Pohjanmaata ei romuteta

JR49

Respected Leader
No niin, tiukassa paikassa Pohjanmaa on käytettävissä...;)

Miinalaiva Pohjanmaata ei romuteta
Puolustusministeriö 15.3.2016 11.00
Tiedote
Puolustusministeri Jussi Niinistö on 15.3.2016 kumonnut miinalaiva Pohjanmaata koskevan romutuspäätöksen.

Alkuperäisen romutuspäätöksen jälkeen alukselle on löytynyt ostaja, Meritaito Oy, joka täyttää sen jatkokäyttöön liittyvät vaatimukset.

Valtion omistama Meritaito Oy, entinen Merenkulkulaitos, tuottaa puolustushallinnolle keskeisiä merenmittaukseen liittyviä palveluja. Asiaa käsitellään valtioneuvoston yleisistunnossa torstaina 17.3.2016.

http://www.defmin.fi/ajankohtaista/tiedotteet
 
Onpahan nyt järeämpi mittausalus sitten. Minä mitään tiedä mihin Pohjanmaata tarvitaan, mutta tässä tämänhetkistä kalustoa.


Tutkimuskalustos

Merenmittausalus Kaiku
kaiku_small.jpg

Pituus: 22,5 m
Leveys: 7 m
Syväys: 1,3 m
Nopeus: 15 kn
Lisätiedot
Merenmittausalus Airisto
airisto_small.jpg

Pituus: 30,5 m
Leveys: 8,9 m
Syväys: 2,8 m
Nopeus: 10,5 kn
Lisätiedot
Mittausvene Keila
keila.jpg

Pituus: 13 m
Leveys: 3,86 m
Syväys: 0,9 m
Nopeus: 30 kn
Lisätiedot
Mittausvene Keila 1
keila_1_small.jpg

Pituus: 6,35 m
Leveys: 2,4 m
Syväys: 0,35 m
Lisätiedot
Mittausvene M640
m640_small.jpg

Pituus: 14,12 m
Leveys: 4,5 m
Syväys: 1,9 m
Nopeus: 10 kn
Lisätiedot
Tutkimusporalautta Esko
poralautta_esko.jpg


http://www.meritaito.fi/tutkimukset-ja-suunnittelu/tutkimuskalusto.html
 
Ehkä siitä aiotaan tehdä tuki/huoltoalus muulle kalustolle? Eivät pienemmät veneet tarvitse mennä satamaan vaan lähempänä olevalle huoltoalus Pohjanmaalle samaan muonatäydennystä ja vaikkapa suorittaa huoltotöitä. Pohjanmaalla kai jonkinlainen pieni korjauspaja lienee olevan.
 
Mitähän mieltä tästä nyt pitäisi olla? "Valtion sataprosenttisesti omistama Meritaito Oy". No, ainakin on pois Puolustusvoimien momentista.

Tässäpä ajatus: lisää yrityssponsoreita ja puolustusbudjetti kuntoon! Isänmaallisia yrittäjiä löytyy varmasti, senhän todistaa kaikenmaailman kurssijulkaisujen mainospaikat joita ainakaan itse aikanamme ei ollut kovinkaan vaikeaa kerätä.

"Tämän valonvahvistimen rynnäkkökiväärisi tarjosi Penan Putki Ky". Why not.

:p
 
Mitähän mieltä tästä nyt pitäisi olla?

Näyttäisi, että tälle olisi ihan oikea liiketoimintatarve. Hienoa jos näin! Upea lippulaivamme jatkaa maailman merillä. :)

Yle.fi:

Miinalaiva Pohjanmaa saamassa uuden elämän merenmittausaluksena
Puolustusvoimien entinen lippulaiva, miinalaiva Pohjanmaa välttyy romutukselta. Tulevaisuudessa laiva saatetaan nähdä merenmittaustehtävissä jopa kansainvälisillä vesillä.

Miinalaiva Pohjanmaa Kuva: Yle

Miinalaiva Pohjanmaan purjehdustaival on saamassa jatkoa merenmittausaluksena. Laivan siirtyminen uusiin tehtäviin riippuu valtioneuvostossa tulevana torstaina tehtävästä päätöksestä.

Muun muassa merenmittaustöitä tekevä Meritaito Oy on valmis ostamaan aluksen.

– Jos päätös torstaina valtioneuvostossa on myönteinen ja se on mahdollista luovuttaa, niin kyllä me olemme valmiita heti neuvottelemaan siitä, millä ehdoilla ja millä tavalla se on mahdollista meille siirtyä, kertoo Meritaito Oy:n toimitusjohtaja Jari Partanen.

