Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Puolan asevoimien modernisaatio

Viestiketju osiossa 'Taktiikka ja strategia' , aloittaja RPG83, 16.05.2014.

 1. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  920
  Pisteet:
  1,286
  Tämä aihe käsitelköön Puolan asevoimien modernisaatiota. Puolahan on suunnitellut käyttävänsä tähän +40 miljardia dollaria. Olen kerännyt alle joitakin asiaa käsitteleviä linkkejä herättämään keskustelua.

  Polish Armed Forces Modernisation 2013-2022 (viisisivuinen lehtiartikkeli kalustosta)
  Beyond Air and Missile Defense: Modernization of the Polish Armed Forces (kuusisivuinen analyysi)
  Polish hard power: Investing in the military as Europe cuts back (lyhyehkö tutkielma aiheesta)

  Viestin liitteet sisältävät osan noiden linkkien materiaalista, mutta mitään uutta niistä ei löydy.
   

  Liitetyt tiedostot:

 2. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  10,056
  Tykkäykset:
  18,777
  Pisteet:
  1,286
 3. Mainos 4. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  920
  Pisteet:
  1,286
  Lisättäköön tämä, kommentoin myöhemmin:

  http://euromaidanpress.com/2015/04/03/poland/

   
  Talvela tykkäsi tästä.
 5. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  920
  Pisteet:
  1,286
  Puolustusbudjettia olisi syytä nostaa, ja varaakin varmaan olisi, mutta veronkorotukset eivät toimi noin yksioikoisesti. Ei nyt kuitenkaan takerruta mokomaan sivuseikkaan!

  Ai Puola on suurimmassa vaarassa? Entäpä Baltian maat tai Naton ulkopuoliset Suomi ja Ukraina? Toivottavasti tuo oli vain väärin ymmärtämääni kirjoittajan retoriikkaa.

  Kylmän sodan peruja olevan ilmatorjunta on tärkeä kehityskohde. SAMP/T ja Patriot ovat molemmat varmasti hyviä vaihtoehtoja. Patriotin etuna voi nähdä synergiaedut Yhdysvaltojen kanssa sekä mahdollisesti tulevaisuudessa järjestelmään integroitavan PAAC-4 -ohjuksen. Ei sillä, että SAMP/T olisi lainkaan huono järjestelmä, mutta Ranska ei ole kaikkein luonnollisin liittolainen Puolalle.

  HOMAR-ohjelmassa on pikaisen perehtymisen perusteella tarkoitus istuttaa HIMARSin lavetti puolalaiselle kuorma-autoalustalle, ja ampumatarvikkeisiin lukeutuu mm. ATACMS. Toivottavan vilpittömästi projektille onnea, vaikka periaatteessa kyse on kyvystä, jonka Nato-liittolaisten ilmavoimat pystyvät tarjoamaan. Historia on kuitenkin osoittanut puolalaisille, että vieraan apuun ei pidä luottaa liikaa.

  Puolan maantieteen huomioiden panssarintorjunta näyttelee merkittävää roolia. Onneksi kirjoittajan mainitsema Spike-tilaus ei näillä näkymin ole jäämässä viimeiseksi hankinnaksi panssarintorjunnan saralla. Puola on nimittäin kiinnostunut ukrainalaisesta Corsar-panssarintorjuntaohjuksesta (linkit 1 ja 2), jonka pitäisi olla kolme kertaa Spikea halvempi. Aika näyttää, mutta Wikipedian mukaan prototyypin testaus alkaa tänä kesänä, ja sarjatuotannon suunnitellaan käynnistyvän muutaman vuoden päästä.

  Rynnäkkökiväärin uusiminen on paikallaan. Puolan ammattiarmeijan huomioiden rynnäkkökiväärin uusiminen voi olla jopa hyvä sijoitus. Jos on rahaa ostaa 1 000 Rosomakia, pitää löytyä rahaa ostaa 100 000 rynnäkkökivääriäkin!

  Tykistön kehittäminen vastatykistötutkilla ja itseliikkuvilla haupitseilla on hyvä ja kannatettava ratkaisu. Toivottavasti tuo AHS Krab ei vain osoittaudu myöhemmin täydeksi sudeksi, sillä minusta se vaikuttaa kotimaisen teollisuuden tukemiseksi kehitetyltä sekasikiöltä.

