Puolustusvoimat elvyttää Paseja

Tvälups

Ylipäällikkö
5.12.2013 klo 13:51
Puolustusvoimat elvyttää Paseja
Uusia pakkassaappaita hankitaan yli neljällä miljoonalla eurolla.

Puolustusvoimat aikoo päivittää XA-180 -miehistönkuljetusvaunuja eli niin kutsuttuja Paseja.

Paseihin hankitaan muun muassa liikenneturvallisemmat istuimet ja esimerkiksi moottorit ja akselit tarkastetaan ja tarvittaessa korjataan tai vaihdetaan.

Patria Land Servicen kanssa solmittava hankintasopimus koskee ensimmäisessä vaiheessa 70 miehistönkuljetusajoneuvon päivitystä. Ensimmäinen vaihe toteutetaan vuosina 2014 - 2017 ja hankkeen kustannusarvio on noin 16 miljoonaa euroa.

Sopimukseen sisältyy myös lisähankintavaraus 210 Pasin päivityksestä vuosina 2017 - 2021. Koko hankkeen kustannusarvio on noin 78 miljoonaa euroa.

Puolustusministeriön mukaan hankinta liittyy maapuolustuksen kehittämisohjelmaan, jonka tarkoituksena on parantaa joukkojen liikkuvuutta.

Puolustusministeri Carl Haglund päätti torstaina puolustusvoimien hankinnoista. Niillä arviodaan olevan Suomeen yli 200 henkilötyövuoden työllistävä vaikutus.

Lisäksi Haglund valtuutti puolustusvoimat hankkimaan suomalaiselta Berneriltä uusia pakkassaappaita yhteensä 4,6 miljoonalla eurolla.
 
http://www.hs.fi/kotimaa/Armeija modernisoi Paseja liki 80 miljoonalla eurolla/a1386215665177

Katsokaas mitä muuta ostetaan:
-171 (!!!!!!) telakuorma-autoa kahdella (2) miljoonalla eurolla sisältäen 81 mm KRH-tekoja !
-Spiken ampumalaitteita !

Vautsi, eikä nyt ole edes aprillipäivä. Ihan pirun hyviä uutisia.

Ja vielä: "Näiden ohella puolustusministeri päätti valtuuttaa puolustusvoimat hankkimaan Tanskasta pienehkön ylijäämämäärän raketinheitinalustoja ajoharjoittelukäyttöön sekä ampumatarvikkeita."

http://www.defmin.fi/ajankohtaista/tiedotteet?9_m=5698
 
Onko tuo hinta norjalaisten solidaarisuutta vai ovatko vehkeet aivan lopussa?

Ei mitään käsitystä tämän bankkusatsin kunnosta, mutta edellisen satsin yhtä halvat kulkupelit olivat intin mukaan keskimäärin 4000 km ajettuja ja uuden veroisia.
 
Ei mitään käsitystä tämän bankkusatsin kunnosta, mutta edellisen satsin yhtä halvat kulkupelit olivat intin mukaan keskimäärin 4000 km ajettuja ja uuden veroisia.
Aika tuoreita vehkeitä kuitenkin, no jos eivät kelpaa kelleen niin meille kelpaa :)
IT-ohjuksista niin ilmeisesti menevät vähän pidemmälle kuin edeltäjät...aina sinne 35 kilsaan.
Tää oli tuulesta temmattu arvio.
 
Viimeksi muokattu:
Peukkua peukkua, Paseista on vaikea olla tykkäämättä.
 
Armeija modernisoi Paseja liki 80 miljoonalla eurolla
5.12.2013 16:24 Päivitetty 5.12.2013 20:07 33Jarmo Huhtanen

Helsingin Sanomat

Marja Seppänen-Helin / Lehtikuva
1305757038199

Kunnostettavien Pasien tyyppi on XA-180 eli ne ovat 1980-luvulla rakennettua ensimmäistä mallisarjaa. Kuvassa on ilmatorjuntaan tarkoitettu erikoismalli.

Puolustusministeriö ja Puolustusvoimat ovat sopineet merkittävistä maavoimia koskevista asekaupoista.

Puolustusvoimat kunnostuttaa 280 panssaroitua Pasi-miehistönkuljetusvaunua.
Noin 78 miljoonaa euroa maksavan modernisoinnin tekee kotimainen puolustustarvikeyhtiö Patria.

Työ tehdään kahdessa vaiheessa tämän vuosikymmenen aikana, jos rahoitus onnistuu suunnitellusti.

Maavoimat hankkii lisäksi Norjasta 171 käytettyä BV 206 -tela-ajoneuvoa.
Niiden veroton hinta on kaksi miljoonaa euroa, ja ne toimitetaan Suomeen ensi vuonna.

Maavoimat ostaa myös käytettyjä panssarintorjuntaohjusten ampumalaitteita Hollannista.
Laitteet kuuluvat Suomen hankkimaan keskikantaman Euro-Spike-järjestelmään.

Paseista on vuosikymmenten mittaan rakennettu useita eri versioita. Nyt kunnostettavat Pasit kuuluvat ensimmäiseen mallisarjaan, joka on valmistettu 1980-luvulla.

Paseihin lisätään turvallisemmat istuimet, niiden sähköjärjestelmä uusitaan ja ajoneuvot saavat pintaansa uudenlaisen maalin. Lisäksi moottorit, voimansiirrot ja akselit korjataan tai vaihdetaan tarvittaessa.

Remontoitavat Pasit on tarkoitettu alueellisten ja operatiivisten joukkojen käyttöön.

”Kunnostuksella saadaan maavoimien uuteen taistelutapaan liittyen Karjalan prikaatin, Porin prikaatin ja Uudenmaan prikaatin joukkojen liikkuvuus varmistettua 2030-luvulle asti”, sanoo jalkaväen tarkastaja, eversti Jukka Valkeajärv i.

