Palkkasotilaat

RPG83

Soome Majori
Voiko rahalla ostaa palvelukseensa laivastohylkeen vai saako asiakas vain huippuunsa koulutetun oman edun tavoittelijan? Onko palkkasotilailla etulinjan käyttöä nykyisissä sodissa?

Jos Ukrainalla olisi rahaa, niin voisiko Ukraina palkata Academin tai vastaavan henkilöstöä taistelutehtäviin? Entä miten Suomi toimisi sotilaallisessa kriisissä: palkkaisimmeko entisiä länsimaisia erikoisjoukkosotilaita täydentämään omia vähäisiä erikoisjääkäreitämme? Pistäisikö entinen SAS:n sotilas huoltokolonnia palamaan vai rötvättäisiinkö sissiteltassa linjojen takana ja tultaisiin nostamaan palkka parin viikon kuluttua?

Palkkasotilaiden käyttö on tietysti vastapuolelle propagandavoitto, mutta elämä on. Jotenkin minusta tuntuu, että jos joku Ukrainan pelastaa, niin palkkasotilaat. Vaan kun valtion kassa kumisee tyhjyyttään...
 
En usko Suomen käyttävän kuin korkeintaan koulutukseen, mutta aihe on sinänsä mielenkiintoinen.

Länsimaisen palkkasotilaan tärkein markkinointi keino on maine edellisistä tehtävistä.
Jos firma sössiin rötväilemällä maineensa voi olla vaikea saada uusi sopimuksia, ainakaan yhtä hyvin palkkattuja. Siksi epäilen mukana olevan jonkun joka potkii rivimiehet tekemään hommat niin kuin on sovittu.

Toinen asia on ottasivatko palkkasotilaat tuollaisia tehtäviä vastaan.
 
Toinen asia on ottasivatko palkkasotilaat tuollaisia tehtäviä vastaan.

Länsimaiden sodankäynti on kyllä ollut nyt viimeiset 20 vuotta matalan intensiteetin konfliktia, mutta kai uralle lähtiessä on silti ollut riskit tiedossa? Rivimies on toki voinut lähteä pitkälti GI bill:n innoittamana, mutta erikoisjoukkoihin hakeutuneiden asenne sotimista kohtaan lienee vakavampi, ja eikös suurin osa Academin ym. porukoista ole nimenomaan näitä? Ei siis mitään US Armyn 11B perusmosureita vaan todellisia operaattoreita. Mukana taitaa olla jonkin verran myös siviiliviranomaisten erikoisjoukkotaustan omaavia ja sitten niitä perusmosureitakin. Kun Afganistanit ja Irakit kuivahtavat, niin täytyy löytää muita konflikteja, vaikka sitten korkean intensiteetin. Itse en pysty hahmottamaan, etteikö tulijoita olisi. Eihän asioita heidän varaan voi laskea, mutta vahvistuksena heistä olisi iloa. Jos valtiomme olisi sotaisampi, niin sopimuspaperit voisi olla kirjoiteltu jo rauhan aikana, että Suomen pyytäessä Firma laittaa 2000 hyvää miestä liikkeelle 7 vuorokauden kuluessa, ja täällä päässä näille on organisaatiokin jo valmiina.
 
Entä miten Suomi toimisi sotilaallisessa kriisissä: palkkaisimmeko entisiä länsimaisia erikoisjoukkosotilaita täydentämään omia vähäisiä erikoisjääkäreitämme? Pistäisikö entinen SAS:n sotilas huoltokolonnia palamaan vai rötvättäisiinkö sissiteltassa linjojen takana ja tultaisiin nostamaan palkka parin viikon kuluttua?
Olisiko aihetta tulospalkkaukselle? Johtaisiko se liialliseen riskinottoon? Vai tulisiko vain luottaa siihen, että ammattimies tietää mitä tekee ja punnitsee uhat ja mahdollisuudet jetsulleen? Tai hoitaa hommat asiallisesti vaikkei tulospalkkausta olisikaan? Kuinka tulokset varmennettaisiin?
 
En usko Suomen käyttävän kuin korkeintaan koulutukseen, mutta aihe on sinänsä mielenkiintoinen.
Eikös näitä palkkasotilaiksi luokiteltavia "asiantuntijoita" käy täälläkin kouluttamassa?? Näin syvän rauhankin aikana (kuten netistä saamme lukea).
Enpä usko, että ulkomaisia operaattoreita muuhun käytettäisi.

