Puolustusvaliokunta Baikalin linjalla

Ingsoc

Ylipäällikkö
Puolustusvaliokunta: Eriarvoistuminen voi uhata maanpuolustustahtoa
Kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten puolustustahto on notkahtanut. Syynä voi olla eriarvoisuuden lisääntyminen.

15.6.2017 klo 18:58
13-3-9672685.jpg

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva ja valiokunnan muita jäseniä eduskunnan puolustusvaliokunnan tiedotustilaisuudessa Helsingissä torstaina.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan mielestä Suomessa on puututtava määrätietoisesti eriarvoistumiskehitykseen. Valiokunnan mietinnössä valtioneuvoston puolustusselonteosta sanotaan, että viime vuosina huolestuttavasti lisääntynyt eriarvoistuminen voi uhata yhteiskunnan vakautta ja puolustukselle tärkeää maanpuolustustahtoa.

Seppo Kääriäisen (kesk.) mukaan puolustusta lähestytään ensimmäistä kertaa näin voimakkaasti myös yhteiskunnallisen eheyden näkökulmasta.

–  Siinä on pientä historiaa, että näin tehdään ja sanotaan.

Mietinnössä viitataan kyselytuloksiin, joiden mukaan suomalaisten korkea maanpuolustustahto on viime vuosina hieman notkahtanut.

Tämän takia on tärkeää tukea vapaaehtoista maanpuolustustyötä, mutta valiokunta nostaa riskitekijänä esiin myös eriarvoisuuden lisääntymisen. Jokaisen on koettava maa puolustamisen arvoiseksi, jäsenet korostivat.

Valiokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok.) mukaan lopputulos on parempi kuin sinänsä hyvässä selonteossa, joka keskittyi perinteiseen puolustukseen.

–  Me nähdään vähän laveampana tämä haaste, Kanerva sanoi torstaina.

Hävittäjien rahoituksessa kaikki vaihtoehdot mukana
Mietinnössä korostetaan myös kyberturvallisuudesta huolehtimista, jonka osalta tarvitaan enemmän yhteensovittamista. Valiokunnan mukaan kyberturvallisuuden kehittämistä johtava keskus voitaisiin perustaa esimerkiksi valtioneuvoston kansliaan.

Perinteisemmän puolustuksen osalta valiokunta on huolissaan Puolustusvoimien henkilöstön jaksamisesta.

Kalustushankinnoissa valiokunta haluaa varmistaa, että hävittäjien ja sotalaivojen mukana ostetaan niiden käyttämiseen tarvittava teknologia ja osaaminen koko käyttöiän ajaksi. Hornetien seuraajien ostamisessa valiokunta ei halua sulkea pois mitään rahoitusmallia.

Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi jätti mietintöön eriävän mielipiteen. Sen mukaan Suomen ja Ruotsin yhteistyö ei saa johtaa sotilasliittoon. Myös uusien hävittäjien määrää ja kustannuksia pitää karsia nykyisestä.

https://yle.fi/uutiset/3-9673176
 
Back
Top