Omat metsät tuhottu. Nyt Suomalaiset tuhoaa näiden valopäiden mielestä metsäänsä polttamalla
Brysselissä mieltään osoittaneet aktivistit haluavat lopettaa puun polton: ”Miten Suomi voi ylpeillä metsillään, kun niitä tuhotaan koko ajan?”
Järjestöjen mielestä EU-maiden ei pitäisi investoida polttoon perustuvaan uusiutuvaan energiaan. Suomalainen metsänhoito ei saa kiitosta.
Ympäristöjärjestöjen yhteinen mielenosoitus puun polttoa vastaan oli keskellä Place du Luxembourgia Brysselissä. Taustalla EU-parlamentti. KUVA: JUHA ROININEN
Teija Sutinen HS
16:46
Bryssel
EU-PARLAMENTIN edustalla olevalta Place du Luxembourgin aukiolta nousee ilmaan kitkerä savu, joka näyttää tulevan aukion keskelle kannetusta puupöllikasasta.
Meneillään on usean eurooppalaisen ympäristöjärjestön mielenosoitus, jonka kohteena on puun poltto.
Pääväitteenä on se, että EU-säännöt ja uusiutuvan energian tuet ovat johtaneet siihen, että EU-maissa poltetaan puuta uusiutuvan energian tavoitteiden saavuttamiseksi – ja samalla tuhotaan metsää.
BRYSSELISSÄ on useita mielenosoituksia viikossa, joten tapahtumana tämä ei ole harvinainen. Savukaan ei ole aitoa, vaan saatu aikaan kemiallisesti.
Mielenosoitus kuitenkin vihjaa, että muun muassa Suomi joutuu jatkossa perustelemaan Euroopassa entistä ankarammin omia tapojaan hyödyntää metsiä. Metsien painoarvo päästöjen vastapainona kasvaa EU:n ilmastopolitiikassa, ja samaan aikaan kasvavat myös vaatimukset suojella metsien biodiversiteettiä.
Metsäisenä maana Suomi on automaattisesti ympäristöjärjestöjen tarkassa seurannassa. Järjestöjen mukaan Suomi on yksi maista, joka antaa liikaa julkista tukea puun poltolle ja täyttää uusiutuvan energian tavoitteensa pitkälti metsäbiomassan käytön ansiosta.
Järjestöjen mukaan selvä merkki ongelmista Suomen metsäsektorilla on se, että Ely-keskukset ja Suomen ympäristökeskus irtautuivat metsäsertifioinnin kriteereitä päivittävästä työryhmästä.
MIELENOSOITUKSEEN osallistunut
Fenna Swart hollantilaisesta Comite Schone Luchtista eli puhtaan ilman komiteasta sanoo, että biomassan polttamista ei saisi ottaa osaksi EU:n uusiutuvan energian direktiiviä.
”Biomassan polttamisella ei ole mitään tekemistä ilmastonmuutoksen torjunnan ja ilmastotavoitteiden saavuttamisen kanssa. Se vaikuttaa oleva