  Ammattiarmeijan täydentäminen reservijoukoilla on ehdottomasti kannatettava ratkaisu. Vapaaehtoisten työpanosta ei kannata väheksyä ja se pitäisi pikku hiljaa tunnustaa täällä Suomessakin.

  2018 ei ole liian myöhään! PL-01 on vielä kehitysasteella, eikä keskeneräisen härvelin päästämisestä palveluskäyttöön seuraa mitään hyvää. Kysykää vaikka tanskalaisilta ja hollantilaisilta CV9035-miehistöiltä.

  Siinä kirjoittaja on kyllä oikeassa, että BMP-1 pitää korvata. Tarve korvaamiselle on myös kova, sillä lähes kaikki vaunut ovat 1970-luvulla valmistettuja. Ehdotettujen korvaajaehdokkaiden lisäksi listalle kannattanee lisätä saksalainen Puma, vaikka se olisikin paperilla kallis. Liki tuhannen rynnäkköpanssarivaunun uusiminen on sellainen projekti, jossa tilausmäärä alkaa jo laskemaan yksikköhintaa ihan kivasti.

  Kevyen panssarivaunun mielekkyydestä en vieläkään osaa olla samaa mieltä, vaikka pääaseen kooksi kirjoittaja ehdottaakin 120 mm (vrt. 105 mm Baltian maille). Puolan ampumaetäisyydet ovat yleisesti niin pitkiä, että modernien länsimaisten taistelupanssarivaunujen panssarointi tarjoaa paljon enemmän selviytymiskykyä kuin kevyen panssarivaunun hieman parempi liikkuvuus ja vähän pienempi profiili. Jotakin järkeä kevyen panssarivaunun konseptissa voisi olla, jos oletettaisiin Venäjän saavan lähivuosina käyttöön hirvittävän Armata-armadan 152 mm kanuunoilla, mutta sitäkään ei ole näköpiirissä. Näin ollen keskittäisin katseen mieluummin moderneihin taistelupanssarivaunuihin. Leopard 2 tai Abrams joko uutena tai ylijäämänä ja päivitettynä lienee ihan kelvollinen ratkaisu Puolan tarpeisiin.

  Taisteluhelikopterien hankinta on sellainen asia, joka herättää voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan. Joka tapauksessa A129 on melkein huonoin mahdollinen ratkaisu: vähän käyttäjiä, vanha, ja tulevaisuuden näkymät ovat epävarmat. AH-64 ja Eurocopter Tiger ovat mielestäni todennäköisempiä kandidaatteja.

  Itämeri tuskin on Puolalle yhtä tärkeä kuin monelle muulle Itämeren rantaviivalla sijaitsevalle valtiolle. Mielestäni Puolan panostukset ovat jo nykyisellään ihan riittäviä, kun Puolan suurin uhka on maihinnousun uhriksi joutuminen, ei merisaarto.

  Lienee myös parempi, etten sano, mitä ajattelen Nord Streamin tuhoamisesta... Onko kirjoittaja hullu? Kaasuputken tuhoaminen olisi järjetöntä, sillä se vain suututtaisi Saksan, tärkeän kumppanin ja liittolaisen alueella. Yhden kaasuputken katkaisemisen taloudelliset vaikutukset taas eivät pistäisi Venäjää polvilleen riittävän nopeasti. Kaasuputken tuhoaminen ei siis millään tavalla hyödyttäisi Puolaa sotilaallisesti.

  Itämeren (ja etenkin Baltian) kannalta olisi toki positiivista, jos Puola uudistaisi laivastoaankin. Nouseva Puola tulee kuihtuvan Ruotsin tilalle patoamaan Venäjän merimahtia Itämerellä, nam nam! En kuitenkaan aio pidättää hengitystäni sitä odotellessa.

  En kiirehtisi suotta kylmän sodan aikakauden lentokoneiden korvaamista. Toimivan aseen poistamisesta etupainotteisesti pitäisi saada jotakin hyötyä, että niin kannattaisi tehdä.

  Nykyisellään Puolan itäkoneet (MiG-29 ja Su-22) kestävät 2020-luvulle, jolloin on suunniteltu hankittavan 64 viidennen sukupolven hävittäjää. Vaatimus 5. sukupolven hävittäjästä pudottaa todennäköisesti Gripenin, Eurofighter Typhoonin ja F-16:n ehdokaslistalta, joten itäkoneiden korvaajaksi tulee ainoa tuotannossa oleva länsimainen 5. sukupolven hävittäjä F-35. F-35 ei ole Puolalle liian kallis, toisin kuin kirjoittaja välttää, sillä onhan Puolan puolustusbudjetti moninkertainen Suomeen nähden.

