Vaikka Angry Birds elokuva oli menestys kymmenissä maissa ja jopa Usan viikonlopun katsotuin, niin se on silti ihan paska muistuttaa Helsingin sanomat. Koska ei ole maailman menestynein joten tekijät saisi hirttää itsensä kun epäonnistuivat noin törkeästi.
Väärin sammutettu – suomalaisten puolityhjät lasit
Suomella menee huonosti, ja se on meidän suomalaisten oma vika. Olemme Euroopan uimataidoton lapsi, joka yrittää räpiköidä muiden perässä noustakseen pinnalle haukkaamaan happea. Muissa maissa kansalaiset puhaltavat pääosin yhteen hiileen ja nostavat yhdessä kansakuntiaan pinnalle ja kohti uutta talouskasvua ja menestystä. Pinnalle nouseminen on monissa maissa yhteinen tavoite. Suomessa muiden menestyminen ajaa palauttamaan menestyjät takaisin ruotuun sen sijaan, että menestyjistä saataisiin itselle lisää virtaa yltää entistäkin parempiin suorituksiin.
Suomalainen maksaa 50 euroa siitä, että naapuri ei saa 100 euroa.
Mielenlaatuamme kuvaa hyvin lausahdus ”Väärin sammutettu”, joka on tullut mieleen viime päivinä lukuisia kertoja, kun suomalaiset ovat pitkästä aikaa saaneet hyviä uutisia moneltakin taholta. Menestyjiä on nostettu esiin, mutta vain, jotta muut voisivat ampua menestyjät alas jalustalta mitä erikoisemmilla selityksillä. Viime viikkoina kateuden ilmapiiri ja menestyjien julkisen dissaaminen on jostain syystä levinnyt sosiaalisesta mediasta, kahvipöydistä ja keskustelupalstoilta myös medioihin. Se osoittaa, että dissaamisen kulttuuri ei ole kadonnut Suomesta, eikä ole myöskään katoamassa. Se tulee jarruttamaan Suomen uutta nousua vielä pitkään.
Helsingin Sanomat liittyi äskettäin samaan rintamaan kirjoittamalla, että Rovion suomalainen Angry Birds -elokuva ei ole hitti. Luit aivan oikein:
Helsingin Sanomien mukaan Angry Birds -elokuva ei ole hitti. Artikkelin toimittaja Aino Frilander perusteli näkemystään sillä, että pari muuta animaatiota on aiemmin saanut paremmat ensi-iltaviikonlopun lipputulot. Frilanderin lasi on siis puolityhjä ja Angry Birds on väärin sammutettu.
Angry Birds oli Yhdysvalloissa viikonlopun suosituin – mutta jää kauas Kätyreiden ja Inside Outin kaltaisista hiteistä. Angry Birds -elokuva sai lentävän lähdön Yhdysvalloissa ja Kiinassa, mutta hitiksi siitä ei avausviikonlopun perusteella ole.
– Helsingin Sanomat 23.5.2016
Angry Birds, Helsingin Sanomat vs. Forbes
Samaan aikaan maailman luotettavimpiin talouslehtiin lukeutuva Forbes hehkuttaa elokuvaa vuolaasti. Forbes esimerkiksi toteaa Angry Birdsin nousevan mahdollisesti jopa maailmanhistorian katsotuimmaksi videopeliin perustuvaksi elokuvaksi. Mutta miksi Forbes ei korosta, että muun muassa Star Wars, Avatar ja Titanic ovat tuottaneet enemmän rahaa?
Koska Forbesin tavoitteena ei ole dissata menestyjiä.
Angry Birdsin tekeminen maksoi valtavan markkinointibudjetin kanssa yhteensä noin 165 miljoonaa dollaria, jotka elokuva on aivan näinä päivinä kuitannut lipputuloina takaisin. Elokuva on sen jälkeen tuomassa Suomeen laivalasteittain rahaa, joka luo Suomeen uusia työpaikkoja sekä lisää kulutusta ja verotuloja. Kaikki voittavat, kun maahan tulee satoja miljoonia euroja rahaa. Mutta silti elokuva ei Hesarin mukaan ole hitti, koska se ei ole maailmanhistorian tuottoisin elokuva. Lähipäivinä Helsingin Sanomissa on odotettavissa muun muassa seuraavat artikkelit.
