Oudot rappiotilat huolestuttavat upseereja

Radar

Kapteeni
Yhdysvallat on pitkään lähettänyt Suomeen tiedustelijoitaan, joista jotkut ovat tulleet tänne jo kouluikäisinä vaihto-oppilaina. USA:n valtio maksaa näille nyt jo nelikymppisiksi varttuneille informanteille yhä vuosittaisia lomia Suomeen, jotta he pystyvät ylläpitämään kielitaitoaan ja vanhoja kontaktejaan.

Näin toimii suurvalta. Venäjäkin on mahtivaltio. Miten venäläiset toimivat?

Kun esitimme keskiviikkona ohjelman oudoista rappiotiloista sotilasalueiden liepeillä, saimme runsaasti palautetta. Silminnäkijä sotilaslentokentän kupeessa kertoi samana päivänä nähdystä ulkomaalaismiehestä, joka valokuvasi ensilennolta tulleen helikopterin. Sähköpostilla kerrottiin uusista maakaupoista tärkeän asevarikon luona sekä venäläisomistukseen siirtyneistä autiotaloista.

Voiko tämä olla sattumaa? Tutkivan ajankohtaisohjelman velvollisuus on kysyä.

Suurvallan normaaliin toimintaan kuuluu jatkuva tiedonhankinta kaikin mahdollisin keinoin, kaikilta mahdollisilta tulevaisuuden kriisialueilta. Venäjällä ja Suomella on pitkä maaraja. Suomi on aina ollut venäläisen tiedustelun kohdemaa.

45 minuuttia -ohjelman tietojen mukaan ilmavoimien esikunta tahtoo nyt kulissien takana selvittää, mistä on kysymys, kun kriisiajan tärkeimpien tukikohtien ympäriltä siirtyy suuria maa-alueita ja rappiotiloja venäläisomistukseen.

Suojelupoliisi on selvittänyt strategisten alueiden ympäristöjen maakauppoja jo jonkin aikaa, mutta mitään täydellistä rekisteriä ei ole olemassa.

Jos seuranta olisi kunnossa, tällaiset kaupat eivät tulisi puolustusvaliokunnan varapuheenjohtajalle, eversti Olli Nepposelle yllätyksenä. Jos seuranta olisi kunnossa, ilmavoimissa ei kannettaisi huolta tilanteesta.

Julkisuuteen päin korkeat upseerit kertovat samaa puolustusministeriön mantraa. Asiaa seurataan, ei aihetta huoleen.

Todellisuudessa kenraalit soittelevat toisilleen miettien, kuka uskalsi kulissien takana kertoa 45 minuuttia -ohjelmalle asioiden todellisesta tilasta.

Jos joku ostaa maata sotilastukikohdan vierestä, puolustusvoimilla ei nykyisin ole automaattista lausunto-oikeutta asiassa. Vähemmän sinisilmäinen kansakunta saattaisi laatia tiukemmat lait.

Poliitikot eivät ota näitä asioita vakavasti, sanovat everstit ja kenraalit, jos voivat puhua luottamuksellisesti ja ilman tv-kameroita.
 
Otsikon perusteella luulin jutun käsittelevän lähinnä kesälomalta palaavaa suomalaista miestä. :D
 
Mikä ihme se on, jos poliitikot eivät ota kantaa? Maassa, jossa edustaja voidaan ostaa iha omaksi parilla kymmenellä tonnilla euroja tuo ei ole mikään ihme. Tämä vaalirahajupakka pani ainakin minut miettimään myös mahdollisia, hmmm, kansainvälisiä ulottuvuuksia tässä sopassa.
 
Eikö Yhdysvalloista tulleita mormoonisaarnaajia pidetty CIA:n lähettäminä agentteina aikoinaan? Siis ainakin jotkut kommunistit väittivät niin. Aika outoa, jos joku 16-18v vaihto-oppilas olisi värvättu vakoojaksi.
 
Minä voin kertoa että täällä Ruotsissa kun ne aloitivat rakentaa nämä uudet tutkat (mitä minä kirjoitin uutisia ruotsista) niin oli ulkomaan rekisteröitu auto (joku itämaa) ja otti kuvia ympäristöstä ja tutkasta.

Niin mä luulen että Suomessa on jo tehty...nämä tonttiostokset ympäri tärkeintä tukikohtia.
 
