Palkkasoturibisnes rantautui Suomeenkin

Tvälups

Ylipäällikkö
"Vaatisi periaatteellista arviointia" -
Seura: Palkkasoturibisnes rantautui Suomeenkin
Maanantai 31.3.2014 klo 20.55

Seuran selvityksen mukaan myös Suomi ostaa ja myy palkkasotilaiden palveluja.


Amerikkalaisen Blackwater-turvallisuusyrityksen palkolliset suojelivat yhdysvaltalaisviranomaisia Irakissa. Kuva vuodelta 2003. (EPA / AOP)

Afganistanin ja Irakin sotien myötä räjähdysmäisesti kasvanut palkkasotilasbisnes on rantautunut Suomeen, kertoo Seura.

Sveitsiläisen ICoC-järjestön on kerännyt tietoja 700 alan yhtiöstä, joista kolme on suomalaisia.

Frontline Responses Finlandin omistaa Adolf Ehrnroothin nimikkopalkinnolla palkittu Patrik Säilä, Arabimeriaatteihin rekisteröidyn Ante Meridiem Solutionsin taas tunnettu henkivartija Vesa Valasuo. Kolmas yritys on Twenty Committee Risk Management.

Yritykset kertovat työllistänsä muun muassa entisiä erikoisjoukkojen sotilaita ja karhuryhmän poliiseja. Ylen MOT:n mukaan ympäri maailmaan palvelujaan myyviä suomalaisyrityksiä on ainakin kuusi.

Suomi myös ostaa palkkasotilaiden palveluja, muistuttaa Seura. Esimerkiksi Kabulin suurlähetystö käytti viime vuonna 1,1 miljoonaa vartiointi- ja turvallisuuspalveluihin.

Asiantuntijan mukaan sotilaallista voimaa käyttävien palkkasotilaiden asema on arveluttava.

- Ilman muuta tämä on aihe, joka vaatisi periaatteellista arviointia, arvioi hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää Seuralle.

Ulkoministeriön turvallisuusjohtaja Ari Lahtela taas sanoo suurlähetystöjen turvaamisen olevan hätävarjelua, ei sotilastehtävän suorittamista.

Lähde: Seura
 
Kas kun eivät keksineet nimetä kaikkia vartioita palkkasotureiksi.

Perinteistä paskajurnalismia, heitetään epämääräisellä termillä epäily laittomasta toiminnasta. Vetäydytään seuraamaan syntynyttä kohua jota sitten muka puolueettomasti raportoidaan.

Pitäiskö ne Kabulin lähetystön turvallisuuspalvelut ostaa marttakerholta? Vai onko aina ihana ratkaisu tuottaa ne omana palveluna.
Se tarvitaanko Kabulissa suurlähetystöä on toinen keskustelu, mutta jos siellä ollaan, pitää turvallisuudesta huolehtia, ihan lakimääräisesti.
 
Onhan tuo juttu vähän outo.

Tuossa sotketaan aika hyvin tarvittavat turvallisuuspalvelut ja palkkasoturit jotka osallistuvat taistelutoimintaan aktiivisina sotilaina.

MOT:n jutussahan ilmeisesti ihmeteltiin -puhelin soi samalla niin en kuullut kunnolla- kun PV ei tarjonnutkaan turvapalveluita jollekkin suomalaiselle kansalaisjärjestölle "Kongoon".

Ei ole ehkä PV:n ydintehtäviä moinen toiminta.
 
MOT:n juttu oli niin perinteinen itsensä työllistämiseksi keksitty seportaasi, ettei ole tosikaan. Dokumenttiin ei oltu edes etsimällä löydetty varsinaisesti mitään hämärää tai laitonta, joten asioiden tilasta kerrottiin loppupeleissä aika vaisusti, kunhan videoeditoinnin ja taustamusiikin kautta saatiin asiaa dramatisoitua ja jonkinlainen epäilyttävyyden häivähdys aikaiseksi.
Jopa se asiaa tutkinut nainen oli jotenkin asiallinen, mutta kysymysasettelulla ja leikkaa/liimaa-periaatteella saatiin hänenkin kommenteistaan ulos kritiikkiä alaa kohtaan.
 
Tässä hyvä dokkari alasta Lontoon kieltä osaaville.

 
Back
Top