Presidentinvaalit 2024

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja skärdis
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
IS aloittanut juttusarjan jossa esitellään presidenttiehdokkaat:


Haaviston kriitikoita löytyy ennen kaikkea ulkoministeriöstä.

– Tuskin Haavisto kovin montaa ääntä presidentinvaaleissa ulkoministeriöstä saa. Hän on hyvin kärkäs puuttumaan ongelmiin, mikä ei ole välttämättä huono asia, mutta äkkipikaisuus vallankäytön muotona ei välttämättä ole ihan sellainen, jota virkamieskunta hirvittävästi arvostaisi, yksi lähde ulkoministeriöstä sanoo.
Toinen ulkoministeriölähde pitää Haavistoa itsepäisenä ja jyräävänä.

– Hän ei halua kuulla sellaisia mielipiteitä, faktoista puhumattakaan, jotka eivät edesauta hänen tavoitettaan, lähde kritisoi.

– Sillä on kiiltokuva, kiltti ja hyvä Pekka, ja toinen puoli, joka ei vastaa oikein ollenkaan julkikuvaa, kolmas ulkoministeriölähde katsoo.
Kokoomuksen äänenkannattaja Verkkouutiset kertoi Haaviston ehdottaneen vuonna 1992 eduskunnassa ohjelmaa ”Suomen oman aseriisunnan toteuttamiseksi ja turvallisuuspolitiikkamme saattamiseksi uutta eurooppalaista todellisuutta vastaavaksi”.

Haavisto katsoi tuolloin, että sotilaallisten uhkakuvien sijaan turvallisuusriskiksi on noussut ympäristön pilaantuminen sekä Eurooppaa sisäisesti jakava ja pohjoista ja etelää erottava sosiaalisen ja taloudellisen kehityksen epäsuhta.

Vuonna 2009 Haavisto ehdotti Vihreän Langan haastattelussa valikoivan asepalveluksen käyttöönottoa.

Haavisto katsoi, että tekninen kehitys oli ajanut yleisen asepalveluksen ohi.

Haavisto ei ole itse käynyt armeijaa.

Haavisto suoritti siviilipalveluksen vuonna 1978 Tampereen keskussairaalan lastenpsykiatrian osastolla.

Vuoden 2012 presidentinvaalien alla Haavisto ilmoitti kannattavansa jalkaväkimiinat kieltävää Ottawan miinasopimusta. Haavisto vaati, että Venäjä, Kiina ja Yhdysvallat liittyvät Ottawan sopimukseen.

Kaikki kolme suurvaltaa ovat yhä miinasopimuksen ulkopuolella.
Venäjän kehitykseen Haavisto suhtautui pitkään optimistisesti.

Haavisto sanoi vielä tammikuussa 2012 uskovansa demokraattiseen Venäjään. Vladimir Putinin kolmas presidenttikausi alkoi maaliskuussa 2012.
Haaviston kanssa työskennellyt, toista puoluetta edustava poliitikko sanoo, että al-Holin tapaus aiheutti särön Haaviston julkikuvaan.

Poliitikkolähde kertoo pistäneensä merkille, että Haaviston imagoa on rakennettu presidentilliseen suuntaan.

– Hän koittaa välttää vihervasemmistolaiseksi leimautumista ymmärtäen, että jos siinä leirissä on, ei voi saada yli 50 prosentin kannatusta (toisella kierroksella). Se on ollut vihreyden jättämistä vähemmälle ja tiettyä suhtautumista maanpuolustukseen liittyviin kysymyksiin. Pasifistivuosista on tultu aika kauas.
 
Hesarissa oli tänään juttu, jossa ehdokkaat joutuivat vastaamaan niitänäitäkysymyksiin pikadeittityyliin. Kiva juttu pakottaen poliitikot poliitikkoroolinsa ulkopuolelle, kun ei tarvitse tai saa puhua politiikkaa. Halla-ahon vastaus sapattivuosi-visioihin puhutteli eniten: vuokraisi asunnon New Yorkista, tutustuisi kaupunkiin, lukisi ja kirjoittaisi. Sopisi minullekin, mutta tosin ei kokonaisen vuoden vertaa mutta miksi ei vaikkapa kolme kuukautta. Andersson opettelisi uuden harrastuksen, haluaisi opetella neulomaan. Siitäkin vastauksesta pidin. Stubb viimeistelisi kirjan ja treenaisi. Rehn tekisi jotain yleishyödyllistä kansalaisjärjestötoimintaa - vähän liiankin myyvä vastaus, mutta uskon vilpittömyyteensä silti.
 
