Puolustusvoimat aloitti kaikessa hiljaisuudessa mielenkiintoisen rekrytoinnin
Puolustusvoimat on aloittanut rekrytoimaan valmiussopimussotilaita, joita voidaan käyttää ”valmiudellisiin tehtäviin”.
Puolustusvoimat kasvattaa valmiudellisia joukkojaan.
Itä-Suomessa sijaitseva Karjalan prikaati on kaikessa hiljaisuudessa
aloittanut rekrytoimaan valmiussopimussotilaita, joiden on määrä tukea Puolustusvoimien varautumista suoriin sotilaallisiin uhkiin.
Tehtävänimike on Puolustusvoimissa uusi. Valmiussopimussotilaan tehtävänkuva eroaa perinteisestä sopimussotilaasta siten, että valmiussopimussotilaat eivät toimi varusmiesten kouluttajina vaan he harjoittelevat täysipainoisesti vastaamaan sotilaalliseen iskuun.
– Valmiussopimussotilaan päätehtävä on valmiudellisten tehtävien harjoittelu. Valmiussopimussotilaat tekevät valmiudellisia tehtäviä, jotka liittyvät esimerkiksi vaativimpien asejärjestelmien käyttöön, joihin pelkkä varusmieskoulutus ei tuota riittävän syvällistä osaamista, Puolustusvoimista kerrotaan IS:lle.
Puolustusvoimien henkilöstöosaston mukaan valmiussopimussotilaita voidaan käyttää myös ”joihinkin valmiudellisiin tehtäviin” ja valmiussopimussotilaiden tehtävä on verrattavissa valmiusyksiköiden varusmiestehtäviin.
Onko kyseessä valmiuden nostoa?
– Valmiussopimussotilaat osaltaan kehittävät Puolustusvoimien suorituskykyä.
Mihin valmiussopimussotilaita on suunniteltu käytettävän sotilaallisessa kriisissä?
– Kuten muukin Puolustusvoimien henkilöstö, ovat valmiussopimussotilaat myös osa Puolustusvoimien sodanajan organisaatiota osaamisensa ja kokemuksensa mukaisesti.
Valmiussopimussotilaita on Puolustusvoimien mukaan tarkoitus rekrytoida tästä vuodesta alkaen ”vuosittaisen tarpeen mukaisesti”. Toistaiseksi ei tiedetä, rekrytoidaanko valmiussopimussotilaita myös muihin joukko-osastoihin.
Ensimmäiset sotilaat on nimitetty tehtävään vuoden alussa.
Puolustusvoimien mukaan tehtävä on kestoltaan enintään kolme vuotta. Lähtökuukausipalkka tehtävässä on noin 2 000 euroa.
Aiemmin Puolustusvoimien valmiudellisia joukkoja ovat olleet niin sanotut valmiusyksiköt, jotka koostuvat Puolustusvoimien palkatusta henkilöstöstä ja varusmiehistä. Valmiusyksiköitä on miltei kaikissa maavoimien joukko-osastoissa.
Valmiusyksiköt ovat ensimmäisiä joukkoja, joita käskettäisiin taistelutehtäviin.
Puolustusvoimat ei ole kertonut valmiussopimussotilaista tai heidän tehtävistään laajasti julkisuuteen. Puolustusvoimat ei myöskään vastannut IS:n kysymykseen siitä, kuinka paljon valmiussopimussotilaita on tarkoitus rekrytoida.
– Puolustusvoimat rekrytoi valmiussopimussotilaita tästä vuodesta alkaen vuosittaisen tarpeen mukaisesti. Emme voi kommentoida operatiiviseen valmiuteen liittyviä yksityiskohtia, kuten lukumääriä, Puolustusvoimien henkilöstöosastolta kerrotaan IS:lle.
Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö, kenraalimajuri
Rami Saari arvioi viime lokakuussa Puolustusvoimien oman lehden Ruotuväen
haastattelussa, että Puolustusvoimat aikoo palkata tämän vuosikymmenen loppuun jopa tuhat uutta työntekijää.
Puolustusvoimat on aloittanut rekrytoimaan valmiussopimussotilaita, joita voidaan käyttää ”valmiudellisiin tehtäviin”.
www.is.fi