Polion pelätään palaavan Eurooppaan

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 2.11.2013 klo 9:36
Polion pelätään palaavan Eurooppaan
Poliovirusta on todettu aivan Euroopan etelärajalla Syyriassa ja Israelissa. Euroopassa monet maat ovat tuudittautuneet turvallisuudentunteeseen ja alkaneet olla välinpitämättömämpiä rokotuksissa.

Poliovirus
  • Ärhäkkä suoliston kautta leviävä virus, hepatiitti A:n sukulainen
  • Leviää selkäytimeen ja tuhoaa lihasten toimintaa säätelevät hermosolut
  • Olematon eri tyyppien välinen immuniteetti
  • Nopea inaktivoituminen lämmön, formaldehydin, kloorin ja ultraviolettivalon vaikutuksesta
  • Useimmat poliovirusinfektiot ovat oireettomia
Tutkijat pelkäävät ensimmäistä kertaa vuosiin, että polio palaisi Eurooppaan. Polio on ollut viime vuosikymmenet vain vähäinen uhka Euroopassa, mutta nyt sen pelätään palaavan, kirjoittaa Nature-lehti.

Poliovirus on tehnyt paluun aivan Euroopan eteläpuolella, Syyriassa ja Israelissa. Maailman terveysjärjestö WHO julisti polion kitketyksi Euroopasta 2002. Alue käsittää 53 valtiota.

Naturen mukaan Eurooppa on kuitenkin yllättävänkin haavoittuvainen polion suhteen. Valvontajärjestelmissä on puutteita ja monet maat ovat vähentäneet rokotusten määrää. Tästä syystä useat maat ovat haavoittuvaisia mahdolliselle epidemialle.

Jopa 12 miljoonaa lasta EU-maissa on rokottamatta poliota vastaan.

Muun muassa Britanniassa ja Saksassa sekä Kreikassa ja Turkissa on keskinkertainen riski polioepidemian leviämiseen. Korkea polioepidemiariski on kuitenkin Bosnia-Herzegovinassa, Romaniassa, Ukrainassa ja Georgiassa. Sen sijaan Suomessa ja muissa Pohjoismaissa epidemiariski on pieni.

Polioa esiintyy enää kotoperäisenä ainoastaan kolmessa maassa: Afganistanissa, Pakistanissa ja Nigeriassa. Hajanaisia epidemioita on esiintynyt viime vuosina siellä täällä, erityisesti Afrikassa. Tänä vuonna Somaliassa on tavattu 174 poliotapausta.

Lokakuussa poliota todettiin kuitenkin myös Syyrian Deir al-Zorin maakunnassa. Vahvistettuja tapauksia on 12 ja muutamia muita epäillään. Tutkijoiden mukaan tämä on kuitenkin vain jäävuoren huippu, sillä halvausoireita ilmenee vain noin yhdessä kahdestasadasta poliotartunnasta. Tartunnat ovat todennäköisesti seurausta siitä, että rokotukset ovat jääneet lapsilla saamatta sisällissodan vuoksi.

Syyrian epidemian pelätään leviävän erityisesti pakolaisten mukana. Syyriasta pakenee päivittäin yli 4 000 ihmistä naapurimaihin ja sitä kautta osa myös Eurooppaan.

Israelin viemäreissä kuhisee
Israelissa puolestaan on erilainen mutta myös huolestuttava tilanne. Israelissa on erinomainen rokotekattavuus, mutta villiä poliovirusta on löytynyt viemärivedestä useissa kaupungeissa Etelä-Israelissa sekä palestiinalaisalueilla Länsirannalla ja Gazassa. WHO arvioi, että epidemia saattaa levitä Israelista kansainvälisesti, koska virusta on kiertänyt jo pitkään viemärivedessä.

Euroopan maista vain kourallinen seuloo polioviruksia viemärivedestä. Asiantuntijat varoittavat, että tästä syystä virus saattaa levitä laajasti ja se havaitaan vasta, kun epidemia on jo käynnissä. Viemäriseurantoja tehdään lähinnä Itä-Euroopan maissa. Suomessa jätevesiseuranta tehdään.

Tähän mennessä Israelista on löytynyt 42 ihmistä, jotka ovat levittäneet poliovirusta ulosteissaan. Kenelläkään heistä ei ollut oireita taudista, ja kaikki olivat täysin rokotettuja virusta vastaan. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun poliota on löytynyt laajasti ilman sairastapauksia.

Valtaosassa EU-maita käytetään tapetuista viruksista tehtyä pistettävää rokotetta, joka antaa hyvän suojan tautia vastaan, mutta ei välttämättä tapa virusta suolistossa. Tämän vuoksi rokotetutkin ihmiset saattavat levittää virusta. Riski sairastumiseen on korkea esimerkiksi vastasyntyneillä, jotka eivät ole vielä saaneet rokotetta.

