Presidentti Niinistö: Yleinen asevelvollisuus on puolustusjärjestelmän ydin

Tvälups

Ylipäällikkö
Presidentti Niinistö: Yleinen asevelvollisuus on puolustusjärjestelmän ydin
VU Politiikka 30.08.2012 12:10

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan yleinen asevelvollisuus säilyy Suomen puolustusjärjestelmän ytimenä.

Niinistö totesi torstaina kadettien nimittämis- ja ylentämistilaisuudessa Presidentinlinnassa, että puolustusvoimien tärkein tehtävä on ennaltaehkäistä sotilaallisen uhkan muodostuminen Suomea vastaan ja tarvittaessa Suomen sotilaallinen puolustaminen.

- Vaikka sotilaallinen uhka Suomea kohtaan tuntuukin tänään varsin kaukaiselta ajatukselta, on puolustuskyvyn kehittämisestä pidettävä huolto pitkällä aikavälillä. Uskottava puolustuskyky perustuu vuosikymmenten aikana tehtyyn työhön. Kerran alas ajettua puolustuskykyä ei voida rakentaa uudelleen nopeasti. Ennaltaehkäisyn perustana on oltava todellinen kyky puolustaa maata, presidentti sanoi.

Niinistö totesi, että julkinen keskustelu puolustusvoimauudistuksesta keskittyy usein lakkautuksiin ja leikkauksiin. Hänen mielestään puolustusvoimauudistusta tulee tarkastella puolustusvoimien toimintaedellytysten ja -kyvyn varmistamisen näkökulmasta.

- Ilman puolustusvoimauudistusta Suomen puolustuskyvyn uskottavuus alkaisi lähivuosina murentua. Puolustusvoimauudistuksen tarkoituksena on varmistaa pitkän aikavälin tasapaino puolustusvoimien toiminnan ja puolustusmäärärahojen välillä. Uudistuksella pyritään viime kädessä varmistamaan se, että perustettavat sodan ajan joukot saavat niille osoitettavien tehtävien edellyttämän koulutuksen ja että ne varustetaan tehtävien edellyttämällä materiaalilla.

Niinistö totesi, että yleinen asevelvollisuus on puolustusjärjestelmämme ydin.

- Osaava ja maanpuolustustahtoinen reservi mahdollistaa riittävän uhkien ennaltaehkäisykyvyn luomisen ja kriisitilanteessa koko maan sotilaallisen puolustamisen. Nyt käynnissä olevan puolustusvoimauudistuksen myötä on käynyt jälleen kerran selväksi, että myös tulevina vuosikymmeninä Suomen sotilaallinen puolustus tulee perustumaan yleisen asevelvollisuuden avulla luotavaan reserviin, hän sanoi.
 
Onneksi meillä on vaihteeksi ylipäällikkö, joka ymmärtää sotilasasioista jotain eikä käytä tarmoaan ja vaikutusvaltaansa aseistariisuntaan. Varsinkin, kun naapurissa säädetään jatkuvasti kansaa sortavia lakeja ja kehitys on taantuvaa..

EDIT: Pitäisi vain mennä sanoista tekoihin, varsinkin reservin osaamisen ylläpitämisen osalta.
 
Kyseessä on juhlapuhe.
Samaa paskaa eri tilanteissa ja eri sanoin on jauhettu vuosikausia. Mikään ei tule muuttumaan ainakaan MÖPeille edullisempaan suuntaan. Tämä on nähty monta kertaa. Puhe on vain puhetta ja ammattipoliitikon puhe vielä enemmän paskaa kuin muiden. Missä ovat teot?
 
