Private Military Companies (ns. palkkasoturiyritykset)

Honcho

SMLNKO M/83
Nykyisessä työpaikassa nousi joskus juttuihin, että vuosia sitten valtamerilaivat ajoivat ns. nappi laudassa Adeninlahden läheltä mennessään, vältelläkseen merirosvoja. Sittemmin asiansa osaavien turvatiimien saatavuus hintaan (karkeasti) 10000$ per päivä on ollut siinä määrin hyvä, että Adeninlahdellakin olisi jo ajeltu mieluummin polttoainetta säästäen, millä säästää isommat rahat kuin mitä turvamiehiin menee.

Mutta tämäkin näitä kolmannen käden juttuja, omat työtehtävät vain sivuavat tällaisia asioita.
 

Sardaukar

Greatest Leader
BAN
Muinoin tuli luettua ihan mielenkiintoinen lehtijuttu jostain jenkkiläisestä (african-american) hepusta, joka teki Irakin sodan alkuvaiheessa (tyyliin ~2006?) saattueiden vartiointihommia. Kompensaatio oli silloin erittäin hyvä, mutta näiden palkkamiesten kuolleisuus oli jotakin aivan pöyristyttävää tasoa. Paljon ei kertonut itsestään ("sattuneesta syystä"...) mutta ilmeisesti oli ainakin itse tehnyt sen päätelmän, ettei ikinä pääse millään muulla niin hyviin palkkatasoihin. Toiveena oli hänellä, että olisi vielä parisen vuotta pystynyt tekemään hommia samalla palkalla ja sitten jäämään eläkkeelle (alle 40-vuotiaana). Enpä tiedä miten kaverin kävi, mutta aika ajoin on käynyt mielessä että toivottavasti selvisi ja pääsi nauttimaan porukoidensa kanssa lihavista palkkiorahoista.

Karuahan tuossa on se, että ainoa syy miksi noita palkattiin, oli se että nuo hommat liian vaarallisia paljon halvempiin virallisiin jenkkisotilaisiin verrattuna - koska näiden poliittinen hinta niin korkea! Toinen karu juttu on ajatella, että olet vartijana saattueessa ja jäät verenhimoisen jihadistiklikin vangiksi. Siinä tilanteessa voi olla varma, että kukaan riittävän vahva taho ei tule etsimään ja vapauttamaan sinua. Paras kohtalo tuossa tilanteessa lienisi mahdollisimman nopea ja suhteellisen kivuton kuolema.

Mutta ketjusta päätellen nämä keikkamiesten jättipalkkioiden ajat ovat ohi.

Ei enää porukka vedä esim. £500/pv plus päivärahat. Tuollaisia summia kuulin tapahtuneen parhaina päivinä. Ja siis tuo tuli joka päivältä alueella, ei ainoastaan "työpäiviltä".

Ja aikoinaan (isojen poikien kertomana) etenkin jenkkifirmat palkkasivat vaikka mitä tossunkuluttajia "tykinruuaksi". Yksi kertoi (britti, jotka olivat "hieman" enemmän ammattimiehiä), että heitä nauratti sikana, kun A-stanissa tukikohdan messiin tuli näitä. Täydessä taisteluvarusteessa, rynkkyjen kanssa. He kun itse heiluivat t-paidoissa ja pistooli vyöllä. Miettivät, että no jo on tarvetta näyttää. Italialaiset olivat kuulemma kaljamahoineen pahimpia.

Itse en olisi koskenut jenkkifirmoihin pitkällä kepilläkään.
 
Top