Patrian lahjusoikeudenkäynnit

Hejsan

Alokas
BAN
Mitä..hylkätäänkö kaikki kaupat nyt? esim AMV kanssa?...koska on ehkä ollut lahjus...
 

SJ

Supreme Leader
Hejsan kirjoitti:
Mitä..hylkätäänkö kaikki kaupat nyt? esim AMV kanssa?...koska on ehkä ollut lahjus...

Ahem: "Patrian Egyptin-tykkikauppoihin liittyneet tuomiot ovat jonkin verran muuttuneet hovioikeudessa. Turun hovioikeus on tuominnut kolme yhtiön entistä johtohenkilöä kirjanpitorikoksista"
 

Hejsan

Alokas
BAN
No minä mieten tätä Slovenian kauppa jossa ne piti ensin hankkia 135 vaunua mutta sitten tämän lahjoksen takia ne pienentivät sitä kaluston määrä.

Onko se yleistä että on jokaisessa kaupassa jotain lahjoiksia tehdän että juuri se maa ostaa näma tarvikeet?

Esim oli ennen syyte Ruotsin kun ne möi JAS Etelä-afrikaan niin sielläkin oli lahjoitus.
 

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 11.12.2013 klo 11:54
Patrian tykkikauppojen tuomiot jäävät voimaan
Patria Vammaksen ja egyptiläisen yhtiön välisiä kauppoja koskevan jutun käsittely ei jatku korkeimmassa oikeudessa.

Korkein oikeus ei ole myöntänyt valituslupaa ns. Patrian tykkikauppa -jutussa. Näin Turun hovioikeuden tuomio jutussa jää voimaan.

Jutussa oli kyse siitä, olivatko Patrian neljä johtajaa syyllistyneet lahjuksen antamisen Patrian ja egyptiläisen yhtiön välisissä kaupoissa. Tykkiteknologiaa koskeva siirtosopimus solmittiin kesäkuussa 1999.

Turun hovioikeus antoi jutussa kolmelle Patrian entiselle johtohenkilölle tuomion kirjanpitorikoksesta. Yhden ihmisen syytteet hovioikeus hylkäsi. Lisäksi hovioikeus hylkäsi käräjäoikeuden tavoin lahjussyytteet. Perusteet olivat erilaiset kuin käräjäoikeudella.
 

Tvälups

Ylipäällikkö
30.01.2014 10:50
Oikeus hylkäsi kaikki Patrian Slovenia-syytteet
STT

Törkeästä lahjuksen antamisesta syytettiin viittä Patria-konsernissa toiminutta. Kuva: Lehtikuva / Pekka Sakki

Käräjäoikeus on hylännyt kaikki syytteet Patrian Slovenian ajoneuvokaupoista. Kanta-Hämeen käräjäoikeuden mukaan ei löytynyt näyttöä lahjusten antamisesta ajoneuvokauppojen saamiseksi.

Syytettynä oli muun muassa Patria-konsernin entinen toimitusjohtaja Jorma Wiitakorpi ja Patrian tytäryhtiön silloinen toimitusjohtaja sekä kolme muuta ex-patrialaista.

Syytteiden hylkäämisen vuoksi oikeus velvoitti valtion korvaamaan vastaajille oikeudenkäyntikuluja yhteensä yli miljoonalla eurolla.

Valtakunnansyyttäjänviraston mukaan syyttäjät harkitsevat valittamista ratkaisusta hovioikeuteen. Syyttäjät pohtivat nyt, olivatko kaikki Slovenia-ratkaisuun vaikuttavat seikat käräjäoikeuden tiedossa.

Patrian entinen konsernijohtaja Wiitakorpi sanoo lahjusjutun päättyneen suunnilleen odotetulla tavalla.

Wiitakorven mielestä kaikille osapuolille oli äärimmäisen tärkeää saada vihdoin päätös pitkäksi venyneestä jutusta.

Wiitakorpi sen sijaan toivoo, että juttu jää tähän. Häntä itseään ei syytetä Patrian Kroatian-panssariajoneuvokaupoista, joita ryhdytään puimaan Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa tänä keväänä.
 

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 30.1.2014 klo 21:46
Professori yllättyi Patria-jutun ratkaisusta
- Tarvitaanko sittenkin terävämpää lainsäädäntöä?

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio uskoo, että Patria-juttua käsitellään vielä hovioikeudessa.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio yllättyi käräjäoikeuden ratkaisusta niin sanotussa Patria-jutussa. Kanta-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi torstaina Patrian entistä johtoa vastaan nostetut syytteet.

Sloveniassa ja Itävallassa juttukokonaisuudessa annettiin langettavat tuomiot. Nuotio sanoo Yle Uutisten haastattelussa, että merkittävien suomalaisten yritysten olisi otettava aktiivisemmin vastuu niin sanottujen välimiesten toiminnasta.

