijan mukana. Nappi otsaan vain tuollaisille.

Esimerkkinä olisin käyttänyt Wolf Halstia ja Hjalmar Siilasvuota: yhteistyötä tehdessäkään ei saa ruveta saksalaisten vasalliksi, vaan ainoa mikä merkitsee on isänmaan etu. Oli se kova suoritus Suomen kenttäarmeijalta kääntyä pohjoiseen sotimaan aseveljeä vastaan, jotka tulivat aluksi valkoisten lippujen kanssa neuvottelemaan. Siihen piti vastata tulella ja petoksella Suomen vuoksi. Lagustakin hävetti, kun saksalaisia vankeja internoitiin Venäjälle ja he halusivat kenraalin puheille. Politiikka on paskaa, sota samoin. Se on suuri onnettomuus mutta taistelu voi taata elämän kansalle.

Pitää ymmärtää, ettei yksikään suurvalta ole missään hyvän hyvyyttään, vaan siksi, että se on suurvalta. Suvereenin maan pitää päättää linjansa ja tiensä. Isojen välissä se oli kylmän sodan aikana vaikeaa.

Toivottavasti Suomi löytää linjansa ja kiinnittyy demokraattisiin länsimaihin lujin ankkurein, jotta nuorten ei tarvitse miettiä, mihin kuuluvat. Pitäkää armeija aina vahvana ja ajanmukaisena.

Erityisesti pitää pitää huolehtia hengestä ja tahtotilasta. Ilman koko kansan ponnistusta emme selviä, tuettuna tai ilman. Sitä ei kukaan leukoja repivä actionman tai aavikolla ilma-aseen pölinää joidenkin hitihatien kanssa uutisista nähnyt tajua koskaan. Sen tajuaa vain, jos on nähnyt millaista pusertamista tappelu on.
 
Oma varusmiespalvelukseni oli hauska kehityskaari "informoinnin" suhteen. Alokasoppitunneilla (-tunnilla? Oli aika vähän turpo-asiaa.) oli suunta neutraali. Aliupseerioppilaana A2 keltainen opiskeltiin jotenkin valikoiden. Upseerioppilaana olikin todennäköinen vastustaja vaihtunut viholliseksi ja tulosuunta, doktriini ja kalusto kristallinkirkas. Saatettiin mahdollisia pelipaikkojakin käydä vilkaisemassa.
 
Eipä sitä varmaan NATO:a oltu torjumassa ensimmäisessä kertausharjoituksessakaan Kuopion itäpuolella... Tai saattaisi siinä vaiheessa olla myöhäistä, jos ne oli jo ottanu Kuopionkin... Mutta tämä olikin 1993, jolloin pahin YYA-huuma oli jo haihtunut.

Muistan nuorena poikana (12 v.), miten Suomessa ihan vakavasti keskusteltiin, joutuuko Suomi mukaan N-liiton ja Kiinan kähinään, jos se alkaa, taustana Kiinan hyökkäys Vietnamiin 1979.
 
Eipä sitä varmaan NATO:a oltu torjumassa ensimmäisessä kertausharjoituksessakaan Kuopion itäpuolella... Tai saattaisi siinä vaiheessa olla myöhäistä, jos ne oli jo ottanu Kuopionkin... Mutta tämä olikin 1993, jolloin pahin YYA-huuma oli jo haihtunut.

Muistan nuorena poikana (12 v.), miten Suomessa ihan vakavasti keskusteltiin, joutuuko Suomi mukaan N-liiton ja Kiinan kähinään, jos se alkaa, taustana Kiinan hyökkäys Vietnamiin 1979.

Tämän muistan minäkin.
 
Ihan mielenkiinnosta, millaisia skenaarioita Suomen osallisuudesta toisella puolen palloa käytävään mahdolliseen NL-Kiina -matsiin liittyi?
 
