Punainen terrori/Bolshevikkien ja kommunistien rikokset. Keskustelu historiasta.

Kun on tullut tuota Natsismia kritisoitua joissain muissa ketjuissa, niin kommentoidaan tämäkin aihe.

Kommunismi on ideologia joka puhtaassa muodossa voi toimia pitkän päälle vain ja ainoastaan totalitaarisessa pakkovaltiossa ja perustua terroriin ja tyranniaan.

Stalin oli Hitlerin, Maon ja Pol Potin ohella 1900-luvun suurimpia persläpiä.
 
Presidentti Niinistö HS:lle Stalinin vainojen suomalaisuhreista: ”Kansallisarkistolla olisi tässä tehtävää”
STT31.8.2019 14:04
Muokattu
31.8.2019 14:41

Presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Antti Rinteen (sd.) mielestä olisi aika selvittää, mitä suomalaisille tapahtui niin sanottujen Stalinin vainojen aikana Neuvostoliitossa 1930-luvulla, uutisoi Helsingin Sanomat.


Niinistö ja Rinne kommentoivat asiaa vastauksena politiikan toimittaja Unto Hämäläisen lauantain HS:ssä esittämään vetoomukseen.
Niinistö sanoi sähköpostitse HS:lle, että historiantutkimuksessa on aukko.
Hänen mukaansa ”Kansallisarkistolla olisi tässä tehtävää”.

 
Eikun venäläisten kanssa kilpaa kaivamaan Sardamohin kankaita. :) Liittyykö tämä -kehotus- tutkia tähän venäläiseen uuskäsitykseen siitä, että Sardamoh pursuaa suomalaisten teloittamien venäläisten luita?

Mitä arvelette, onkohan numeraalisti huomattu jotain linttaa näin jälkikäteen eli heittävätkö arviot ja tiedot puoleen tai toiseen -merkittävästi-?

Voisin kuvitella, että halutaan mukaan jollain tasolla siihen setvintään, jota venäläiset haluavat käydä mm. Sardamohissa.
 
Eikun venäläisten kanssa kilpaa kaivamaan Sardamohin kankaita. :) Liittyykö tämä -kehotus- tutkia tähän venäläiseen uuskäsitykseen siitä, että Sardamoh pursuaa suomalaisten teloittamien venäläisten luita?

Mitä arvelette, onkohan numeraalisti huomattu jotain linttaa näin jälkikäteen eli heittävätkö arviot ja tiedot puoleen tai toiseen -merkittävästi-?

Voisin kuvitella, että halutaan mukaan jollain tasolla siihen setvintään, jota venäläiset haluavat käydä mm. Sardamohissa.
Tulkitsen asian niin, että halutaan viedä pohjaa pois yhdeltä Putinin hallinnon propaganda-väitteeltä, jota mahdollisesti voitaisiin käyttää maatamme vastaan. Mahdollisissa sapelinkalisteluissa on eduksi, mikäli kuraporras tuntee edes jonkin verran vastenmielisyyttä inhaa läntistä finskiä vastaan. Nythän vertailuissa venäläinen kansa pääsääntöisesti arvostaa suomalaisia kärjen tuntumaan. En nyt muista suoralta kädeltä inhokkeja, mutta olivatkohan baltit ja puolalaiset, ehkä.
Propaganda-materiaalin keruuseen kasakalle ei kannata vastata kädet taskussa, jos muuhunkin on mahdollisuus.
 
Juttu inkerinsuomalaisten kansanmurhasta
Joitakin kohtia artikkelista:
–  Siihen liittyy myös inkerinsuomalaisten hallintojärjestelmien ja kulttuuriautonomian lopettaminen. Suomen kielen käyttö kiellettiin 1937 ja sen jälkeen venäjän kieli tuli pakolliseksi kouluissa.

”Kävin vielä koulua. Käsky oli aina, että puhelkaa venäjäksi kotonakin. Samantekevää, puheltiin omalla kielellä. Vainottiin, jos suomen kielellä puhut. Aina pelotti, ettei kukaan kuulisi.”

Inkerinsuomalaisia siirrettiin muun muassa Siperiaan, Kuolan niemimaalle, Kazakstaniin ja muualle Keski-Aasiaan ja Sahalinin saarille Japanin lähelle. Karkotuspaikkoja oli myös Äänisellä ja Keski-Venäjällä.

Karkotuspaikoilla inkerinsuomalaiset joutuivat töihin kalastusprikaateihin, maatalouskolhooseihin, kaivoksille sekä metsätöihin. Elinolot olivat usein varsinkin aluksi surkeat.

–  Aluksi inkerinsuomalaisia karkotettiin luokkapohjaisesti talonpoikaisen taustansa takia. Heidät leimattiin kulakeiksi. Karkotuksen syy muuttui kuitenkin koko ajan enemmän ja enemmän siihen suuntaan, että kyse oli nimenomaan suomalaisesta kansallisuudesta, Reuter kertoo

Nuori inkeriläispoika kirjoitti 13. huhtikuuta 1935:

”Kaikki on pantu pakkotöihin. Nyt isä ja äitikin vietiin toisaalle eikä täällä ole enää tuttaviakaan ja toiset lapset ovat jo melkein kaikki kuolleet nälkään ja puutteeseen ja asuntonamme on vain kylmä, vanha hevostalli.”

TOISEN maailmansodan aikana Saksan miehittämiltä alueilta evakuoitiin Suomeen arviolta 65  000 inkerinsuomalaista, inkerikkoa ja vatjalaista. Sodan jälkeen heistä noin 56  000 palautettiin takaisin Neuvostoliittoon.

Palautettaville oli luvattu paluu kotiseudulle, mutta inkeriläiset pakkosiirrettiin Inkerin sijasta Keski-Venäjälle viidelle eri alueelle. Moni inkerinsuomalainen koki tulleensa huijatuksi.

–  Valvontakomission edustajat kiersivät ja myös painostivat palaamaan. He saattoivat käydä jonkun luona monta kertaa.

–  Varsinkin naisia, joita ei vangittu niin paljon kuin miehiä, saatettiin karkottaa jopa kolme kertaa elämänsä aikana. Usein Inkeristä karkotettiin 1930- tai 1940-luvulla kertaalleen, mutta ihmiset yrittivät palata takaisin Inkeriin, mistä heidät saatettiin karkottaa uudestaan. Jotkut yrittivät mennä Viroon tai Karjalaan, jolloin niistäkin saatettiin vielä karkottaa, Reuter kertoo.

Suurimpien karkotusaikojen jälkeen esiintyi vielä pienempiä karkotuksia, joita Reuter kutsuu unohdetuiksi karkotuksiksi. Haastattelut toivat esille muun muassa inkerinsuomalaisten pakkosiirron Muurmannista 1940-luvun alussa, Inkeristä vuonna 1947 ja Virosta vuonna 1948.
 
Back
Top