Tango-Mike-Heavy
Kapteeni
Tällainen juttu HS:ltä... Piristää kyllä heti aamusta mutta pistää hieman puntaroimaan että mistähän nyt oikein tuulee..:
http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005382654.html
Itse jutussa vielä kuvia ja videolinkkiä.
Edit. Kappalejakoa muokattu helpommin luettavaan muotoon
HS kirjoitti:Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa
Sakosta on viime vuosina kehittynyt Euroopan suurin kiväärinvalmistaja. Yhdysvaltalaiset ampujat ovat nyt iskeneet silmänsä uusimpaan Tikka-kivääriin.
Jarmo Huhtanen HS
Julkaistu: 26.9. 2:00
Riihimäki. Suomalainen kivääritehdas Sako osui viime vuoden lopulla napakymppiin. Yhtiö toi markkinoille kiväärimallin, joka nostatti päämarkkina-alueella Pohjois-Amerikassa jopa suoranaista hypeä. Vaikka Sako odotti uudelta aseeltaan hyvää myyntiä, kukaan ei arvannut, että Tikka T3x TAC A1 -kivääri myisi ensimmäisenä valmistusvuonna peräti 15 000 kappaletta.
-Se sattui ajoituksellisesti hyvin ja osui aika hyvin kohdalleen. Se on yksittäisenä mallina varmaan menestynein, myöntää Sakon toimitusjohtaja Raimo Karjalainen.
Ostaja saa Suomessa Sakon valmistaman normaalin Tikka-kiväärin yleensä asekaupan varastosta. TAC A1 -mallia pitää jonottaa parisen kuukautta. Menestysase perustuu vanhempaan jo 2000-luvun alussa myyntiin tulleeseen peruskivääriin. Sakon suunnittelijat päättivät kuitenkin lähteä kehittämään sitä uuteen suuntaan, koska he huomasivat muutoksen tuulia amerikkalaisessa asekulttuurissa.
-Pohjois-Amerikassa on uusi käyttäjäkunta. Siellä on uusi sukupolvi, joka ei välttämättä metsästä, mutta harrastaa tarkkuusammuntaa. Heidän mieltymyksensä aseen ulkonäön suhteen on enemmän sotilaallinen.
Aseharrastajat puhuvat tactical-aseista, jolla tarkoitetaan sotilaallista ulkonäköä ja aseen räätälöitävyyttä. Sakon viime vuosien kasvu on ollut yksi suomalaisen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia. Yksi syy voi olla se, ettei asevalmistus ole kaikkien mieleen. Sakon esittely- ja kokoustila sijaitsee tehtaan entisessä lataamossa. Sota-aikana yläkerroksesta on tullut nalleja ja ruutia alakerran latauslinjoille.
-Tässä huoneessa on ladattu vajaat 300 miljoonaa patruunaa, Karjalainen kertoo.
Huoneen seinustoilla on kymmeniä kivääreitä, haulikoita, ilma-aseita, erilaisia patruunoita, palkintoja, ulkoiluvaatteita ja jopa viinipulloja. Pullot kertovat Sakon italialaisesta omistajasta, joka valmistaa myös viinejä. Maailman vanhimmaksi sukuyhtiöksikin joskus väitetty Beretta osti Sakon vuonna 2000. Silloin suomalaistehtaan vuosituotanto oli alle 30 000 kivääriä. Nyt valmistus on noussut jo 100 000:een.
Noin 300 ihmistä työllistävä Sako on kasvanut viime vuosina Euroopan suurimmaksi metsästykseen ja tarkkuusammuntaan suunniteltujen luodikoiden valmistajaksi. Yhtiö panostaa myös patruunoiden valmistukseen, mutta siinä se on vielä pieni tekijä. Sako valmistaa joka päivä noin 60 000 patruunaa. Riihimäen tehtaan tuotannosta menee ulkomaille 98 prosenttia. Eniten kiväärejä viedään Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Australiaan.
Varsinkin Yhdysvallat on ulkomaisille vaativa markkina-alue. Amerikkalaiset ovat konservatiivisia ostajia, jotka suosivat omassa maassaan valmistettuja aseita. Karjalainen luettelee amerikkalaisiksi pääkilpailijoiksi Remingtonin, Savagen, Rugerin ja Marlinin. Yhdysvaltain vaikutusvaltainen aselobbarijärjestö NRA (National Rifle Association) on valinnut kuitenkin Sakon valmistaman kiväärin jo kaksi kertaa vuoden kivääriksi. Sakon nykyinen omistaja Beretta on suuri ja tunnettu asevalmistaja.
-Beretta on ollut omistajana hyvä siinä mielessä, että sen mukana saimme paremman ja voimakkaamman markkinakanavan, Karjalainen sanoo.
