Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Poikkaustila ja Sotatila jne lakien vaikutus.

Viestiketju osiossa 'Taktiikka ja strategia' , aloittaja Iso-Mursu, 04.12.2014.

 1. Iso-Mursu

  Iso-Mursu Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.07.2011
  Viestejä:
  4,700
  Tykkäykset:
  2,084
  Pisteet:
  1,286
  Rupesin miettimään että ottaisikohan Puolustusvoimat Millogin valvontaansa sodan sattuessa.
   
 2. Bodyguard

  Bodyguard Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.08.2010
  Viestejä:
  2,274
  Tykkäykset:
  617
  Pisteet:
  636
  Valtio ( PV tai joku muu instanssi ) ottaa kriittisiä toimintoja ja yhtöitä jonkintasoiseen valvontaan kriisiaikana. Lakia en tosin siltä osin tunne, mutta esim. kauppamerenkulku on kriisiaikana valtion ohjauksessa. Onko se suoraan merivoimat vai mikä, mutta kuitenkin jossain määrin ohjattua...Millog varmasti kuuluu näihin yrityksiin, samoin monet huoltoyritykset, korjaamot, jotkut tuotantolaitokset ym, ym. Alana varmaankin terveyspalvelut ( sairaalat yms. )...
   
 3. Mainos 4. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,958
  Tykkäykset:
  24,075
  Pisteet:
  1,286
  Periaatteessa laki taitaa ulottua ihan kaikkeen. Ymmärtääkseni mikä tahansa toiminta voidaan valjastaa valtion palvelukseen sen suuremmin kyselemättä. Veikkaan, että täysin tarpeen mukaan mennään.
   
  Tähystäjä tykkäsi tästä.
 5. Fencer

  Fencer Majuri

  Liittynyt:
  15.09.2014
  Viestejä:
  1,269
  Tykkäykset:
  1,603
  Pisteet:
  156
  http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1991/19911083

  Puolustustilalaki, 17 §

  Valtioneuvosto voi velvoittaa tuotanto- tai palvelulaitoksen huolehtimaan valtakunnan puolustuksen kannalta välttämättömästä hyödyketuotannosta sekä kieltää laitosta ylläpitämästä sellaista tuotantoa, josta on haittaa valtakunnan puolustuksen kannalta välttämättömälle hyödyketuotannolle, tai rajoittaa tällaista tuotantoa.

  Valtioneuvosto voi kohdistaa 1 momentissa tarkoitetun velvoitteen, kiellon ja rajoituksen laitoksen omistajan lisäksi myös siihen, joka tosiasiallisesti määrää tai voi määrätä sen toiminnasta.

  Jos 1 tai 2 momentin nojalla tehtyä päätöstä ei noudateta tai jos todennäköisin syin voidaan epäillä, ettei sitä noudateta, valtioneuvosto voi asettaa asianomaisen tuotanto- tai palvelulaitoksen määräämänsä valtion hallintoviranomaisen välittömään valvontaan tai tarvittaessa määrätä sen otettavaksi valtion hallintaan.
   
 6. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,431
  Tykkäykset:
  6,577
  Pisteet:
  1,286
  Koskapa kaikki kansalaiset ovat maanpuolustusvelvollisia, niin hankala vastaankaan on pullikoida. Kauppamerenkulku on aika no-braineri, koska hankala sinne merelle olisi lähteä sodan aikana ilman tietoja miinoista yms.
   
 7. Bodyguard

  Bodyguard Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.08.2010
  Viestejä:
  2,274
  Tykkäykset:
  617
  Pisteet:
  636
  En tiedä tämän päivän tilanteesta, mutta aiemmin kauppamerenkulun merimiehet ovat myös kriisiaikana olleet omassa ammatissaan. Kyllä se varmaan tänä päivänäkin on kriisin sattuessa käytännössä merivoimien "komennossa".
   
 8. Iso-Mursu

  Iso-Mursu Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.07.2011
  Viestejä:
  4,700
  Tykkäykset:
  2,084
  Pisteet:
  1,286
  Lähinnä siis pohdinnan aiheena on tätä ulkoistaminen ja sen tuomat kustannukset.

  Läkähtyykö sotakassa ylitöiden hintoihin, vai mennäänkö voima edellä
   
 9. Laamanator

  Laamanator Eversti

  Liittynyt:
  21.04.2013
  Viestejä:
  1,811
  Tykkäykset:
  3,319
  Pisteet:
  316
  Koska lakipykälät kannattaa osata, niin ensitöiksi suosittelen lukemaan valmiuslain ja puolustustilalain. Usein kuulee väitettävän, että sitten kun valmiuslaki tai puolustustilalaki astuu voimaan, niin koittaa svoboda rajattomine toimivaltuuksineen ja sotaväki saa tehdä ihan mitä huvittaa, mutta ei se ihan niin mene. Yhteiskunnan herra ja renki -asetelmassa sotaväki säilyy aina kaikissa olosuhteissa renkipojan asemassa.

  Yhteiskunnan tarpeet eivät lakkaa olemasta edes häiriötilanteissa tai poikkeusoloissa. Näistä huolehtii muunmuassa Valtioneuvosto, Puolustusministeriö ja Huoltovarmuuskeskus eri pooleineen (HVK) ja toiminta on tärkeä osa kokonaismaanpuolustusta. Tästä aiheesta ainakin minä ja nimimerkki @Taitolaji olemme joskus muutaman kommentin kirjoittaneet.

  Puolustusvoimien osalta tästä huolehtii teollisuuden valmiuden toimiala (TEVA), joka on sijoitettu PV logistiikkalaitokseen ja logistiikkarykmentteihin. Lyhyesti kuvailtuna periaatteena puolustusvoimat tekee tarvitsemiinsa yrityksiin tuotantovaraukset ja samassa yhteydessä näiden toiminnan kannalta tärkeäksi katsottu henkilöstö varataan (vap).
   
  Honcho, Samses ja Tähystäjä tykkäsivät tästä.

Jaa tämä sivu