Propagandahyökkäykset suomalais-ugrilaisia kansoja vastaan

Taitolaji

Ylipäällikkö
BAN
Lukemisen arvoinen juttu! Onko seuraava vaihe kiihtyneet propagandahyökkäykset suomalaisia ja virolaisia vastaan? Tässä on Paula Lehtomäelle ja Suomi-Venäjä-Seuralle työsarkaa! Meidän täällä Suomessa on puolestamme syytä varoa propagandahyökkäyksiä venäläisiä vastaan vaikka moittisimmekin Venäjän hallituksen, hallinnon ja Putinin toimia.


http://esa-jussisalminen.puheenvuor...kkaykset-suomalais-ugrilaisia-kansoja-vastaan
Venäjällä virinneet propagandahyökkäykset suomalais-ugrilaisia kansoja vastaan
5.3.2015 22:31 Esa-Jussi Salminen


Tätä en ikinä olisi halunnut joutua kirjoittamaan. Olen aina pyrkinyt keskittymään yhteistyöhön niiden tahojen kanssa, jotka toimivat sukukansojen hyväksi tehokkaasti ja myönteisessä hengessä niin Suomessa kuin ulkomaillakin.
Nyt kuitenkin on pakko ottaa tarkasteluun käsittämättömät hyökkäykset Venäjällä suomalais-ugrilaisten kansojen pyrkimyksiä ja suomalais-ugrilaista yhteistyötä vastaan. Kyse ei enää ole yksittäistapauksista, vaan selkeästi yleisestä tendenssistä.
Tässä ensiksi muutamia esimerkkejä viime ajoilta.I. Outo artikkeli vuonna 2013: "Separatismi Venäjän suomalais-ugrilaisissa tasavalloissa ja ulkomainen tekijä."
http://oliverloode.files.wordpress.com/2014/03/f-u-article.pdf


Teksti löytyy myös täältä:
http://www.moskvam.ru/publications/publication_1119.html


Tätä kirjoitusta ei voi sivuuttaa ihan noin vain, koska lehti "Problemy natsionaljnoj strategii" on korkean tason tiedelehdeksi luokiteltu. Siellä pyrkivät julkaisemaan artikkeleita esimerkiksi tohtorin tutkintoon tähtäävät tutkijat, koska ne noteerataan suurempana meriittinä kuin jossain luokittelemattomassa lehdessä julkaistut kirjoitukset.


Artikkelin pääjuoni on suomalais-ugrilaisen maailman demonisointi ja uskotteleminen, että suomalais-ugrilainen yhteistyö on Venäjälle haitallista. Tekstiä leimaa "valtiotamuodostavan" venäläisen kansan korostus ja sen tarjoaminen identiteettinä suomalais-ugrilaisille kansoille. Kaikki päinvastaiset pyrkimykset nähdään separatistisina ja ei-toivottuina.


Suomea, Unkaria ja erityisesti Viroa syytetään liiallisesta kiinnostuksesta sukukansoja kohtaan. Kiinnostus johtuu kuulemma sukukansojen alueen sotateollisuudesta ja hyödyllisistä kaivannaisista, joista siis meidän väitetään oikeasti olevan kiinnostuneita.


Sekä itsenäisten suomalais-ugrilaisten valtioiden että Venäjän suomalais-ugrilaisten tasavaltojen edustajia syytetään "suorista" kontakteista keskenään "Moskovan ohi". Venäjän suomalais-ugrilaisten kansojen kansallisten johtajien väitetään tavoittelevan itsenäisyyttä, jonkinlaista utopistista valtiota Suomesta Siperiaan.


Erityisesti kirjoittajan hampaissa ovat MAFUN (Suomalais-ugrilaisten kansojen nuorten liitto) ja Viro. MAFUN:in loistavia projekteja (kuten suomalais-ugrilaisten alueiden brändäystyö ja suomalais-ugrilainen kulttuurikaupunki) suomitaan siitä syystä, että ne kasvattavat suomalais-ugrilaista identiteettiä venäjäläisen kustannuksella. Syynä on tietysti myös se, että järjestö ei ole Moskovan kontrollissa.


Tekstin kirjoittaja on Vasili Ivanov. Hänellä on ilmeisesti tutkinto lääketieteen alalta. Lähemmin hän on perehtynyt kirurgiaan ja sotavammojen hoitoon. Vuodesta 2008 hän on esiintynyt etnisten ja poliittisten konfliktien tutkijana, mihin hänellä ei ole edes minkään sortin koulutusta:
http://www.riss.ru/jomsocial/profile/544-ivanov-vasilij-vitalevich


Tuttavani Venäjältä luonnehtivat hänen Vkontakten profiiliaan rasistiseksi ja ääriajatteluksi.