-Toinen iso tekijä on, että olemme voineet investoida tuotekehitykseen ja tuotannon kehitykseen. Ilman Berettaa emme olisi pystyneet viemään kaikkia hankkeita läpi.
Sakon kivääritehdas on ollut Riihimäellä jo vuodesta 1927 alkaen. Vanhalla tehdasalueella on nyt käynnissä uudistustöitä. Varsinaiselle kivääritehtaalle halutaan lisää tilaa, joten varastokäytössä ollutta vanhaa tehdasrakennusta korjataan tuotekehityksen, jälkimarkkinoinnin ja suunnittelun käyttöön. Rakennukseen tulee lisäksi museo.
Yhtiö perustaa myös niin sanotun custom-pajan, josta asiakas voi tilata vain hänelle räätälöidyn kiväärin mahdollisine erikoistukkeineen ja kaiverruksineen. Sako valmistaa kivääreitä Sako- ja Tikka-tuotemerkeillä. Sako-merkkiset ovat kalliimpia ja Tikat edullisempia perusaseita. Myynnistä Tikan osuus on 70 prosenttia. Karjalaisen mukaan Sako- ja Tikka-kivääreissä ei käytetä samoja osia, mutta aseiden piiput ovat hyvin lähellä toisiaan.
-Kaikki asiakkaat eivät välttämättä tiedä, että aseet tulevat samasta tehtaasta, koska niitä markkinoidaan omina brändeinään.
Sakon kiväärit tehdään Suomessa. Aseiden tärkeimmistä osista puutukit valmistetaan kuitenkin nykyään Italiassa.
-Suomalaisuus on kova sana tällä alalla. On hienoa sanoa tulevansa Suomesta. Kaikki alan harrastajat arvostavat sitä, Karjalainen vakuuttaa.
Sakon historia juontaa Suojeluskuntain Yliesikuntaan vuonna 1919 perustettuun taisteluvälineosastoon. Sen tehtävänä oli korjata suojeluskuntien haltuunsa saamia, lähinnä venäläisiä ja japanilaisia kivääreitä. Suojeluskuntien asepajan kasvaessa siitä muodostettiin Suojeluskuntain ase- ja konepaja oy eli Sako. Yhtiö pitää syntymävuotenaan vuotta 1921. Sako laajensi korjauspajatoiminnan kiväärivalmistukseen 1920-luvulla. Ensimmäiset mallit olivat Suomen asehistorian tunnettuja klassikoita: esimerkiksi Lottakivääri, Pystykorva ja Ukko-Pekka.
Kun suojeluskuntajärjestö piti sotien jälkeen lakkauttaa, lahjoitettiin koko Sakon osakekanta Suomen Punaiselle Ristille. Niiltä ajoilta ovat peräisin Sakon valmistamat erikoisimmat esineet: harpikot, wc-kannet, kenkien yölestit, kirveenvarret, tupakansytyttimet ja huulipuikon hylsyt.
Tikka-aseiden juuret ovat taas Tikkakosken asetehtaassa, joka valmisti aikoinaan muun muassa kuuluisaa Suomi-konepistoolia. Sako ja Tikkakoski päätyivät Berettan omistukseen monien omistajavaihdosten jälkeen. Eräs merkittävä omistaja oli aikoinaan Nokia. Sako valmistaa edelleen kivääreitä asevoimille. Tärkein tuote on erikoisjoukkojen tarkka-ampujille valmistettava kivääri.
”Määrältään se ei ole kovin suurta, mutta se on tärkeä. Erikoisjoukoille myydään yleensä järjestelmiä, joissa on mukana päivä- ja yökiikarit, tuulimittarit ja ballistiikkalaskurit. Itse asiassa kokonaispaketista kiväärin osuus on aika pieni osa”, Karjalainen kertoo.
Vielä muutamia vuosia sitten Sako vihjaili, että kiväärituotantoa saatettaisiin viedä ulkomaille, koska Suomen sotilasaseiden vientilupakäytäntö poikkesi sen mielestä eräistä muista EU-maista. Asia on kuitenkin nyt saatu pois päiväjärjestyksestä.
-Kyllä Sako aikoo Suomessa pysyä.
Fakta
Sako valmistaa pulttilukkoisia kivääreitä
-Tarkkuuskivääreitä valmistetaan joko pulttilukkoisina tai itselataavina eli puoliautomaattisina.
-Pulttilukkoisessa aseessa patruuna vedetään käsin lukon avulla lippaasta patruunapesään.
-Jokainen patruuna vaatii oman latausliikkeen.
-Puoliautomaattikivääreissä ase lataa patruunan pesään ilman erillistä latausliikettä.
-Sako ei valmista puoliautomaattiaseita.
http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005382654.html
Itse jutussa vielä kuvia ja videolinkkiä.
Edit. Kappalejakoa muokattu helpommin luettavaan muotoon
Viimeksi muokattu: