Pasin esikuva(?)

RPG83

Soome Majori
Onko Pasin yhtenevä ulkonäkö saksalaisen Fuchs-panssariajoneuvon kanssa sattumaa? Olisiko Sisu voinut saada ostaa Fuchsin piirrustukset pöydän alla?

Finland%20SISU%20XA-180_06.jpg


TPz1.Fuchs.Pionier.jpg
 
Koska mitään ei suunnitella tyhjiössä niin ei se varmastikaan ole sattumaa. Mutta ei se tarkoita, että piirustuksia olisi vaihdettu. Jos lähtisin suunnittelemaan jotain (vaikkapa panssariajoneuvoa), niin tietenkin katsoisin mitä on jo olemassa ja yrittäisin soveltaa muiden ratkaisujen parhaita puolia. Etenkään pelkkä ulkonäkö ja yleinen layout ei kerro vielä mistään sen kummemmasta kopioinnista. Sitä varten pitäisi tutustua pinnan alle jääviin rakenneratkaisuihin.

Lisäksi kun suunnilleen laitetta tiettyyn käyttötarkoitukseen niin jo sen asettamat vaatimukset ohjaavat suunnittelua tiettyyn suuntaan. Suurin osa pyörillä kulkevista miehistönkuljetusvaunuista on jossain määrin saman näköisiä ja tämä näkyy myös AMV-sukupolvessa. Omasta mielestäni Pasin ja Fuchsin yhdennäköisyys on varsin pinnallista ja rajoittuu päämuotoihin, joten en näe syytä olettaa, että siinä olisi piirustuksia ollut käytettävissä.
 
Näyttäväthän kuorma-autotkin joitain kopin peltejä lukuunottamatta samalta. Kertaikkiaan käyttötarkoitus muovaa ajoneuvoista samanlaisia. Ja mitä yhteistä niissä edes on, kolme akselia ja viisto panssari? Lukekaa vaikka tämä pätkä, niin hoksaatte miksi panssarilevyt halutaan asentaa viistosti:

http://en.wikipedia.org/wiki/Sloped_armour

Näistä 3 ajoneuvosta ei todennäköisesti löydy vaihtokelpoisia osia kuin ehkä standardin rengaskoon puolesta, ja mahdollisesti valoista ja sulaketaulusta standardiosia.

Näin kopioinnista yleisesti: paljonhan aikanaan kauhisteltiin, miten neukut olivat vakoillet ja kopioineet Concorden (Tu-144) ja avaruussukkulan (Buran), kun niitä ei maallikko erottanut toisistaan. Unohdettiin se fakta, että aerodynamikka pakotti toteuttamaan rakenneratkaisut samanlaisiin olosuhteisiin samalla tavalla.

AA-2 Atoll sen sijaan on ihan aito AIM-9B sidewinderin kopio. Jopa osanumerot ovat identtisiä.
 
Back
Top