EDIT:poistettu tuplapostauksen vuoksi
 
Tulipa tuollainen pieni salaliittoteoria mieleen...

Eräs valtion viranomainen/viranomaiset totesi aikoinaan, että itänaapurin kansalaiset ovat alkaneet hankkimaan maatiloja yms. kiinteistöjä.
Koska hän/he virkansa puolesta on huolissaan ko. asioista, totesi kuitenkin olevansa liian pieni tekijä valtion virkakoneistossa ja tietäen mm. että asian nosto julkiseksi omasta toimesta tietäisi nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä käytännössä ammatillista itsemurhaa...

Niinpä hänelle tuli fiksu ajatus mieleen... annetaampa vinkki MTV:lle ja annetaan julkisuuden hoitaa asia.

Sen pituinen se.

EDIT:Kirjoitin jutun 8.5. toiselle foorumille :D
Vanhan pitäisi kait sanoa....Mitä minä sanoin!:D
 
Onneksi puolustusvoimat pystyvät tarpeen vaatiessa pakkolunastamaan alueita eli eiköhän nuo venäisten tontit jotka tukikohtien liepeillä ovat hoidu tuolla tavalla.
 
Eiköpähän PV:n tiedustelu (tai mikä instanssi lieneekään) pidä asiantilaa tiedossa ja tarvittaessa (The Harmaassa Vaiheessa?) keinot löytyvät.
 
En kyllä ihan pysy tässä ajatuksenjuoksussa mukana..
Mitä ihmeen uhkaa jostain ulkomaalaisten omistamista maaplänteistä olisi meille sotilaallisessa mielessä?!
Perustelen tätä mm. sillä, että mitä kukaan saavuttaisi hankkimalla noita maita, koska meillä ei Suomessa ole yhtään sellaista sotilastukikohtaa, jonka välittömässä lähiympäristössä kuka tahansa ei voisi milloin tahansa olla, liikkua ja tehdä melkeinpä mitä tahansa.
Minä en ainakaan oikein pysty keksimään syitä, miksi noita maita kannattaisi kenenkään ostaa sotilaallisten tarkoitusperien takia..kun kaiken tarvittavan voi ongelmitta tehdä vaikkei noita maita omistaisikaan ja toisaalta, jos Puolustusvoimat haluaa jonkun suorittaman tiedustelutoiminnan estää, niin se voi sen estää, omisti sen maan kuka tahansa.
 
Venäläispääomaa alkaa olla kaiketi melko tavalla suomalaisissa matkailukeskuksissakin. Diili on suht kiva: venäläiset tuovat rakentamiseen ja investoimiseen rahat ja helkkari, he tuovat vielä turistitkin samoilla tulilla. He ovat jotenkin innostuneita matkailuteollisuudesta, en oikein tiedä miksi, mutta niin vain on. Epäilen, että se on suht varma sijoitustapa, joka tuottaa paremmin jokatapauksessa kuin pitämällä rahojaan tyynyn alla. He ostavat nimenomaan maata ja sijoittavat rakennuksiin, abstraktin taiteen he jättävät mielisuosiolla täkäläisille alkuasukkaille. (se suorittavan työn osa)

Moni maakauppa on sijoittunut suht lähelle meikäläisiä tietoliikennerakenteita ja sitä veikkaan suurimmaksi tekijäksi sijoittumaan olisenytsitten vaikka pv:n tontin naapuriin. Onko pv:n maa-alueiden lähellä usein tietoliikennerakenteita? Ja tähän tietoliikennekauppaan ja bisnekseen he halajavat, sanokaa sanoneen. Se on kasvava ala, joka tuottaa alati. Periaatteessa mikään ei estä heitä rakentamasta näille edullisille paikoille omia virityksiään ja kas, ovat mukana eurooppalaisessa systeemissä.

Sivutuotteiksi epäilen sitten sitä, että samalla haalitaan tietoja yms. Mielenkiintoinen tilanne tulee siitä, jos Venäjän valtio-omisteisilla yhtiöillä on kaupalliset linkit eurooppaan jne. ja Suomi liittyy Natoon, vai olenko ymmärtänyt jotain väärin?