Moraalikysymys mihinkä emme taivu, sota täytyy olla rehellistä! (sarkasmi)
 
Leikkaamalla oikea korva todisteeksi jokaiselta kaadetulta viholliselta?

Keep it simple...

Lähetetäänkö jokainen jenkkeihin DNA-testeihin, ettei vain ole suomalaissiviililtä leikelty?
 
Olisiko aihetta tulospalkkaukselle? Johtaisiko se liialliseen riskinottoon? Vai tulisiko vain luottaa siihen, että ammattimies tietää mitä tekee ja punnitsee uhat ja mahdollisuudet jetsulleen? Tai hoitaa hommat asiallisesti vaikkei tulospalkkausta olisikaan? Kuinka tulokset varmennettaisiin?

Tulosten varmennuksessahan paras keino olisi varmaankin tapahtumien digitaalinen taltiointi. Videot hirmuisista tulitaisteluista ja poseerauskuvat tuhoutuneiden vaunujen edessä? Vaihtoehtoisesti käytetään noita ex-hylkeitä suomalaisten erikoisjoukkojen vahvistamiseen? Tosin tulee aika ohut suomalaisedustus jälleen kerran tai sitten mukaan pitää ottaa myös laskuvarjojääkärit ym., jotka nyt eivät aivan varsinaisia erikoisjoukkoja vastaa kuin korkeintaan tahdossa. Meneekö liian epämääräiseksi? Vihollisen selustassa tiedustelua suorittava ryhmä, joka koostuu reserviläisistä (laskuvarjojääkärit, erikoisrajajääkärit, sukeltajat) ja erikoisjoukkotaustan omaavista palkkasotilaista, ja porukkaa johtaa suomalainen ammattilainen (erikoisjääkäri). Huono idea?
 
Palkaksi näiden yksityisten palkkasoturiarmeijoiden taistelijoille voisi antaa vaikka läänityksiä ja verohelpotuksia tyyliin joku kirkonkylä maaorjia, lähimetsät ja rajoittamattomat kaivosoikeudet. Tai vaikka jonkun valtionyhtiön osakkeita.

Vakavasti puhuen palkkasoturien käytössä on tietyt hyvin tunnetut riskinsä ja rajoituksensa minkä vuoksi ne soveltuvat parhaiten lähinnä siirtomaasotiin. Esimerkiksi Ukrainassa laajamittainen turvautuminen palkkajoukkoihin olisi varma keino saada matalan intensiteetin konflikti alueella jatkumaan vielä pitkään; palkkasotureille kun sota on bisnestä eli heille paras sota on sellainen missä omat riskit on minimoitu ja tuotto varma. Sotaseikkailijat ovat sitten asia erikseen.
 
Suomi on ratifioinut YK:n palkkasotilassopimuksen, mikä kategorisesti kieltää taistelutehtäviin osallistuvien palkkasotilaiden rekrytoinnin, kouluttamisen, käytön ja rahoittamisen.

Edit. Väärää tietoa, ei olekaan ratifioinut, mutta ymmärtääkseni noudattaa silti.
 
Tulosten varmennuksessahan paras keino olisi varmaankin tapahtumien digitaalinen taltiointi. Videot hirmuisista tulitaisteluista ja poseerauskuvat tuhoutuneiden vaunujen edessä?
Kuulostaa toimivalta. Minkätyyppinen tulospalkkaus tulisi olla? Voisiko entisille SAS:n miehille antaa tietyn toimialueen ja sanoa että maksimoikaa palkkanne, ja tehdä listauksen jossa on määritelty provisiot per tuhottu objekti? Provisiot mielessään nämä soturit tuhoaisivat vihollisen komentovaunuja ja huoltokeskuksia, sekä vangitsisivat korkea-arvoisia upseereita?
 
Vaikka palkkisten käyttö olisi laillista, niin vaikea nähdä, että esmes jotkut hylkeet toisivat Suomeen sellaisia suorituskykyjä mitä i. tarvittaisiin ja ii. mitä ei jo ole.

