Puolustusministeri: puolueilta kanta armeijan rahalisäykseen ennen eduskuntavaaleja

Tvälups

Ylipäällikkö
yle 16.1.2014 klo 20:55
Puolustusministeri: puolueilta kanta armeijan rahalisäykseen ennen eduskuntavaaleja
Puolustusministeri Carl Haglund (r.) edellyttää puolueilta näkemystä puolustusmäärärahojen korottamisesta jo ennen eduskuntavaaleja. Haglundin mukaan on tärkeää, että kansalaisten tietoisuus puolustusmäärärahojen tarpeista ja puolustuksen tehtävistä paranee ennen vaaleja.

Kuva: Yle
Puolustusministeri Carl Haglund olettaa, että puolustusvoimat selviävät lähivuodet vielä ensi vuoden jatkuvan säästöohjelman ansiosta. Seuraavalla hallituskaudella on kuitenkin linjattava puolustusvoimien rahat ja tehtävät uudelleen.

Maanpuolustuskurssiyhdistyksen tilaisuudessa puhunut Haglund sanoi, ettei pelkkä tahto riitä puolustuksen ylläpitoon.

- Seuraavan hallituksen on oltava valmis tekemään pitkälle kantavia päätöksiä puolustuksemme turvaamiseksi.

Haglundin mielestä valtiontalouden huono tilanne tekee laajan keskustelun puolustusmäärärahoista välttämättömäksi.

- On tärkeää, että myös kansalaisten tietoisuus paranee eduskuntavaalien alla. Edellytänkin, että puolueet uskaltavat ja haluavat ottaa kantaa näihin asioihin jo ennen vaaleja, jotta valistuneet kansalaiset tietävät, minkä puolesta äänestää, puhui Haglund.

"Nato-optio aavistuksen harhaanjohtava"
Puolustusministerin mukaan ei pidä elätellä harhakuvitelmaa siitä, että sotilasliitto Naton jäsenyys olisi Suomen niin halutessa vain läpihuutojuttu. Liittymisprosessi olisi pitkä poliittinen prosessi.

- Emme voi tuudittautua sellaiseen uskoon, että voisimme liittyä milloin itse haluamme, sanoi Haglund.

- Nato-optio on aavistuksen harhaanjohtava, varsinkin, jos siihen usein yhdistyy ajatus liittymisestä vasta siinä vaiheessa kun uhka on jo ovella.

Carl Haglund arveli, että sotilasliitto Nato on tuskin halukas ottamaan uusia jäseniä kriisin aikana. Varsinkin kun jäsenyys vaatisi kaikkien 28:n Nato-maan parlamenttien hyväksynnän.

Ruotsi-yhteistyöstä työsuunnitelma keväällä
Carl Haglund muistutti puheessaan, että Suomi ja Ruotsi laativat kevään kuluessa työsuunnitelman maiden puolustusvoimien yhteistoiminnasta.

Joitakin päiviä sitten presidentti Sauli Niinistö ja Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt keskustelivat Ruotsin Sälenissä maiden puolustusyhteistyöstä.

Tietoverkkouhkien varalta tarvitaan työkalut
Puolustusministeri toisti aiemman tavoitteen tietoverkkouhkiin varautumiseen asianmukaisin työkaluin. Puolustusministeriön johdolla on aloitettu lakivalmistelu, jolla säädellään Suomen varautumismahdollisuudet kyber-uhkiin.

- Meidän on varmistettava kykymme havaita, tunnistaa ja reagoida kyber-avaruudessa tapahtuviin hyökkäyksiin tai urkintoihin. Muuten meitä viedään.

Viime syksynä paljastui julkisuuteen pitkään jatkunut ulkoministeriön kyber-vakoilu.
 
Eipä sillä kannalla ole pahemmin merkitystä jos se ollaan valmis vaihtamaan toiseen hallitusneuvotteluissa... Kyllähän Kokoomuskin oli kovasti PV:n rahoitusta turvaamassa vielä kevät-talvella 2011, mutta päähallituspuolueena se on kuitenkin antanut melkolailla keppiä.

Kruununraakki-Callelle voin kyllä antaa jonkinlaista tunnustusta, vaikka olenkin omannut melkoisesti ennakkoluuloja häntä kohtaan. Hän on hoitanut hommaansa ihan kelvokkaasti ainakin julkisuudessa olevien tietojen mukaan. Meillä voisi olla paljon huonompikin puolustusministeri, kuten mm. Callen edeltäjä osoitti...
 
Samaa mieltä panssarintorjuntapossun kanssa. Tämä Harry Potterin näköinen kaveri on ehkä yllättäenkin osoittautunut parhaaksi puolustusministeriksi aikoihin, tosin siihen arvosanaan pääsee jo sillä että edes yrittää tehdä jotain, toisin kuin tietyt edeltäjät.
 
Samaa mieltä panssarintorjuntapossun kanssa. Tämä Harry Potterin näköinen kaveri on ehkä yllättäenkin osoittautunut parhaaksi puolustusministeriksi aikoihin, tosin siihen arvosanaan pääsee jo sillä että edes yrittää tehdä jotain, toisin kuin tietyt edeltäjät.


Nyt kun tuo ei oppisi kysymään isoilta pojilta lupaa jatkossakaan. Toisaalta saattaahan tuo jatkossakin saada luvan ostaa käytettyä kalustoa, jos sitä siis sattuu olemaan saatavilla.
 
Back
Top