Jokatapauksessa järjestys on mielestäni tämä: 1. bisness on bisness 2. muu siinä ohessa hyödynnettävä "tavara"
 
baikal kirjoitti:
Venäläispääomaa alkaa olla kaiketi melko tavalla suomalaisissa matkailukeskuksissakin. Diili on suht kiva: venäläiset tuovat rakentamiseen ja investoimiseen rahat ja helkkari, he tuovat vielä turistitkin samoilla tulilla. He ovat jotenkin innostuneita matkailuteollisuudesta, en oikein tiedä miksi, mutta niin vain on.

Vosiko olla jotain tekemistä sillä tosiseikalla, että matkailu oli suht rajoitettua heikäläisiltä sellaisen 70-75 vuotta.?
 
Kyllä minä olen kanssa sitä mieltä, että noiden maa- ja muiden kauppojen takana on ennenkaikkea bisnes. Oli se sitten tietoliikenne- tai matkailu- tai jokin muu, mutta bisnes sieltä taustalta löytyy, eikä mikään salaperäinen tiedustelutoiminta.
Toinen seikka, mitä siellä taustalla varmasti myös on, on halu/ tarve siirtää omaisuutta turvaan, Venäjän (Putinin) hallinnon ulottumattomiin. Se kun ei ole yksi tai kymmenenkään tapausta kun naapurissa on käynyt niin, että ihminen, joka on rahoittanut tai muuten tukenut oppositiota, onkin yhtäkkiä oikeudessa "verorästeistä" ja lopputuloksena se, että omaisuus siirtyy valtiolle ja ihminen itse päätyy telkien taakse. Kun omaisuutta on kiinni EU-maassa kiinteässä omaisuudessa, ei siihen Venäjän hallinto ihan niin vain pääsekään kiinni.
Tietysti tähän yhtälöön ei istu (ostohetkellä) arvottomien tonttien ja kiinteistöjen hankkiminen..bisnespuuhiin sensijaan istuu myös arvottomilta ostohetkellä vaikuttavat kohteet.

Ainoa turvallisuuspoliittinen uhka tästä kaikesta voi mielestäni syntyä lähinnä siitä, että Venäjähän doktriininsa mukaisesti on valmis puolustamaan kansalaistensa etuja missä tahansa, tarvittaessa myös asevoimin. Jos Suomessa jossain vaiheessa on hyvin paljon Venäläisomisteista maata, kiinteistöjä ja bisnestä, voidaan teoriassa nähdä tilanne, että siitä löytyisi veruke käyttää asevoimaa Suomea vastaan.
Tuohon tilanteeseen on kuitenkin vielä hyvin pitkä matka.
 
Hejsan kirjoitti:
Minä voin kertoa että täällä Ruotsissa kun ne aloitivat rakentaa nämä uudet tutkat (mitä minä kirjoitin uutisia ruotsista) niin oli ulkomaan rekisteröitu auto (joku itämaa) ja otti kuvia ympäristöstä ja tutkasta.

Tuttua touhua Suomestakin. 90-luvun puolivälissäkin kapiaisten toimesta peloteltiin harjoitusalueen liepeillä ajelevista venäläisistä rekoista. Meitä pyydettiin jopa kirjaamaan rekisterinumerot ylös ja ilmoittamaan kantahenkilökunnalle.

On se tietysti hienoa, että venäläiset tekevät sen vakoilun paljastumisen noinkin helpoksi eli jos on venäläiset kilvet, niin ovat vakoojia. Jos on kotimaiset, niin kaikki on kunnossa..

On siellä Haminan - Virolahden välilläkin olla työntäyteiset viime vuodet, kun on raportoitu pääesikuntaan venäläisten rekkojen rekisterinumeroita.
 
skärdis kirjoitti:
Tuttua touhua Suomestakin. 90-luvun puolivälissäkin kapiaisten toimesta peloteltiin harjoitusalueen liepeillä ajelevista venäläisistä rekoista. Meitä pyydettiin jopa kirjaamaan rekisterinumerot ylös ja ilmoittamaan kantahenkilökunnalle.

On se tietysti hienoa, että venäläiset tekevät sen vakoilun paljastumisen noinkin helpoksi eli jos on venäläiset kilvet, niin ovat vakoojia. Jos on kotimaiset, niin kaikki on kunnossa..

On siellä Haminan - Virolahden välilläkin olla työntäyteiset viime vuodet, kun on raportoitu pääesikuntaan venäläisten rekkojen rekisterinumeroita.