Hylkeisinkään hylje kun ei ole kasapäin piippalakkeja yksinään lahtaava terminaattori, vaikka mieskohtaisilta taidoiltaan luultavasti tikissä onkin. Näiden erikoisjoukkojen suorituskyky perustuu hyvin suurelta osin niitä tukevaan sotainfrastruktuuriin, erinomaisesta tiedustelukyvystä lukuisine lennokkeineen ja satelliitteineen erillisiin helikopterirykmentteihin ja kuljetussukellusveneisiin. Ovien potkiminen on tuossa se helpoin ja halvin palanen toisinnettavaksi.
 
Kuulostaa toimivalta. Minkätyyppinen tulospalkkaus tulisi olla? Voisiko entisille SAS:n miehille antaa tietyn toimialueen ja sanoa että maksimoikaa palkkanne, ja tehdä listauksen jossa on määritelty provisiot per tuhottu objekti? Provisiot mielessään nämä soturit tuhoaisivat vihollisen komentovaunuja ja huoltokeskuksia, sekä vangitsisivat korkea-arvoisia upseereita?

Noita juttuja treenattiin aika paljon ihan päivärahoilla.

Hyviä sotilaita SASsit sun muut olisivat, minua parempia, sitä en epäile. Mutta epäilen että kotimaan kamaralla koulutetut ja taistelevat tiedustelijat ja erikoiset jääkärit saavuttaisivat sen 80% tehon vähemmillä komplikaatioilla.
 
Palkkasotilaista voisin nähdä hyödyllisiksi lähinnä hävittäjälentäjät ja mekaanikot mahdollisten hätäisten konehankintojen kylkiäisinä. Varsinaiset sotahommat on meidän oloissa liian raakaa peliä ulkomaisille palkkasotureille. Siihen hommaan ei löydy tulijoita. Avuksi tulevat idealistit ja seikkailijat tulevat muutoinkin.
 
Suomessa ei ole mitään tarvetta, tukitehtäviinkin rajallisesti ja vain siinä tilanteessa, että jonkun järjestelmän toimittaja ei suostu jakamaan kotimaiselle henkilökunnalle tietotaitoa. Tilanteessa, jossa valtiovalta tarvitsisi palkkasotilaita taistelutoimiin ei välttämättä omasta mielestäni oltaisi enää ns. hyvien puolella, jos ei SA-vahvuudesta löydy tekijöitä.

En tahdo pahoittaa kenenkään mieltä, mutta tällä foorumilla on viimeaikoina alkanut esiintymään enemmän ja enemmän ihan helvetin retardeja ideoita ja keskusteluja, joissa sinänsä voi olla tietyt faktat ja luvut kohdallaan, mutta niissä ideoidut toimintamallit eivät kuuna päivänä sovellu reaalimaailmaan, josko ovat edes aina fysiikan ja murphyn lakien mukaisia. Tylsyyttäänkö spekuloidaan, vai mistä tämä kumpuaa? Jos maanpuolustuksen ja yhteiskunnan tila huolettaa, ottakaa osaa puolustuksen järjestelyihin, politiikkaan tai muuhun kansalaistoimintaan.

En yritä kieltää mistään asiasta keskustelua, eikä minulla siihen mitään valtuuksia olisikaan vaikka keisarina itseäni pitäisinkin. Tarkoituksenani on vain hieman tökkiä tikulla nähdäkseni, ottavatko tällaisia palloja heittävät ajatuksensa tosissaan, vai onko kyse jutustelusta jutustelun vuoksi. Jälkimmäisessä tapauksessa pyydän provokatiivista ulostuloani anteeksi ja suljen suuni, ensimmäisessä taas pyörittelen silmiäni niin lujaa, että ne irtoavat.

Palkkasotilaiden käyttö Ukrainassa saattaisi tuoda venäläisen ajattelumallin mukaisesti taktisen voiton, mutta strategiana se ei ole hyvä. Jos ei kansasta löydy voimia hoitamaan hommaa lännen materiaalisella ja koulutuksellisella tuella, en näe edellytyksiä rauhalliselle tulevaisuudelle Ukrainassa.
Ihan omin neuvoin en kyllä oleta Ukrainalaisten pärjäävän, sen verran vahvaan hajaannuksen tilaan on maa saatettu eri toimijoiden taholta.
 
Joudun tuottamaan pettymyksen @Stagideus. Minä juuri ajattelin, että näiltä operaattoreilta löytyisi tietotaitoa, jota meillä ei ole riittävästi. Meillä ei ole mitään loputonta priimakuntoisten laskuvarjojääkärien reserviä, josta ammentaa porukkaa linjojentakaiseen toimintaan.
 
Back
Top