Kiintoisa tarina miheikiltä! Tosin voisi nussuttaa, että kovat patruunat aseissa olivat tuohon aikaan (ja vielä paljon myöhemminkin) vartiopalveluksessa ihan normaalijuttu,myös joskus kasarmialueen ulkopuolellakin. Kun tässä ketjussa on käyty läpi Suomen varusmiespalveluksen viholliskuvaa, luin kiintoisan kuvauksen itärajan takaa suurinpiirtein samalta ajalta. Kirjassaan "Vienan kuu" , Veikko Erkkilä haastattelee karjalaismiestä, joka muistelee varusmiespalvelustaan Leningradin alueella. Hänen mukaansa vastustajat olivat suomalaisia,myös harjoituksissa. Varusmiehille opetettiin myös Suomen armeijan kalusto ja menetelmät. Tämä siis tapahtui myös YYA:n, ystävyyden ja veljeyden aikana. Tuo Vienan mies muuten piti Suomen nykyistä armeijaa jo pahasti pehmenneenä, jossa "tyttöjä on jouduttu ottamaan palvelukseen korvaamaan itkeviä miehiä".
 
Ihan mielenkiinnosta, millaisia skenaarioita Suomen osallisuudesta toisella puolen palloa käytävään mahdolliseen NL-Kiina -matsiin liittyi?

Jonkin verran lehdistössä akkiloitiin tilannetta, jossa Suomi lähettäisi yksiköitään taistelemaan neukkujen puolella Kiinaa vastaan. Joku toimittaja teki siitä myös sellaisen kuvitteellisen "tarinan" jne. Eihän nää olleet YYA-sopimuksen mukaisia juttuja, mutta olipahan keskustelua. Silloin oli framilla yhtäaikaa, suunnilleen, tämä Kiina-juttu, Puolan solidaarisuusliike, Afganistanin miehitys jne.
 
Dragsvikin majuri on vielä palvelukssa oleva kenraali? Tulee vähän Ukraina-fiilis...

En pysty mitenkään muistamaan herra majurin nimeä, vaikka hänen puhe on yksi merkittävimpiä intti muistojani. On mahdollista, että vielä on firman palveluksessa. Tähän nyt kuitenkin tarkennuksena, että suomettamis-yya majuri ei siis ollut Dragsvikin henkilökuntaa, vaan paikalle jostain esikunnasta saapunut ammatti-lumoaja.

Drakan henkilökunnalla itsellään oli varsin jyrkkä kanta itää kohtaan. Jopa siinä määrin, että suomenkielisten ryssittelyyn otti osaa jopa varuskunnan korkeimmat upseerit. Ihan nämä sittemmin kenraalikuntaankin nousseet sotaloordit. Tätä voi olla vaikea käsittää mikäli ei tuolla palvellut. Vertailevat keskustelut aiheesta ovat vahvistaneet käsitystä poikkeuksellisesta ilmapiiristä ja melko vanhakantaisesta penaltismistä 80-luvun Drakassa.

Siinä mielessä tuo oli hauskaa mustavalkoista leimaamisaikaa ainakin omalla kohdallani, että ympäröivä yhteisö teki määritelmän vapautuneesti perustuen omiin rajoittuneisuuksiin. Drakassa olin ryssää puhuva kommari ja lomilla muualla, kapitalistifasisti lahtari. Itse ei tarvinnut tehdä mitään mielikuvan syntymiseen. Että siinä mielessä Nylands brigad kyllä opetti suvaitsevaisuutta. Paitsi näitä YYA-suomettajia kohtaan.
 
Serkkupojat palvelivat Drakassa -82-84-vuosina ja esim. urheilijoiden harjoitteluvapaat jaettiin kaiketi erikoisella tavalla. Lähinnä sukunimen kirjoitusasu ratkaisi ja se, oliko imenyt äidinmaidossaan oikeakielisyyden vaatimukset. Erikoisia juttuja, ei uskoisi enää tapahtuneen noina vuosina SUOMESSA TAI ehkä juuri siksi SUOMESSA.....suvaitsemisen ghettoutuminen yhteen varuskuntaan on ilmiö, jonka toivoisi jonkun tutkijan joskus avaavan. Tokkopa avaa.
 
Back
Top