Perustaistelijan ensiapukoulutus ja varustus.

Rajasissi

Kersantti
Millainen on nykyinen virallinen EA koulutusmalli ja millainen on todellinen sodanajan taistelijan henkilökohtainen EA pakkaus.

Itse ajattelen noita asioita sissitoimintaa silmälläpitäen ja olen yrittänyt imeä tietotaitoa vähän kaikkialta.
Koska sissit ovat pitkälti oman onnensa nojassa vihollisten linjojen takana tai muuten nosmaalin kenttälääkinnän ulottamattomissa , niin mielestäni heidän ainakin pitäisi osata laajaskaalaisemmin tuota lääkintä puolta.

Varusteista taasen mielestäni henkilökohtaisella tasolla tulisi olla kaksi eri EA pakkausta.
Yksi traumapakkaus joka olisi jokaisella taistelijalla samalla paikalla ja sisällöltään samanlainen, sen pitäisi olla sijoitettuna siten että siihen pääsee käsiksi molemmilla käsillä ja myöskin niin että sen saa helposti irti varustuksesta tarvittaessa.
Toinen pakkaus voisi olla repussa ja sisältäisi henkilökohtaset lääkkeet jos niitä tarvitsee ja muut perus laastarit, yms tuotteet jotka eivät kuuulu trauma pakkaukseen ja joita ei välttämättä tarvitse saada käsille välittömästi.

Tässä on yksi esimerkki mielestäni melkohyvästä henkilökohtaisesta trauma pakkauksesta.

V.O.K%20PIC1.jpg


Lisänä voisi olla vielä vaikka QuikClot ACS+™

acs_thumbnail.jpg


Trauma pakkaus mahtuu esimerkiksi reisitaskuun, mutta IFAK on parempi vaihtoehto.

retstarp.jpg


JSP voi varmaan ammattilaisena valottaa tätä asiaa paremmin.
 
Menee toki melkoisesti päällekäinmoneet aiheet, mutta sinällään hyvä aloitus rajasissiltä ollut tämä ja turhaan unohdettu.
Paria kohtaa kommentoin.
1) Tuo traumapakkaus ei mielestäni tarvi olla jokaisella samassa paikassa, mutta sen täytyy olla paikassa, jossa se ei häiritse varsinaisen taisteluvarustuksen käyttöä, ja josta sen saa itse helposti käsille ja josta sen toinen taistelija helposti löytää.
Tuon itse helposti käsille saamisen kanssa pitääkin olla tarkkana. Koska taistelijoita on sekä vasen että oikea kätisiä ovat jo sen takia taisteluvarusteensa (modulaarisilla liiveillä) asettaneet eri tavalla ja myös saavat eri kohdassa olevan pakkauksen eri tavalla käyttöönsä. Kuitenkin sen sijoituksessa pitää huomioda, että pakkaus pitää tavoittaa myös silloin kun ns. vahvempi käsi on haavoittunut.
Pienissä osastoissa tiiviisti yhdessä harjoitellut porukka helposti oppii sen missä toisilla on määrätyt varusteet, jolloin yhdenmukainen paikka ei ol välttämätön. Isommassa porukassa muuttujia tuleekin äkkäiä liikaa. Silloin sijoitus pitää olla kaikilla sama tai niin helposti löydettävissä ja selvästi merkitty, ettei tumpeloimiseen ole mahdollisuutta.
2) pakkauksen ei tarvitse myöskään olla kaikilla täysin samanlainen. Siinä on kuitenkin olatva määrätty perusrunko, joka löytyy samanlaisena (tai ainakin siten että jokainen tuote vastaa perusrtkaisuun valittua ja on helposti tunnistettavissa ja jota jokainen osaa käyttää) jokaisesta pakkauksesta. Tätä sitten voi kukin omalta osaltaan jonin verran täydentää haluamallaan tavalla varusteilla, jotka haluaa saada nopeasti käyttöön.
3) jo tuossa edellä viittasiin asiaan, että jokaiselle on annettava koulutusta kaikkiin traumapakkaukseen määrättyihiin varusteisiin riittävästi

Huomasinpa sitten lukeneeni alkuun kahteen kertaan väärin viestistä tuon osan
joita ei välttämättä tarvitse saada käsille välittömästi
Luin nimittäin viimeisen sanan kahteen kertaan muodosssa helposti.
Ja tuo välittömästi on tietenkin se oikea muoto, jota siinä pitääkin olla. Kysehän on nimenomaan varusteista, joita ei tarvita henkeä pelastavaan ensiapuun, vaan jatko-ongelmiesn estämiseen jne. Silti jokaisen tuotteen pitäisi olla saatavissa helposti esiin. Olen liian usein todistanut, kun joku yrittää kaivaa repustaan hankalasta paikasta tavallista laastaria. Sormi sojottaa pystyssä, liikkeet on kömpelöt, mitään ei tahdo löytyä ja valuava veri sotkee kaikki paikat. Tai vaihtoehtoisesti käytetään jotain tilapäisvälinettä kun ne laastarit on niin hankalassa paikassa. Niitä ei siis tarvitse saada mahdottoman nopeasti esille, mutta ne pitää saada helposti. Hyvä konsti testata tämä on niin, että kastatte oikean käden (vasureilla vasemman käden) sormen hillopurkkiin ja sitten yritätte saada sen laastarin esiin tyhjentämättä koko reppua ja sotkematta joka paikkaa hillolla.
 
Back
Top