Se on vähän sellainen juttu, että tuo reagoiminen meneillään olevien harjoitusten liepeillä liikkuviin ulkomaalaisiin juontuu siitä, että kyseessä on molemminpuolinen "peli". Toinen tökkii härskisti nähdäkseen reagoiko toinen ja toisen on reagoitava, koska se toinen härkkii..
Ei sitä nyt kukaan koskaan ole kuvitellut, että harjoitusalueilla liikkuva ulkomaalainen olisi yhtään minkään tason riski. Kyse on vähän samanlaisesta pelistä, mutta miedossa mittakaavassa, kuin Koreoiden välisellä rajalinjalla.
Ja toisaalta kyllähän se joskus on kyrsinyt kun harjoituksen radiotaajuuksilla on jatkuvasti "vahingossa" ulkopuolisia. Ei sillä sinänsä mitään merkitystä ole ja harjoituksellisestikin se on ihan hyväkin juttu..mutta kyrsii se silti joskus.
 
Mutta miten (jos se oli venäläisauto) ne voi tietää mihin Ruotsi laitaa ne uudet tutkat? ja niin nopeasti....että ne oli jo paikkalaan kun se tutka laitetiin pystöön.
 
Hejsan kirjoitti:
Mutta miten (jos se oli venäläisauto) ne voi tietää mihin Ruotsi laitaa ne uudet tutkat? ja niin nopeasti....että ne oli jo paikkalaan kun se tutka laitetiin pystöön.

No mitäs luulisit. Kävivät varmaan lukemassa koordinaatit jostain nettifoorumilta. :angel:
 
Museo kirjoitti:
Hejsan kirjoitti:
Mutta miten (jos se oli venäläisauto) ne voi tietää mihin Ruotsi laitaa ne uudet tutkat? ja niin nopeasti....että ne oli jo paikkalaan kun se tutka laitetiin pystöön.

No mitäs luulisit. Kävivät varmaan lukemassa koordinaatit jostain nettifoorumilta. :angel:

Edit: jaja ne käy forumissa lukemaan.....mutta en luule että joku on niin hölmö ja sanoo että xx kilometriä sieltä ja tutkan vieressä on....persennäköinen puu ja yks pussi likaisia kalsareita:D
 
skärdis kirjoitti:
Hejsan kirjoitti:
Minä voin kertoa että täällä Ruotsissa kun ne aloitivat rakentaa nämä uudet tutkat (mitä minä kirjoitin uutisia ruotsista) niin oli ulkomaan rekisteröitu auto (joku itämaa) ja otti kuvia ympäristöstä ja tutkasta.

Tuttua touhua Suomestakin. 90-luvun puolivälissäkin kapiaisten toimesta peloteltiin harjoitusalueen liepeillä ajelevista venäläisistä rekoista. Meitä pyydettiin jopa kirjaamaan rekisterinumerot ylös ja ilmoittamaan kantahenkilökunnalle.

On se tietysti hienoa, että venäläiset tekevät sen vakoilun paljastumisen noinkin helpoksi eli jos on venäläiset kilvet, niin ovat vakoojia. Jos on kotimaiset, niin kaikki on kunnossa..

On siellä Haminan - Virolahden välilläkin olla työntäyteiset viime vuodet, kun on raportoitu pääesikuntaan venäläisten rekkojen rekisterinumeroita.

Tuntui vähän 90-luvun alussa siltä, että venäläiset lähetti täysiä amatöörejä vakoilemaan suomalaisten toimintaa. Jätkät oli varmaan rekrytoitu täysin pystymetsästä ja luvattu varmaankin maksaa turistireissu Suomeen palkkioksi. Parhaimmillaan noille hyväksikäytetyille hölmöille lätkäistiin jopa vuosien tuomioita kun ne napattiin ruutupaperin ja kameran rämän kanssa vakoilemasta jotain "tärkeää" kohdetta.

Miehiä ja naisia päätyi suomalaisiin vankiloihin tai ainakin kuulusteluihin jos älysivät olla tekemättä muistiinpanoja. Tiedustelu-upseeri sai taputuksen olalle kun joskus toivat jotain käyttökelpoista tuotua (Vladimirovin illegaali onnistui Suomessa vakoilemaan viestivarikkoa...)
 
Joskus voi olla niinkin, että pöhköpäillä kyllästetään maisema, että varsinaiset tekijät saavat työrauhan?
 
Back
Top