Suomessa Ivanovin sepustukselle ei tietääkseni ole pieniä fennougristipiirejä lukuunottamatta juuri korvia lotkautettu, mutta ainakin Udmurtiassa artikkeli on otettu vastaan lähinnä hämmentyneen järkytyksen vallassa. Mm. udmurtin kielen käytön edistäjät, esim. sen opetuksen kehittäjät, yhtenäiselle Venäjälle lojaalit ja sen kokonaisvaltaista parasta ajattelevat ihmiset, leimataan tekstissä vaarallisiksi separatisteiksi, varsinkin jos sattuvat saamaan Suomen tai Viron sukukansaohjelmista jonkun euron hankkeisiinsa. Tekstiä kommentoivat tässä Udmurtian television ohjelmassa Tatjana Ishmatova, Vladimir Vorontsov ja Aleksej Tsykarev (kaksi viimeksimainittua venäjäksi).
МАЛЫ КЕ ШУОНО. Финн-угор движение кышкытлык вае Россилы?
https://


Minusta on väärin jättää Venäjän suomalais-ugrilaiset kansat yksinään torjumaan Ivanovin kirjoituksen kaltaiset epäasialliset hyökkäykset.

Onnittelen venäjäntaidottomia, sillä he säästyvät tältä Vladislav Gulevitshin tekstiltä, johon Ivanov viittaa. Se on erittäin loukkaava erityisesti jokaista meitä kohtaan, jotka olemme alan asiantuntijoita ja jotain yrittäneet tehdäkin sukukansojen hyväksi. Siinä kiedotaan koko sukukansatyö mitä kummallisimmalla tavalla Ukrainaan ja USA:han, joka on kuulemma koko sukukansatyön takana tarkoituksenaan kaataa Venäjä. Päätarkoituksena on kuulemma perustaa Suuri Fenno-Ugria, jonka on siis USA suunnitellut. Silkka SOFIN:in toisintoa:
http://www.edrus.org/content/view/21537/47/


Tämä ei kuitenkaan onneksi ole tieteellinen areena, vaan ääriliike Jedinaja Rusin sivuilla. Tällaisia kirjoituksia siis, joita näkyy ilmestyneen erityisesti vuodesta 2010 lähtien kiihtyvällä vauhdilla, Ivanov käyttää "tieteellisen" tutkimuksensa lähdekirjallisuutena!II. "USA, Viro, Suomi, Norja ja Unkari tukevat yhtenäisen mordvalaisten kansan jakamista kahteen ryhmään, ersiin ja mokshiin. Kyseessä on lännen halu heikentää Venäjää."
Tämä väite ei ole kenen tahansa yksittäisen ideologin purskahdus, vaan duuman lausunto:
http://finugor.ru/en/civic-chamber-...-and-moksha-considered-threat-russia-weakenin


Alexander Pelin (ilm. Aleksandr Pelin) väittää uuspakanuuden ja ortodoksisuuden vastakkainasettelun olevan uhka valtiolle. Lisäksi hän väittää, että USA, Viro, Suomi, Norja ja Unkari tukevat aktiivisesti mordvalaisten jakoa ersiin ja mokshiin.


Mordvalaiset itse korostavat olevansa joko ersiä tai mokshia. Omakieliset nimitykset ovat ersä ja moksha. Heillä on oikeus määritellä kansallinen identiteetti omalla tavallaan eikä sitä määritellä valtion yhtenäisyyttä tai hajanaisuutta silmällä pitäen. Tässä ulkopuoliset voivat vain tukea heitä. En usko monenkaan poliitikon Suomessa tietävän asiasta tarpeeksi, jotta voisi edes ottaa kantaa. Mitä tulee fennougristeihin, kantaa on otettu varsin maltillisesti. Toisin kuin Pelin väittää perinteisesti kielentutkijat Suomessa pikemminkin korostavat ersän ja mokshan läheisyyttä ja voivat käsitellä niitä kokonaisuutena.
Pelinin väitteet ovat siis monellakin tavalla täysin virheellisiä.
III. Kuvernööri Aleksandr Drozdenko mainitsi inkeriläiset ja inkeroiset uhkina maan yhtenäisyydelle ja vertasi Ukrainaan.
26.2. http://47news.ru/articles/85875/
Suomeksi asiasta voi lukea eilisen artikkelin:
http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/inkeroiset ukraina-32843
Leningradin alueen kuvernööri Aleksandr Drozdenko mainitsi nettikampanjan autonomisen tasavallan perustamiseksi alueelle ja kehotti kiinnittämään huomiota alueella toimiviin ääriorganisaatioihin.
Kuvernöörin mukaan inkeriläiset ja Soikula-yhteisö ovat mukana toiminnassa, joka heikentää Venäjän valtion intressejä.


