Puola aloittaa uuden tutkinnan presidentin kuolemaan johtaneesta lentoturmasta

Huhta

Greatest Leader
Elämme mielenkiintoisia aikoja... venäläiset osaavat todellakin järjestää "lento-onnettomuuksia".

Ulkomaat 5.2.2016 klo 0:17
Puola aloittaa uuden tutkinnan presidentin kuolemaan johtaneesta lentoturmasta
Smolenskin lentoturmassa 2010 kuoli presidentti Lech Kaczynski. Uusi tutkinta voi heikentää Puolan ja Venäjän jo ennestään huonoja suhteita.


Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski mielenosoittajien joukossa Varsovassa 13. joulukuuta. Kuva: Jacek Turczyk / EPA

Puolan hallitus aloitti torstaina uuden tutkinnan Venäjällä lähellä Smolenskia 2010 tapahtuneesta lento-onnettomuudesta, jossa kuoli maan silloinen presidentti Lech Kaczynski.

Puolustusministeri Antoni Macierewicz sanoo todisteiden viittaavan siihen, että aiempi tutkinta olisi peitellyt Venäjän osallisuutta tapahtumiin. Hän vihjasi, että turman syynä saattoi olla räjähdys.

Puolan ja Venäjän aiempien tutkintojen mukaan kyseessä oli onnettomuus, joka johtui lentäjän virheestä ja huonosta säästä.

Turmassa kuolleen Lech Kaczynskin kaksoisveli Jaroslaw Kaczynski on Puolassa syksyllä valtaan nousseen konservatiivisen Laki ja oikeus -puolueen puheenjohtaja.

Hän on väittänyt Puolan entisen pääministerin, nykyisen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin olevan epäsuorasti vastuussa turmasta. Tuskin edustama oikeistoliberaali oppositio ei pidä uutta tutkintaa tarpeellisena.

Smolenskin lentoturmassa kuoli Lech Kaczynskin lisäksi 95 ihmistä, mukaan lukien Puolan keskuspankin johtaja, armeijan johtohenkilöitä ja useita poliitikkoja.

Lähteet:
AP, Reuters

http://yle.fi/uutiset/puola_aloitta...n_kuolemaan_johtaneesta_lentoturmasta/8649842
 
Back
Top