Palestiinalaisten lähettiläs kuoli räjähdyksessä Prahassa

Tvälups

Ylipäällikkö
Palestiinalaisten lähettiläs kuoli räjähdyksessä Prahassa
Keskiviikko 1.1.2014 klo 17.09 (päivitetty klo 17.34)

Palestiinalaisten Prahan-suurlähettiläs on kuollut räjähdyksessä saamiinsa vammoihin, kertoo Tshekin poliisi.

Räjähdys tapahtui hieman ennen puoltapäivää lähettilään virka-asunnossa. Hänet kuljetettiin sairaalaan vakavasti loukkaantuneena.

Poliisin mukaan räjähdyksen aiheutti toistaiseksi tuntematon räjähdesekoitus. Poliisi tutkii tapausta.

STT-AFP-REUTERS
 
Ensimmäinen ajatus on että tuo tapaus on suoraan kuin Munchen elokuvasta. Mutta seuraava ajatus on Arkkiherttua Ferninanin salamurhaus ja siitä syntynyt kapina, joka sytytti Euroopan liekkeihin viime vuosisadan alussa. Onko tässä mitään vastaavia vivahteita?
 
1.1.2014 klo 20:11
Palestiinalaisdiplomaatti kuoli räjähdyksessä Prahassa
Räjähdyksen uskotaan olleen onnettomuus. Räjähdys sattui, kun palestiinalaisten lähettiläs oli avaamassa vanhaa kassakaappia.

Poliisi tutkii räjähdyksen syytä ja on eristänyt osan kadusta Prahassa. Kuva: Filip Singer / EPA
Palestiinalaisten lähettiläs Jamal al-Jamal on kuollut räjähdyksessä asunnossaan Tshekin pääkaupungissa Prahassa, kertovat viranomaiset.

Poliisi tutkii räjähdyksen syytä, mutta sen uskotaan olleen onnettomuus.

Poliisi sanoo, ettei ole mitään todisteita siitä, että räjähdys olisi johtunut terrori-iskusta. Myös palestiinalaisten ulkoministeri Riad Malki sanoo, ettei rikosta epäillä.

Palestiinalaisten ulkoministeriön mukaan räjähdys sattui, kun al-Jamal oli avaamassa kassakaappia, joka oli tuotu asuntoon toisesta lähetystön rakennuksesta. Malkin mukaan kassakaappia ei ollut avattu ainakaan 30 vuoteen ja kun al-Jamal avasi sen, jotain tapahtui kassakaapin sisällä.

Ei ole tiedossa, miksi kassakaapissa olisi ollut räjähteitä. Poliisin edustajan Andrea Zoulovan mukaan yksi mahdollisuus on, että räjähde oli osa kassakaapin turvamekanismia ja se laukesi joko ilman syytä tai varomattoman käsittelyn vuoksi.

Joihinkin kassakaappeihin voidaan liittää mekanismeja, joiden tarkoituksena on tuhota salaisia asiakirjoja, jos lukkoa peukaloidaan.

Tshekkiläinen nettisivusto novinky.cz puolestaan sanoo, että räjähdys johtui todennäköisesti räjähteen huolimattomasta käsittelystä. Sen lähteiden mukaan poliisi oli löytänyt rakennuksesta huomattavan määrän aseita ja rähjähteitä.

Palestiinalaisten ulkoministeriö ilmoittaa lähettävänsä valtuuskunnan Prahaan auttamaan tutkimuksissa.

Lähettilään perhe oli asunnossa räjähdyksen sattuessa, mutta kukaan muu ei loukkaantunut.

Prahassa olevan olleen uutistoimisto Reutersin toimittajan mukaan rakennuksessa ei ulospäin näy vaurioita kadun puolelta. Poliisi on eristänyt osan kadusta.

Lähteet:
AP, AFP, Reuters, Itar-Tass
 
Lähetystössä suuria määriä räjähteitä ja aseista ja ammuksia. No jenkeillä ainakin on jonkin verran aseita ja pari merijalkaväen solttua,mutta sekin vaihtelee kohemaan turvaluokituksen mukaan. Ilmeisesti palestiinalla on syytä epäillä Tsekin turvallisuustilanetta.
Hämärä homma.
 
Vai oliko joku unohtanut kertoa suurlähettiläälle että siihen kaappiin olikin varattu pieni yllätys uteliaille Mossadin vakoojille.:rolleyes:
 
yle 2.1.2014 klo 16:20
Reuters: Palestiinalaisten lähetystöstä Prahassa löytyi aseita
Poliisi vahvisti uutistoimisto Reutersille tiedot siitä, että palestiinalaisten lähetystössä oli aseita. Lähettiläs kuoli räjähdyksessä eilen keskiviikkona.

Poliisi ja palomiehet tutkivat räjähdyksen syytä myöhään keskiviikkoiltana. Kuva: Filip Singer / EPA
Tshekin poliisi on löytänyt aseita palestiinalaisten lähetystöstä Prahassa, vahvistaa poliisi uutistoimisto Reutersille. Poliisi kertoi aseista päivää sen jälkeen kun lähettiläs Jamal al-Jamal kuoli räjähdyksessä lähetystässä.