Presidentiksi äänestän ehkä Halla-ahoa mutta en minä kaljalle lähtisi. Mahtaako hänkään juoda paljon? Hänen kanssaan voisin kävellä vaikka Kaivopuiston ympäri. Voisimme olla ihan hiljaa. En keksi mitään, mitä kysyisin häneltä. Ehkä hänkään ei minulta. Niin että ei siinä olisi mitään järkeä. Mutta uskon, että hänestä saisi hyvän ystävän.
Varmaankaan ei paljoa juo, ainakin jos niin voi päätellä mainitsemastani tuoreesta ehdokkaiden haastattelusta Hesarissa. Jussi kertoo, ettei pidä juhlista, koska ei saa niistä mitään irti ja haluaa mennä aikaisin nukkumaan. Pyrkii välttelemään juhlia aina kuin voi.
 
Lopetan noiden vaalien seuraamisen, on ihan tyhjän kanssa keskustelua. Ensin ääni lähtee Jussille ja sitten toisella kierroksella Stubbille. Koska Stubb ja Haavistohan siellä toisella kierrroksella on, ei se enää tästä muutu.

Pääasia on että Pekka ei voita, vaikka en Stubbin kannattaja olekaan.

Suurin hämmästys tähän asti on ollut Aaltolan täydellinen sulaminen sekä kannatuksessa että keskusteluissa.
 
Suurin hämmästys tähän asti on ollut Aaltolan täydellinen sulaminen sekä kannatuksessa että keskusteluissa.
Olisin ollut hämmästynyt jos Aaltolan kannatus ei olisi sulanut.
Takana ei ole puoluetta eikä käsittääkseni juuri rahaakaan. Ja jos totta puhutaan niin aika yhden tempun apinahan se Aaltola on..
 
Presidentiksi äänestän ehkä Halla-ahoa mutta en minä kaljalle lähtisi. Mahtaako hänkään juoda paljon? Hänen kanssaan voisin kävellä vaikka Kaivopuiston ympäri. Voisimme olla ihan hiljaa. En keksi mitään, mitä kysyisin häneltä. Ehkä hänkään ei minulta. Niin että ei siinä olisi mitään järkeä. Mutta uskon, että hänestä saisi hyvän ystävän.
Uskon että Halla-ahon kanssa olisi mielenkiintoista keskustella kielten ja kansojen historiasta ja niiden välisestä suhteesta. Lisäksi voisimme pohtia esimerkiksi maailman tulevaisuutta.
 
Jaaha, pakollinen olutkysely Ilta-Sanomissa.

Minulta ei taaskaan kysytty, mutta minäkin lähtisin Li Anderssonin kanssa johonkin Sörkän kuppilaan vetämään lärvit. Voisin olla yhden illan samaa mieltä kaikesta. Vasuri tai ei, minä pidän siitä naisesta. Hei, jos yhtään ei sydän ole vasemmalla edes nuorena, ei ihmisellä ole sydäntä ollenkaan.

Ja jos ei vanhana ole yhtään konservatiivi, ei ole tullut järkeä ollenkaan.

Presidentiksi äänestän ehkä Halla-ahoa mutta en minä kaljalle lähtisi. Mahtaako hänkään juoda paljon? Hänen kanssaan voisin kävellä vaikka Kaivopuiston ympäri. Voisimme olla ihan hiljaa. En keksi mitään, mitä kysyisin häneltä. Ehkä hänkään ei minulta. Niin että ei siinä olisi mitään järkeä. Mutta uskon, että hänestä saisi hyvän ystävän.

Stubbin kanssa en haluaisi lenkille. Mutta jos hän haluaa hypätä kanssani kehään, suostun oikopäätä sparraamaan. Minulle käy mikä vain laji: vapaa, muay thai, tavallinen bokraaminen, ihan sama.

Ollin kanssa voisin käydä Mikkelin torilla lihiksellä ja kahvilla, mikäli siellä saa sellaista. Autoista voisi olla yhteistä juttua. Hän on toinen, jota voin äänestää.

