Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Onko verenpaineella merkitystä sotilaalle?

Viestiketju osiossa 'Muut huoltopalvelut' , aloittaja Huhta, 20.10.2017.

 1. Huhta

  Huhta Ylipäällikkö ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.07.2015
  Viestejä:
  4,776
  Tykkäykset:
  4,808
  Pisteet:
  1,286
  Tuli tuossa mieleen, että onko sotilaan ihanteellista verenpainetta koskaan tutkittu? Mikä menee liian alas tai ylös, pätevätkö samat rajat kuin väestöön ylipäätäänkin?

  En haluaisi harjoittaa lääketiedettä ilman laillistusta, mutta mutta... perstuntuma on, että alhainen verenpaine saattaisi vähentää verenvuodon määrää haavoituttaessa, mutta toisaalta altistaisi shokille. Toisin päin taas korkea verenpaine lisäisi luultavasti verenhukkaa, mutta shokki ei välttämättä iske yhtä nopeasti, kun lähtötaso on korkea. Valmiiksi hyvin korkea paine lienee jo riskitekijä osaltaan, kun stressihormonien määrä veressä lisääntyy ja paine kasvaa luultavasti entisestään. Vai olenko ihan väärässä?

  Terv. Ihanteellinen verenpaine.
   
 2. VLF

  VLF Kersantti Lahjoittaja

  Liittynyt:
  27.10.2014
  Viestejä:
  283
  Tykkäykset:
  492
  Pisteet:
  16
  Vammojen osalta ajatuksesi saattaa olla jokseenkin toimiva, mutta olennaisempaa on varmaan se että taistelija on terve ja mahdollisimman toimintakykyinen.
  Esim. Autoilun turvallisuuden kannalta olisi tarkoituksenmukaista käyttää aina kypärää ja hans-tukea, mutta suorituksen onnistumisen kannalta em välineet ei auta yhtään. Päinvastoin.
   
 3. Mainos 4. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,664
  Tykkäykset:
  4,425
  Pisteet:
  1,286
  En tiedä onko esittämällesi teorialle tieteellistä todistusaineistoa.
  En kuintenkaan ole täysin varma, oletko oikeassa. Numeroiden tuijottamien on helppoa, mutta ihmiset ovat erilaisia. Siksi en usko, että ihmiset kestäisivät täysin samalla tavalla vuotoa ja reagoisivat samassa tahdissa. Nyrkkisääntöjä on ja ne ovat hyviä, mutta ehdottomia totuuksia on vähän, koska olemme yksilöitä.
   
 5. pekkago

  pekkago Korpraali

  Liittynyt:
  05.10.2014
  Viestejä:
  29
  Tykkäykset:
  23
  Pisteet:
  1
  Korkea verenpaine rasittaa valtimoita ja sydäntä. Korkea verenpaine voi aiheuttaa valtimotaudin, mikä puolestaan voi aiheuttaa esimerkiksi sydän- tai aivoinfarktin. Verenpaineen aiheuttamien sairauksien vaara lisääntyy jyrkästi, jos henkilö tupakoi, veren kolesteroliarvo on koholla ja jos hänellä on diabetes tai muu sokeriaineenvaihdunnan häiriö. Esimerkiksi 60-vuotiaista miehistä, joilla verenpaineen yläpaine on 180 mmHg mutta ei muita riskitekijöitä, kahdeksan vuoden aikana kolme sadasta sairastuu aivohalvaukseen. Jos miehellä verenpaineen lisäksi on edellä mainitut riskitekijät, 16 sadasta sairastuu aivohalvaukseen. Kohonnut verenpaine rasittaa sydäntä, joka joutuu työskentelemään jatkuvasti normaalia enemmän. Tällöin sydänlihas paksunee ja lopulta väsyy, minkä seurauksena syntyy sydämen vajaatoiminta.

  Valtimotauti aiheuttaa monia vaarallisia sairauksia, joista yleisimmät ovat sydäninfarkti, aivohalvaus ja katkokävely. Valtimotauti (valtimonkovettumatauti, ateroskleroosi) tarkoittaa verta kuljettavien valtimoitten ahtautumista, jonka seurauksena veren kulku suonessa häiriintyy. Taudista käytetään myös kansanomaista nimeä "verisuonten kalkkeutuminen", vaikka ahtauma ei johdu kalkista.
  Tauti alkaa valtimoiden sisäpintaa verhoavasta ohuesta sisäkalvosta, jonka alle alkaa kertyä pääasiassa veren pahasta kolesterolista (LDL-kolesteroli) peräisin olevaa materiaalia. Kertyminen on hyvin hidasta ja voi alkaa jo nuoruudessa. Ammattikielelä kolesterolikertymästä käytetään nimitystä plakki.

  Vuosien kuluessa plakki kasvaa ja alkaa pullistua sisäänpäin. Tällöin valtimon sisätila kapenee, jolloin veri ei virtaa valtimossa yhtä vapaasti kuin normaalisti. Plakin yläpinta on pehmeää ja haurasta kudosta. Usein pinta repeää, jolloin paikalle kertyy verihyytymä, joka nopeasti ahtauttaa tai tukkii valtimon. Sen seurauksena veren virtaus valtimossa äkisti heikkenee tai pysähtyy kokonaan.
   

Jaa tämä sivu