Mahdollista kauppahintaa Partanen ei vielä kommentoi.

– Kauppahinnasta on käyty alustavia keskusteluja. Valtioneuvostollakin on siihen varmaan sanansa sanottavana, joten sitä on liian varhaista nyt kommentoida.

Meritaito Oy:llä on jo valmiina suunnitelmat Pohjanmaan muuttamiseksi mittauskäyttöön.

– Kallein osa on ilman muuta laitteisto, nimenomaan mittauslaitteisto. Sellaista meillä ei ole valmiina ja vapaana, joten joutuisimme hankkimaan uuden laitteiston. Silloin puhutaan yli puolen miljoonan euron investoinnista.

Itse aluksen osalta muutokset ovat niin pieniä, että se olisi valmis tehtäviin parissa kuukaudessa, jopa ennen kesää.

Kohti kansainvälisiä markkinoita
Isomman aluksen ostamalla Meritaito tähtää kansainvälisille merenmittausmarkkinoille. Lähinnä yhtiö hamuaa töitä itämeren, Välimeren ja Koillis-Atlantin alueelta.

Lähivesillä mittaukseen perustuvia kilpailutuksia pidetään tänä tai ensi vuonna ainakin Norjassa, Ruotsissa, Englannissa ja täällä Suomessa.

– Meidän osaamisemme on samalla tasolla kuin kilpailijoilla. Kun on enemmän urakoita, niin on mahdollisuuksia enemmän voittaa ja sitä kautta saada liikevaihtoa ja työllistää paremmin omaa väkeä ympärivuotisesti. Itämeren mittaus kun on hyvin kesäpainotteista.

Toimitusjohtaja Jari Partanen muistuttaa myös, että jos yhtiö aikoo pitää merenmittaustaidon Suomessa, niin tehtäviä pitää saada muualtakin. Täällä tehtäviä on liian vähän elättämään koko asiantuntijamäärä.

Muiden kanssa samalle viivalle pääsemisen esteenä on vanha kalusto. Se todettiin niihin tehtäviin liian pieneksi, joten yhtiö on jo varustanut yhden raskaimmista väyläaluksistaan uudestaan. Pohjanmaa olisi hyvä lisä tähän laivastoon, jotta yhtiö pystyisi kilpailemaan töistä muuallakin

– Vanhalla pienemmällä kalustolla kilpailemme lähinnä Suomen mittauksista kotikentällä. Siten meillä olisi mahdollisuus osallistua kilpailijoidemme kotikentillä tapahtuviin mittauksiin.
 
Itse aluksen osalta muutokset ovat niin pieniä, että se olisi valmis tehtäviin parissa kuukaudessa, jopa ennen kesää.

Täsmääkö tässä nyt kaikki...
Alus on poistettu käytöstä. Voisi arvata että koneet on ajettu lähes loppuun ja varusteista riisuttu kaikki vähänkään käyttökelpoinen. Telakointia varmaan tarvitaan ja monenlaista varustetta. Puoli miljoonaa
taas kuulostaa halvalta, kun on kyse mittauslaitteista.
 
Täsmääkö tässä nyt kaikki...
Alus on poistettu käytöstä. Voisi arvata että koneet on ajettu lähes loppuun ja varusteista riisuttu kaikki vähänkään käyttökelpoinen. Telakointia varmaan tarvitaan ja monenlaista varustetta. Puoli miljoonaa
taas kuulostaa halvalta, kun on kyse mittauslaitteista.

Voisikohan kyse olla kuitenkin siitä, että alus on taktisen, ei teknisen käyttöikänsä päässä?
 
Mallia Cajander Jussi Niinistö halusi pelastaa Pohjanmaan ilmeisesti omien päähänpinttymiensä vuoksi. Ihme ettei paattia pidetä reservissä Upiniemen laiturissa.
 
Voisikohan kyse olla kuitenkin siitä, että alus on taktisen, ei teknisen käyttöikänsä päässä?

30 vuotta pidetään sotalaivan teknisenä käyttöikänä. Voi tosin olla, että Punaisen meren keikan takia koneet korjattiin "tarpeettoman hyvin" ajatellen jäljelläolevaa käyttöaikaa. Lähteitä ei kyllä ole antaa.
Tarkkailkaamme tulevia lisäbudjetteja...
 