Jutan kanssa en keksi kyllä yhtään mitään. Hän työntää minua luotaan jotenkin. Harkimon kanssa vähän sama juttu. Yhteistä ovat veneet, mutta niissä hän on minua kovempi ja osaavampi kaveri. Kiertäkää pallo purkkarilla kolmesti ja edes kerran yksin, jos ette usko.

Aaltola on jotenkin ylhäinen mutta turpokeskustelu olisi kyllä varmaan elämys. Tässä pressashowssa hän on aivan vieraalla maalla. Olisi virassa parempi kuin luulemme.

Andersson olisi minun valintani olusille. On aina mielenkiintoista kun toinen on melkein kaikesta eri mieltä mutta pystyy perustelemaan näkemyksensä. Veikkaan että yksi baari-ilta hurahtaisi sujuvasti.

Ei sillä etteikö olisi mielenkiintoista jutustella hetki ihan jokaisen ehdokkaan kanssa.
 
Harkittu rikosilmoitus varmasti oli. Tuleva historiankirjoitus sitten kertoo oliko se hyvin vai huonosti harkittu.

Isoissa eduskuntaryhmissä on kymmeniä ihmisiä. Sellaiseen joukkoon mahtuu monenlaista viheltäjää. Siinä ei ole mitään tavatonta. Huhtasaaren taannoinen pressaehdokkuus sen sijaan oli poliittisten aivopierujen aatelia.
Muistan kun Huhtasaari oli pressaehdokas, sanoin kaverille että vähän sama kuin Tauski hakisi gynekologiksi, intoa aiheeseen mutta tietotaito olematon. :)
 
Hesarissa oli tänään juttu, jossa ehdokkaat joutuivat vastaamaan niitänäitäkysymyksiin pikadeittityyliin. Kiva juttu pakottaen poliitikot poliitikkoroolinsa ulkopuolelle, kun ei tarvitse tai saa puhua politiikkaa. Halla-ahon vastaus sapattivuosi-visioihin puhutteli eniten: vuokraisi asunnon New Yorkista, tutustuisi kaupunkiin, lukisi ja kirjoittaisi. Sopisi minullekin, mutta tosin ei kokonaisen vuoden vertaa mutta miksi ei vaikkapa kolme kuukautta. Andersson opettelisi uuden harrastuksen, haluaisi opetella neulomaan. Siitäkin vastauksesta pidin. Stubb viimeistelisi kirjan ja treenaisi.

Tuo Stubbin kirja onkin mielenkiintoinen juttu. Lokakuussa hän kertoi, että kirja olisi joka tapauksessa ilmestymässä ensi vuonna presidentinvaalin jälkeen, eli ei siihen viimeistelemiseen ilmeisesti enää mitään sapattivapaita tarvita, mutta Stubb halusi päästä mainitsemaan kirjan tässä yhteydessä. Presidentinvaalin alla Stubb on ehtinyt puhua kirjasta sen verran paljon, että siitä on tavallaan tullut hänen vaalikirjansa, vaikkei ole edes ilmestynyt.

Kirja on ehkä ollut tekeillä vähän liiankin pitkään. Elokuussa 2020 Stubb kertoi Twitterissä, että hän oli silloin palannut kirjan kirjoittamisen pariin, ja mainitsi silloin keksineensä kirjalle uuden työnimen: "The New World Disorder: Power in the 21st Century."

Hesarin tämän päivän jutun perusteella ainakin pääotsikko on pysynyt kolme ja puoli vuotta samana, alaotsikkoa ei siinä jutussa mainita.

Voi olla, että pitkään tekeillä ollut kirja on vielä melko pahasti levällään ja sitä on ollut kirjoitettava osin uusiksi maailman muuttumisen myötä.

Ja voi olla, että se kirja jonka Stubb aikoinaan aikoi kirjoittaa on lopulta hyvin eri kirja kuin se, joka joskus tulee uunista ulos. Kirjan mahdollisesti ensi vuonna ilmestyessä Stubb lienee jo presidentti, mikä voi aiheuttaa uusia hidasteita ja paineita kirjan suhteen. Mielenkiintoista on nähdä, millainen kirjan tyyli lopulta on ja saako Suomi kirjassa enemmän painoa kuin alun perin oli tarkoitus.
 
