Pohjolan oikeistonuoret: Suomi ja Ruotsi Natoon

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 8.1.2014 klo 22:14
Pohjolan oikeistonuoret: Suomi ja Ruotsi Natoon
Suomen, Ruotsin, Norjan ja Viron oikeistopuolueiden nuorisojärjestöt vaativat Suomen ja Ruotsin liittymistä Natoon. Järjestöjen puheenjohtajat ovat laatineet mielipidekirjoituksen, jossa he evästävät tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä, kun hän tapaa viikonloppuna Ruotsin pääministerin.

Kuva Natoon kuuluvien maiden puolustusministerien kokouksesta Brysselissä kesäkuussa 2013. Kuva: Julien Warnand / EPA
Neljän Pohjolan maan konservatiivipuolueiden nuorisojärjestöt esittävät Suomen ja Ruotsin liittymistä Pohjois-Atlantin puolustusliittoon Natoon. Järjestöjen puheenjohtajat ovat kirjoittaneet yhteisen mielipidekirjoituksen ruotsalaiseen Svenska Dagbladet -sanomalehteen.

Puheenjohtajien mukaan Suomi ja Ruotsi ovat riittävän kauan pälyilleet toisiaan ja odottaneet toisen tekevän aloitteen, jota toinen voisi seurata.

Suomen presidentti Sauli Niinistö matkustaa viikonloppuna Ruotsiin, missä hän tapaa pääministeri Fredrik Reinfeldtin. Puheenjohtajien mielestä tapaamisessa pitäisi siirtyä sanoista tekoihin turvallisemman Pohjolan, Itämeren ja maailman puolesta.

Pienillä mailla ei ole varaa sellaiseen osaamiseen ja kykyyn, jota nykyajan uhkatekijät edellyttävät, kirjoittajat puheenjohtajat. Globaalit kriisit, kuten luonnonkatastrofit, kyber-uhka, sodat ja aseelliset konfliktit, ovat yhä moniulotteisempia ja niihin on vastattava yhdessä, he sanovat.

Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon vahvistaisi ennen kaikkea omaa puolustuskykyämme, mutta samalla se vahvistaisi kykyämme tukea demokratiaa ja vapautta Pohjolassa, Itämeren alueella tai muuallakin, perustelevat puheenjohtajat ehdotustaan.

Heidän mielestään rauha ja turvallisuus rakentuvat kansainvälisen yhteistyön kautta ja Nato on siihen työhön luonteva foorumi.

Suomesta kirjoituksen on allekirjoittanut Kokoomusnuorten puheenjohtaja Susanna Koski ja Ruotsin Maltillisen kokoomuspuolueen nuorisojärjestön puheenjohtaja Erik Bengtzboe.

Lisäksi allekirjoittajiin kuuluvat Norjasta Unge Höyre -järjestön puheenjohtaja Paul Joakim Sandöy sekä Virosta IRL Noored -järjestön puheenjohtaja Sirle Rosenfeldt.
 
Back
Top