Otto von Bismarck tallenettuna fonografilla

Kappas mokomata:

Edison-arkistosta Yhdysvalloista on löytynyt ainutlaatuinen fonografiäänite, jolla esiintyy Saksan rautakanslerina tunnettu Otto von Bismarck.
Voimakkaasti rahiseva fonografirulla on ilmeisesti ainoa tallenne maailmassa, jolta voi kuunnella Bismarckin ääntä. Tallenteen löytymisestä kertoo saksalaislehti Focus verkkosivuillaan.

Bismarckin ääni on taltioitu 7. lokakuuta 1889 Hampurissa. Saksan yhdistäjä oli tuolloin 74-vuotias.

Fonografi oli gramofonin edeltäjä. Thomas Edisonin keksimä laite kaiversi äänitteen neulan avulla vaharullalle. Rullan rahina kuuluu tallenteella voimakkaammin kuin rautakanslerin ääni.

Bismarck ei oikeastaan puhu - hän laulaa. Ensin kansleri esittää amerikkalaisen laulun, sitten pari riviä Ludwig Uhlandin runosta Als Kaiser Rotbart lobesam. Sitten seuraa pätkä ylioppilaslaulusta Gaudeamus igitur.

Lopussa tulee yllätys: Ranskan kansallislaulu Marseljeesi.

- Se on varmasti huvittanut häntä suunnattomasti, arveli äänitteen kuullut Bismarckin elämäkerturi Jonathan Steinberg saksalaislehdelle.

Äänitteen voi kuunnella tästä.http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/rautakanslerin-aani-ainoa-tunnettu-tallenne-bismarckista-loytyi/art-1288446023648.html
----------------

Ihan sikahuuono äänite, minä en kuule muuta kun rytmikkään suhinan ja vienoa muminaa. Tosin nyt ei kärsi luukuttaakaan, ettei naapurit herää.
 
Back
Top