Rahaa tuntuu Koneen säätiöllä piisaavan, eivätkä ne taida hulluja olla ketkä sitä itselleen haalivat "tieteen ja taiteen" nimissä. Eivätkä nuo eurot taida olla keneltäkään varsinaisesti pois, mutta ehkä niitä voisi käyttää myös jotenkin hyödyllisesti.
Tällaisiin projekteihin rahaa on annettu
Koneen säätiön verkkosivuilta selviää, että apurahoja myönnetään ”tieteeseen, taiteeseen sekä tiedettä ja taidetta yhdistäviin hankkeisiin”.
Apurahojen suuruudet vaihtelevat muutamasta tuhannesta eurosta satoihin tuhansiin euroihin. Haussa on myös residenssipaikkoja Lauttasaaren kartanoon ja Mynämäessä sijaitsevaan Saaren kartanoon.
Pelkästään syksyllä 2023 rahaa myönnettiin 350 hankkeeseen. Iltalehti silmäili läpi hankkeet, jotka saivat rahoitus vuonna 2024 ja 2023, ja nostaa esiin niistä kiintoisimmat:
7 400 euroa sirkustaiteilija Anniina Peltovaolle ja työryhmälle nykysirkusteos Ammeshow’n (työnimi) työstämiseen. 50 minuutin pituinen, ammeessa tapahtuva show sisältää ihmispyramideja, akrobatiaa ja ilma-akrobatiaa. Teoksen kerrotaan käsittelevän sukupuoleen ja ulkonäköön liittyviä odotuksia ja perinteitä.
47 300 euroa taiteen maisteri Sini Hentun taiteelliseen työskentelyyn. Henttu kartoittaa vieraantumisen kokemusta monimateriaalisessa ajassa. Tämän kerrotaan tapahtuvan monimateriaalisesti, muun muassa pullataikinaa koskettelemalla, videokuvaamalla ihoja ja chattaamalla asiakaspalvelubottien kanssa. Työskentelystä syntyy essee ja neljä yksityisnäyttelyä.
45 600 euroa lavastustaiteen maisteri Lotta Eskon työhön. Hän aikoo muuttaa nykytanssiprojektiensa materiaaleja nykyistä ekologisemmaksi. Tarkoituksena on, että lavastusten materiaalit olisivat maatuvia ja suureksi osaksi myös syötäviä.
5 000 euroa taiteen maisteri Maippi Ketolan residenssipaikkaan Saaren kartanossa. Hän aikoo 60 päivän residenssin aikana kasvattaa partaa ja dokumentoida prosessia. Ketola kertoo pyrkimyksekseen naisten parrakkuuteen liittyvän tabun murskaamisen.
381 000 euroa Itä-Suomen yliopiston apulaisprofessori Elisa Tiilikaisen ja työryhmän tutkimukseen. Hankkeella pyritään tuottamaan uutta tietoa siitä, millaisia kokemuksia iäkkäillä miehillä on ajokortin menettämisestä ja autolla ajamisen lopettamisesta. Tavoitteena on löytää uusia keinoja, joilla miehiä voidaan tukea tässä elämänmuutoksessa.
32 400 euroa kuvataiteilija Ida Palojärven taiteelliseen työskentelyyn havainnoinnin haurauden parissa. Suunnitteilla kerrotaan olevan muun muassa teos, joka voitaisiin asettaa Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneeseen. Teos koostuisi käytävälle mustasta hiekasta tehdystä tarkkarajaisesta kuviosta, joka sotkeentuisi ihmisten jaloissa savukoneella tehdyn savun suojissa.
7 500 euroa taiteen maisteri Stefan Klampferin residenssipaikkaan Saaren kartanossa. Hän kertoo tutkailleensa puun taiteellista ja akustista potentiaalia. Tämä tapahtui kävellen kartanon ympäristössä.
83 000 euroa kuvataiteen maisteri Jade Kallion Enter the Void -nimiseen teoskokonaisuuteen. Kallio tarkastelee julkisia käymälöitä tavoitteenaan ”tarkastella kehoon ja tiloihin liittyviä merkityksiä ja niiden suhdetta erityisesti vallankäyttöön, kontrolliin, epäpuhtauden-puhtaisiin käsitteisiin, sosiaaliseen osallisuuteen ja poliittisuuteen”.
48 600 euroa käsikirjoittaja Hanna-Lenna Köykän ja työryhmän Hunting unicorns -lyhytelokuvaan. Teoksessa tutkitaan yksisarvisilmiötä, monisuhteisuutta ja suostumusta. Elokuvan päähenkilön, Yksisarvisen, kerrotaan olevan sinkkunainen, joka kohtaa treffeillä antagonistinsa, Pariskunnan.
32 400 euroa taiteilija Shiwan Kardon Fur fur fur + vimma -projektiin. Projektissa tutkitaan monikulttuurisuutta ja -muotoisuutta. Taiteilija kertoo kiinnostuksekseen sen, mitä juuret nykyaikana merkitsevät.
Tuo parran kasvun seuraaminen ja dokumentointi on hieno idea, samoin puiden akustiikan tarkkailu metsässä kuljeskellen. Nämä tietenkin ovat jo ideoita, jotka on rahoitettu. Mutta ei mielikuvitus riitä pistämään noista paremmaksi