Tuo Stubbin kirja onkin mielenkiintoinen juttu. Lokakuussa hän kertoi, että kirja olisi joka tapauksessa ilmestymässä ensi vuonna presidentinvaalin jälkeen, eli ei siihen viimeistelemiseen ilmeisesti enää mitään sapattivapaita tarvita, mutta Stubb halusi päästä mainitsemaan kirjan tässä yhteydessä. Presidentinvaalin alla Stubb on ehtinyt puhua kirjasta sen verran paljon, että siitä on tavallaan tullut hänen vaalikirjansa, vaikkei ole edes ilmestynyt.

Kirja on ehkä ollut tekeillä vähän liiankin pitkään. Elokuussa 2020 Stubb kertoi Twitterissä, että hän oli silloin palannut kirjan kirjoittamisen pariin, ja mainitsi silloin keksineensä kirjalle uuden työnimen: "The New World Disorder: Power in the 21st Century."

Hesarin tämän päivän jutun perusteella ainakin pääotsikko on pysynyt kolme ja puoli vuotta samana, alaotsikkoa ei siinä jutussa mainita.

Voi olla, että pitkään tekeillä ollut kirja on vielä melko pahasti levällään ja sitä on ollut kirjoitettava osin uusiksi maailman muuttumisen myötä.

Ja voi olla, että se kirja jonka Stubb aikoinaan aikoi kirjoittaa on lopulta hyvin eri kirja kuin se, joka joskus tulee uunista ulos. Kirjan mahdollisesti ensi vuonna ilmestyessä Stubb lienee jo presidentti, mikä voi aiheuttaa uusia hidasteita ja paineita kirjan suhteen. Mielenkiintoista on nähdä, millainen kirjan tyyli lopulta on ja saako Suomi kirjassa enemmän painoa kuin alun perin oli tarkoitus.
Meniskö aika tiktokissa ja muualla somessa? Kyllä tuntuu karmeelta, että todennäkösesti joutuu tuota 2. Kierroksella äänestämään.
 

Liitteet

Tuo Stubbin kirja onkin mielenkiintoinen juttu. Lokakuussa hän kertoi, että kirja olisi joka tapauksessa ilmestymässä ensi vuonna presidentinvaalin jälkeen, eli ei siihen viimeistelemiseen ilmeisesti enää mitään sapattivapaita tarvita, mutta Stubb halusi päästä mainitsemaan kirjan tässä yhteydessä. Presidentinvaalin alla Stubb on ehtinyt puhua kirjasta sen verran paljon, että siitä on tavallaan tullut hänen vaalikirjansa, vaikkei ole edes ilmestynyt.

Kirja on ehkä ollut tekeillä vähän liiankin pitkään. Elokuussa 2020 Stubb kertoi Twitterissä, että hän oli silloin palannut kirjan kirjoittamisen pariin, ja mainitsi silloin keksineensä kirjalle uuden työnimen: "The New World Disorder: Power in the 21st Century."

Hesarin tämän päivän jutun perusteella ainakin pääotsikko on pysynyt kolme ja puoli vuotta samana, alaotsikkoa ei siinä jutussa mainita.

Voi olla, että pitkään tekeillä ollut kirja on vielä melko pahasti levällään ja sitä on ollut kirjoitettava osin uusiksi maailman muuttumisen myötä.

Ja voi olla, että se kirja jonka Stubb aikoinaan aikoi kirjoittaa on lopulta hyvin eri kirja kuin se, joka joskus tulee uunista ulos. Kirjan mahdollisesti ensi vuonna ilmestyessä Stubb lienee jo presidentti, mikä voi aiheuttaa uusia hidasteita ja paineita kirjan suhteen. Mielenkiintoista on nähdä, millainen kirjan tyyli lopulta on ja saako Suomi kirjassa enemmän painoa kuin alun perin oli tarkoitus.
Luulen että zenäjän hyökkäys muokkasi kirjaa aika paljon. Jos alkoi 2020 ja meinasi viimeistellä 2022 loppuun aiheella "New World Disorder" niin ei hämmästytä jos meni pari lukua vähän uusiksi todettujen tosiasioiden edessä.
 