Israelissa on elokuusta saakka annettu yli 890 000 lapselle suun kautta annettava poliorokote. Suun kautta annettavassa rokotteessa annetaan laimennettuja, eläviä viruksia. Sen suoja on korkeampi, mutta virus saattaa villiintyä herkemmin.

WHO ja Unicef aikovat aloittaa laajat rokotuskampanjat koko Lähi-idän alueella. Asiantuntijat selvittävät, onko Syyrian epidemia peräisin Israelista, mitä pidetään ennakkoarvioissa todennäköisenä.

yle 2.11.2013 klo 11:23
Tampereen poliovirus on täysi mysteeri - leviää jätevesissä yhä eikä levittäjää ole löydetty
Jätevesissä vuosikausia levinneen polioviruksen alkuperää ei ole pystytty selvittämään. Erikoista asiassa on se, että viruksen kantaja levittää kaikkia kolmea poliovirustyyppiä.

Vesinäytteenottolaite Viinikanlahden jätevedenpuhdistamolla. Kuva: YLE / Petri Aaltonen
Tampereen jätevesinäytteistä on löydetty poliovirusta tänäkin vuonna. Levittäjää ei ole saatu vieläkään selvitettyä, vaan mysteeri on jatkunut vuosikausia.

Tampereen jätevesistä on löydetty yli 70 polioviruskantaa, jotka ovat kaikki rokoteperäisiä. Viemäriin ulosteissaan virusta levittävät ihminen tai ihmiset eivät todennäköisesti edes tiedä asiasta, sillä he kantavat poliovirusta kroonisesti eivätkä ole saaneet tautioireita.

Polioviruksia havaittiin Tampereen viemäreissä ensi kerran joulukuussa 2008 ja virusta on löytynyt jätevesinäytteistä siitä saakka.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtava asiantuntija Merja Roivainen sanoo, että virus on lähtenyt liikkeelle yhden ihmisen saamasta elävästä rokotteesta. Rokote on peräisin yli 15 vuoden takaa, mutta tarkkaa ajankohtaa ei pystytä selvittämään. Ei siis ole varmuutta siitä, onko se esimerkiksi peräisin Suomessa 1985 tehdystä rokotekampanjasta.

Arvion mukaan virusta levittäisi vain yksi ihminen tai perhe.

Kaikki kolme virustyyppiä
Tampereen polio on kansainvälisestikin kiinnostava asia. Jätevesistä nimittäin löytyy kaikkia kolmea poliovirustyyppiä.

– Silloin tällöin ilmenee tapauksia, joissa ihmiset levittävät kroonisesti rokotteesta saamaansa poliovirusta. Kukaan muu ei kuitenkaan ole tähän mennessä levittänyt kaikkia kolmea virustyyppiä, Roivainen huomauttaa.

Roivainen rauhoittelee, että virus tuskin aiheuttaa epidemiaa. Suomessa on hyvä rokotekattavuus, joka suojaa taudilta.

Suomessa on edellisen kerran ollut polioepidemia 1984. Tuolloin 1950-luvun lopulla aloitetut jätevesiseurannat oli juuri lopetettu. Koska seurantoja ei ollut, polio ehti levitä laajaksi epidemiaksi ennen kuin se havaittiin. Vakavia sairastapauksia oli kymmenen, mutta kaikkiaan tartuntoja oli noin 250 000 ihmisellä. Epidemia saatiin kuriin koko väestön rokotuksilla sokeripalassa annettujen elävien virusten ansiosta.
 
Kamalaa...kuinka nyt enään kukaan voi juoda vettä vesihanasta Tampereella ?
 
Tuo Hervannan salakkaaja on kyllä mielenkiintoinen. Muistaakseni se pystyttiin haarukoimaan Hervantaan,mutta siihen ne jäljet loppuivat. Olen myös lukenut että oletetaan suomen rokoteohjelmasta lähteneeksi, koska olisi rasistista väittää,että Hervannassa asuu maahanmuuttajia todella paljon eri sukupolvissa. Jopa apteekissa löytyy venäjää taitava henkilö asiakkaita varten ja tämä sulatusuuni kakkaa myös eri variaatioita ties mistä rokoteohjelmasta ympäri kehittyviä maita.
Tästä voi leimahtaa muukalaisviha. Tosin olen kyllä erään 50-luvun epidemiassa vituralleen menneen ihmisen kanssa ollut tekemisissä ja hän on asunut Hervannassa noista ajoista. Joten tämä ulostesalapoliisin homma voisi jopa johtaa johonkin,. Soihdut mukaan ja ovelle.
 
Back
Top