  Kirjoittaja keskittyy ylipäätään liikaa eri hävittäjien asevalikoimaan. Melkeinpä mikä tahansa ase integroidaan mihin tahansa koneeseen, jos asiakas vain maksaa viulut. Sitä paitsi niitä venäläisten ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä voidaan tuhota myös risteily- ja tykistöohjuksilla tutkasäteilyyn hakeutuvien ohjusten lisäksi. Laivoja taas voi tuhota maasijoitteisillakin meritorjuntaohjuksilla.

  AEW&C-kyvyn hankkimisesta en ole samaa mieltä kirjoittajan kanssa. Tämä kyky saadaan lähes varmasti Natolta, joten olisi turhuutta kuluttaa omaa rahaa tällaiseen. Puolan ilmavoimatkin ovat niin heikot, että tällaisen AEW&C-koneen suojelu voi syödä enemmän panoksia kuin se antaa. Kattava maasijoitteinen tutkaverkosto ja Naton tuki, niillä mennään.

  Kuljetuskonepuolella miettisin kahdesti, että onko mitään järkeä ostaa eri montaa tyyppiä taktisia kuljetuskoneita. CASA C-295 on kuitenkin melkein yhtä suuri kuin kuin kirjoittajan ehdottaman Super Hercules, vaikka se ei pystykään kuljettamaan yhtä raskasta kuormaa. Näin ollen C-295 olisi luonnollinen Herculesin korvaaja, mutta jos Puola kaipaa kyvykkäämpää kuljetuskonetta, niin Embraerin KC-390 olisi tiettävästi edullisempi vaihtoehto kalliille Airbusin A400M:lle. Tosin A400M voi myös olla saatavilla listahintaa edullisemmin, koska ilmeisesti ainakin Saksa ja Espanja haluaisivat eroon osasta tilaamiaan koneita.

  Jo järjen pitäisi sanoa, ettei lentotukikohtaa rakenneta tykin kantamalle rajasta. Baikalia lainatakseni: "Välttämättömyydestä on tehty hyve."

  M-346 on varmaan oivallinen harjoituskone, ja M-346 lieneekin potentiaalinen korvaaja mm. Suomen Hawkeille, kun sen aika tulee. Ilmeisesti myös jonkinlaista virityspotentiaalia on luvassa, kun kone on lentänyt testilentoja aseistettuna, ja onpa valmistaja jättänyt nokkaan tilaa tutkallekin.

  Käsivaralta arvioin, että yksiköiden sijoittuminen Länsi-Puolaan saattaa johtua kylmän sodan aikaisesta infrastruktuurista. Uusien tukikohtien rakentaminen Puolan itäosiin veisi merkittävästi rahaa, jota kaivataan kipeämmin kaluston uudistamiseen.

  Vaikka armeijan tukikohdat sijaitsisivatkin Puolan itäosissa, olisi tiedustelu (ja siten puolustus) pettänyt pahasti, jos hyökkäys havaittaisiin vasta rajapuomin murtuessa venäläispanssarin telaketjun alla. Tuskin edes 100 kilometrin päähän rajasta sijoitetun ammattiarmeijan valmius riittäisi tuollaisessa tilanteessa, sillä johan siinä menee helposti pari tuntia, että miehet ja kalusto saadaan taisteluvalmiiksi ja ryhmitettyä puolustukseen. Tai en ainakaan usko, että puolalainen ammattisotilas nukkuu yläpunkassa pakattu rinkka kaapissa, ja että pihalla Rosomak seisoo tykkitorni täynnä a-tarviketta.

  Ajatus armeijan koon kasvattamisesta muutamalla kymmenellä tuhannella miehellä on kyllä hyvin perusteltu tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa. Uutta Rosomak-tilausta odotellessa: :salut:.
   
  Honcho ja hessukessu tykkäsivät tästä.
 6. Honcho

  Honcho SMLNKO M/83 Lahjoittaja

  Liittynyt:
  21.11.2014
  Viestejä:
  10,626
  Tykkäykset:
  26,187
  Pisteet:
  1,286
  Noiden juttujen kirjoittajalla lähtee kyllä välillä mopo käsistä (esim. Saksan demonisointi ja nordstreamin katkaisu) mutta mielenkiintoisia ovat. Hyvää analyysiä, @RPG83
   

Jaa tämä sivu