Teknologiayhtiö Meta ilmoitti eilen,
että se lopettaa Yhdysvalloissa faktantarkistuksen Facebookissa, Instagramissa ja Threadsissa. Metan toimitusjohtajan ja perustajan
Mark Zuckerbergin mukaan yhtiö luopuu faktantarkistustiimistään ja ottaa käyttöön viestipalvelu X:n mallin mukaiset yhteisön huomautukset. Sisällön oikeellisuuden arviointi jää toisin sanoen käyttäjien tehtäväksi. Käytäntö tulee voimaan ensin Yhdysvalloissa, mutta yhtiö ei ole tarkentanut, koskeeko uudistus myöhemmin myös muita maita.
Tiedotteessaan Koskela penää digijäteille tiukempaa sääntelyä ja kilpailuviranomaisille enemmän toimivaltaa. Koskelan mukaan erilaisten digitaalisten alustojen keskustelukulttuuri vaikuttaa koko yhteiskuntaan.
– On aito riski, että muutaman rikkaan miehen markkinaleikki haavoittaa lopulta demokratiaa vakavasti, Koskela sanoo.
Koskela nostaa esille sen, että sosiaalisen median alustojen moderoinnin tarve ei ole syntynyt tyhjästä. Hän mainitsee vuoden 2016 Yhdysvaltojen presidentinvaalit, joihin Venäjä yritti vaikuttaa. Tämän seurauksena moderointia kiristettiin, Koskela sanoo.
Koskela puhuu myös tulevan kevään kunta- ja aluevaaleista. Hänen mukaansa sosiaalisen median vihapuhe vaikuttaa suoraan ehdokkaisiin ja ihmisten halukkuuteen lähteä ylipäätään ehdolle.
”Demokratian ydintä”
SDP:n kansanedustaja
Timo Harakka kertoo Facebook-päivityksessään olevansa syvästi pettynyt Zuckerbergin ilmoitukseen.
– Jaettu tosiasiapohja on yhteisen, demokraattisen keskustelun ehto. Faktat voi aina kyseenalaistaa – mutta siihen tarvitaan parempia faktoja. Faktojen merkityksestä ja tulkinnasta voi ja pitää kiistellä: se on demokratian ydintä, hän kirjoittaa.
– On vaarallista, että todistettavat tosiasiat politisoidaan.
SDP:n kansanedustaja Timo Harakka on pettynyt Metan päätökseen. Antti Mannermaa
Harakka toivoo, että Eurooppa ja Euroopan unioni ottavat vahvan roolin faktantarkistusta ja digialustoja koskevassa keskustelussa.
Harakka on liittänyt päivityksensä oheen luonnoksen
Ann Telnaesin pilapiirroksesta, jonka
Washington Post jätti julkaisematta. Kuvassa miljardöörit kumartavat ja tarjoavat rahasäkkejä Yhdysvaltain tulevalle presidentille
Donald Trumpille. Hahmojen joukossa on myös Mark Zuckerberg.
Harakka kirjoittaa sen olevan murheellista, että ”maailman mahtavimmat yrityksen kilvoittelevat Trumpin mielisuosiosta täysin opportunistisesti.”