”Sandstorm ei ole hitti – White Christmas on myynyt enemmän”
”Clash of Clans ei ole hitti – Pacman on myynyt enemmän”
”Nokia ei ollut menestys – oma puhelinvalmistus loppui”
Patrik Laine pelasi 18-vuotiaana fantastisen MM-turnauksen ja teki samalla kaikkien aikojen piste-ennätyksen, jota kukaan tulee tuskin koskaan enää rikkomaan. Ulkomaisissa medioissa Lainetta ylistettiin ja ylistetään edelleen enemmän kuin ketään muuta jääkiekkopelaajaa koko maailmassa. Monet suomalaiset sen sijaan purkivat kuitenkin varsinkin finaaliottelun jälkeen negatiivista energiaansa keksimällä selityksiä sille, miksi Laineen saavutus ei oikeasti ollutkaan niin kova ja miksi hän ei ollutkaan kisojen paras pelaaja. Termiä ”paras” käsitellään usein vain numeroiden valossa, mutta toki parhaudessa on sijaa myös subjektiiviselle pohdinnalle. Väitän kuitenkin, että jos Suomi olisi voittanut MM-kultaa, olisi Patrik Laine nostettu jalustalle kansallissankarina. Nyt tuli vain hopeaa ja hopea on Suomessa häpeä.
Mikkeliläinen 20-vuotias Vikke Elfving teki äskettäin ylioppilaskirjoitusten suomenennätyksen kirjoittamalla huikeat 12 laudaturia. Kukaan ei ole aiemmin kyennyt samaan. Jos jossain olisi aihetta vuolaaseen kehumiseen, niin tässä. Tällaisia nuoria aikuisia Suomi nimittäin tarvitsee noustakseen nykyisestä suosta. Mutta miten kävikään… Erehdyin itsekin lukemaan Elfvingiä koskevien artikkelien
kommentteja, joissa suomalaiset tietenkin dissaavat saavutusta keksimällä toinen toistaan typerämpiä selityksiä menestykselle.
Eihän tuossa ole mitään järkeä, että kahden vuoden ajan voi suoritustaan parantaa ja sitten kaikki lasketaan yhteen ja markkinoidaan, kuinka joku on älykäs! Todella naurettavaa! Perinteinen tapa yo-kirjoituksille kertoo riittävästi ja sen jälkeinen aika on kunkin omaa vapaaehtoista.
– MTV3 artikkelin kommentti
Nykyään kun kirjoitukset saa tehdä monessa osassa, ei kauheasti kannattaisi elvistellä. Kirjoitapa kaikki nuo ällät yksissä kirjoituksissa, niin palataan sitten asiaan.
– Helsingin Sanomien artikkelin kommentti
Eivät kaikki tietenkään herra Laudaturia vähätelleet, mutta moni kuitenkin. Mikael Jungner kirjoitti äskettäin Suomen kateuskulttuurista tyhjentävän
päivityksen Facebookiin. Kirjoitus kannattaa lukea ajatuksella, mutta tässä ennen sitä maistiainen.
Olisi helppoa sanoa että nyrpeilyssä on kyse vain kateudesta. Kateus syntyy kun joku tekee tai saa jotain hienoa ja muut miettivät ”miksi en minä”. Kateus on hieno tunne. Se saa meidät tavoittelemaan enemmän. Kateus itsessään ei ole ongelma. Ongelma on syvemmällä.
– Mikael Jungner Facebookissa
Jungner kiteytti osuvasti syyt Suomen surkeaan tilanteeseen. Hän päätti päivityksensä osuvaan kommenttiin, jota on nykyisessä tilanteessa lähes mahdoton toteuttaa. ”
Suomella on edessään loistava tulevaisuus kunhan vain onnistumme muuttamaan kansanluonteemme.” Kateus ja muiden vähätteleminen eivät kovin helposti katoa suomalaisten DNA:sta, mutta ennen tuon ihmeen tapahtumista on turha odottaa, että tästä suosta noustaan kovin nopeasti.
Jokaisen suomalaisen kateuteen ja menestyjien vähättelemiseen taipuvaisen tulisi nyt katsoa peiliin ja kysyä voisikohan sitä itsekin menestyä, jos käyttäisi energiansa toisin?
http://blogbook.fi/jockatraskback/vaarin-sammutettu/