Luulen että zenäjän hyökkäys muokkasi kirjaa aika paljon. Jos alkoi 2020 ja meinasi viimeistellä 2022 loppuun aiheella "New World Disorder" niin ei hämmästytä jos meni pari lukua vähän uusiksi todettujen tosiasioiden edessä.

Pari viikkoa sitten julkaistussa Kanava-lehdessä 8/2023 ilmestyi Stubbin kirjan aihepiiristä kirjoittama aukeaman mittainen tiivistelmä otsikolla "Uusi maailmanjärjestys" (eikä siis "epäjärjestys"). Samalla Stubb määritteli Suomen paikkaa uudessa maailman(epä)järjestyksessä.

Artikkeli oli luonteeltaan kuin puhe-esityksen kirjoitettu versio. Kenties se on sellaiseen käyttöön alun perin luonnosteltukin. Puhuessaan Stubb on taitava me-muodon käyttäjä. Presidenttiehdokasesiintymisissään hän on ollut erittäin hyvä korostamaan sen avulla yhteisyyttä ja yhteisymmärrystä (mikä on ehdokkaalle ja presidentillekin tietysti tuiki tarpeellinen taito). Hän on myös taipuvainen häivyttämään omia virhearviointejaan esittämällä ne "meidän" kaikkien virheiksi. Mutta se mikä toimii puheessa ja hurmaa kuulijat, ei välttämättä toimi yhtä hyvin tekstissä, ei edes lyhyessä lehtiartikkelissa saati kokonaisessa kirjassa. Riippuu tietysti lukijoista, mikä kehenkin uppoaa. En usko että tämän foorumin väkeen juuri uppoaa.

Kanavan "Uusi maailmanjärjestys" -artikkelissa Stubb viljelee me-muotoa tuhkatiheään. Välillä "meihin" kuuluu "globaali länsi", välillä kaikki suomalaiset, välillä koko maailma. Stubb kertoo, kuinka "me" kaikki olemme olleet neuvottomia maailman muutoksen edessä. Suora sitaatti: "Emme ymmärtäneet muutoksen syvyyttä. Se valkeni meille vasta sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan." (Ja Venäjän hyökkäyksellä Stubb ei tarkoita vuotta 2014 vaan vuotta 2022.)

Oman toimintansa Stubb nostaa artikkelissa esiin vain yhdessä kappaleessa, kun mainitsee, miten "varoitin 0808008-puheessani kansainvälisen politiikan murroksesta ja Venäjän uhasta".

Stubbissa on kiehtova ja ärsyttävä jännite: miten sama henkilö, joka Georgian sodan alettua piti kiistatta tarkkanäköisen puheen, kadotti kompassinsa niin, että oli seuraavalla vuosikymmenellä ajamassa Suomea vahingollisiin Venäjä-sitoumuksiin ja varoitteli Venäjää epäileviä "russofobiasta", ja myöhemmin sitten on pyrkinyt selittämään omat 2010-luvun virhearvionsa "meidän kaikkien" virhearvioiksi.
 

Liitteet

  • A Stubb Uusi maailmanjärjestys Kanava 8-2023.jpg
    A Stubb Uusi maailmanjärjestys Kanava 8-2023.jpg
    63.6 KB · Luettu: 12
Stubbissa on kiehtova ja ärsyttävä jännite: miten sama henkilö, joka Georgian sodan alettua piti kiistatta tarkkanäköisen puheen, kadotti kompassinsa niin, että oli seuraavalla vuosikymmenellä ajamassa Suomea vahingollisiin Venäjä-sitoumuksiin ja varoitteli Venäjää epäileviä "russofobiasta", ja myöhemmin sitten on pyrkinyt selittämään omat 2010-luvun virhearvionsa "meidän kaikkien" virhearvioiksi.

Ja tuossa on juuri se syy miksen aio häntä äänestää. Tuuliviiri koko mies.
 
Essayah seuraavassa lauseessa julistaakin herramme ja vapahtajamme Jeesus Kristuksen ilosanomaa. Siinä kohdin pääsee tällaiselta ateistilta agnostikolta aina pallosta ilmat.
100% sama kokemus täältä Norjasta saakka. Voi Jeesuksen sukset! Muuten hyvä, paitsi... toi epä-aritmaattinen ja jollain tasolla traumaattinen Jeesus-sekopäisyys.
 
Back
Top