Maanpuolustusta sivuavissa juhlapuheissa on yhtä tiukka kaava kuin YYA-aikana neukkuvieraita vastaanotettaessa. Täytyy:
-Mainita yleinen asevelvollisuus puolustuksemme ytimenä
-Voivotella kohoavia kustannuksia
-Kertoa että ikäluokat pienenevät
-Kehua sotiemme veteraaneja
-Välttää kaikkia viittauksia liittoutumiseen, NATO:n mainitseminen on kuolemansynti
 
Pankaas tämä Niinistön puhe ja topikki, jossa kerrotaan Maakuntajoukkojen suursiivouksesta rinnakkain. Tuleeko kenellekään hieman sekavat fiilikset, ellei peräti skitsofreniaan viittaavia oireita?

Ylipäällikkö paljastaa kuinka puolustusratkaisumme on vankasti asevelvollisuuteen nojaavaa ja toisaalla kerrotaan, että Maakuntajoukot suursiivotaan kelvottomasta aineksesta pois hus...mitä hittoa? Tämä reservin terävin keihäänkärkikö onkin sittua? Miten voidaan nojata tuollaiseen ratkaisuun?

Kuinka suuri osa varusmiehistä tulee kuunaan läpäisemään edes ne samat testit, jotka Maakuntajoukoissa suoritetaan???? Pöh. Savesta valetaan timantteja tai jotain...harmaan ajan rautainen kunnonkohoittelu? Ihan mitä vaan.

Kärjistin toki hieman, mutta mielestäni uudistuksen myötä olisi pitänyt ehdottomasti kehittää NE järjestelyt, joilla aidosti koulutetaan tst-kentälle kykeneviä asevelvollisia. Ulos kategorioista ja aidosti mitata hlöstön suorituskykyä. Kehtuuttaa varmaan.
 
Ai hieman sekavat?

Maakuntajoukoissa olevat kundit ovat kuitenkin läpäisseet ainakin jonkinlaisen seulan. Entäs se suuri massa, joka muodostaa kenttäarmeija suurimman osan? Onko se nyt sitten 700k/500k/350k vai nykyinen 250k. Tai tulevaisuuden 50 000.
Nehän eivät enää edes kelpaa saunamajureiksi.

2700 metriä ei ole mikään ylitsepääsemätön rasti 24- vuotiaalta eikä 2200 metriä parikymmentä vuotta vanhemmalta ukolta. 2700 metriä saattaa riittää, mutta voi olla ettei riitä. En tiedä. Liian montaa metriä ei voi kuitenkaan juosta ja mitä enemmän – sitä enemmän.
Toisaalta pelkkä cooper-tulos ei kerro kaikkea, vaikka antaisikin jotain suuntaa. Lihaskuntotesteissä ei kai ole edes karsivia rajoja?
Tietystikään ei ole optimaalista ottaa sitä Isoa miestä, joka nostaa penkiltä 2 kertaa oman painonsa, mutta juoksee vain 2200 metriä. Mutta ei myöskään sitä, joka juoksee 3200 metriä, mutta ei pysty omaa painoa penkiltä nostamaan.
Mikähän olisi paras voima-nopeus-suhde? Siinä onkin PE:n valvontamiehille haaste vietäväksi jollekin liikuntakasvatusesiupseerille.

Niin joo. Mitäs ihmettä tuo on, että ikähyvityksiä aletaan antamaan? Samalla tavalla se roina painaa nuoremmalla kuin vanhemmallakin. Ei ne vuosirenkaat siinä helpota eikä naapuri anna armoa iän takia. Samaan tehtävään samat vaatimukset iästä tai sukupuolesta tai rodusta tai äidinkielestä tai uskonnosta tai mistä tahansa riippumatta.

Ja missä on se puolustusmäärärahojen nosto? Miksei Natosta saa puhua?
Muistelisin näiden olleen jonkinlaisia "teemoja" joskus viime vuosikymmenellä vaalipuheissa. Jälleen kerran voin omahyväisesti todeta, ettei noilla ammattipaskanpuhujilla ole minkään käsityksiä arvosta, vaikka tietävätkin kaikelle hinnan.
 
Back
Top