Joku tekee tilin romuttamalla paatin. Sisältää arvokkaita metalleja, paljonko on yksistään kuparikaapelia paatissa? Merialua ja rosteria. Messinkiäkin löytynee. Namnam. :rolleyes: Stenan bulvaani?:cool:

Kyllä tuossa on kuparia n. 5-7 tonnia...
Paljonkohan on "vaikeasti hävitettävissä olevat ainekset"??? Esim konehuoneen Asbestieristeet, yms "mönjä"??
 
Joku tekee tilin romuttamalla paatin. Sisältää arvokkaita metalleja, paljonko on yksistään kuparikaapelia paatissa? Merialua ja rosteria. Messinkiäkin löytynee. Namnam. :rolleyes: Stenan bulvaani?:cool:


"Pohjanmaan hinta ällistytti

TURUN SANOMAT 18.3.2016

Romutukselta välttynyt Pohjanmaa siirtyy Meritaito Oy:lle 100 000 eurolla, vaikka turkulaisyritykset Alfons Håkans ja Nostokonepalvelu jättivät siitä selvästi korkeamman tarjouksen.

Håkansin tarjous oli 350 000 euroa ja Nostokonepalvelun 375 000 euroa.

– 100 000 euroa siitä aluksesta on naurettavan halpa hinta, sanoo Nostokonepalvelun toimitusjohtaja Kalervo Nieminen.

– Ai saakeli, halvalla lähti, tuumi Alfons Håkansin toimitusjohtaja Joakim Håkans, joka ehti hankkia varustamolleen monin verroin kalliimman aluksen tarjouksensa tultua hylätyksi.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) puolestaan sanoo, että hinta on käypä, kun ottaa huomioon muun muassa loppukäyttörajoitukset. Miinalaiva Pohjanmaa on sota-alus elinkaarensa loppuun saakka.

– Ratkaisu tukee valtion varojen järkevää käyttöä ja on valtiolle kokonaistaloudellisesti järkevä, hän sanoo ja perustelee kauppaa myös työllisyysvaikutuksilla.

Todennäköisesti aluksen miehistö tulee turkulaiseen Meriaura Groupiin kuuluvalta VG Shippingiltä, joka tekee muutenkin yhteistyötä Meritaidon kanssa.

Osapuolet eivät halua tässä vaiheessa arvioida, kun monta jäsentä miehistöön tarvitaan, mutta jo nykyään Meritaito työllistää 20–30 VG Shippingin työntekijää erityisesti sesonkiaikana.

Puolustusministeriö ei halunnut myydä laivaa Nostokonepalvelulle tai Håkansille, koska vientivalvontavelvollisuuden alaisen aluksen käyttö jäi epäselväksi.

Meritaito aikoo käyttää alusta merenmittaukseen kansainvälisillä merialueilla.

Meritaidon toimitusjohtaja Jari Partanen myöntää, ettei merenmittaussopimuksia kansainvälisille vesille vielä ole, mutta hänen mukaansa alusta voidaan käyttää myös esimerkiksi kotivesillä.

Partasen mukaan Pohjanmaa on tarkoitus ottaa käyttöön ennen kesää.

Niinistön mukaan Meritaito Oy tuottaa valtiolle sen keskeisiin etuihin liittyviä palveluja, minkä vuoksi yritys on valtion strategisen intressin yritys.

– Yhtiö tuottaa merivoimille merenpohja- ja väylämittauksia. Pohjanmaan myynti Meritaito Oy:lle vahvistaa yrityksen kykyä vastata toimialansa mukaisiin tehtäviin, puolustusvoimien tarpeet mukaan lukien, Niinistö sanoo.

Joakim Håkansin mielestä valtio olisi voinut myydä aluksen julkisen tarjouskilpailun perusteella ja asettaa reuna-ehdot, sille mihin alusta saa käyttää.

Kalervo Nieminen muistuttaa, että valtion omistama Meritaito kilpailee yksityisten yritysten kanssa ja hän kysyy, antaako valtio hinnassa kilpailuedun omistamalleen yhtiölle.

– Kyllä me toisaalta tiesimme, että tässä näin käy. Emme kylläkään ymmärrä, mitä sellaista sotilaallista siihen alukseen jää jäljelle, ettei sitä voitu meille myydä.

Niemisen mukaan Nostokonepalvelu olisi käyttänyt Pohjanmaata jättimäisen ponttonin hinaamiseen. Ponttonilla on siirretty muun muassa Olkiluodon ydinvoimalan generaattoreita ja turbiineja.

JUKKA VEHMANEN / TURUN SANOMAT 18.3.2016"
 
Mutta eihän niitä (ainakaan kaikkia) kaapeleita voi poistaa kun se laiva jää käyttöön.
 
Back
Top