Tälle kaikelle voisi nauraa, mutta: 1. Yhtä hullut tai hullummat (käytävien kaivuu Volgalta Suomeen ja Viroon) harhaisuudet ovat ennenkin johtaneet kansojen teurastuksiin, 1930-luvulla. 2. Kyse on yleisestä tendenssistä, joka on jo myrkyttänyt ilmapiiriä, ei vain näistä em. neljästä ulostulosta. Jopa sosiaalisessa mediassa muutama ennen järkevänä pitämäni ihminen on tullut täysin vainoharhaiseksi. Pelkästään maininta virolaisesta järjestäjästä saattaa aiheuttaa valtavan pelon ilmoitettua tapahtumaa kohtaan, vieläpä puhtaasti suomalais-ugrilaisella sivulla.Pitää reagoida!
Vuonna 2005 Marinmaan poliittisen ongelmien yhteydessä Helsingin yliopiston ylioppilaskunta ottivat aktiivisesti kantaa tilanteeseen. Myöhemmin myös Suomi-Venäjä-Seura kiinnitti asiaan huomiota. Luultavasti tämä ei ainakaan pahentanut tilannetta.
Vähintä mitä nyt voi tehdä on saada esim. viisumikielto Schengen-maihin voimaan Ivanoville, Gulevitshille, Pelinille ja Drozdenkolle. Tämä ei kuitenkaan riitä.
Kyse ei ole vain yksittäisistä kirjoituksista tai yksittäisistä ajattelijoista. Ei tiedelehdessä voi julkaista poliittista propagandaa ja mustamaalausta, jos tällä ei ole laajaa hyväksyntää toimituksessa. Vaihtoehtoisesti kyse voi olla ylhäältä tilatusta työstä, joka "tutkijan" on käsketty kirjoittaa.
Suomen valtionjohto voisi tiedustella, mistä nyt oikein on kyse ja pyytää selvittämään tapausten taustat ja tarkoitus. HYY:n ja sen sukukansavaliokunnan lisäksi asia koskettaa tietysti suoraan M. A. Castrénin seuraa ja Sukukansojen ystävät ry:tä, joiden työtä Venäjä nyt halveksii sallimalla valheellisen suomalais-ugrilaisia demonisoivan kampanjan edetä.
Ennen kaikkea asiaan puuttuminen kuuluu Suomi-Venäjä-Seuralle. Suomi-Venäjä-Seura on toiminut jo pitkään suomalais-ugrilaisen yhteistyön hyväksi. Suomalais-ugrilaisten kansojen ensimmäisessä maailmankongressissa vuonna 1992 valittiin suomalais-ugrilaista toimintaa luotsaavan konsultaatiokomitean päämajaksi Suomi-Venäjä-Seuran keskustoimisto Helsingissä. Seuraavaa kongressia isännöi Suomi ja Lahden kaupunki vuonna 2016.


Järjestelyt ovat jo alkaneet ja Suomi-Venäjä-Seura neuvottelee niistä Venäjän tahojen kanssa: http://finugor.ru/v-minkultury-rossii-obsudili-detali-vsemirnogo-kongres...
Suomi-Venäjä-Seuralla on projekti Kansalaisjärjestöt suomalais-ugrilaisia kieliä ja kulttuureja säilyttämässä. Seura on toteuttanut useita suomalais-ugrilaisia projekteja, esimerkiksi liittyen kansalaisjärjestökoulutukseen, varhaiskasvatukseen sekä nuorten työpajatoimintaan.


Seuran puheenjohtaja 2014-17 on Paula Lehtomäki, joka tunnetaan hyvistä kontakteistaan Venäjän poliitikkoihin sekä kielitaitoisena Venäjän asiantuntijana. Hän tietää varmasti sopivat tahot, joiden kanssa ongelma voidaan ottaa esille.
 
Olen tästä jo vuosia varoitellut.
Vuosisatainen vaino ja murha nousee taas, sille Venäjä on rakennettu, suomen sukuisten kansanmurhalle.
 
Back
Top