Poliisi ei kuitenkaan kertonut, minkälaisia aseita tai miten paljon aseita lähetystöstä oli löytynyt.

Räjähdyksen syytä tutkitaan, mutta kyseessä on ilmeisesti ollut onnettomuus.

Lähteet:
Reuters
 
"rakennuksesta löytynyt huomattava määrä aseita ja räjähteitä"....jotkut asiat eivät vain muutu.
 
yle 3.1.2014 klo 19:54
Aselöytö suututtaa Prahassa - palestiinalaislähetystöä vaaditaan muuttamaan
Prahan Suchdolin alueen pormestari esitti perjantaina Tshekin ulkoministeriölle asukkaiden valituksen, jossa lähetystöä vaaditaan lähtemään Suchdolista.

Tshekin pääkaupungissa Prahassa Suchdolin alueen asukkaat vaativat palestiinalaisten lähetystöä lähtemään Suchdolista lähetystössä tehdyn aselöydön vuoksi.

Tshekin poliisi löysi lähetystörakennuksesta aseita sen jälkeen, kun palestiinalaisten lähettiläs Jamal al-Jamal oli kuollut siellä keskiviikkona sattuneessa räjähdyksessä. Aseita ei ole rekisteröity Tshekissä.

Perjantaina Suchdolin pormestari Petr Hejl esitti Tshekin ulkoministeriölle asukkaiden valituksen, jossa vaaditaan lähetystön siirtämistä muualle, kertovat Radio Praha ja nettilehti Praque Post

Hejl sanoi, että palestiinalaisten lähettilään surmanneen räjähdyksen ja aselöydön vuoksi paikallisneuvosto katsoo, että lähetystö on turvallisuusriski.

Hejlin mukaan lähetystö on aseita pitämällä rikkonut Tshekin ja kansainvälisiä lakeja eikä sitä voi enää pitää luotettavana.

Viranomaiset selvittävät parhaillaan, miksi aseet olivat lähetystössä ja mikä aiheutti al-Jamalin surmanneen räjähdyksen. Räjähdys oli ilmeisesti onnettomuus. Al-Jamalin kerrotaan olleen avaamassa kassakaappia, kun räjähdys sattui.

Lähteet:
Yle Uutiset, AP
 
Toisaalla on mainittu, että tuolta löytyi aseita ja räjähteitä. Tietysti on mahdollista, että räjähteillä viitattiin tuohon räjähdykseen, mutta aika moista meininkiä on ollut, jos lähetystössä varastoidaan räjähteitä.
 
Onkohan esimerkiksi Israelin, Yhdysvaltojen tai Venäjän lähetystöissä jouha-paukkujen lisäksi vaikkapa viuhkaräjähdepanoksia jyrkempää pihan putsausta varten? Ei varmaankaan.
 
Hommafoorumilla nimimerkki siviilitarkkailija kirjoitti aiheeseen liittyen:

Räjähdysaineiden, muistaakseni itäblokin semtexin (tai vastaavan kun en jaksa muistaa aineen kauppanimeä) suurin tuottaja ja jälleenmyyjä lähi-idän terroristeille oli entinen Tsekkoslovakia. Markkinoille tullessaan sosialistisen vallankumousarsenaalin muoviräjähteen erityisominaisuus oli se että se oli kaikille aikaisemmille räjähdysaineiden etsintä- ja tunnistusjärjestelmille näkymätön, hajuton ja helposti muokattava. Eli aine oli kaiketi sellaista etteivät pommikoirat sitä kyenneet tunnistamaan. Tämä siis jos en ihan väärin muista. Ja itse räjähdysaine, oli tsekkoslovakialainen keksintö jota sosialistidiktatuuri myi ja tarjosi lähi-idän arabiterroristeille ilman että Moskova oli asiassa tietoinen tai mukana. Myöhemmin aineisiin ymmärrettiin lisätä tunnisteita ja kommunistidiktatuurikin tovereineen murtui.

Todennäköisesti veijarit ovat saaneet näyte-erän jonka palestiinalaistapaan päättivät asentaa hyötykäyttöön kertomatta kenellekkään. Kysyttäessä palestiinalaiset kiivaasti kielsivät lähetystöjensä osallisuuden terroristiseen toimintaan tai räjähteiden salakuljetukseen. Tuomitsivat julkisesti vasemmistolaisen roskalehdistön haastatteluissa teot mutta varasivat oikeuden mielestään ahdistetuille toteuttaa "vapaustaisteluiskuja". Olisi kiinnostavaa tietää oliko räjähde semtexiä ja jos oli, niin tunnistavatko Tsekkiviranomaiset aineen Tsekkoslovakialaiseksi.
http://hommaforum.org/index.php/topic,90683.msg1521997.html#msg1521997

http://en.wikipedia.org/wiki/Semtex#History
 
Back
Top