Ovatko Suomalaiset maanpuolustustahtoisia?

KRi

Alokas
Ehkä jotkut tietävätkin että muissa pohjoismaissa on kodinturvajoukot, Hemvärnet.
Muissa pohjoismaissa on myös Hemvärnetin rinnalla valtion tukema ampumaurheiluorganisaatiot.

Det frivilliga skytte reservet. http://no.wikipedia.org/wiki/Det_frivillige_Skyttervesen

Erityisesti Norjassa tämä https://www.dfs.no/ on iso 140 t jäsenen organisaatio. Siviiliampumaratoja on Norjassa paljon.
Ammutaan erityisesti 6,5 mm ratakiväärillä ns. kenttäammuntaa. Vuosittain järjestettävä koko maan ampuma mestaruuskisoissa voi olla 10 tuhatta osallistujaa. Osallistujia on nuorten sarjoista ikämiehiin ja naisiin. Voittajasta tulee koko maan ampumakuningas http://no.wikipedia.org/wiki/Skytterkonge Tapahtuma televisioidaan (4 päivää) ja esitetään suorana lähetyksenä.

Tapahtumalla on aidosti koko kansaa kiinnostava suuri suosio ja urheiluarvo. Suoritus paikka vaihtelee vuosittain, ja esim ampumarata, laitteet sekä usein tilapäinen ampumarata perustetaan uudelleen. Ampumaurheilu on Norjassa muutenkin vireätä, myös uudet lajit IPSC tai Langskytte - tarkka ammunta ovat lajeissa mukana. Tässä lyhyt johdatus.

Suomen tilanne ampumaurheilussa...? Suomen tilanne siviiliampumaratojen suhteen..? Suomen tilanne ampumaurheilun medianäkyvyydessä, kansaa yhdistävänä urheiluna sekä Puolustusvoimia lähentävänä tekijänä..?

Joku voi kysyä mikä korrelaatio yllämainituilla kysymyksillä on Suomen turvallisuuteen tai maanpuolustustahtoon. Tai että mitä tekemistä ampumaurheilulla on maanpuolustuksen kanssa?

Meillä toki on MPK ja PV tukee meitä ampumaratavuoroilla, mutta riittävätkö ne? Näyttääkö siltä että pitkässä juoksussa meillä menee hyvin tai että siviiliampumaurheilu on katoamassa Suomesta?

Tähän antaa ainakin viitteitä kiristyneet ympäristölupamääräykset, joihin PV on myös joutunut taipumaan. Varuskuntien lakkautusten myötä toistaiseksi kaikki radatkin on samalla lopetettu. Joillakin paikoilla on jouduttu tilapäisesti tai pysyvästi rajoittamaan "siviilivuoroja" (Santahamina ja Joensuu). Jäljelle jääneitä siviiliampumaratoja lopetetaan, rajoitetaan tai uusia ei saada. Poliittista tahtoa ei ole, tai ympäristölupaprosessi maksaa satoja tuhansia ja vuosikymmenien oikeustaistelun vs. 120 sivua: https://www.avi.fi/documents/10191/...6-09.pdf/c5d8cda7-b603-434a-b1b7-5c540ec1a9fb

Vaikuttaa myös että enää ei pelkästään melu, tai turvallisuus tekijät ole tarkastelussa vaan ampumarata on yhä useammin sulku-uhan alla oikeastaan vain olemassa olonsa vuoksi heti kun viereinen varuskunta lakkaa olemasta. http://www.tvv.fi/8 Kaupungistuva Suomi ei halua ampumaratoja, vaikka melu tai turvallisuus olisi jo kunnossa tai ainakin järjestettävissä. http://yle.fi/uutiset/ampumarataa_helsingissa_tuskin_ulkotiloihin/7446707
Yleinen mielipide on kääntymässä ja yhä vähemmän poliitikkoja edes uskaltaa puhua ampumaradoista. http://akl-web.fi/system/files/mallimuistutus.pdf
Tilanne ei liioin maaseudulla ole parempi, kesämökki valittaja saattaa kaataa koko kylän metsästysradan.

Mielestäni kysymyksen korrelaatio on olemassa. Ampumaurheilu voisi olla puolustusvoimia ja maanpuolustustahtoa yhdistävä tekijä. Rahoitus ja varuskuntien alasajot olisivat todennäköisesti pienempiä jos maanpuolustustahto (poliittinenkin tahto) olisi sen estäneet. Ympäristöluvissa ei oltaisi näin tiukalla linjalla tai kovassa aikataulussa rakennemuutoksessa, jos asia yhteys kansalaisiin olisi olemassa. Olisi ollut symbioosi jossa puolustusvoimat saa paremmin tukea kansalaisilta ja päinvastoin. Tulevaisuus ja mahdollinen Nato jäsenyys tai ammattiarmeija saattavat kiihdyttää eroosiota maanpuolustustahdossa. Norjan mallissa valtio on saanut pienellä panostuksella valtavan vapaaehtoisen voimavaran, joka ylläpitää maanpuolustustahtoa.
 
Ampujien dinosauristaminen on jo melkoisen pitkällä. Hetkellinen poikkeama tuli, kun Satu Mäkelä-Nummelan kiistaton kuvauksellisuus nosti yhtä lajia jopa televisioon asti. Nyt on taas turvallista työntää ukkoutuva porukka mahdollisimman kauas ihmisistä, niin että asepussin kanssa kulkeminen aiheuttaa jo monessa paikassa häke-soittoja.

Tätä kehitystä onkin pirullisen hankala kääntää.
 
Ampujien dinosauristaminen on jo melkoisen pitkällä. Hetkellinen poikkeama tuli, kun Satu Mäkelä-Nummelan kiistaton kuvauksellisuus nosti yhtä lajia jopa televisioon asti. Nyt on taas turvallista työntää ukkoutuva porukka mahdollisimman kauas ihmisistä, niin että asepussin kanssa kulkeminen aiheuttaa jo monessa paikassa häke-soittoja.

Tätä kehitystä onkin pirullisen hankala kääntää.
Nykyään käytännössä tarvitsee jonkin sorttisen mentorin että oikeastaan pääsee ampumaan ja saa sitten myöhemmin lupia.
Kyselkää onko halukkaita ja ottakaa radalle mukaan jos on. Lähden itsekin tänään valmentamaan siskoa.
 
Ammunnan harrastamista on tahallaan vaikeutettu, ilmeisesti osittain ideologisista syistä vaikka pääasiallinen perustelu onkin ollut ympäristö- ja turvallisuusnäkökohdat. Tästä ei liene suurta erimielisyyttä tällä foorumilla. Koettakaapa päästä juniorina ilman ammuntaa harrastavaa perheenjäsentä ampumaradalle - ei onnistu, ihan jo sen takia että jäljellä olevat radat ovat jossain umpikuusikossa jonne menoon tarvitsee auton! Esim. Helsingin keskustasta on lähimmälle ampumaradalle Sipooseen luokkaa 50 km matkaa.

Silti, vastatakseni ketjun aloituskysymykseen - tahtotilan tasolla suomalaiset ovat tutkitusti maanpuolustustahtoisia, ja maanpuolustustahtoisempia kuin monenkaan muun Länsi-Euroopan maan väestö. Konkretisoituuko tämä tahto teoiksi, on asia ihan erikseen.
 
Back
Top