Porkkanabaari aukeaa varuskunnissa

Tvälups

Ylipäällikkö
yle Uutiset Kotimaa 6.9.2013 klo 6:35
Porkkanabaari aukeaa varuskunnissa

Maa- ja kotitalousnaiset ovat lähteneet kampanjoimaan kasvisten puolesta suomalaisten ruokavaliossa. Kohderyhmänä ovat erityisesti nuoret miehet ja tapahtumia pidetään muun muassa varuskunnissa.

Mistä on kyse?

Maa- ja kotitalousnaiset kampanjoivat kasvisten lisäämiseksi ruokavalioon.
Kohteena ovat erityisesti nuoret miehet varuskunnissa ja kouluissa.
Syksyn kestävä kampanja pyrkii tavoittamaan 8000 nuorta.

Porin Prikaatin muonituskeskuksessa ruoka tuntuu maistuvan. Puolustusvoimissa kalorit on laskettu tarkkaan ja mahdollisuus terveelliseen ruokavalioon on varmasti paras mahdollinen. Nälkäisen varusmiehen lautaselta löytyy helposti myös kasviksia.

Kyllä sitä jaksaa paremmin.

- oppilas Tomi Tähkävuori

- Maistuu erittäin hyvin ja menekki kasvaa koko ajan. Ei mene jätteeseen salaatteja, sanoo Porin Prikaatissa työskentelevä ravitsemistyön johtaja Helena Silander Leijona Catering Oy:stä.

Myös Porin Prikaatissa varusmiespalvelustaan suorittava Tomi Tähkävuori ottaa lautaselleen reilusti vihanneksia ja kasviksia. Hän on kiinnittänyt asiaan erityistä huomiota jo kolmen vuoden ajan ja puhuu sen puolesta myös muille varusmiehille

- Kyllä sitä jaksaa paremmin. Tuntuu että se tekee ruoansulatuksellekin hyvää, Tähkävuori sanoo.
Terveellistä myös vapaa-ajalla

Voisi siis ajatella että mitään kasviskampanjaa ainakaan varuskunnissa ei tarvita. Totuus on kuitenkin toinen. THL:n tutkimuksen mukaan enemmistö varusmiehistä syö terveellisesti armeijassa ollessaan, mutta jo alokasajan jälkeen pikaruuan ja muiden herkkujen syöminen sotilaskodeissa ja varuskunnan ulkopuolella lisääntyy. Tästä syystä maa-ja kotitalousnaiset pystyttävät kasvisbaareja muun muassa sotilaskoteihin.

- Tässä tuodaan esille sitä, että voidaan helposti tehdä vaikka joku smoothien. Siinä ne marjat sujahtaa sinne joukkoon ja saadaan hyvä välipala tai aamupala, sanoo kotitalousneuvoja Anna Kari Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista.

Säkylän varuskunnassa maa- ja kotitalousnaisten pisteellä kävi kova kuhina. Varusmiehet pääsivät mittaamaan puristusvoimaansa ja saivat samalla maistella erilaisia cocktaileja.

- Hyviltä maistui. Kyllä noita voisi muutenkin syödä, sanoo jääkäri Joni Joensuu.

Myös jääkäri Rene Ronkainen pitää maistamastaan. Hän kuitenkin myöntää, että kasvikset saattavat unohtua varsinkin vapaa-ajalla.

- Kyllä se pitsan puolelle menee, Ronkainen sanoo.

Maa- ja kotitalousnaisten viesti kasvisten tärkeydestä yritetään saada syksyn aikana perille ainakin 8000 nuorelle. Varuskuntien lisäksi kohteena on muun muassa oppilaitoksia.
 
Nuorukaisten terveellisestä ruokkimisesta on annettava Puolustusvoimille 10 ja papukaijamerkki. Monikaan ei ennen inttiä eikä sen jälkeen ole syönyt eikä tule syömään yhtä terveellisesti kuin Laitoksessa tapahtuu.
 
Kyllä tuo ruoka oli aika hiilihydraatti- tai tärkkelysmassaa valtion puolesta vuosikymmen sitten sekä rajoituksia siihen montako hedelmää tai pihviä sai ottaa vaikka painoero eri ihmisten välillä saattoi olla kaksinkertainen ja silti tuo painavampi kovempikuntoisempi. Syy miksi varusmiesten "epäterveelliset" syömistavat lisääntyvät alokaskauden jälkeen johtuu ihan puhtaasti siitä ettei sotilaskoulutus ole enää tehokasta ja päivä päättyy n. klo 16-17, jonka jälkeen ollaan kiinni kasarmilla vaikkei mitään koulutusta ole järjestetty joten on aikaa käydä sotilaskodissa ja kaikin mahdollisin keinoin yrittää tappaa aikaa.
 
Back
Top