Osint työkalut ja niiden käyttö konfliktien seurannassa

Suluttaja

Kapteeni
Ukrainan sodan seuraaminen foorumilla on suuressa vauhdissa ja ihmiset etsivät tietoa eri tavoin netistä ja muista avoimista lähteistä.

Itse käytän mm firefoxin "käännä verkkosivut" lisäosaa, jolla automaattisesti käännän ukrainan- ja venäjänkieliset nettisivut englanniksi, toki lisäosien tietoturvan kanssa pitää olla tarkkana.
Monet Ukrainan sota -ketjussa ovat myös painottaneet twitter viestien kommentien lukua ja päivämäärien tarkastamista, jotta saadaan relevanttia tietoa.

Toivoisin että tähän ketjuun listattaisiin erilaisia osint lähteitä, sekä työkaluja ja toimintatapoja miten maallikot voisivat paremmin seurata, suodattaa ja vahvistaa tietoa eri lähteistä.
(En nopealla selauksella löytänyt samankaltaista ketjua)
 
  • Tykkää
Reactions: zlm
Hyvä avaus. Löysin tämmösen linkin missä asiaa vähän mietitty ukrainaan liittyen:

Tässä jotain työkaluja, mutta taitaa mennä enemmän tuonne security puolelle kuin "sotatiedusteluun":

Esim. ukraina ketjusta tämä kuva ilman lähdettä:
tallennan kuvan omalle koneelle ja menen googlen kuvahakuun https://www.google.fi/imghp?hl=fi ja "hae kuvan perusteella" => "lataa kuva" eli siis lataan(uploadaan) nyt työpöydältä sen aiemmin toisesta ketjusta hakemani kuvan googleen ja saan vastauksena paljon linkkejä missä samaa(tai hyvin samanlaista) kuvaa käytetty ja voin etsiä sille ns. luotettavan lähteen.
 
Viimeksi muokattu:
Kiitos! Tässä tulikin heti todella paljon mielenkiintoisia työkaluja ja tietoa.
 
  • Tykkää
Reactions: zlm
Työkaluja on monenlaisia, sekä on paljon ihmisiä jotka tutkivat uutisia ja ryhmiä. Näen vaan ongelmallisena, että porukka tekee paljon työtä yksin, kun taas valemediaa ja valetilejä luodaan paljon nopeammin. Jos jollain on vinkata onko Bellingcatin lisäksi jotain yhteisöjä joihin osallistua, niin voi laitella yksäriä tai tänne kommenttina. Ja muutenkin ideoita miten jaksaisi tätä infotulvaa paremmin?
 
Toivoisin että tähän ketjuun listattaisiin erilaisia osint lähteitä, sekä työkaluja ja toimintatapoja miten maallikot voisivat paremmin seurata, suodattaa ja vahvistaa tietoa eri lähteistä.
(En nopealla selauksella löytänyt samankaltaista ketjua)
Bellingcatin sivuilta löytyy todella paljon ihan "kädestä pitäen"-ohjeita, miten tehdä analyysiä erityyppisten sisältöjen osalta:

Ja mitä työkaluihin tulee, Bellingcatin Digital Investigation Toolkitissä lienee listattu kaikki mahdollinen - SATOJA työkaluja jaoteltuna aihealueittain työkirjan eri välilehdille: http://bit.ly/bcattools
 
Bellingcatin lisäksi toki muitakin hienoja linkkikokoelmia - näissä mukana myös aihetta sivuavia Blogeja, Youtube-kanavia, jne:


 
Laitan tämän ketjun jatkoksi muutaman OSINT-työkalun joihin olen törmännyt Ukrainan sotaa seuratessa.

OSINT ei ole minun juttu, ei riitä aikaa siihen joten en ota kantaa kuinka hyödyllisiä nämä ovat. Kokeilemalla selviää:


Jos on meriliikennettä seuraavia tai muuten OSINT-henkisiä niin tässä on ilmainen työkalu laivojen etsintään Sentinel 1 satelliittikuvista (nekin ilmaisia):


Tässä yksi ketju jossa puretaan eri työkaluja joita käyttää:


Jos et ole tutustunut, niin "Venäjän sotilasalueet" -ketjussa on muutama työkalu, varsinkin tuo ilmainen paketti jossa on heidän tukikohtien koordinaatit kartalle merkittynä. Ei tarvitse alkaa etsimään kun joku on tehnyt työn valmiiksi. Suuret tukikohdat ja harjoitetusalueet eivät tietysti muuta uuteen osoitteeseen hetkessä ja valtaosa on vanhoja, kylmän sodan ajoilta. Tietyt sotakoneet ovat ketterämpiä, kuten on Ukrainan sodan aikana nähty: erityisesti helikoptereille on otettu käyttöön FOB-tyylisiä (forward operating base) väliaikaisia tukikohtia Ukrainan rajan tuntumasta ja valloitetuilta alueilta. Yleensä nämä näyttävät olevan vanhoja lentotukikohtia, helikopterille riittää tasainen alusta mihin laskeutua sekä pitää olla riittävät kulkuyhteydet jotta polttoaineautot ja muu pääsevät kopterien tykö. Toki lentäjille yms. henkilöstölle pitää olla majoituspaikat yms. mutta helikopterit pärjäävät kevyemmissä tukikohdissa kun vertaa esim. kiinteäsiipisiin jotka tarvitsevat pitkän kiitoradan ja hyvät asfalttitiet joita pitkin siirtyä "suoja-asemaan".

Venäjä aloitti väliaikaisten tukikohtien rakentamisen Ukrainan rajalle sekä omalle alueelleen että Valko-Venäjän alueelle. Nämä olivat pääasiassa peltoaukeille raivattuja paikkoja, joihin saatiin sijoitettua ajoneuvot taivasalle ja miehistö isoihin telttoihin. Toki hyödynsivät olemassaolevaa infraa niin paljon kuin mahdollista, ei ole herkkua majoittua tällaisiin tilapäisiin ratkaisuihin varsinkin talvella.

https://maanpuolustus.net/threads/venäjän-sotilasalueiden-kuvat.7881/
 
Tässä yksi ilmainen työkalu GPS-häirinnän seurantaan:


Tämä ei suoraan liity OSINT-toimintaan mutta Filip Kovacevic antaa suosituksen kirjoista jotka auttavat Venäjän vakoilun ja yhteiskunnan tutkimisessa. Kovacevicin twitter-kuvaus sanoo näin: PhD. Expertise: KGB (operations, personnel, spy fiction)

Tälle viestille antoi suosituksen mm. Mark Galeotti joka on kirjoittanut paljon Venäjästä ja Putinin valtakaudesta, joten ei ole ihan kevyt suositus (toki uudelleentwiittaus ei aina tarkoita että suosittelee tai olisi samaa mieltä):


Karttojen digitalisoinnista ketju:

 
Viimeksi muokattu:
Back
Top