Tela-ajoneuvojen osto on jatkoa pari vuotta sitten tehdylle kaupalle, jossa Suomi hankki Norjasta noin 230 käytettyä tela-ajoneuvoa.

Valkeajärvi selittää tela-ajoneuvojen halpaa hintaa sillä, että Suomi pääsi hyödyntämään suotuisaa aikaikkunaa, koska Norja oli juuri luopumassa BV 206 -ajoneuvoista.

Tela-ajoneuvojen kahden miljoonan euron hintaa voi verrata keskiviikkona julkistettuun kauppaan, jolla armeijalle ostetaan pakkassaappaita 4,6 miljoonalla eurolla.

”Meillä oli esiselvitys, jossa selvisi, että uusien telakuorma-autojen hinta oli noussut niin huimaksi, ettei meidän rahoituskehyksillä ole niihin varaa”, Valkeajärvi sanoo.

”Ostetuilla tala-ajoneuvoilla varmistetaan pohjoisen joukkojen ja iskuportaan liikkuvuus 2030-luvulle Kainuun prikaatin ja Jääkäriprikaatin kouluttamille ja perustamille joukoille.”

BV 206 -kaupan myötä tulee täysin uutena asejärjestelmänä 81 millimetrin kranaatinheitintelakuorma-auto.
Valkeajärven mukaan niitä on testattu Suomessa viime ja tänä vuonna, ja kokemukset olivat hyviä.

Korjaus 20.07: Korjauksen summa oli alkuperäisessä jutussa liian suuri.


PM Tiedotteet 05.12.2013 12:40
Kotimaisia hankintoja: Puolustusvoimien XA-180-miehistönkuljetusvaunut nykyaikaistetaan

Puolustusministeri päätti 5.12.2013 puolustusvoimien hankinnoista, joilla on kotimaassa lähes 300 henkilötyövuoden työllistävä vaikutus.

Puolustusministeriö on valtuuttanut Maavoimien Materiaalilaitoksen Esikunnan allekirjoittamaan hankintasopimuksen XA-180 -miehistönkuljetusvaunujen, niin kutsuttujen Pasien, elinjaksopäivityksestä Patria Land Service Oy:n kanssa.

Hankintasopimus tuo Paseihin liikenneturvallisemmat istuimet, uusitun sähköjärjestelmän mittaristoineen sekä uuden ulkopinnoitteen. Myös Pasien avainkomponentit, kuten moottori, voimansiirto ja akselit, tarkastetaan ja tarvittaessa peruskorjataan tai vaihdetaan.

Hankintasopimus koskee ensimmäisen vaiheen toimitusvuosina 2014-2017, esisarja-ajoneuvon sekä seitsemänkymmenen miehistönkuljetusajoneuvon elinjaksopäivityksen sarjan hankintaa. Hankkeen tämän vaiheen arvo on n 16 milj ? ja työllistävä vaikutus n. 70 henkilötyövuotta.

Sopimukseen sisältyy myös lisähankintavaraus kahdensadankymmenen miehistönkuljetusajoneuvon elinjaksopäivityksestä vuosina 2017-2021. Hankinta liittyy maapuolustuksen kehittämisohjelmaan, jossa kehitetään joukkojen liikkuvuutta. Elinjaksopäivitettävillä ajoneuvoilla varustetaan erityisesti alueellisia ja operatiivisia joukkoja. Hankintasopimuksen arvonlisäverollinen arvo lisähankintavarauksineen on n. 78 miljoonaa euroa ja työllistävä vaikutus yli 200 henkilötyövuotta.

Lisäksi ministeri Haglund on valtuuttanut puolustusvoimat hankkimaan taistelijan vaatetusvarustukseen kuuluvia pakkassaappaita varusmiehille vuosina 2014-2016. Hankintasopimuksen arvo on noin 4,6 miljoonaa euroa ja tarjouskilpailun voittajaksi valittiin suomalainen Berner Oy. Solmittava hankintasopimus sisältää lisähankintavarauksen, jota myös muut Pohjoismaat voivat hyödyntää. Berner on toimittanut pakkassaappaita puolustusvoimille vuodesta 2011 lähtien.

Näiden ohella puolustusministeri päätti valtuuttaa puolustusvoimat hankkimaan Tanskasta pienehkön ylijäämämäärän raketinheitinalustoja ajoharjoittelukäyttöön sekä ampumatarvikkeita.
 
Mitäköhän "uusi ulkopinnoite" mahtaa tarkoittaa? Onko kyse lisäpanssaroinnista vai Nato-yhteensopivasta maalaustekniikasta?
 
Mitäköhän "uusi ulkopinnoite" mahtaa tarkoittaa? Onko kyse lisäpanssaroinnista vai Nato-yhteensopivasta maalaustekniikasta?

".. saavat pintaansa uudenlaisen maalin". Tuskin kyse on pansarimaalista, vaikka mainosmiehet sellaista peltikatoille myyvätkin. En myöskään usko, että kyse olisi vain maastokuvioinnin hiomisesta vaan kyse lienee jostakin uudenlaisesta maaliseoksesta, jolla lienee häiveominaisuuksia.
 
Lainaus artikkelista " Kuvassa on ilmatorjuntaan tarkoitettu erikoismalli."

Mun silmään toi näyttää siltä TOW-versiolta. Jäikö moinen ainutlaatuiseksi prototyypiksi?
 
Uusi ulkopinta tarkoittaa tod. näk. sitä että vaunussa on maalia, navea ja tasaisia pintoja rikkovia muotoja sekaisin eli pasi ei näyttäisi ilman erityistä ulkoista naamiointia niin laatikkomaiselta.
 
Back
Top