– Suomessa ei ole otettu ihan täysin käyttöön Euroopan neuvoston yleissopimusta korruption torjunnasta. Me olemme tehneet varauman, jolla olisi nyt ollut merkitystä. Se liittyy vaikutusvallan väärinkäytön kriminalisoitiin ja näissä muissa maissa sellainen säännös on ollut sovellettavissa. Pidemmällä tähtäimellä tämä kysymys tulee arvioitavaksi, tarvitaanko meillä sittenkin terävämpää lainsäädäntöä, Nuotio sanoo.

Hän uskoo, että Patria-jutun käsittely jatkuu hovioikeudessa.
 

kimmo.j

Respected Leader
Tuli mieleeni näiden oikeudenkäyntien hinta. Radiossa sanottiin, että hävinnyt osapuoli joutuu maksamaan syyttömien kulut, noin miljoona euroa.
Jos, tai ilmeisesti kun, syyttäjä valittaa päätöksestä hoviin kustannukset kasvavat. Mikäli päätös jäisi voimaan, Patrian miehet siis syyttömiä, valtion maksama potti kasvaa runsaasti.
Onko tällä mitään merkitystä syyttäjään. Pysähtyykö miehen urakehitys kun aiheuttaa valtavia kustannuksia, ilman onnistumista?

Jos professori pitää lakia "jälkeen jääneenä" verrattuna olemassa oleviin sopimuksiin, ei laissa ole välttämättä perusteita tuomiolle, olipa asian moraalinen laita miten vain.

En halua ottaa mitään kantaa syyllisyyteen, tai syyttömyyteen, vaan prosessi herätti mielenkiintoa.
 

SJ

Supreme Leader
Olisi oikeastaan hyvä, jos syyttäjä häviäisi tuon jutun, voisi nopeuttaa lainsäädännön kehittämistä. Meinaan, että ei liene epäilystä siitä, että lainsäädäntö on jälkeen jäänyt, ellei jopa laiminlyöty tuolta osalta.
 

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 4.2.2014 klo 9:17
Valtionsyyttäjä valittaa Patrian tuomiosta
Käräjäoikeus hylkäsi lahjusrikosasian syytteet viime viikolla.

Syyttäjä valittaa puolustuskonserni Patriaa koskevasta käräjäoikeuden tuomiosta.

Valtionsyyttäjä Jukka Rappe ja kihlakunnansyyttäjä Timo Kokkomäki ilmoittavat olevansa tyytymättömiä tuomioon, jolla Kanta-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi viime viikolla Patrian panssariajoneuvojen myyntiin liittyvän lahjusrikosasian syytteet.

Syyttäjät täsmentävät myöhemmin, mitä muutoksia he vaativat tuomioon.

Epäilyt koskevat panssariajoneuvokauppoja Sloveniaan
Tapauksessa on kyse Patrian ja Slovenian välisestä panssariajoneuvokaupasta vuodelta 2006. Syyttäjän mukaan kaupan yhteydessä suoritettiin maksuja, jotka oli tarkoitettu slovenialaisen sopimusosapuolen lahjomiseen.

Valtionsyyttäjä Jukka Rappe piti jutun suomalaisina päätekijöinä Patria-konsernin silloista toimitusjohtajaa Jorma Wiitakorpea, tytäryhtiö Patria Vehiclesin kaupan aikaista toimitusjohtajaa Heikki Hulkkosta sekä kolmea muuta Patrian silloista operatiivista johtohenkilöä.

Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.
 

Amatööri

Luutnantti
BAN
Tuli mieleeni näiden oikeudenkäyntien hinta. Radiossa sanottiin, että hävinnyt osapuoli joutuu maksamaan syyttömien kulut, noin miljoona euroa
Ei niitä kaikkia kuluja välttämättä makseta. Yleensä maksetaan niin sanotut "kohtuulliset kulut". Se on sitten aina tapauskohtaista. Slovenia jutussa syytetyt vaativat melkein 3 miljoonan kuluja, taidettiin korvata vähän päälle 1 miljoona.
 

kimmo.j

Respected Leader
Miljoona lienee paljon rahaa, kun valtionkonttori on nihkeä korvaamaan palveluksessa loukkaantuneiden sotilaiden kuntoutusta.

Tiedän, eivät tule samasta rahakasasta.
 

Amatööri

Luutnantti
BAN
On aivan sama millä keinolla aseemme ja muut tuotteemme myyvät maailmalla, kunhan ne vaan myyvät. Patrian johdolle täydet pisteet tekemästään työstä. :a-smiley: Syvä osanottoni kaltoin kohdelluille johtajille, ettei maansa myynyt poliittinen johto ja oikeuslaitos tajua miten vauraus syntyy
Onpas erikoinen näkemys. Kyllä tässä Patrian johtajat ovat munanneet sata lasissa:( Mielestäni Suomen maine rehellisenä maana on eduksi kaupalle ja muulle toiminnalle noin yleisesti, vaikka osa kaupoista jäisi syntymättä, koska ei käytetä lahjuksia ynnä muita epämääräisiä keinoja.
 
Top