Päivän sitaatti

Creidiki

Ylipäällikkö
BAN
Tänään saamme kuulla Joseph Hellerin kirjasta "Me sotasankarit" joka paremmin tunnetaan nimellä Catch-22

Luku XXIX
Kenraali Peckem oli toivottanut eversti Scheisskopfin ylenpalttisen sydämellisesti tervetulleeksi ja sanonut olevansa olevansa iloinen että sai hänet. Hän oli saanut henkilökuntaansa uuden everstin ja se merkitsi että hän saattoi nyt ruveta hankkimaan kahta uutta majuria, neljää uutta kapteenia, kuuttatoista uutta luutnanttia ja epälukuista määrää uusia aliupseereita, sotamiehiä, kirjoituskoneita pöytiä, arkistokaappeja ja muita tärkeitä varusteita ja tarvikkeita jotka lisäisivät hänen arvovaltaansa ja tekisivät hänestä iskuvoimaisemman sodassa jonka hän oli julistanut kenraali Dreedleä vastaan.
 
Meinasin menettaa jarkeni, kun luin tuon kirjan. Vihasin jokaista sivua, kunnes viime metreilla lampenin kokonaisuudelle.
 
"Vapaus on itse oma päämääränsä. Tietyin ja varsin pienin rajoituksin se on jokaisen ihmisen luovuttamaton etuoikeus, jota ei mikään ulkonainen mahti voi häneltä riistää. Ihmisellä ei ole oikeutta luopua siitä omalta osaltaan, vielä vähemmän lastensa puolesta. Vapaus on itsekunnioituksen perusta, ja ilman sitä suuri oppi ihmisen siveellisestä vastuusta olisi pelkkää valhetta ja petosta. Vapaus on pyhä asia ja vapaudenrakkaus sydämeemme syvään juurtunut luonnonvietti. Rakastatko maatasi? Hyvä, pidä mielessäsi Ibsenin sanat: "Vaikka antaisit kaiken, mutta et elämääsi, et ole antanut mitään."

- Eugen Schauman

Yksinkertainen on kaunista.
 
Omasta puolestani olen puhunut täyttä totta sanoessani, että ajattelin maata puolustettavan, jos hallitus sen käskee, vaikkei siitä olisi muuta hyötyä kuin itsensä myyminen mahdollisimman kalliilla hinnalla. Syyttäjän mielestä tämä on järjetöntä. Saattaa hänestä olla. Minä noudatan sotilasvalaani ja käsitän kansakunnan vapauden ja itsenäisyyden sellaisiksi arvoiksi, joita puolustetaan loukkauksia vastaan silloinkin, kun tilanne näyttää toivottomalta. Ja tiedän myös, etten ole suinkaan ainoa, joka vieläkin elää näin vanhanaikaisissa käsityksissä. Sen, annetaanko käsky toivottoman taistelun aloittamiseen, ratkaisevat maan korkeimmat valtiomahdit. Mutta jos se annetaann, silloin sotilaat taistelevat. Metsäkaartissa voidaan harkita vapauden myymisen kannattavaisuuslaskelmiea.

- Everstiluutnantti Haahti asekätkentäoikeudenkäynnissä.
 
In May, 1947 Captain Pilecki was arrested by the Polish secret police (pol. UB - Urzad Bezpieczenstwa), and incarcerated at the Warsaw’s infamous jail at the Rakowiecka Street. Despite being subjected to the most horrifying tortures, until the end, he remained faithful to his military oath – “God, Honor, Country.” After listening to death sentence charges against him, he responded to the "court":

“I tried to live my life in such fashion, so that in my last hour, I would rather be happy than fearful […] I found happiness within me, resulting from the realization, that this fight was worth it”.
 
Back
Top