Poliisiylijohtaja: Turvallisuutta ei voida taata koko maassa entiseen malliin

Tvälups

Ylipäällikkö
Poliisiylijohtaja: Turvallisuutta ei voida taata koko maassa entiseen malliin
YLE Uutiset 14.1. klo 11:08

Poliisin mahdollisuudet taata kansalaisten turvallisuus koko maassa ovat heikentyneet aiemmasta, sanoi YLE TV1:n Ykkösaamussa vieraillut poliisiylijohtaja Mikko Paatero. Paateron mukaan poliisin toimintakykyä nakertavat jatkuvat säästöpaineet. Erityistä huolta hän kantaa poliisien määrän vähentymisestä.

Hallitusohjelmassa on sovittu, että poliisin määrärahoja vähennetään kymmenen miljoonaa euroa. Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan leikkaukset näkyvät jatkossa kansalaisten turvallisuuden heikentymisenä.

- Näillä eväillä ei pystytä takaamaan turvallisuutta koko maassa samanlaisena kuin se on ollut. Tämä koskee kaikkia poliisin toiminnan alueita.

Paatero painotti YLE TV1:n Ykkösaamussa puhuvansa lähitulevaisuudesta, mikäli esimerkiksi poliisien määrä vähenee niin kuin nyt näyttäisi.

- Vielä tilanne ei ole riistäytynyt käsistä. Nyt vielä ehdittäisiin varautua.

Paateron mukaan poliisia kuormittaa esimerkiksi väkivaltarikollisuus, joka on lisääntyi viime vuonna viidenneksen edellisvuoteen verrattuna. Raju nousu selittyy osaltaan lainsäädäntömuutoksilla, mutta Paatero painottaa että poliisin työt ovat lisääntyneet rajusti.

- Viidenneksen lisäys väkivaltarikoksiin tarkoittaa 7 000:ta uutta tehtävää poliisin pöydällä.

Paateron mukaan poliisien määrä vähenee lähivuodet noin 200 poliisilla vuosittain, mikäli leikkaukset toteutetaan. Viime vuonna Suomessa oli 7 600 poliisia.

Paatero kertoi poliisihallinnon olevan valmis säästöihin esimerkiksi toimitilojen lakkautamisilla. Hänen mielestään poliisin toimipisteitä voidaan vähentää tuntuvasti.
 
onneksi pomoja riittää entiseen malliin.
 
Ongelma on hälyyttävä. Pahoinvointi yhteiskunnassa lisääntyy, sosiaali- ja terveydenhoito heikkenee, kova rikollisuus ammattimaistuu ja poliisin resurssit pienentyvät. Seuraus ei voi olla kuin yksi. Tavallisten ihmisten turvallisuus huononee tasolle jota emme ole uskoneet olevan mahdollista täällä.

Nyt ruodittujen perhesurmien estäminen ei olisi ollut mahdollista poliisin toimesta, mutta entä terveysviranomaisten?
Kuitenkin kukkahattutätien todellisuudesta irti oleva poliitiikka ajaa pienentyvää laitoshoitoa(psykiatrista) ja ymmärtävää kriminaalipolitiikkaa.
 
Ja vähiäkin psyykkisen terveydenhuollon voimavaroja uhrataan näihin angstiteineihin, jotka kuvittelevat olevansa masentuneita kun se on niin muodikasta. Meikäläisen teini-iässä samat oireet omaavia kutsuttiin vain laiskoiksi, mutta sillä tavalla ei saatu lääketeollisuudelle kupattua rahaa, kun laiskuuteen ei ole lääkkeitä, mutta masennukseen on.
Jos nekin voimavarat saataisiin käytettyä niihin, joilla oikeasti on avuntarve, saattaisi muutamakin koulu olla pysynyt poissa otsikoista tai muuten systeemit positiivisemmalla jamalla.
 
Mielestäni kunnat voisivat alkaa itse rahoittamaan budjetistaan tarvittavan määrän lainvalvojia niin saataisiin hiukan vastinetta ja turvallisuuden oikea määrä tulisi paikallisen äänestyksen kautta hankittua. Myös apulais- ja osa-aikaissheriffijärjestelmä voitaisiin luoda syrjäseuduille pystyyn kuolleen täydennyspoliisijärjestelmän tilalle.
 
joo niihän se on jos tulee joka vuosi 20 000 uutta ihmisiä maahan ja poliisi väki on ennallaan (rikollisuus nousee)ja sitten pitää säästä koska joku toinen laukku syö niin paljon rahaa....

Lopputulos.....?.....Malmö....:D
 
Back
Top